ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Αξιολογώντας τη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου [του Θοδωρή Μαγκλάρα]

Θοδωρής Μαγκλάρας

Την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνεχίζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Διαμορφώνεται ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο για να επιβιώσει, θα πρέπει να αντιγράψει «πλεονεκτήματα» του ιδιωτικού.

 

Σε μια προσπάθεια, μάλλον, να μας αποδείξει ότι ο εχθρός του κακού είναι το χειρότερο, το υπουργείο Παιδείας «αναβάθμισε» το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή προσέθεσε τροπολογία, η οποία ουσιαστικά έρχεται να εξισώσει τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων. Η διάταξη αυτή, ως κομμάτι του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι συντελείται μία αναίσχυντη επίθεση εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αν δούμε λίγο πιο αναλυτικά την ουσία της εξίσωσης αυτής, εύκολα διαπιστώνουμε ότι συνιστά έμμεση κατάργηση του άρθρου 16. Η δυνατότητα επαγγελματικής εξίσωσης του διπλώματος ενός ιδιωτικού κολλεγίου με το πτυχίο ενός δημόσιου πανεπιστημίου εν τέλει απαξιώνει και αξιοποιείται εις βάρος του δεύτερου. Εκτός της αντικειμενικής –πλην συναισθηματικού χαρακτήρα– αλήθειας, ότι η προσπάθεια και οι θυσίες που απαιτούνται στο «σήμερα» για τη λήψη ενός πτυχίου –ειδικά για τα πιο ταξικά κομμάτια του φοιτητικού σώματος– εκμηδενίζονται, όταν ταυτίζονται με ένα αγορασμένο πτυχίο, η εξίσωση έρχεται να εμβαθύνει και να εμπεδώσει μια λογική, η οποία θέλει τα πτυχία να αποτελούν ένα ακόμα προσόν στον ατομικό φάκελο προσόντων του αποφοίτου, μαζί με επί πληρωμή σεμινάρια, πιστοποιήσεις κλπ.

Επιπροσθέτως, το μέτρο αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το δημόσιο πανεπιστήμιο, διαμορφώνοντας ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτό προκύπτει, αν λάβουμε υπόψη την αντικειμενική ευκολία που έχει το πρόγραμμα σπουδών (και άρα το πτυχίο) ενός ιδιωτικού κολλεγίου να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας, σε αντίθεση με το αντίστοιχο πρόγραμμα ενός δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο καθορίζεται με κριτήριο την άρτια θεραπεία του επιστημονικού αντικειμένου (θεωρητικά τουλάχιστον). Στον βαθμό που τα δύο πτυχία εξισώνονται και δεδομένης της ανάγκης του κεφαλαίου για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς εργασίας, το πτυχίο του ιδιωτικού υπερισχύει έναντι του δημοσίου.

Με αυτόν τον τρόπο, επομένως, διαμορφώνεται ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο αν θέλει να επιβιώσει, θα πρέπει να αντιγράψει τα «πλεονεκτήματα» του ιδιωτικού. σε αυτό ακριβώς το στοιχείο εντοπίζεται το βασικό σημείο στρατηγικής τομής της εξίσωσης των πτυχίων με την αξιολόγηση.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια

Αν εξετάσουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνεται η αξιολόγηση, μεταξύ άλλων θα βρούμε τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, την εξωστρέφεια, το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών και τις επιδόσεις των φοιτητών. Μάλιστα, οι επιδόσεις του πανεπιστημίου στην αξιολόγηση θα κρίνουν εν τέλει το 20% της χρηματοδότησής του. Επί της ουσίας, δηλαδή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που δεν ικανοποιούν επαρκώς τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς εργασίας θα υποχρηματοδοτούνται, θα αναγκάζονται να αναζητούν πόρους από ιδιωτικούς παράγοντες και, αν δεν τα καταφέρουν, θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Συγχρόνως, το νομοσχέδιο φέρνει την «απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), μια διάταξη που στο όνομά της απογραφειοκρατικοποίησης θα απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διεισδύσει στον τομέα της έρευνας ακόμα πιο έντονα και εύκολα ο ιδιωτικός παράγοντας.

Αρμόδιος φορέας για την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση και τον λεγόμενο «στρατηγικό σχεδιασμό»(!) των ιδρυμάτων θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), μια θεωρητικά ανεξάρτητη αρχή, η οποία πρακτικά θα εκτελεί χρέη τοποτηρητή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και θα επιβραβεύει τα ιδρύματα ή θα τα τιμωρεί αντίστοιχα ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Πτυχή της αξιολόγησης που αξίζει να σημειωθεί, πέρα από τα καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τα οποία τίθενται, είναι η ενδεχόμενη στοχοποίηση του συνδικαλισμού, του συλλογικού αγώνα και της διεκδίκησης, τα οποία θα παρουσιάζονται ως υπεύθυνα για την «κακή εικόνα» του ιδρύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιολόγηση και χρηματοδότησή του.

Σε μια συγκυρία, λοιπόν, που η δημόσια εκπαίδευση υπονομεύεται, που το δημόσιο πανεπιστήμιο απαξιώνεται και ως απάντηση σ’ αυτήν την απαξίωση παρουσιάζεται η σύνδεση με τον ιδιωτικό παράγοντα, που το κακό μπορεί να αντικαταστήσει μόνο το χειρότερο, εμείς προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες για μόρφωση, δουλειά και ελευθερίες, κόντρα σε ένα σύστημα που απαιτεί να συμβιβαστούμε με το χειρότερο.

