Feed aggregator

Ποιος ήταν ο ρόλος της οικογένειας Παπακωνσταντίνου στην Κατοχή;

INFO-WAR online -

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας αναφέρεται στις σχέσεις της οικογένειας Παπακωνσταντίνου με την κατοχική κυβέρνηση.

The post Ποιος ήταν ο ρόλος της οικογένειας Παπακωνσταντίνου στην Κατοχή; appeared first on INFOWAR.

Απόφαση του ΚΣ Θεσσαλονίκης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (12.1.2018)

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή -

Απόφαση του ΚΣ Θεσσαλονίκης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (12.1.2018)

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

  1. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική στήριξη των ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Ποτάμι), Λεβέντη είναι μια νέα, σκληρή επίθεση στα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Ξεχωρίζει η επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και τη δράση συνολικότερα του εργατικού κινήματος και ειδικά των πρωτοβάθμιων σωματείων. Στόχος είναι να εμποδίσουν τη δυνατότητα των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος να αντιπαλέψουν, να σταματήσουν και να ξηλώσουν το μνημονιακό πλαίσιο που λεηλατεί τις ζωές μας. Αυτό είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και για την περίφημη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Ουσιαστικά τον Αύγουστο του 2018 δρομολογείται ένα «μνημόνιο διαρκείας» καθώς όλο το επίσημο πολιτικό σκηνικό δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τα μνημονιακά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και ψηφιστεί ή προεγκριθεί για το μέλλον, θα συνεχίσει την πολιτική των αιματηρών πλεονασμάτων, την αποπληρωμή του χρέους και το καθεστώς της επιτροπείας. Στο όνομα της ρύθμισης του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία νέων μέτρων που θα βαφτιστούν πάλι «μεταρρυθμίσεις». Οι φασίστες της ναζιστικής Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν επίσης τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των τραπεζών κηρύσσοντας τον εμφύλιο ανάμεσα στους φτωχούς, Έλληνες μετανάστες και πρόσφυγες, πολεμώντας τα συνδικάτα και τη μαχόμενη Αριστερά και όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στα μνημόνια για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της εργατικής τάξης και του λαού.
  2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τη μαχητική απεργιακή απάντηση της Παρασκευής 12/1/2018 ενάντια στο αντιλαϊκό αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οργάνωσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και ταξικές ομοσπονδίες, αφού ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ είχαν αρνηθεί να προκηρύξουν απεργία. Σε αυτή την κινητοποίηση αναδείχτηκε η δυνατότητα να αγωνιζόμαστε ξεπερνώντας τα πολιτικά δεσμά της συναίνεσης, της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού με την εξαθλίωση. Αυτός είναι ο δρόμος για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για να γίνει μαχόμενη δύναμη του κόσμου της δουλειάς ενάντια στην εκμετάλλευση. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή: α) την Κυριακή 11/1 στις κινητοποιήσεις για την κυριακάτικη αργία στις 14/1, 10πμ, Τσιμισκή με Αριστοτέλους, β) τη Δευτέρα 15/1 στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων του δημοσίου 12.30 μμ, Άγαλμα Βενιζέλου απεργιακή συγκέντρωση για των σωματείων και στις 6.30μμ, Καμάρα, συγκέντρωση και πορεία των ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της 3ης αξιολόγησης των πρωτοβάθμιων σωματείων, κοινωνικών-πολιτικών συλλογικοτήτων.
  3. Σχετικά με τη δρομολογούμενη συμφωνία της κυβέρνησης με αυτή της ΠΓΔΜ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα με σχετική ανακοίνωση σε συνεργασία με τα πανελλαδικά όργανα (ΚΣΕ και ΠΣΟ) για τη δρομολογούμενη συμφωνία της κυβέρνησης με αυτή της ΠΓΔΜ από τη σκοπιά του εργατικού διεθνισμού, του αντιιμπεριαλισμού,του  αντιεθνικισμού και της αντιπολεμικής πάλης. 
  4. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα εξορμήσεις  για α) τη μάχη ενάντια τους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, β) την υπεράσπιση και εκ νέου κατάκτηση για όλους των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, γ) για την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Θα διαμορφωθούν σχετικά υλικά (αφίσα, προκήρυξη κ.ά.)
  5. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει και καλεί σε συμμετοχή στο Διήμερο ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια που θα γίνει στις 27-28/1 στο Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23) που οργανώνουν το Δίκτυο Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης μια σειρά από συλλογικότητες.
  6. Παράλληλα συμμετέχουμε σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις συναντήσεις κινήσεων, οργανώσεων κλπ για το παλαιστινιακό και γενικότερα τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αν. Μεσόγειο με σκοπό κινητοποιήσεις με αντιπολεμικό- αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. 
  7. Στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεων, τη Δευτέρα 29/1, στις 7μμ, στην ΕΔΟΘ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη συγκρότηση της συνδικαλιστικής γραμματείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  8. Καλούμε τα συντονιστικά των τοπικών και κλαδικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να οργανώσουν συνελεύσεις των επιτροπών στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τη συνεδρίαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, το πρόγραμμα δράσης και την οργάνωση της διαδικασίας προς την 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (31/3-1/4). Στα πλαίσια αυτού του προγραμματισμού καλούμε τις ΚΕ και ΤΕ να οργανώσουν ανοιχτές εκδηλώσεις και συσκέψεις.
  Tags: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 18/01/2018 - 08:30

