ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Να σταματήσει η ομηρία των στρατευμένων, εν μέσω πανδημίας !

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ!

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα με μόνο θύμα τους εκατοντάδες στρατευμένους νέους οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία. Με αποφάσεις του ΓΕΕΘΑ δεν δόθηκαν οι άδειες ορκωμοσίας, ενώ ακυρώθηκαν κάθε άλλη άδεια και μετάθεση, στο όνομα της «μη μετάδοσης του κορονοϊού». Το αποτέλεσμα είναι τα στρατόπεδα να έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες», καθώς οι φαντάροι συνωστίζονται μέσα σε αυτά, ενώ βεβαίως δεν υπάρχει καμία μέριμνα αποσυμφόρησής τους. Ταυτόχρονα, οι υγειονομικές συνθήκες στις περισσότερες μονάδες είναι απαράδεκτες (πολύ περισσότερο καθώς βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας), ενώ δεν υπάρχει από την κυβέρνηση ουδεμία σκέψη για διενέργεια τεστ στους φαντάρους. Παράλληλα οι καραβανάδες κυκλοφορούν στα στρατόπεδα χωρίς κανένα περιορισμό με ενδεχόμενο να μεταφέρουν τον ιό στους «παγιδευμένους φαντάρους».

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία απαράδεκτων συνθηκών εγκλωβισμού των φαντάρων, τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση των νέων παιδιών που ξαφνικά βρίσκονται «φυλακισμένα» στις μονάδες, μεγάλη πίεση και αγωνία και στα ίδια και στις οικογένειές τους. Και όλα αυτά, αμέσως μετά τη χρήση μονάδων του στρατού σε ρόλο ανθρωποδιώκτη και κυνηγού προσφύγων και μεταναστών, στην εφαρμογή μιας κυνικής ρατσιστικής πολιτικής. Κι ενώ προωθούνται σενάρια για χρήση του στρατού και στην εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και περιφρούρηση καταστάσεων πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων και απεργών. Τα στρατευμένα παιδιά του λαού δεν έχουν καμία δουλειά σε τέτοιες απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές αποστολές.

Αυτό που ζουν σήμερα οι στρατευμένοι στα στρατόπεδα είναι στον ανώτερο βαθμό όσα τείνουν να γίνουν καθημερινότητα για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται, με μηδαμινά μέτρα προστασίας, έλλειψη μασκών, αντισηπτικά διαλύματα και χωρίς καμία πρόβλεψη για την αποφυγή συνωστισμού.

Πλήθος φαντάρων από όλη τη χώρα υπογράφουν το κείμενο καταγγελίας του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό της νεολαίας που δοκιμάζεται σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στα στρατόπεδα, υπενθυμίζουμε ότι οι φαντάροι δεν είναι τίποτα περισσότερο από πολίτες με στολή και αυριανοί εργαζόμενοι με συγκεκριμένα δικαιώματα.

 Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των στρατευμένων. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού και στα στρατόπεδα, η ευθύνη θα βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση και την διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων που κωφεύουν επιδεικτικά στις φωνές και τα δίκαια αιτήματα των φαντάρων.

 • Εδώ και τώρα άμεση αποσυμφόρηση των στρατοπέδων!

 • Να δοθούν κανονικά οι άδειες και οι έξοδοι των φαντάρων!

 • Να γίνουν άμεσα τεστ σε όλους τους φαντάρους και τα στελέχη και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στα στρατόπεδα.

 • Επίταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων με άμεσες προσλήψεις προσωπικού.

 • Να σταματήσει το κυνήγι προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα.

 • Καμία σκέψη για χρήση του στρατού ως δύναμη καταστολής!

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 01/04/2020 - 13:15

Με μεγάλη θλίψη, αλλά με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια αποχαιρετούμε τον Μανόλη Γλέζο.

  Εμβληματική φιγούρα του κομμουνιστικού κινήματος και της αριστεράς, μέλος της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ,  στέλεχος και δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη στα δύσκολα χρόνια της τρομοκρατίας ενάντια στον λαό, ο Μ Γλέζος δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για την ηρωική πράξη του κατεβάσματος της σβάστικας από την Ακρόπολη, αλλά και για την συνολική αντιστασιακή του δράση για την οποία "τιμήθηκε"  από το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος σε 28 καταδίκες (από τις οποίες 3 σε θάνατο) και 16 χρόνια φυλακές και  εξορίες. Παρόλα τα βάσανα δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή το μετερίζι των κοινωνικών αγώνων.    Μαχητής στην περίοδο της πάλης κατά  των μνημονίων αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει το λιθαράκι του στον ενταφιασμό του λαϊκού ΟΧΙ στο οποίο πίστεψε και για το οποίο πάλεψε.   Ο Μ Γλέζος έζησε όλη την μεγαλειώδη και τραγική πορεία και όλες τις αντιφάσεις της αριστεράς. Δεν συμφωνούσαμε πάντα με τις επιλογές του αλλά υπήρχε πάντα κάτι βαθύτερο στην στάση του για το οποίο αγαπήθηκε από τον λαό. Το αγωνιστικό του φρόνημα, η τιμιότητα, η λαικότητα, το αδάμαστο πνεύμα του.   Μ αυτές τις σκέψεις αποχαιρετάμε τον "πρώτο αντάρτη" στην Ευρώπη δίνοντας υπόσχεση ότι οι σημαίες θα σηκώνονται ψηλά ώσπου ο κόσμος αυτός να απαλλαγεί από κάθε εκμετάλλευση, φτώχεια α καταπίεση!!   Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 30/03/2020 - 17:45

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα [του Σπύρου Κοντομάρη]

Του Σπύρου Κοντομάρη

Κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνάει χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη γη πέφτουν νεκροί από μια πρωτοφανώς μεταδοτική νόσο χωρίς γνωστό φάρμακο ή εμβόλιο. Όσο άγνωστη είναι η θεραπεία του Covid_19, άλλο τόσο γνωστή είναι η αιτία που τoν προκάλεσε. Είναι μια ακόμα νόσος που οφείλεται στην αχόρταγη καπιταλιστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη, την αποψίλωση τεράστιων παρθένων εκτάσεων γης, την βίαιη κτηνοτροφική και αγροτική εκβιομηχάνιση με γενετικές μεταλλάξεις και βιοτεχνολογικά μέσα. Το κεφάλαιο δεν κάνει δεύτερες σκέψεις μπροστά στην επέκταση της κερδοφορίας του, δεν λογαριάζει τις συνέπειες για το κλίμα, το περιβάλλον, τη φυσική αλυσίδα, τους ωκεανούς, τις ανθρώπινες ζωές. Αντιμετωπίζει κυνικά την ανάδυση νέων τοξικότερων και μεταλλασσόμενων ιών, όπως ο covi_19, σαν αποδεκτό ρίσκο των δραστηριοτήτων του. Το κεφάλαιο έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και εάν δεν το εμποδίσουμε, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει αλλεπάλληλες, ανεπανόρθωτες και μεγαλύτερες τραγωδίες στο μέλλον.