 

Παρεμβάσεις: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

Κάλεσμα για πανεκπαιδευτικό αγώνα διαρκείας, με βασικό αίτημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων, απευθύνουν, μέσω ανακοίνωσής τους, οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις. «Ο κάθε συνάδελφος πρέπει να πάρει τις ευθύνες του απέναντι στη νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική καταιγίδα που εξαπολύει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση. Ο μόνος που μπορεί να ορθώσει εμπόδια ανυπέρβλητα στην κυβερνητική επιθετικότητα είναι ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό κίνημα. Απαιτείται, άμεσα, οι Ομοσπονδίες, οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι γονεϊκοί φορείς να πάρουν θέση. Να οργανωθεί άμεσα πανεκπαιδευτική απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση. Να επιστρέψουμε στους δρόμους του αγώνα, στις διαδηλώσεις, στις γενικές συνελεύσεις και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, όπως τον Γενάρη του 2019: αδιαμεσολάβητα, μαζικά, μαχητικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 19.1.2020

  http://prin.gr/?p=28892   Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 21/01/2020 - 15:45

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών : Συμμετοχή στη διαμαρτυρία στα διόδια Στρυμωνικού - Κυριακή 19/1

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών στηρίζει την κινητοποίηση της Επιτροπής Ενάντια Στα Διόδια και καλεί την Κυριακή 19/1/2020, 12μ στη διαμαρτυρία στα διόδια Στρυμωνικού Σερρών

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΣΕΡΡΩΝCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 20/01/2020 - 12:00

"Υπουργείο Ρατσιστικής Πολιτικής και Κατάργησης του Ασύλου"

"Υπουργείο Ρατσιστικής Πολιτικής και Κατάργησης του Ασύλου" θα ήταν ο σωστός τίτλος για το επανασυσταθέν "Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου" από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγες μέρες μετά την τραγωδία με τους δώδεκα πνιγμένους πρόσφυγες στα ανοιχτά των Παξών.    Η κυβέρνηση της ΝΔ, με ή χωρίς Υπουργείο, εφαρμόζει πιστά, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις πολιτικές των κλειστών συνόρων, της Ευρώπης - φρούριο, της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης, της Frontex και των στρατοπέδων συγκέντρωσης που έχουν κοστίσει τις ζωές σε χιλιάδες πρόσφυγες. Συνεχίζει τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις, καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο, στερεί την πρόσβαση τους σε νοσοκομεία και σχολεία.    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλιμακώνει την εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό του Τραμπ στις πολεμικές προετοιμασίες στη Μέση Ανατολή που θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο αύξησης προσφυγικών ροών.   Αυτή η πολιτική είναι που στρώνει το έδαφος για την επανεμφάνιση φασιστών πίσω από την μάσκα του “αγανακτισμένου κατοίκου”, μετά κυρίως και την αγόρευση - ξέπλυμα της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατά των προσφύγων και αλληλέγγυων.    Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν ανάγκη τη αλληλεγγύη και τα ανοιχτά σύνορα. Άσυλο και στέγη για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες με ένταξη τους μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές με καθολική πρόσβαση σε δημόσια παιδεία και υγεία. Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 16/01/2020 - 22:45

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων : Αποχαιρετισμός στον σύντροφο Μιχάλη Παπαδάκη

Με απέραντη θλίψη και βαθιά οδύνη, αποχαιρετούμε τον καλό μας σύντροφο και αγαπημένο φίλο, Μιχάλη Παπαδάκη, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας, μόλις στα 44 του χρόνια , μετά από μεγάλη μάχη που έδινε τα τελευταία χρόνια για την υγεία του.

Ο Μιχάλης, αυθεντικά λαϊκός άνθρωπος, με πηγαίο χιούμορ και ένα μεγάλο και ζεστό χαμόγελο πάντα, αγαπητός στις παρέες του, στους συναδέλφους του και στην τρικαλινή κοινωνία, ακριβός μας σύντροφος και αγαπημένος φίλος, υπήρξε αγωνιστής και εραστής της ζωής.

Με το χαμόγελο, τα εύστοχα σχόλιά του, το χιούμορ του, τη ζεστασιά του, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητά του.

Παντού! Στις παρέες και στα γλέντια  στις πορείες και στις συνελεύσεις, με την οικογένειά του, με τους φίλους του και με τους συντρόφους του.

Στον επαγγελματικό του χώρο καταξιωμένος κι αγαπητός, όπου εκλέχθηκε επί αρκετές φορές στο Δ.Σ. του Σωματείου Επιπλοποιών- Ξυλουργών και συναφών επαγγελμάτων του Νομού Τρικάλων, καθώς και αντιπρόσωπος για την Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν. Τρικάλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξύλου.

Παρών πάντα στις καθημερινές μάχες για το μεροκάματο, το δίκιο, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.

Έτσι θα τον θυμόμαστε πάντα: για τη ζεστασιά και την καλοσύνη του.
 
Κι έτσι θα είναι για πάντα μαζί μας, στις σκέψεις και τις καρδιές μας.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και στεκόμαστε δίπλα στους γονείς του, στον αδερφό του και σύντροφό μας Γιώργο και τους οικείους του.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΤΡΙΚΑΛΩΝCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 13/01/2020 - 12:15

ΤΕ Ηπείρου: Η πολιτική της «Ευρώπης- φρούριο» μόνο με πτώματα κατατρεγμένων μεταναστών θα γεμίζει τις θάλασσες!

(Με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών κοντά στους Παξούς)

Η πολιτική της «Ευρώπης- φρούριο» μόνο με πτώματα κατατρεγμένων μεταναστών θα γεμίζει τις θάλασσες!