Μακεδονικό: Βαφτίσια με «νονό» το ΝΑΤΟ [του Κώστα Μάρκου]

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή -

Κώστας Μάρκου

Το ότι προωθείται αποφασιστικά ένας τελικός συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας είναι κάτι περισσότερο από φανερό. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η ομαλή ένταξή της στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, ευρύτερα στη δυτική καπιταλιστική αγορά και γεωπολιτική σφαίρα. Για αυτό και πρωτοστατούν πρώτα από όλα οι ΗΠΑ και έπειτα οι ηγεμονικές χώρες της ΕΕ.

Η άρνηση της ελληνικής αστικής τάξης να συναινέσει στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ –το 2008 στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου– από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και στην ΕΕ, με πρόσχημα το όνομα, προκαλεί σειρά αβεβαιοτήτων που πρέπει να προσπεραστεί. Η εκκρεμότητα αυτή, σήμερα, γίνεται ακόμη πιο αφόρητη για τις ΗΠΑ, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού στην περιοχή, πρώτα από όλα με τη Ρωσία, αλλά και την Τουρκία, η οποία κινείται σε τροχιά αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Ειδικά η πρώτη αναπτύσσει σημαντική επιρροή στα Βαλκάνια, ειδικά στη Σερβία –η οποία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει κάνει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ– αλλά και στη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν αποφασιστικά την πολιτική και στρατιωτική παρουσία τους στα Βαλκάνια για να ελέγξουν τα οικονομικά συμφέροντά τους και ειδικά τις ροές των αγωγών φυσικού αερίου από την Ανατολή στη Δύση. Στην καρδιά αυτού του δρόμου είναι ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος μέσω Ελλάδας και Αλβανίας θα καταλήγει στην Ιταλία, ενώ τμήματά του θα προωθούν αέριο, μέσω της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας, στην κεντρική Ευρώπη.

Η εκκρεμότητα γίνεται αφόρητη για την αστική τάξη τόσο των σλαβομακεδόνων, όσο και των αλβανών της πΓΔΜ, που δεν μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά στις διεθνείς καπιταλιστικές αγορές. Γίνεται αφόρητη και για την ελληνική αστική τάξη, η οποία βλέπει να εμποδίζεται η δυνατότητα να κάνει τη χώρα «κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου» και «διαμετακομιστικό κόμβο» της πλημμυρίδας των κινέζικων προϊόντων. Να εμποδίζεται από τις γραφειοκρατικές, διπλωματικές και άλλες δυσκολίες η ακόμα μεγαλύτερη διείσδυσή της στην πΓΔΜ αλλά και στη Σερβία και στη Βουλγαρία, γενικότερα στα Βαλκάνια.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για έναν «έντιμο συμβιβασμό με τα Σκόπια», όπως έγραψε ακόμη και ο Ν. Μέρτζος, στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής. Το άρθρο του γνωστού γηραιού σκοπιανοφάγου παράγοντα της βόρειας Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό της μεταστροφής που έχει επιτελεστεί, ακόμα και στον σκληρό ακροδεξιό πυρήνα της αστικής τάξης της χώρας μας, γύρω από το όνομα: πουθενά δεν αναφέρεται στον «απαράβατο όρο». Χθες, το όνομα Μακεδονία ήταν «η ψυχή μας». Σήμερα, η αστική μας τάξη είναι έτοιμη να πουλήσει την ψυχή της στο διάβολο για τον «έντιμο συμβιβασμό». Το ίδιο κάνει, φυσικά, και η οικογένεια Μητσοτάκη, που δεν φημίζεται και για τη σταθερότητα των ψυχικών της διαθέσεων, ούτε μέσα στη ΝΔ.