Το θέμα της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της περιβαλλοντικής καταστροφής, αποτελεί ούτως η άλλως ένα ζήτημα στο οποίο οι πολυεθνικοί όμιλοι της ενέργειας, των όπλων, των φαρμακοβιομηχανιών και των γενετικά μεταλλαγμένων, έχουν αφεθεί να δολοφονούν, να μολύνουν και να δηλητηριάζουν νόμιμα και ακατάσχετα τον παγκόσμιο πληθυσμό. Ειδικά στην Αφρική, οι φαρμακοβιομηχανίες κερδίζουν τεράστια ποσά από την χορήγηση θεραπειών για ασθένειες που οι ίδιες δημιούργησαν. Οι περισσότερες μολυσματικές ασθένειες δεν κέρδιζαν τα προηγούμενα χρόνια ούτε δίστηλο σε επαρχιακή εφημερίδα, οι δε εκκλήσεις των γιατρών λαμβάνονταν από τις κυβερνήσεις ως υπερβολική ανησυχία. Ενδεικτικά, οι εκτιμήσεις του ΠΟΕ για τον αριθμό των θανάτων από την απλή εποχική γρίπη (H1N1, H2N2, H3N2, H5N1, H7N7, H1N2) φτάνουν σε 650.000 το χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και οι «μη μολυσματικοί» θάνατοι από πείνα στην Αφρική τους 1.500.000 το χρόνο.
Όμως, εκτός από τις αναπτυσσόμενες χώρες που διαχρονικά αντιμετωπίζονται από τον κυρίαρχο ιμπεριαλιστικό πόλο σαν τα πειραματόζωα δολοφονικών ασθενειών, και στις ίδιες τις καπιταλιστικές μητροπόλεις η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού χτύπησε άγρια την κοινωνική πλειοψηφία και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μέσα από τη διάλυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαρμάκων και την παγίωση μιας ολοένα και πιο υποβαθμισμένης ποιότητας διατροφής. Επιπλέον, τα ολοένα ιδιωτικοποιούμενα συστήματα υγείας απομακρύνθηκαν από την πρόληψη, την επίβλεψη της δημόσιας υγείας, την δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη και στράφηκαν προς την ιδιωτική υγεία, την υπερτιμολόγηση φαρμάκων και υπηρεσιών χρεώνοντας ανυπολόγιστα τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατεύθυνση που ενισχύθηκε από τις εγκληματικές πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας ως απάντηση του κεφαλαίου στην δομική κρίση του 2009, μια κρίση που παραμένει ενεργή και δυσεπίλυτη.
Όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα υγείας δέχτηκαν τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών περιορισμών της ΕΕ και της πολιτικής ενίσχυσης της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα, προεξεχόντων των «σπάταλων PIGS» Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία. Ακόμα και στις σκανδιναβικές χώρες όμως το δημόσιο σύστημα υγείας υπολείπεται από το επίπεδο υπηρεσιών που προσέφερε τη δεκαετία του '80 στα πλαίσια του "ισχυρού κοινωνικού κράτους". Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ στον τομέα της υγείας έχουν εφαρμοστεί σκληρά προγράμματα λιτότητας, ΣΔΙΤ και κρατικές επιχορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Εξαίρεση αποτελεί η Γερμανία, η οποία εξαίρεσε ην συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ανεξάρτητα από το τι επέβαλε στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δοκιμαζόμενη σήμερα Ιταλία με σχεδόν 10.000 νεκρούς από τον Covid_19, η οποία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχε κάθε χρόνο 8-10.000 νεκρούς από την απλή εποχική γρίπη.
Η μεγάλη εικόνα σήμερα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης μέρας και περιέχει ακριβώς τα ίδια κοινωνικά και πολιτικά συστατικά.
Καθορίζεται κυρίαρχα από την επίμονη προσπάθεια διατήρησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας μέσα από τη βίαιη αναίρεση κοινωνικών και εργατικών συμβιβασμών που αφορούν στο κοινωνικό κράτος, την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ακόμα και την στιγμή που η Ευρώπη μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, η σταυροφορία δημοσιονομικής πειθαρχίας της Γερμανίας παραμένει πολύ ισχυρή. Όλοι οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανή την κύρια παραγωγική τους δραστηριότητα και ταυτόχρονα να μειώσουν τα μη ζωτικά, τα περιφερειακά κόστη της παραγωγής, προχωρώντας σε απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που δεν τους είναι αυτή τη στιγμή απολύτως απαραίτητοι. Όπως οι ίδιοι δηλώνουν είναι η ευκαιρία για το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» και τη μεγάλη επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα από την εκκαθάριση των πιο αδύναμων χωρών, κεφαλαίων και ανθρώπων. Το κεφάλαιο προσπαθεί να ανακαλύψει σε αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση την ευκαιρία που έψαχνε για να απαλλαγεί από την κρίση της πτώσης του ποσοστού κέρδους του 2009.
Ακόμα και στις χώρες που έχουν χτυπηθεί πολύ σκληρά από την πανδημία η πρώτη προτεραιότητα του κεφαλαίου δεν είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά η διάσωση της κερδοφορίας του μέσα στην υγειονομική κρίση. Στην Ιταλία η εξάπλωση της πανδημίας συνοδεύτηκε από την διατήρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στο Μπέργκαμο και τη Μπρέσια και αντιμετωπίστηκε για πολύ καιρό κυνικά σαν παράπλευρη απώλεια. Στη Μεγάλη Βρετανία η κατεύθυνση της πάση θυσία διατήρησης της κερδοφορίας, υπαγόρευσε αρχικά στη Κυβέρνηση την τοποθέτηση ότι συνεχίζουμε κανονικά δεν κλείνουμε τίποτα, περιμένουμε να δράσει η ανοσία αγέλης. Αντίστοιχος είναι ο χειρισμός και στις ΗΠΑ το νέο μεγάλο θύμα της πανδημίας, πρώτα αναζητείται η φόρμουλα διατήρησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και μετά η φόρμουλα διάσωσης της ανθρώπινης ζωής.
Το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» δεν μπορεί όμως να γίνει αναίμακτα. Η ανθρωπιστική τραγωδία και οι τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία διαμορφώνουν ένα νέο επίπεδο κοινωνικής από-νομιμοποίησης των κατευθύνσεων του κεφαλαίου, όπως εκφράζεται από τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τα μέτρα των κυβερνήσεων. Αυτό που δεν μπορεί πια να κρυφτεί, ειδικά στις καπιταλιστικές μητροπόλεις, είναι ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας για όλο το Λαό έρχεται σε αντίθεση με την κεντρική κατεύθυνση του Κεφαλαίου. Η επίταξη του ιδιωτικού νοσοκομειακού τομέα, η άμεση αποδοχή βοήθειας και η συνεργασία με χώρες –παρίες του δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Κούβα, η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και η διενέργεια μαζικών τεστ σε όλο τον πληθυσμό, το κλείσιμο της μη απολύτως απαραίτητης παραγωγής και η αποζημίωση των εργαζομένων που δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να εργαστούν, αποτελούν κοινωνικά μέτρα τα οποία κερδίζουν πλατειά υποστήριξη και ανατρέπουν την κατεύθυνση του κεφαλαίου για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ως ευκαιρία και διατήρησης της κερδοφορίας με κάθε μέσο.
Ήδη σε ορισμένες χώρες η κρίση κοινωνικής νομιμοποίησης του Κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, αναγκάζει σε αναδίπλωση και λήψη σημαντικών κοινωνικών μέτρων. Στην Ιρλανδία επιτάσσεται ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, η Ισπανία αν και καθυστερημένα προχωρά σε χιλιάδες επιπλέον προσλήψεις γιατρών, πολλές χώρες της ΕΕ προχωρούν σε κρατική αποζημίωση του συνόλου του μισθού για όλους τους εργαζόμενους. Από την άλλη πλευρά, η ρήξη της Γερμανίας με την Ιταλία και την Ισπανία σχετικά με την έκδοση έκτακτου ομολόγου έρχεται να επιβαρύνει την ήδη δυσμενή σχέση ανάμεσα στους βάρβαρους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και την ευρω-σκεπτικιστική, εθνικά επικεντρωμένη πολιτική του κεφαλαίου στις δοκιμαζόμενες χώρες του Νότου και του μεγάλου δημόσιου χρέους. Χωρίς ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση δημιουργούνται προϋποθέσεις περεταίρω πολιτικής ανόδου εθνικιστικών σχηματισμών και ρήξης με την ΕΕ από την σκοπιά επιμέρους αστικών τάξεων στα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας, προϋποθέσεις που ενισχύονται από την πολιτικής της Ρωσίας και της Κίνας.