Σήμερα το πρωί ναυάγησε σκάφος με περίπου 50 μετανάστες ανοιχτά των Παξών. Δεκάδες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους… Έρχονται κι αυτοί να προστεθούν στον μακρύ και μακάβριο κατάλογο των θυμάτων του πολέμου, της φτώχιας και των ανελεύθερων καθεστώτων των χωρών τους.

Η ακροδεξιά πολιτική της Ε.Ε., της κυβέρνησης της Ν.Δ., μαζί με την κυβέρνηση της Τουρκίας με τείχη, frontex, επαναπροωθήσεις… είτε μετατρέπουν την Ευρώπη σε απλησίαστο όνειρο για τους μετανάστες είτε τους ίδιους τους εγκλωβίζουν σε κολαστήρια στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Β. Αφρική στρώνοντας το καλύτερο χαλί για την αύξηση και διόγκωση των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων.

Πολλοί είναι οι «υπεύθυνοι» κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι σε τοπικό και εθνικό επίπεδο θα σπεύσουν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για μια ακόμη φορά με αφορμή το συγκεκριμένο ναυάγιο...

Φ ΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η υποκρισία τους δεν μπορεί να σκεπάσει πλέον το ρατσιστικό μίσος και τη σαπίλα της πολιτικής που εφαρμόζουν. Τα πτώματα που ανασύρθηκαν δεν είναι μεταναστών που ναυάγησαν. Είναι πτώματα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχια. Στον ίδιο θάνατό τους οδηγεί η πολιτική Ε.Ε., Ελληνικής και Τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αφήνει πάντα ανοιχτά τα σύνορα για το κεφάλαιο, για τις επενδύσεις, για τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε σφαγές, αλλά ποτέ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί!

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, οι εργαζόμενοι και η νεολαία σε Ευρώπη- Ελλάδα και Τουρκία- θύματα και εμείς της ίδιας πολιτικής- πρέπει στη μνήμη αυτών των ανθρώπων να απαιτήσουμε να καταργηθούν όλες οι ρατσιστικές συμφωνίες Ε.Ε. – Τουρκίας. Να διεκδικήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ταξιδεύουν όπου επιθυμούν με ασφάλεια. Να πάρουν πολιτικό άσυλο, στέγη, παιδεία, περίθαλψη. Να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης- κολαστήρια σε Μόρια και παντού. Να παλέψουμε μαζί τους για να σταματήσουν οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης, στον κόσμο.

11-01-2020

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α .

Τοπικές Επιτροπές Ηπείρου

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΗΠΕΙΡΟΥCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 13/01/2020 - 12:15

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και αναπνέει στους νέους αγώνες. Όλοι/ες την Πέμπτη 9 Γενάρη, 6.30μ.μ, στη συγκέντρωση διαδήλωση στα Προπύλαια.

29 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή και Νίκου Τεμπονέρα, στις 8 Γενάρη 1991, το μάθημα αγώνα και ζωής που μας παρέδωσε είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Σήμερα κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο εντείνουν την επίθεση και χτυπούν τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και ελευθερίες,  επιχειρούν να ιδιωτικοποιήσουν την εκπαίδευση σε σχολεία και ΑΕΙ αλλά και την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση. Με το δόγμα νόμος και τάξη, με την κρατική καταστολή, και την αστυνομοκρατία, καταπατούν το Πανεπιστημιακό άσυλο, εκκενώνουν καταλήψεις στέγης προσφύγων και άλλων, ψηφίζουν μέτρα ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα σωματεία και το όπλο των εργαζομένων την απεργία, στέκονται στο πλευρό του Τραμπ στην πολεμική εκστρατεία ενάντια στο Ιράν. Η αγωνιστική στάση του Ν. Τεμπονέρα είναι οδηγός, η μαχητική στάση αλληλεγγύης που έδειξε υπερασπιζόμενος τους μαθητές και τις καταλήψεις τους, τον αγώνα ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου-Μητσοτάκη, ήταν αγώνας για  το μέλλον του κόσμου της δουλειάς και της κοινωνίας. 

Η ηθική και πολιτική ευθύνη της δολοφονίας θα βαραίνει πάντα τη ΝΔ και τη Δεξιά, το σύστημα που υπηρετούσαν τότε και οργάνωσε με τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό του την εκστρατεία βίαιης ανακατάληψης των σχολείων. Η οργάνωση της δολοφονίας ήταν έργο των στελεχών της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ, με άμεσο αυτουργό τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ, Γιάννη Καλαμπόκα. Ο τότε υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος, μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα και το μαζικό μαχητικό κίνημα που αναπτύχθηκε σ΄ολόκληρη τη χώρα αναγκάστηκε σε παραίτηση και ο αντιδραστικός νόμος για τη Β/θμια και Γ/θμια εκπαίδευση αποσύρθηκε.

 

29 χρόνια μετά, ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και μας οδηγεί στους αγώνες. Στους αγώνες για την ανατροπή κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου. Για την ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων. Ενάντια στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό κυβέρνησης-Ε.Ε.

  

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε όλες τις  συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις  τιμής στο Ν. Τεμπονέρα και αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο την Πέμπτη 9/1 και για την Αθήνα στις 6,30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Categories: ΕκδηλώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 09/01/2020 - 21:30

Κάτω τα χέρια από το Ιράν !