Ο μεγαλύτερος πλειοδότης του «έντιμου συμβιβασμού», όμως, δεν είναι άλλος από την καλή «αριστερή» μας κυβέρνηση. Κλείνει το μάτι αριστερά: σεβασμός στους μικρούς μας γείτονες, ειρήνη στα Βαλκάνια. Κλείνει και το μάτι προς τα δεξιά: «εθνική ομοψυχία» και «δεν θα τα πουλήσουμε», στην επιστολή προς τον Ιερώνυμο.
Της μένει μόνο ο Καμμένος, ο οποίος φόρεσε τη στολή του μακεδονομάχου αλλά του είναι τόσο στενή που δεν κρύβεται καθόλου το πόσο βιάζεται να την πετάξει: μετά το υπουργικό της προπερασμένης Πέμπτης, διακήρυξε την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στον Κοτζιά και τις μαγικές ικανότητές του. Τον πέρασε σε δηλώσεις εμπιστοσύνης μόνον ο προαναφερόμενος Μέρτζος: «ο σημερινός Έλληνας(!) υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Ν. Κοτζιάς», «διαθέτει πλήρη γνώση, λαμπρό αφανές επιτελείο και συνολική εικόνα του γεωπολιτικού πεδίου». Και δεν παραλείπει να κράξει τον ομοϊδεάτη του Καμμένο: «ο κυβερνητικός εταίρος που εμπορεύεται, εκτός των άλλων, τον πατριωτισμό».
Έτσι, ο Τραμπ μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Δεν κινδυνεύει από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.
Για την αντικαπιταλιστική και μαχόμενη Αριστερά, το κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή, είναι η καταγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγεί τους δυο λαούς της γειτονικής χώρας στο στρατιωτικό σφαγείο του ΝΑΤΟ, στο οικονομικό σφαγείο της ΕΕ και στις ληστρικές ορέξεις του ελληνικού κεφαλαίου. Από αυτή τη σκοπιά, οφείλει να καταγγείλει και τον δουλοπρεπή Ζάεφ και τους αλβανούς αμερικανοτσολιάδες της κυβέρνησής του.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 14.1.2018

http://prin.gr/?p=18549

    Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 18/01/2018 - 08:30

Κίνημα ανατροπής ή μνημονιακή σταθερότητα; [του Γιώργου Κρεασίδη]

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή -

του Γιώργου Κρεασίδη

Θέλουν εκλογές το 2019 Τσίπρας-δανειστές» μας εξηγεί το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, εκλαϊκεύοντας όσα δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός στο Real FM. Σε ρόλο εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας, ο Α. Τσίπρας θέλησε να κλείσει τη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Φυσικά, σαν σταθερότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΕΕ εννοούν την εφαρμογή όλου του πακέτου των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου αλλά και την ολοκληρωτική υλοποίηση αυτών που προηγήθηκαν.

Η Τρόικα των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ έχει επενδύσει στη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει, μέχρι στιγμής, να μη τροφοδοτεί ένα ρεύμα ανατροπής η κοινωνική οργή και απογοήτευση από τη διάψευση των ελπίδων.

Όσο για το πολυδιαφημιζόμενο «τέλος του μνημονίου», στην ίδια συνέντευξη, ο Α. Τσίπρας ξεκαθαρίζει σχετικά, «δεν οραματίζομαι το 2018 ως μία επιστροφή στα χρόνια του 2008-2009», μιλώντας αόριστα για «παθογένειες» της περιόδου πριν την κρίση που θα αφήσουμε πίσω μας σαν κοινωνία. Από εκείνη την εποχή, όμως, αυτά που δεν λείπουν είναι η ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου, η διαπλοκή, ο συνδυασμός του κοινοβουλευτικού θέατρου και ολοκληρωτισμού, μαζί με την Ιερά Συμμαχία της ΕΕ και τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Προφανώς για την κυβέρνηση παθογένειες είναι το χαμένο εισόδημα, οι συλλογικές συμβάσεις, το ωράριο, ο ξεπουλημένος δημόσιος και φυσικός πλούτος, οι κοινωνικές κατακτήσεις και οι πολιτικές ελευθερίες, που ασταμάτητα ήταν στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης, αλλά μετά τα μνημόνια δέχτηκαν καίριο χτύπημα. Με δυο λόγια, οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι και ρυθμίσεις που οδήγησαν στην κοινωνική καταβύθιση θα μείνουν ανέγγιχτοι.