Οι όψιμες επιμέρους προσπάθειες διάσωσης ενός ελάχιστου επιπέδου κοινωνικής νομιμοποίησης και οι φραστικές κορώνες απέναντι στη Γερμανία, δεν αθωώνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εγκληματική συναίνεση που επέδειξαν την τελευταία δεκαετίας στις πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Οι σημερινές κυβερνήσεις των χωρών του Νότου της ευρωζώνης, είναι το ίδιο ένοχες με την γερμανική κυβέρνηση για τις πολιτικές που εφάρμοσαν, αποτελούν συστατικό κομμάτι της συνολικά αντιλαϊκής ευρωπαϊκής πολιτικής και εκφράζουν απόλυτα την αντεργατική ατζέντα των δικών τους αστικών τάξεων.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια μέρα επανακαθορισμού της σχέσης των εθνικών καπιταλισμών απέναντι στις διεθνείς ολοκληρώσεις. Η απάνθρωπη, ναζιστικού τύπου, άρνηση της Γερμανίας, η ΕΕ να παράσχει βοήθεια ή έστω δημοσιονομική ανοχή στην Ιταλία και την Ισπανία, εκτός από την καθαρά οικονομική διάσταση της επιμονής στην διατήρηση των πλεονασμάτων και της διάλυσης του δημοσίου τομέα, έχει μια δεύτερη βαθύτερη και πολύ πιο σοβαρή όψη. Είναι η όψη της εθνικής περιφρούρησης και διάσωσης της οικονομίας της Γερμανίας απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, και η περεταίρω εμβάθυνση της ηγεμονίας της απέναντι στις χώρες που θα πληγούν περισσότερο από την ίδια. Την επόμενη μέρα όλοι οι εθνικοί καπιταλισμοί θα ξαναμετρηθούν με νέα μέτρα και νέα σταθμά και το αποτέλεσμα του μεταξύ τους συσχετισμού θα είναι και αποτέλεσμα του πόσο έχουν πληγεί ή έχουν επιζήσει από την πανδημία.
Η αποκάλυψη της δολοφονικής πολιτικής του κεφαλαίου, μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να ανοίξει μια νέα προοπτική και να αποτελέσει ευκαιρία για τις κοινωνίες και συνολικά για την ανθρωπότητα, να ανατάξουν τις δυνάμεις τους και να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στο δίπτυχο του θανάτου και των άγριων αντεργατικών μέτρων που επιχειρεί αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση λογάριασε με κάτι που ήταν σε όλους γνωστό, λογάριασε με το διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, απαξιωμένο, συκοφαντημένο και σε καθεστώς αιματηρών περικοπών από τις δεκαετείς μνημονιακές πολιτικές που επέβαλε η ΕΕ (οι περιβόητες 63 οδηγίες περικοπών των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία από τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών) και εφάρμοσαν απαρέγκλιτα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Οποιοσδήποτε τα τελευταία χρόνια είχε την ατυχία να βρεθεί σε κάποια δημόσια μονάδα περίθαλψης μπορούσε να διαπιστώσει ότι η ζωή του, όπως και η ζωή του δημόσιου συστήματος υγείας κρατιόταν από την κλωστή της αυτοθυσίας και του φιλότιμου ορισμένων γιατρών και νοσηλευτών. Όμως, τεράστιες περικοπές και ελλείψεις σε προσωπικό και σε μέσα, οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες γιατρούς είτε να εγκαταλείψουν το ΕΣΥ, είτε ακόμα και την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι αναγκάστηκαν να κινηθούν προς την ιδιωτική υγεία, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτές τις συνθήκες ο ίδιος ο Λαός συνειδητοποίησε ότι οτιδήποτε λιγότερο από τον κατ' οίκον αυτοπεριορισμό σήμαινε μεγάλος κίνδυνος για κατάρρευση του ΕΣΥ και αλματώδη εξάπλωση της πανδημίας. Αν η γειτονική Ιταλία μέτραγε χιλιάδες νεκρούς με ένα πιο αναπτυγμένο και σύγχρονο σύστημα υγείας, τι επρόκειτο να συμβεί στην Ελλάδα με ένα ολοκληρωτικά ισοπεδωμένο σύστημα υγείας, υπουργό υγείας έναν πρώην μπασκετμπολίστα και ανίδεα κομματικά στελέχη πρόσφατα τοποθετημένα στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Αν η πιο αναπτυγμένη και πλούσια Ολλανδία, η οποία ξεκίνησε επιδημικά την ίδια στιγμή με την Ελλάδα, έχει σήμερα 600 αντί για 30 νεκρούς, τι επρόκειτο να συμβεί στη χώρα μας χωρίς τον κατ' οίκον αυτοπεριορισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού. Αυτή είναι η πραγματική βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να τοποθετηθούμε. Καλπάζουσα επιδημική νόσος χωρίς εγκεκριμένο φάρμακο, σημαίνει μαζικά τεστ και μαζική καθολική καραντίνα, με εξαίρεση μόνο τις απολύτως απαραίτητες για την επιβίωση του πληθυσμού παραγωγικές δραστηριότητες, νοσοκομεία, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, υπό αυστηρή κρατική επιτήρηση για την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής. Πόσο μάλλον, όταν αντί για ένα πλήρες και οργανωμένο σύστημα υγείας έχουμε το διαλυμένο από τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις ΕΣΥ.
Στην Ελλάδα τη μάχη με τη νόσο μέχρι στιγμής την κερδίζει ο ίδιος ο Λαός που αντιλαμβάνεται πλήρως και την επικινδυνότητα του ιού και γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και έχουν ενεργοποιηθεί γενικά καλές κοινωνικές συμπεριφορές ενισχυόμενες από την εκατόμβη νεκρών στη γειτονική μας Ιταλία.
Διαβλέποντας τις ελάχιστες αντοχές του ΕΣΥ, και όχι επειδή ξαφνικά θυμήθηκε να γίνει φιλολαϊκή, η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως επίσης αποφάσισε να ενοχοποιήσει προληπτικά τον ίδιο το Λαό στο ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί, μιλώντας για ατομική ευθύνη και επί της ουσίας ομολογώντας ότι το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Μείνετε σπίτι να γλυτώσετε, διότι αν τύχει και νοσήσετε δεν σας εγγυούμαστε καμιά πρόσβαση σε νοσοκομειακή φροντίδα» είπε, και συνεχίζει να λέει επί της ουσίας η κυβέρνηση, συνεχίζοντας να επιχορηγεί σκανδαλωδώς την ιδιωτική υγεία και αρνούμενη έστω και την τελευταία στιγμή να πράξει τα απολύτως απαραίτητα:
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη–στελέχωση–εξοπλισμό ΜΕΘ, μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στην δημόσια υγεία, μαζική δωρεάν δειγματοληψία του πληθυσμού, επίταξη του ιδιωτικού και ενίσχυση του δημόσιου υγειονομικού συστήματος, αυστηρή διατίμηση σε αναλώσιμα μέσα ατομικής προστασίας, αποσυμφόρηση δομών προσφύγων και κλειστών χώρων εργασίας, κλείσιμο όλης της μη απαραίτητα αναγκαίας παραγωγής, εργασία από το σπίτι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα εάν είναι προσωρινά δυνατό, απαγόρευση των απολύσεων και απαγόρευση της μείωσης μισθών.
Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας τα οποία επέβαλλε, διαφημίζει και προτίθεται επ' αόριστον να επεκτείνει η κυβέρνηση, αποτελούν μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν ήταν και δεν πρόκειται να είναι αρκετά για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αποτελούν μέτρα που ενσωματώνουν αντιδημοκρατικές και ολοκληρωτικές λογικές, αποτελούν μέτρα που η εφαρμογή τους σε μεγάλο βαθμό ήδη είχαν γίνει πράξη στην κοινωνική συνείδηση του ίδιου του Λαού ο οποίος έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του και δείχνει μεγάλη υπομονή, ωριμότητα και συνείδηση στην δημιουργία δικτύου προστασίας των ευπαθών ομάδων, απέναντι και στην εργασιακή ανασφάλεια και στα καθημερινά διαγγέλματα των απαγορεύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τα καθημερινά κρούσματα πριν και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας είναι πάνω-κάτω τα ίδια.