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ Κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ η δολοφονία Σουλεϊμανί  Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας - Όχι στον πόλεμο του Τραμπ και τον ιμπεριαλισμό   Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει την αμερικανική επίθεση και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στη Βαγδάτη που ισοδυναμεί με πολεμική ενέργεια των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ξεσπάσει ένας πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές για τους λαούς σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολυεθνικών έχουν μετατρέψει τη Μέση Ανατολή σε μια μόνιμη πολεμική ζώνη με εκατομμύρια αθώους νεκρούς, πλήθος προσφύγων και τεράστιες υλικές καταστροφές, σοβαρά πλήγματα για το περιβάλλον.    Η πολεμική κλιμάκωση του Τραμπ ενάντια στο Ιράν δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να παραδώσουν αμαχητί τη διεκδίκηση της κυριαρχίας τους στη Μέση Ανατολή.    Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Τραμπ την Τρίτη 7/1 σηματοδοτεί στήριξη της κρατικής τρομοκρατίας των ΗΠΑ. Με τις πλάτες μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Εξάλλου χαρακτήρα στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ για τη Μ. Ανατολή έχουν τα «δώρα» που μεταφέρει ο Μητσοτάκης, δηλαδή τη συμφωνία του “άξονα” Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, τη νέα συμφωνία για τις βάσεις που εξυπηρετεί τις αμερικανικές επεμβάσεις στην περιοχή και τη δήλωση για τη συμμετοχή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F35, την ίδια στιγμή που ρημάζει το κράτος πρόνοιας και ζούμε με μισθούς και συντάξεις πείνας.     Ο αγωγός EastMed δεν φέρνει πλούτο και ευημερία. Φέρνει βρόμικους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με σκοπό την αναβάθμιση της Ελλάδας στον αντιδραστικό ανταγωνισμό της με την Τουρκία και μερίδιο για το ελληνικό κεφάλαιο από τις συνεργασίες του με τις  πολυεθνικές της ενέργειας των ΗΠΑ-ΕΕ. Για τους λαούς της περιοχής σημαίνει τους κινδύνους από την άμεση εμπλοκή στις πολεμικές εκστρατείες των ΗΠΑ.   Η εργατική τάξη και η νεολαία είναι ώρα να πούνε όχι στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Τραμπ. Εμείς δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ, για τα πετρέλαια και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Καμιά διευκόλυνση στην αμερικάνικη επίθεση στο Ιράν, να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα και σε όλα τα άλλα σημεία που έδωσε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ με συμφωνία συνεργασίας. Καμία συνεργασία της Ελλάδας με την πολεμική εκστρατεία Τραμπ-Νετανιάχου.   Το νέο κύμα των μαζικών κινητοποιήσεων, τους τελευταίους μήνες, οκτώ και πλέον χρόνια μετά την «αραβική άνοιξη»,  δείχνουν ότι οι αγώνες ενάντια στη φτώχεια, τη διαφθορά και τις θρησκευτικές διακρίσεις στο Σουδάν, στο Ιράκ, στον Λίβανο κλπ, μπορούν να ξαναγεννηθούν. Η μόνη λύση ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση των λαών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής βρίσκεται στα δικά τους χέρια τσακίζοντας τον έλεγχο του ιμπεριαλισμού, των ντόπιων αρχουσών τάξεων και των πολέμαρχων της περιοχής. Μόνο αυτοί μπορούν να επιβάλλουν την ειρήνη, ενάντια στην πολεμική κλιμάκωση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για να φύγει ο αμερικάνικος στρατός και όλοι οι ξένοι στρατοί (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Τουρκία) από την περιοχή.  Με ένα δυναμικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό να σταθούμε στο πλευρό των λαών Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής, στο λαό της Παλαιστίνης που αγωνίζονται ενάντια στο σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, για να φύγουν οι ιμπεριαλιστές και για ένα μέλλον στα δικά τους χέρια.   Καλούμε τις οργανώσεις και τον κόσμο της αριστεράς να αγωνιστούμε μαζί για να σταματήσουμε τον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή. Να δυναμώσουμε το αντιπολεμικό και αντιμπεριαλιστικό κίνημα. Ενωμένοι θα νικήσουμε. Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 07/01/2020 - 17:45

ΣΕΚ : Όχι στον πόλεμο του Τραμπ κατά του Ιράν - Όχι στον πολεμικό άξονα του Μητσοτάκη με το Ισραήλ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

 

Η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί με επίθεση αμερικάνικων πυραύλων στη Βαγδάτη είναι κήρυξη πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ο Τραμπ, πανικόβλητος από τις αποτυχίες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, κάτω από την πίεση των διαδηλωτών που κατέλαβαν την αμερικάνικη πρεσβεία στη Βαγδάτη και κάτω από την πίεση της διαδικασίας καθαίρεσής του από το Κογκρέσο μέσα στις ΗΠΑ, κλιμακώνει την πολεμική εκστρατεία ενάντια στο Ιράν.

Πρώτος στο πλευρό του Τραμπ τρέχει να σταθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου. Έφυγε απότομα από την Αθήνα και τη φιέστα υπογραφής του αγωγού EastMed δηλώνοντας ότι στηρίζει το “δικαίωμα των ΗΠΑ στην αυτοάμυνα, όπως και το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα”! Ο δολοφόνος των Παλαιστίνιων αγκαλιάζει την πολεμική τρέλα του “Πλανητάρχη” και με αυτόν τον τρόπο ξεσκεπάζει τον αληθινό χαρακτήρα του “άξονα” Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. Ο αγωγός δεν φέρνει πλούτο και ευημερία, φέρνει βρόμικους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και άμεση εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές εκστρατείες.

Η εργατική τάξη και η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον να αποδεχθούν αυτή την εμπλοκή. Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα να πούμε όχι στον πόλεμο του Τραμπ και του Νετανιάχου, εμείς δεν πολεμάμε για τα πετρέλαια και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Καμιά διευκόλυνση στην αμερικάνικη επίθεση, να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα και σε όλα τα άλλα σημεία που τους έδωσε η συμφωνία που ψήφισε η Βουλή. Κάθε συνεργασία του Μητσοτάκη με την πολεμική εκστρατεία Τραμπ-Νετανιάχου πρέπει να σημάνει την ανατροπή της κυβέρνησης του.