Στην πραγματικότητα, η περίφημη «μεταμνημονιακή» εποχή που υπόσχονται η κυβέρνηση και η ΕΕ, θα μοιάζει παρά πολύ με όσα γνωρίζουμε. Κοινωνική αιμορραγία για την αποπληρωμή του χρέους μέχρι τη δεκαετία του 2060 και βλέπουμε, συνέχιση της επιτροπείας από ΕΕ, ίσως και ΔΝΤ, συμπληρώνουν το μνημονιακό κεκτημένο του κεφαλαίου. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για ένα «μετα-μνημόνιο», που υποτίθεται θα διαφέρει από τα τρία προηγούμενα. Καταρχάς επειδή θα είναι «ελληνικής ιδιοκτησίας», δηλαδή θα το επεξεργαστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεύτερον, επειδή δε θα προβλέπει νέα μέτρα αλλά την εφαρμογή όσων έχουν προεγκριθεί για το 2019 και 2020, όπως η ριζική μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων καθώς και όσων έχουν μένει σε εκκρεμότητα λόγω λαϊκών αντιδράσεων και κοινωνικού κόστους, όπως οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας. Τρίτον, επειδή δε θα προβλέπει νέο δάνειο αλλά τις δεσμεύσεις για την υλοποίηση των εξωφρενικών πλεονασμάτων ύψους ακόμα και 3,5% για τα επόμενα χρόνια.
Η ΕΕ θέλει την προπαγάνδα για το τέλος των μνημονίων για να δείξει ότι ρήμαξε την ελληνική κοινωνία για καλούς, αναπτυξιακούς λόγους. Η κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό σκηνικό τη στηρίζει για να γλιτώσει από την πίεση για αναίρεση της μνημονιακής βαρβαρότητας. Δεν λείπουν και οι φωνές για «μεταμνημονιακή εποχή» και «ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές», ώστε να μη μένουν έξω από τη μετεκλογική συζήτηση για αντινεοφιλελευθερισμό ή για εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι φανερό ότι η πολιτική σταθερότητα αυτού του είδους δεν θα αμφισβητηθεί ούτε από τη ΝΔ του «υπουργού αντιπολίτευσης» Μητσοτάκη ή το Κίνημα των ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι που φιλοδοξεί να συγκυβερνήσει με τον πρώτο των επόμενων εκλογών. Ούτε μπορούν, αλλά κυρίως δεν θέλουν.

Το κρίσιμο δίλημμα βρίσκεται στο λαϊκό και εργατικό κίνημα και αγγίζει ιδιαίτερα τη μαχόμενη, την αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά. Θα αμφισβητηθεί η πολιτική σταθερότητα Τσίπρα και δανειστών; Θα γίνει απόλυτη προτεραιότητα ένα μαχητικό κίνημα ανατροπής της αντεργατικής σταυροφορίας των μνημονίων; Είναι ώρα αγώνων, συσπείρωσης σε σωματεία και εργατικές οργανώσεις, επεξεργασίας αιτημάτων που ενώνουν και προγραμμάτων που δίνουν ορίζοντα ανατροπής ή καθήλωσης σε αναζητήσεις εκλογικών συμμαχιών, έξω από κάθε κοινωνική διεργασία και αγωνία; Εξάλλου τα εκλογικά όνειρα σε μια κοινωνία που θα έχει περάσει από πάνω της η «σταθερότητα» του Τσίπρα, είναι βέβαιο ότι θα αποδειχτούν απατηλά. Αυτό όμως που κυρίως μετράει είναι η ζωή των λαϊκών ανθρώπων που βουλιάζει και τα μέτρα που δύσκολα ξηλώνονται, αν περάσουν χωρίς μάχη. Σε αυτό το δρόμο δε βρίσκεται απλά η πολιτική προοπτική των εργαζομένων, αλλά και η υπεράσπιση του σήμερα μιας ολόκληρης γενιάς του κόσμου της δουλειάς.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 6.1.2018

http://prin.gr/?p=18403

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 18/01/2018 - 08:30

Ράπισμα στην ΕΚΤ από τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη για σχέσεις με τράπεζες

INFO-WAR online -

Ζητά άμεση αποχώρηση του Ντράγκι από την Ομάδα των 30 - ένα πανίσχυρο λόμπι τραπεζιτών.

The post Ράπισμα στην ΕΚΤ από τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη για σχέσεις με τράπεζες appeared first on INFOWAR.

Εκατό χρόνια από τη ρωσική επανάσταση και την αποκήρυξη των χρεών (Μέρος Β’)

INFO-WAR online -

Η ρωσική επανάσταση, η αποκήρυξη των χρεών, ο πόλεμος κι η ειρήνη

The post Εκατό χρόνια από τη ρωσική επανάσταση και την αποκήρυξη των χρεών (Μέρος Β’) appeared first on INFOWAR.

Pages

Subscribe to Εργατική Δημοκρατία aggregator