Παράλληλα και παρά την κρισιμότητα της κατάστασης η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κρύψει δυο ταυτοτικά πολιτικά της χαρακτηριστικά, την αγάπη της για τους παπάδες και την αγάπη της για την εργοδοσία.
Όμηρος μιας σκοταδιστικής ιδεοληψίας, η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε τραγικά, και μόνο μετά από πολύ μεγάλη κοινωνική και επιστημονική πίεση, να κλείσει τις εκκλησίες και να σταματήσει την θεία κοινωνία, αποδεικνύοντας ότι για ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας συναποφάσιζε το μέλλον του Λαού με παπάδες και ψάλτες.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη μεγάλη αγάπη της, τους εργοδότες και το κεφάλαιο, εκεί πραγματικά έχει δώσει τα ρέστα της. Όχι μόνο δεν έχει επιβάλει αυστηρότατους ελέγχους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, όχι μόνο δεν έχει κλείσει όλη την μη απαραίτητη παραγωγή, αλλά επιπλέον εφαρμόζει την ελληνική εκδοχή του «μεγάλου ξεκαθαρίσματος». Ότι θα μπορούσε να φανταστεί και ο χειρότερος εργοδότης περιέχεται στις τρεις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, στις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις Βρούτση. Ότι είχε απομείνει όρθιο στο εργατικό οικοδόμημα από την δεκαετή μνημονιακή επέλαση κατεδαφίστηκε νομικά με ευθύνη της κυβέρνησης και με την πλήρη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης.
Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές αργίες, εκ περιτροπής εργασίας και περικοπές αποτελούν τη νέα καθημερινότητα του Λαού.
Παρά ταύτα η μάχη είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.
Θα πρέπει όχι μόνο να διατυπώσουμε, αλλά και να ιεραρχήσουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων γύρω από το οποίο να συγκεντρωθεί η μέγιστη πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική ισχύς με στόχο το σπάσιμο του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, το σπάσιμο των κανόνων της ΕΕ και του κεφαλαίου, τον εκβιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και την προστασία της υγείας και της εργασίας του λαού από τον covid_19 και την εργοδοτική φρενίτιδα:
- Κλείσιμο όλων των χώρων εργασίας με συνωστισμό ανθρώπων με εξαίρεση των κρίσιμων κλάδων της παραγωγής που είναι απολύτως απαραίτητοι για την επιβίωση του πληθυσμού, νοσοκομεία, μονάδες υγείας, φαρμακεία, αγορά τροφίμων, υπηρεσίες κοινής ωφέλεια, καύσιμα, φα, ρεύμα, νερό, μεταφορές
- Εφαρμογή των μέγιστων κανόνων ασφάλειας και μέσων ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να εργάζονται, μάσκες, γάντια, αναλώσιμα αντισηπτικά, καθημερινές απολυμάνσεις των χώρων εργασίας και ιδιαίτερα των δομών υγείας. Οi εργοδότες να επωμιστούν το κόστος συντήρησης και αναβάθμισης των συστημάτων ποιότητας της ατμόσφαιρας στους χώρους δουλειάς.
- Διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ σε όλο τον πληθυσμό ώστε να διαμορφωθεί η πραγματική επιδημιολογική εικόνα, να εφαρμοστούν επιθετικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης στις περισσότερο πληγείσες κοινότητες και να ξεκινήσουν σταδιακά να βγαίνουν από την καραντίνα «καθαρές περιοχές», κοινότητες, δήμοι, νομοί. Να σταματήσει το αίσχος της διενέργειας τεστ μόνο για τους πλούσιους, να σταματήσει το αίσχος της επιχορήγησης της ιδιωτικής υγείας με 30 εκ € για διενέργεια τεστ αξίας στην εξωφρενική τιμή των 300€ το άτομο.
- Αυστηρή διατίμηση σε όλα τα υλικά ατομικής προστασίας, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια φαρμακοβιομηχανιών, φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.
- Ενίσχυση του δημόσιου κοινωνικού συστήματος υγείας με κανονικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, με πλήρη ανάπτυξη ΜΕΘ, με πληρότητα υγειονομικού υλικού, με άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, των φαρμακοβιομηχανιών και όλων των απαραίτητων δομών υγείας με στόχο την δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων αντιμετώπισης των επόμενων κρουσμάτων. Να σταματήσει το αίσχος των συμβασιούχων και εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ.
- Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των κέντρων υγείας και των τοπικών δημοτικών ιατρείων και κλινικών. Να σταματήσει το αίσχος των τηλεφωνικών οδηγιών του τύπου «αν είστε πάνω από 65 ετών και πάσχετε από κάποια σοβαρή νόσο, μην έρθετε στο νοσοκομείο, μείνετε (να πεθάνετε) σπίτι σας»
- Απαγόρευση όλων των απολύσεων και όλων των περικοπών, ακύρωση όλων των απολύσεων και των περικοπών από 1η Μάρτη. Για τη μείωση του τζίρου και τη συρρίκνωση της οικονομίας δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά η δολοφονική συμπεριφορά του κεφαλαίου απέναντι στη φύση και τους ανθρώπους.
- Πλήρης κρατική αποζημίωση μέχρι και του τελευταίου Ευρώ όλων των μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δώρων, παροχών μέχρι την πλήρη εξάλειψη της πανδημίας
- Εξασφάλιση αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας για πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγους και επαναπατρισθέντες από χώρες υψηλού κινδύνου
- Καμία συνδικαλιστική απαγόρευση, οι διοικήσεις των σωματείων και οι συνδικαλιστές να έχουν πλήρη ελευθερία να κινούνται χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό για την διασφάλιση της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και για να αποτραπεί το εργοδοτικό πογκρόμ
- Καμία ανοχή στον εργοδοτικό αυταρχισμό μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας. Να σταματήσει το αίσχος με τις κάμερες μέσα στα σπίτια κατά τη διάρκεια της τηλε-εργασίας
- Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους με βαριά νοσήματα και σε εργαζόμενους που φροντίζουν συγγενείς με βαριά νοσήματα
- Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλους τους γονείς με μικρά παιδιά.
- Δεν θα λογαριαστούμε μετά. Θα λογαριαστούμε τώρα. Μένουμε στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να μπλοκάρουμε με κάθε τρόπο την διάδοση του ιού και να κερδίσουμε ανθρώπινες ζωές. Βγαίνουμε από το σπίτι όταν τα εργατικά δικαιώματα καταπατούνται από τις πισώπλατες μαχαιριές της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, τηρώντας όλες τις δυνατές προφυλάξεις, δεν συνωστιζόμαστε, δεν μοιράζουμε ανακοινώσεις χέρι με χέρι, παρεμβαίνουμε στις γειτονιές, έξω από τους χώρους εργασίας, έξω από νοσοκομεία και σουπερμάρκετ, με πανό, εφημερίδες τοίχου και τρικάκια.
- Έξω τώρα η Ελλάδα από την ΕΕ, τον ηθικό αυτουργό δεκάδων χιλιάδων θανάτων, τον κυνικό δολοφόνο με τα ματωμένα πλεονάσματα που δημιουργούνται από τις περικοπές σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση. Ποτέ ξανά κανένας χωρίς αξιοπρεπή δωρεάν πρόσβαση σε υγεία και περίθαλψη.
- Αλληλεγγύη με όλους τους πληττόμενους λαούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες,
- Αλληλεγγύη με τον ηρωικό κουβανικό λαό των ιατρικών αποστολών σε 63 χώρες σε όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να φωτίζει το σοσιαλιστικό δρόμο για μια κοινωνία με κέντρο τον Άνθρωπο.