Καλούμε όλο τον κόσμο της Αριστεράς να αγωνιστούμε μαζί για να σταματήσουμε τον πόλεμο. Μαζί μας αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό και οι εργάτες και η νεολαία στην Τουρκία, στην Κύπρο, σε όλη την περιοχή. Ενωμένοι θα νικήσουμε.

Αθήνα 3 Γενάρη 2020

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

    Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 04/01/2020 - 11:30

Κοινή ανακοίνωση Κόμματος Εργασίας-ΕΜΕΡ (Τουρκία) και ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Κοινή ανακοίνωση των πολιτικών οργανώσεων

Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ) από την Τουρκία

και ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση από την Ελλάδα

 

Το τελευταίο διάστημα οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Κεντρικό ζήτημα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αντιπαράθεση που οφείλεται στην ανάγκη των αστικών τάξεων, του ιμπεριαλισμού και των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών να εκμεταλλευτούν νέες πηγές και δρόμους διακίνησης της ενέργειας και που έχει οδηγήσει στο βάθεμα των ανταγωνισμών μεταξύ τους και στη δημιουργία εστιών πολέμου στην περιοχή. Ο κίνδυνος εκδήλωσης πολεμικών επεισοδίων στην περιοχή μεγαλώνει.

Οι λαοί των δύο χωρών, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τις εξορύξεις, τα μεγαλεπήβολα σχέδια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ρωσίας, απεναντίας όλοι αυτοί κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα και ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Επικίνδυνοι είναι και οι άξονες στην περιοχή, όπως της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο ή της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών. Φέρνουν εκμετάλλευση των εργαζομένων, κτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών, τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες σε βάρος των κοινωνικών αναγκών, περιβαλλοντική καταστροφή, εθνικιστικό φανατισμό. Ο πόλεμος είναι καταστροφή για τους λαούς. Πρέπει με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι και των δύο χωρών να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη.

 

· Όχι στις επεκτατικές λογικές, στην πολεμική ρητορεία και την πολεμική προετοιμασία.

· Όχι στους πολεμικούς ανταγωνισμούς. Όχι στον εθνικισμό.

· Όχι στα γιγαντιαία πολεμικά-εξοπλιστικά προγράμματα, δαπάνες για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

· Έξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και όλοι οι ιμπεριαλιστές από τη γειτονιά μας.

· Ναι στη φιλία και την ειρηνική συμβίωση των λαών.

· Ο κοινός αγώνας και η διεθνιστική αλληλεγγύη των εργαζομένων σε Τουρκία και Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της περιοχής είναι η δική μας απάντηση.

 

 

 

·        ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

·        Κόμμα Εργασίας (Τουρκίας) EMEP

 

Ιανουάριος 2020

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 03/01/2020 - 14:15

Στο κατώφλι του 2020: Κι όμως, κινείται … [του Γιάννη Ελαφρού]

Γιάννης Ελαφρός

▸ Η βαθιά καπιταλιστική κρίση, το σύνδρομο του «Τιτανικού», το νέο κύμα αγώνων και εξεγέρσεων και η κομμουνιστική ελπίδα

«Οι αγορές ετοιμάζονται να υποδεχθούν το 2020 σε κλίμα γενικευμένης ευφορίας. Δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού είδαν την τελευταία δεκαετία τις παγκόσμιες μετοχές να προσθέτουν 25 τρισ. δολάρια στην αξία τους», έγραψε το πρακτορείο Reuters. Το 2019 ήταν άκρως προσοδοφόρα χρονιά για τους μεγιστάνες. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη αύξησαν την περιουσία τους κατά 25% (+1,2 τρισ.), φτάνοντας τα 5,9 τρισ. δολάρια. Η κλεμμένη υπεραξία των δισεκατομμυρίων του πλανήτη παχαίνει τους λογαριασμούς των δισεκατομμυριούχων.

Κι όμως, όλο και περισσότερο οι σύγχρονοι κεφαλαιοκράτες μοιάζουν με εκείνους που έπιναν σαμπάνια στην πρώτη θέση του Τιτανικού. Κι όχι μόνο γιατί οι πάγοι λιώνουν λόγω της επιταχυνόμενης κλιματικής-περιβαλλοντικής κρίσης που προκαλεί ο αδηφάγος καπιταλισμός, αλλά γιατί όλες οι αντιθέσεις του συστήματος είναι στο κόκκινο. Παρά τα τρισεκατομμύρια που έριξαν (και ρίχνουν) οι κεντρικές τράπεζες, οι οικονομίες της Δύσης σέρνονται και η Κίνα δείχνει σημάδια κόπωσης. Κι ενώ το παγκόσμιο χρέος ισοδυναμούσε με το 174% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2008, όταν ξέσπασε η διεθνής καπιταλιστική κρίση, το 2018 (σύμφωνα με το ΔΝΤ) έφτασε το 226% του παγκόσμιου ΑΕΠ (188 τρισ. δολάρια). Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) υπολογίζει παραπάνω το παγκόσμιο χρέος –δημόσιο και ιδιωτικό– στα 255 τρισ. δολ. στα τέλη 2019. Όλο το σύστημα κάθεται πάνω σε μια τεράστια φούσκα…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται «μια χιονοστιβάδα πρόσφατων βιβλίων και άρθρων σχετικά με την “κρίση του καπιταλισμού”, όπου προβλέπεται η κατάρρευση ή η κατάργησή του», σημείωνε στον Guardian ο Μπράνκο Μιλανόβιτς. Ο σερβο-αμερικανός οικονομολόγος, παλιότερα ηγετικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ισχυρίζεται πως «τα γεγονότα δείχνουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι καθόλου σε κρίση. Είναι ισχυρότερος από ποτέ, τόσο όσον αφορά τη γεωγραφική κάλυψη όσο και την επέκτασή του σε τομείς (όπως ο ελεύθερος χρόνος ή τα κοινωνικά μέσα), όπου δημιούργησε εντελώς νέες αγορές και εμπορεύματα που ποτέ ιστορικά δεν ήταν αντικείμενο συναλλαγής».

 

Ο Μιλανόβιτς φωτίζει πλευρές αυτού που το ΝΑΡ έχει ορίσει ως ολοκληρωτικό καπιταλισμό, για να καταλήξει σε ένα παράδοξο συμπέρασμα: «Η κρίση δεν είναι αφ’ εαυτού του καπιταλισμού αλλά προκαλείται από τις άνισες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και την επέκταση του καπιταλισμού σε περιοχές που παραδοσιακά δεν θεωρούνται κατάλληλες για εμπορευματοποίηση». Αλλά αυτός είναι ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός της εποχής μας, η αντιδραστική του ανάπτυξη προκαλεί την αγιάτρευτη κρίση του.

Εργατικά κινήματα και λαϊκές εξεγέρσεις με μαχητικότητα, διάρκεια και λογική σύγκρουσης

Την έκρηξη όλων των αντιθέσεων είδαμε το 2019: Το καθοριστικό χάσμα κεφαλαίου-εργασίας (στην Ελλάδα τα κέρδη των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων αυξήθηκαν το 2018 κατά 12,4% στα 12 δις. ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε 2,5%) στον αμείλικτο ανταγωνισμό των αστικών δυνάμεων σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Την πολεμική φρίκη δίχως τέλος (Συρία), την απογείωση των εξοπλισμών, στην τάση του κεφαλαίου να μην αφήσει τίποτα ασύλητο (από τη βαθύτερη σκέψη των ανθρώπων μέχρι τα ενεργειακά κοιτάσματα στα βάθη της θάλασσας). Την κρίση των αστικών θεσμών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο που (προς το παρόν) βρίσκει διέξοδο σε ακροδεξιά και εθνικιστικά τερατουργήματα: παραπομπή Τραμπ, «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ» (Μακρόν), ΕΕ που δοκιμάζεται με το Brexit, καθώς για πρώτη φορά καταργείται ο βασικός –μέχρι τώρα– «κανόνας»: να προστίθενται νέα μέλη.
Ακόμα και οι κοινωνικές κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή, μετατρέπονται από το κεφάλαιο σε νέα δεινά: θανατηφόρες μηχανές πολέμου και καταστολής, συσκευές ελέγχου και επιτήρησης. Τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση δεν νοούνται ως λιγότερη και ποιοτική δουλειά για όλους, αλλά ως ανεργία και φτώχεια. Σκοτεινοί καιροί, με τη βαρβαρότητα των πνιγμένων προσφύγων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των φρακτών, της ακραίας καταστολής, του νεοφασισμού και του ρατσισμού.

Κι όμως, δεν είναι το κύμα της υπεραντιδραστικής απάντησης που σφραγίζει την αλλαγή του χρόνου. Από τη Χιλή μέχρι το Εκουαδόρ και από το Ιράκ μέχρι τη Γαλλία, είναι οι εξεγέρσεις και τα ριζοσπαστικά κινήματα που εισβάλλουν στο προσκήνιο. Συνολικά σε 18 χώρες αναπτύχθηκαν την τελευταία περίοδο κινήματα με ανατρεπτικά και συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου Συγκρουσιακής Πολιτικής του Παντείου. Αναδεικνύονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά· καταρχήν, ξεσηκώνονται ενάντια στην προσπάθεια του κεφαλαίου να περάσει νέες αναδιαρθρώσεις για να ξεπεράσει την κρίση του. Αναδύονται μετά την πλημμυρίδα δεξιάς και ακροδεξιάς που ήρθε να τσακίσει το προηγούμενο κύμα αγώνων και σπάνε τη λογική του «μονόδρομου». Διαπνέονται από μαχητικότητα, διάρκεια, συγκρουσιακή λογική, υπερβαίνοντας τάσεις διαπραγμάτευσης και αποδοχής μικροϋποχωρήσεων. Απεναντίας, κλιμακώνουν τις διεκδικήσεις τους. Στέκονται απέναντι σε δεξιές-ακροδεξιές κυβερνήσεις, αλλά και στο «ακραίο κέντρο» του Μακρόν, καθώς και στην ήττα–ενσωμάτωση της ρεφορμιστικής Αριστεράς και του αποτυχημένου κυβερνητισμού —
ειδικά στη Λατινική Αμερική. Δεν αναζητούν κυβερνητικές αλλαγές αλλά πιο βαθιές τομές, γι’ αυτό και δεν αναδιπλώνονται στο γνωστό κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Συναντιούνται μαχητικό εργατικό κίνημα, νέα βάρδια, νεολαία, νέες μορφές ευρύτερης λαϊκής δράσης (Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία, ιθαγενικό και γυναικείο κίνημα στη Χιλή), στον βαθμό που ξεπερνούν τις μέχρι πρότινος μερικότητές τους.
Απέναντι σε αυτές τις νέες προκλήσεις απαιτείται μια Αριστερά που θα ενώσει τα κομμάτια του παζλ για να σχηματιστεί ο συνολικός αντίπαλος, ο καπιταλισμός, αλλά και η κομμουνιστική εναλλακτική. Να ενώσει κοινωνικά τη σύγχρονη εργατική τάξη και με πυλώνα αυτή το μπλοκ των καταπιεσμένων. Να ενώσει πολιτικά-μετωπικά το παζλ, σε αντικαπιταλιστική βάση. Όλα αυτά, όχι απλά σε μια παράθεση, σε ένα επίπεδο παζλ, αλλά τρισδιάστατα, σε μια δυναμική σχέση, με τον κομβικό ρόλο της κομμουνιστικής στρατηγικής απάντησης, αυτής που στέκεται επαναστατικά συνολικά απέναντι στον καπιταλισμό της εποχής μας.