 

Η μάχη με τον covid_19 είναι δική μας και θα την κερδίσουμε.

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 30/03/2020 - 17:30

Νέα εγκληματικά μνημόνια ετοιμάζει η ΕΕ

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδειξε πέρα απο κάθε αμφιβολία τον  ληστρικό και απάνθρωπο χαρακτήρα της    Την ώρα που οι περισσότερες  χώρες μαστίζονται από την πανδημία και βιώνουν δραματικές συνέπειες με χιλιάδες νεκρούς και στην αρχή μίας νέας ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, η ΕΕ  δείχνει τον δρόμο προς τον γνωστό μας ESM, το ευρωπαϊκό ΔΝΤ για χρηματοδότηση, που  σημαίνει νέα μνημόνια, για όλη την Ευρώπη, νέα δυσβάσταχτα βάρη για την εργατική τάξη και τους λαούς, νέα κέρδη για το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες!!    Η χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την ενεργοποίηση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», δεν προσφέρει τίποτα καθώς απλά τα κράτη θα οδηγούνται σε υπέρμετρο δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους και τον λογαριασμό θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και ο φτωχός λαός. Η Ελλάδα είναι έτσι κι αλλιώς δεσμευμένη, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής  επιτροπείας, με τα ματωμένα πλεονάσματα του 2,5-3,5% σε βάθος δεκαετιών. Αυτά τα πλεονάσματα θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα!!   Για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές συνέπειες  της πανδημίας και η  κοινωνική καταστροφή που προωθούν σήμερα οι κυβερνήσεις κι οι δυνάμεις του κεφαλαίου  απαιτείται η  άρνηση εφαρμογής όλου αυτού του αντιδραστικού μεταμνημονιακού πλαισίου, η στάση πληρωμών και η διαγραφή του δημόσιου χρέους, τα άμεσα μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και πλήρους αποκατάστασης των χαμένων μισθών.

 -Κάτω το «μεταμνημονιακό σύμφωνο». Όχι στο νέο ευρωμνημόνιο. Λεφτά για την υγεία και την πλήρη αποκατάσταση των μισθών όχι για το χρέος και τα πλεονάσματα.

- Στάση πληρωμών, μονομερής διαγραφή του χρέους!! Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο σε νοσοκομεία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βιομηχανίες τροφίμων, τράπεζες. 