Εμείς δεν τάζουμε τίποτα σίγουρο για το 2020. Οι δικές μας «προβλέψεις» εξαρτώνται από τις εκατομμύρια θελήσεις και την αλληλεπίδρασή τους. Πρώτα και κύρια από τη συνειδητή δράση των πρωτοπόρων αγωνιστών, όσων εμπνέονται από τους στίχους του Μαγιακόφσκι: «εμείς, ο καθένας από μας, κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος».

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 29.12.2019

http://prin.gr/?p=28659

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 02/01/2020 - 15:45

Έξω ο σφαγέας Μπενιαμίν Νετανιάχου από την Ελλάδα! Καμία συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ!

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων της Αριστεράς

 

Έξω ο σφαγέας Μπενιαμίν Νετανιάχου από την Ελλάδα!

Καμία συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ!

Συγκέντρωση, Πέμπτη 2 Γενάρη, 18:00, Μετρό Πανόρμου

 

Στις 2 Γενάρη του 2020, επισκέπτεται την Αθήνα, ο αιματοβαμμένος με το αίμα του παλαιστινιακού λαού, πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να υπογράψει από κοινού με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον κύπριο πρόεδρο τη συμφωνία «East Med Act». Πρόκειται για μια συμφωνία που στο επίκεντρό της βρίσκεται η αναβάθμιση της θέσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της εμβάθυνσης της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου.

Το σχέδιο του EastMed είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράδοση του ενός τρίτου της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της χώρας σε κολοσσούς της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας για εξορύξεις υδρογονονανθράκων και για τα συμφέροντα μιας μερίδας της αστικής τάξης της χώρας μας. Αυτές οι εξορύξεις απειλούν με πολύ πραγματικό τρόπο τόσο το περιβάλλον αλλά και την κοινωνική ζωή μεγάλων περιοχών στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των πετρελαιάδων σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος. Χωρίς αυτές και χωρίς τις εξορύξεις στις ΑΟΖ της Κύπρου, μια συμφωνία για τον EastMed θα ήταν πρακτικά άκυρη.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αγωγού έκτασης 1.900 χλμ. σε μεγάλα βάθη, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας τονίζοντας τη σπουδαιότητα του αγωγού για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο. Αυτό που δεν αναφέρει όμως, είναι ότι πρόκειται για μια επαίσχυντη συμφωνία που αποσκοπεί αποκλειστικά στην ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από τα αμερικάνικα, ισραηλινά και ευρωπαϊκά ενεργειακά μονοπώλια. Ταυτόχρονα η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και συντελεί στην περαιτέρω κλοπή και αφαίμαξη των παλαιστινιακών ενεργειακών πόρων από τους σιωνιστές. Η κυβέρνηση της ΝΔ, άξιος συνεχιστής της πολιτικής των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ, συσφίγγει κι άλλο τις σχέσεις με το σιωνιστικό μόρφωμα, βοηθώντας με κάθε τρόπο το Ισραήλ να επιβάλει την ηγεμονία του στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας την Ελλάδα συνένοχη στις εγκληματικές πολιτικές των σιωνιστών και συνεργώντας στην ιμπεριαλιστική φιλοσιωνιστική στρατηγική των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο. Συγχρόνως, η συμφωνία για τον Εast Med ρίχνει "καύσιμη ύλη" στους πολεμικούς ανταγωνισμούς στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθιστώντας για άλλη μια φορά μοναδικούς κερδισμένους τους ιμπεριαλιστές, τα ενεργειακά μονοπώλια και την παγκόσμια βιομηχανία όπλων.

Η επίσκεψη του σφαγέα Νετανιάχου αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό που τρέφει διαχρονικά αισθήματα φιλίας για τον παλαιστινιακό λαό. Χρόνια ολόκληρα οι σιωνιστές εφαρμόζουν γενοκτονία σε βάρος του, συνεχίζουν την πολιορκία της Γάζας, εκτοπίζουν τους Παλαιστίνιους απ' τη γη τους, τους δολοφονούν και τους βασανίζουν καθημερινά. Και τώρα, την ίδια στιγμή που τα ισραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, την ίδια στιγμή που καταπατούν ακόμα και το ιμπεριαλιστικής έμπνευσης «Διεθνές Δίκαιο», ο πολιτικός εκπρόσωπος των σιωνιστών έρχεται στη χώρα μας, καλοδεχούμενος από τους ντόπιους εντολοδόχους του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου. Ξεχνούν, όμως, πως ο ελληνικός λαός ήταν ανέκαθεν στο πλευρό των Παλαιστινίων. Οι αγώνες για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης γαλούχησαν γενιές και γενιές σπέρνοντας την οργή σε κάθε αγωνιζόμενο και προοδευτικό άνθρωπο που βλέπει αυτήν την άνιση μάχη μεταξύ του παλαιστίνιου «Δαυίδ» και του ισραηλινού «Γολιάθ».

Ας κάνουμε ξεκάθαρο για ακόμη μια φορά, με όλες μας τις δυνάμεις, ότι ο σφαγέας του παλαιστινιακού λαού, Νετανιάχου, δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα. Ας δείξουμε με κάθε τρόπο ότι, όσο η Παλαιστίνη αγωνίζεται, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Καμία συνενοχή, καμιά συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ.