- Ρήξη, αποδέσμευση από την ΕΕ που είναι μηχανισμός «αλληλεγγύης» για το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες, , μηχανισμός εκμετάλλευσης, καταπίεσης και βίας για τους εργάτες και τους λαούς της Ευρώπης!

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 30/03/2020 - 17:30

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την απάνθρωπη μαζική απόλυση 400 εργαζομένων στον όμιλο Swissport και Skyserv

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την απάνθρωπη μαζική απόλυση 400 εργαζομένων στον όμιλο Swissport και Skyserv

Αγώνας ΤΩΡΑ για ανάκληση των απολύσεων – Απαγόρευση κάθε απόλυσης

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την απάνθρωπη μαζική απόλυση πάνω από 400 εργαζομένων στον όμιλο Swissport και Skyserv με ένα μόνο μήνυμα sms. Μια επιχείρηση που, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι γνωστή γαλέρα στο χώρο του ιδιωτικού τομέα, με σκληρή δουλειά, ψίχουλα για μισθό, μηνιάτικες (!) συμβάσεις σε εργαζόμενους σε πάγιες και σταθερές ανάγκες για χρόνια κ.ά.

Στην πανδημία του κορωνοϊού η εργοδοσία του ομίλου Swissport και Skyserv έδειξε ότι θεωρεί αναλώσιμους τους εργαζόμενους, καθώς δεν προσφέρθηκε κανενός είδος μέσο προστασίας, ενώ παράλληλα βρήκε ευκαιρία να τους ρίξει στον Καιάδα της ανεργίας σε μια εποχή μεγάλης κρίσης καταδικάζοντάς τους σε ανέχεια. Την ίδια ώρα ο όμιλος Swissport και Skyserv και ο ιδιοκτήτης της Γ. Γρύλος αφού φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, προχωράνε με τα κέρδη από το ξεζούμισμα των απολυμένων σε νέα επιχειρηματικά σχέδια με στόχο το λιμάνι του Ηρακλείου.

Αυτή είναι η επιχειρηματικότητα που στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και το πολιτικό σύστημα. Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται, αυτά τα αφεντικά σηκώνουν τη σημαία του κοινωνικού κανιβαλισμού, ενώ δέχονται την πολύπλευρη στήριξη από τα μέτρα της κυβέρνησης. Καθόλου τυχαία στο πλευρό της στάθηκαν αμέσως ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας, ενώ συνεργάτης του Γρύλου είναι ο Σ. Πιτσιόρλας, που επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε υπουργός και επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απαγόρευση των απολύσεων και στήριξη των εργαζόμενων είναι λόγια, ενώ απέναντι στις επιχειρήσεις δεν τσιγκουνεύεται ούτε το χρήμα ούτε άλλες διευκολύνσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται εξάλλου και η ΕΕ, η οποία ακόμα και σε αυτήν την κρίση κρατάει τις κοινωνίες δέσμιες στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τη μηχανή του χρέους που εμποδίζουν την στήριξη της δημόσιας υγείας και την προστασία της εργασίας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τη μαχόμενη Αριστερά να σταθεί στο πλευρό του μέχρι τη δικαίωση!

Καμία απόλυση.

Αύξηση των μισθών.

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Μέτρα προστασίας και στήριξης όλων των εργαζόμενων

Categories: ΑνακοινώσειςΕργασιαΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 30/03/2020 - 17:30

Tοπική Eπιτροπή Πρέβεζας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: « Ο λαός σώζει το λαό »

τοπική επιτροπή Πρέβεζας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: « Ο λαός σώζει το λαό »

*/

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω των αντιδημοκρατικών μέτρων απαγόρευσης των «μη αναγκαίων» μετακινήσεων, προσπαθεί να στοχοποιηθούν «μερικοί επιπόλαιοι» και να κατηγορηθούν οι πολίτες για «ελλειμματική ευθύνη» με μοναδικό στόχο μια νέα εκδοχή «κοινωνικού αυτοματισμού» του τύπου «όλοι φταίμε».

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ:

 

 • Δεν έκανε προσλήψεις γιατρών και προσωπικού για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας λέγοντας ασύστολα ψέματα ότι η «δημόσια υγεία είναι θωρακισμένη» και παράλληλα προσλάμβανε 1500 ΜΑΤατζήδες και 800 συνοριοφύλακες για να κυνηγάει πρόσφυγες στα σύνορα.

 • Δεν φρόντισε να ανοίξει όλες τις κλειστές ΜΕΘ και να φτιάξει καινούριες με κατάλληλο εξοπλισμό λειτουργίας και ειδικευμένο προσωπικό.

 • Δεν εξασφάλισε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το προσωπικό στα νοσοκομεία που μάχεται στην πρώτη γραμμή με πολύ σοβαρές έως τώρα συνέπειες για την υγεία τους!!

 • Δεν οργάνωσε συστηματικά διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.

 • Δεν προχώρησε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας.

 • Δεν έκλεισε ή δεν περιόρισε αποφασιστικά την λειτουργία εταιρειών που δεν σχετίζονται άμεσα με την επιβίωση και την υγεία του πληθυσμού αποτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να πάνε στις δουλειές τους.

 • Δεν απαγόρευσε αμέσως την λειτουργία των ναών με αποτέλεσμα να υπάρχει άγνωστη διασπορά σε εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως ηλικιωμένους.

 • Δεν έκανε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων.

 • Δεν έκλεισε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών με μεταφορά τους στα άδεια ξενοδοχεία και σπίτια θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την υγεία των κατοίκων των περιοχών που υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Ο λαός δείχνει την υπευθυνότητα που χρειάζεται. Η εικόνα της «αδιαφορίας» που δίνουν τα επιστρατευμένα από την κυβερνητική προπαγάνδα ΜΜΕ, είναι ψεύτικη. Να κάνει άμεσα η κυβέρνηση αυτά που απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας και ας μη δείχνει με το δάχτυλο προσβλητικά τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν τα αποτελέσματα της νέας αυτής κρίσης. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές. Τώρα είναι η ώρα να μπει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και συνολικά των δημόσιων αγαθών με εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, η παραβίαση των αιματηρών πλεονασμάτων, η διαγραφή του χρέους, η ρήξη έξοδος από την ΕΕ.

Η τοπική επιτροπή Πρέβεζας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε πολιτική επαγρύπνηση και σε κοινή δράση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυσης της περίθαλψης και θωράκισης του λαού. Ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και γενικότερα ενάντια στη μεθόδευση των αστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την πανδημία, για επιβολή μιας βαθιάς αντιδραστικής τομής μεσαιωνικού τύπου στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα μας.

 

ΥΓΕΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

τοπική επιτροπή Πρέβεζας

της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΠΡΕΒΕΖΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 30/03/2020 - 17:30

Πολιτική παρέμβαση ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  Όλο και περισσότερο αναπτύσσεται η πολιτική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τις ημέρες της καραντίνας (όπως φαίνεται ενδεικτικά και από τις εξορμήσεις σε Πετράλωνα, Εξάρχεια, Ίλιον, Αγ.Παρασκευή-Χαλάνδρι, Ανατ. Αττική) δίνοντας το μήνυμα ότι η μάχη υπέρ της δημόσιας υγείας, της προστασίας των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών που πλήττονται βάναυσα από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ δίνεται ΤΩΡΑ. Δεν "είμαστε όλοι μαζί" με την κυβέρνηση, δεν συναινούμε, δεν αναστέλλουμε την πάλη και την παρέμβασή μας. Οι παρεμβάσεις στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς  θα ενταθούν όλο το επόμενο διάστημα.     Categories: ΕκδηλώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 28/03/2020 - 23:45

Δήλωση για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας [του Μπάμπη Κουρουνδή]

Ο σ. Χαράλαμπος Κουρουνδής, μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και διδάκτορας Νομικής του ΑΠΘ, τοποθετείται για τα συνταγματικά και πολιτικά ερωτήματα που εγείρει η απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε σήμερα.   ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ   Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε σήμερα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στερείται συνταγματικού ερείσματος. Το εν λόγω μέτρο φαίνεται ότι θα εμφανιστεί νομικά ως υλοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου όμως αποτελούν ουσιαστικούς νόμους, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να παραβιάσουν το Σύνταγμα ανατρέποντας την ιεραρχία των κανόνων δικαίου. Η ελευθερία κίνησης και εγκατάστασης στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή η λεγόμενη stricto sensu προσωπική ελευθερία, κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 3 του Συντάγματος. Ως τέτοια, πρόκειται για μια ελευθερία που δεν είναι δυνατό να ανασταλεί ούτε κατά την κήρυξη πολιορκίας σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος, η οποία βέβαια προβλέπεται ούτως ή άλλως με την κήρυξή της από τη Βουλή μόνο σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης ή εκδήλωσης ένοπλου κινήματος για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εάν είχε κηρυχθεί κατάσταση πολιορκίας θα αιρόταν απλώς η απαγόρευση λήψης ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της εν λόγω ελευθερίας με βάση το άρθρο 5 παρ. 4. Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε το μέτρο με βάση την ανάγκη κρατικής παρέμβασης «όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία». Η άποψη αυτή δεν ανταποκρίνεται στις συνταγματικές προβλέψεις, καθώς η συγκεκριμένη ελευθερία δεν έχει ορισμένο συνταγματικό σκοπό όπως άλλα συνταγματικά δικαιώματα, πχ το δικαίωμα της απεργίας. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης παραπέμπει στην καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, η οποία όμως δεν μπορεί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα να επιβάλλεται μέσω μιας προληπτικής συνολικής απαγόρευσης οποιουδήποτε δικαιώματος.   Σημαίνουν όλα αυτά ότι η ελευθερία κίνησης είναι απεριόριστη; Όχι βέβαια, όπως και κανένα από τα συνταγματικά αναγνωρισμένα δικαιώματα. Οι περιορισμοί τους όμως οφείλουν να μην πλήττουν τον πυρήνα τους. Και τούτο ακριβώς είναι που συμβαίνει στην περίπτωσή μας: ενώ η ελευθερία ήταν ο κανόνας και ο περιορισμός η εξαίρεση, πλέον η ελευθερία γίνεται η εξαίρεση και ο περιορισμός ο κανόνας. Επιπλέον, μέσω της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας θίγονται βεβαίως και άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως η συνδικαλιστική ελευθερία, η ελευθερία της συνάθροισης (που μπορεί να περιοριστεί με συνταγματικά θεμιτό με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 11 παρ. 2) και πολλά άλλα των οποίων η άσκηση προϋποθέτει την κυκλοφορία των ανθρώπων. Σημειωτέον μάλιστα ότι το άρθρο 5 παρ. 3 του Συντάγματος ανήκει στον σκληρό πυρήνα των μη αναθεωρήσιμων διατάξεων με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος.   Όλα αυτά ίσως φαίνονται υπερβολικά τυπολατρικά και τετριμμένα απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση φονικής πανδημίας. Ίσως αυτό ήθελε να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας σχεδόν αυτολεξεί τη διατύπωση του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία («το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών», αρ. 21 παρ. 3 του Συντάγματος). Όμως η επίκληση ενός συνταγματικού δικαιώματος δεν αρκεί για να θίξει τον πυρήνα ενός άλλου. Από την άλλη πλευρά, η επίκληση καθ’ εαυτή είναι σημαντική στο επίπεδο της ουσιαστικής νομιμοποίησης αυτού του τόσο δραστικού μέτρου. Σ’ αυτό το σημείο, η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη όχι απλώς δεν καλύπτεται αλλά φαίνεται ακόμα πιο έωλη, καθώς οι κυβερνητικές επιλογές ως τώρα δεν δικαιολογούν ένα μέτρο τόσο «ριζοσπαστικό». Εάν είναι πρόσφορο, κατάλληλο και αναγκαίο μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, τότε πώς την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, στη διαμόρφωση επιπλέον κλινών ΜΕΘ και σε άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, σε μέτρα δηλαδή που αφορούν άμεσα τη μάχη κατά του κορωνοϊού; Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι υποχρεωτικά, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αναστολή των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος και νερού ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς οι οικονομικά ασθενέστεροι. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για χώρους όπου δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται χωρίς κανένα μέτρο, όπως τα camps των προσφύγων ή οι φυλακές.   Με αυτά τα δεδομένα, η επιβολή συνολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας εκτός από συνταγματικής νομιμότητας στερείται και ουσιαστικής νομιμοποίησης. Όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν προφανώς την αναγκαιότητα περιορισμού των μετακινήσεών μας ώστε να καθυστερήσουμε τη διασπορά του ιού. Όμως αυτό, όπως αναφέρθηκε και στο πρωθυπουργικό διάγγελμα, «τηρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών». Αυτή η συντριπτική πλειοψηφία έχει κάθε δικαίωμα λοιπόν, να ζητά από τον πρωθυπουργό δραστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και να αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τον αντισυνταγματικό περιορισμό των δικαιωμάτων της.   Με αίσθημα ευθύνης,   Χαράλαμπος Κουρουνδής, Διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Επιτροπής δημοκρατικών θεσμών και λειτουργίας του πολιτεύματος ΔΣΘ. Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 28/03/2020 - 23:45

Αγώνας για την προστασία της δημόσιας υγείας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα βάναυσα αντιδημοκρατικά μέτρα

Αγώνας για την προστασία της δημόσιας υγείας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα βάναυσα αντιδημοκρατικά  μέτρα

 

Σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια μετάθεσης των εγκληματικών ευθυνών και παραλείψεων της κυβέρνησης της ΝΔ για την πανδημία στους πολίτες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανήγγειλε πρωτοφανή αντιδημοκρατικά μέτρα απαγόρευσης των «μη αναγκαίων» μετακινήσεων. Η προσπάθεια να στοχοποιηθούν «μερικοί επιπόλαιοι» και να κατηγορηθούν οι πολίτες για «ελλειμματική ευθύνη» έχει μοναδικό στόχο μια νέα εκδοχή «κοινωνικού αυτοματισμού» και καλλιέργεια λογικών του τύπου «όλοι φταίμε».