  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ!
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ!
  • ΟΧΙ στις ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
  • ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αριστερή Συσπείρωση, ΔΕΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Κομ. Σχέδιο, Κρίση+Κριτική, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 02/01/2020 - 13:45

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τη μαζική και μαχητική απεργία διαρκείας των εργαζόμενων του ΟΤΕ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τη μαζική και μαχητική απεργία διαρκείας των εργαζόμενων του ΟΤΕ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τη μαζική, μαχητική απεργία διαρκείας των εργαζόμενων του ΟΤΕ που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την εργοδοσία ότι δεν θα υποχωρήσουν, αν δεν δικαιωθούν. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άρση της διάκρισης μεταξύ παλιών και νέων εργαζόμενων.

Ο ΟΤΕ είναι μια εταιρεία που η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%, ενώ το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 55% (!). Τα λειτουργικά κέρδη από το 2012 μέχρι σήμερα, αυξήθηκαν κατά 88%, ενώ το μέσο μισθολογικό κόστος είναι 30% κάτω από το διεθνή μέσο όρο. Ενώ ο μέσος όρος των κερδών της είναι 50% πάνω από τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ και που μπορεί να δίνει στον πρόεδρό της αμοιβή 1.665.524 ευρώ το χρόνο, την ίδια ώρα έχει δώσει μόνο 580 ευρώ μικτά στο μέσο εργαζόμενό της και παρέχει στη χώρα μας τις ακριβότερες υπηρεσίες internet στην Ευρώπη. Έχει το θράσος η εταιρία αυτή να συνεχίζει την πολιτική των άθλιων μισθών, να μετατρέπει σε κόλαση τις συνθήκες εργασίας, να παραβιάζει τα μέτρα και τους κανονισμούς ασφαλείας, να προωθεί κύμα απολύσεων μέσα από την  εργολαβοποίηση  υπηρεσιών της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας αποτελούν το πολιτικό προσωπικό της Deutche Telecom.

Αυτή η κερδοσκοπική επέλαση της DT είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που προώθησαν και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων στα πλαίσια των επιλογών της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου. Ο ΟΤΕ όμως φτιάχτηκε και είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση με τις υποδομές και την εργασία του λαού. Η μονοπώληση ενός δημόσιου αγαθού όπως οι τηλεπικοινωνίες από τους ιδιώτες του δεν έφερε φυσικά φτηνές υπηρεσίες λόγω του ανταγωνισμού, θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Πανάκριβες υπηρεσίες, άθλιες εργασιακές σχέσεις έφερε το καρτέλ των τριών επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα δημόσια αγαθά και υποδομές των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου που έχει πληρώσει η κοινωνία με το παραπάνω. Η μόνη προοπτική για φτηνές τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο, αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και προσλήψεις, προσανατολισμό στις κοινωνικές ανάγκες είναι η επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ χωρίς αποζημίωση και το πέρασμα στο δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των απεργών του ΟΤΕ και στα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλο τον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, εξίσωση δικαιωμάτων προς τα πάνω.
  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους όσους εργάζονται για τον όμιλο ΟΤΕ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.
  • Κατάργηση της διάκρισης παλιών και νέων. Όχι στο επαίσχυντο μισθολόγιο των νέων που αμείβονται με 40% λιγότερο από τους παλιούς.

Η απεργία των εργαζόμενων του ΟΤΕ δείχνει τον δρόμο να τσακίσουμε την αντεργατική επίθεση, να ανατρέψουμε την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, να οργανώσουμε την εργατική και λαϊκή αντεπίθεση

Categories: ΑνακοινώσειςΕργασιαΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 31/12/2019 - 18:15

Για τον Θάνο Μικρούτσικο ...

Ο Θάνος Μικρούτσικος, αυτή η εμβληματική μορφή του μαχόμενου πολιτισμού, ο άνθρωπος που τραγούδησε για την Μακρόνησο και τα βάσανά της, που μας έκανε να αγαπάμε πάνω από όλα τον "άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει", που μας κάλεσε να μείνουμε όρθιοι όταν "οι σημαίες ήταν κάτω στις λεωφόρους που παρελάσαμε", που μας μας προέτρεψε να  είμαστε απείθαρχοι στα κάθε φορά  όριά μας "χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία", ο άνθρωπος που έβαλε μέσα στα λαικά σπίτια τον Μαγιακόφσκι και τον Μπίρμαν, τον Χικμέτ και τον Ελευθερίου, ο άνθρωπος τέλος που αντιμετώπισε την πορεία προς τον θάνατο με θάρρος και αξιοπρέπεια που διδάσκει, δεν υπάρχει πια. Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν ήταν απλά ένας μεγάλος μουσικός. Ήταν ένας ανήσυχος άνθρωπος, ένας τολμηρός ανανεωτής της μουσικής και της φόρμας της, ένας μαρξιστής διανοούμενος, ένας κομμουνιστής καλλιτέχνης που του αξίζει μι θέση δίπλα στον Βίκτορ Χάρα και  σε όλους τους ανθρώπους που με την τέχνη τους μας γέμισαν ιδανικά και αξίες, έπλασαν την συνείδησή μας, γέμισαν τις καρδιές μας, στήριξαν τους αγώνες μας,  άνοιξαν δρόμους στην σκέψη μας, μας δυνάμωσαν να συνεχίσουμε.   Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο..   Σ' ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για όλα.  

Οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε δεν έμειναν και δεν θα μείνουν ποτέ κάτω!!!     

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 29/12/2019 - 14:00