Αλλά «δεν φταίμε όλοι». Ακόμα και τώρα τα μόνα μέτρα της κυβέρνησης είναι το «μένουμε σπίτι» αφήνοντας τα νοσοκομεία διαλυμένα, χωρίς προσωπικό, αντιδραστήρια, μέτρα προστασίας, ενώ η ιδιωτική υγεία θησαυρίζει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί ενώ ήξερε από νωρίς τον κίνδυνο από τον κορονοϊό:

·         Δεν έκανε καμία πρόσληψη γιατρών και προσωπικού για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, λέγοντας ασύστολα ψέματα ότι η «δημόσια υγεία είναι θωρακισμένη» και παράλληλα προσλάμβανε 1.500 ΜΑΤατζήδες και 800 συνοριοφύλακες για να κυνηγάει πρόσφυγες στα σύνορα.

·         Δεν φρόντισε να ανοίξει όλες τις κλειστές ΜΕΘ και να φτιάξει καινούριες με κατάλληλο εξοπλισμό λειτουργίας και ειδικευμένο προσωπικό.

·         Δεν εξασφάλισε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το προσωπικό στα νοσοκομεία που μάχεται στην πρώτη γραμμή με πολύ σοβαρές έως τώρα συνέπειες για την υγεία του!

·         Δεν οργάνωσε συστηματικά διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.

·         Δεν προχώρησε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας.

·         Δεν έκλεισε ή δεν περιόρισε αποφασιστικά την λειτουργία εταιρειών που δεν σχετίζονται άμεσα με την επιβίωση και την υγεία του πληθυσμού, αποτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να πάνε στις δουλειές τους.

·         Δεν απαγόρευσε αμέσως τη λειτουργία των ναών με αποτέλεσμα να υπάρχει άγνωστη διασπορά σε εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως ηλικιωμένους.

·         Δεν έκανε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων.

·         Δεν έκλεισε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών με μεταφορά τους στα άδεια ξενοδοχεία και σπίτια θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την υγεία των κατοίκων των περιοχών που υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

·         Δεν στέγασε τους άστεγους σε κρατικές δομές φιλοξενίας.

Αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τα παίρνει, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αφεντικών και να θέτει εκτός του νόμου την πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Προσπαθεί να βάλει στον γύψο τις αντιδράσεις για την εγκληματική πολιτική της, τόσο για την καταπολέμηση της πανδημίας όσο και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που από κοινού με τους εργοδότες έχει βάλει μπροστά. Ήδη σε μια σειρά από νοσοκομεία οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική που τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους και αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των υγειονομικών, άλλα και των ασθενών. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας μέσα στα Νοσοκομεία, με κινητοποιήσεις όπως αυτή που οργάνωσε η ΟΕΝΓΕ στις 19 Μάρτη.

Είναι συνολικά προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικάτων για να μην αναδειχθούν οι δικές της ευθύνες για την πανδημία, για να μην υπάρξει εμπόδιο στην επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Θέλουν να απαγορεύσουν στα μέλη των σωματείων να παρέμβουν στους χώρους εργασίας ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, για καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, για συλλογικές αντιδράσεις.

Καμία συναίνεση με την εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ. Καμία αναστολή των διεκδικήσεων μας.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, δεν περιμένουν από την κυβέρνηση να τους πει να τηρήσουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας συγγενών, φίλων, συναδέλφων τους και ειδικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η εικόνα της «αδιαφορίας» που δίνουν τα επιστρατευμένα από την κυβερνητική προπαγάνδα ΜΜΕ, είναι ψεύτικη. Να κάνει άμεσα η κυβέρνηση αυτά που απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας και ας μη δείχνει με το δάχτυλο προσβλητικά τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν τα αποτελέσματα της νέας αυτής κρίσης. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές. Τώρα είναι η ώρα να μπει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και συνολικά των δημόσιων αγαθών με εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, η παραβίαση των αιματηρών πλεονασμάτων, η διαγραφή του χρέους, η ρήξη και έξοδος από την ΕΕ.  

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε πολιτική επαγρύπνηση και σε κοινή δράση το σύνολο των αριστερών δυνάμεων και ευρύτερα των δημοκρατικών πολιτών στη χώρα μας. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυσης της περίθαλψης και θωράκισης του λαού. Ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και γενικότερα ενάντια στη μεθόδευση των αστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την πανδημία, για επιβολή μιας βαθιάς αντιδραστικής τομής μεσαιωνικού τύπου στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά μας.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 23/03/2020 - 20:30

ΟΚΔΕ Σπάρτακος : Η εργατική τάξη κρατάει όρθια την κοινωνία. Να κρατήσουμε όρθια την εργατική τάξη.

Η εργατική τάξη κρατάει όρθια την κοινωνία

Να κρατήσουμε όρθια την εργατική τάξη

Η πανδημία του κορονοϊού είναι πλέον μια πραγματικότητα που τροποποιεί σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα της τάξης μας, τις συνθήκες εργασίας και κοινωνικής ζωής και τα μέσα διεξαγωγής της ταξικής πάλης. Οι θεωρίες συνωμοσίας για τη δημιουργία και διασπορά του ιού δεν μας αφορούν. Ούτε είναι ζήτημα για τις πολιτικές οργανώσεις να πάρουν θέση από ιατρικής ή επιδημιολογικής άποψης. Όσοι και όσες δοκίμασαν να δώσουν απαντήσεις για ένα θέμα εν πολλοίς πρωτόγνωρο με βάση τα όποια προκατασκευασμένα αναλυτικά «πολιτικά» τους εργαλεία είτε κατέληξαν σε εντελώς άστοχες προβλέψεις που σε λίγες μέρες εξανεμίστηκαν είτε κατασκεύασαν φαιδρά παραπολιτικά σενάρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός και κάθε μέρα πιο ορατός. Το πολιτικό ζήτημα όμως είναι η κατανόηση του ρόλου της επιδημίας και των συνεπειών της στον ταξικό συσχετισμό δύναμης, και κυρίως τα πολιτικά μας καθήκοντα στη νέα κατάσταση που αυτή διαμορφώνει.

Άσχετα με το ότι βιολογικά μπορεί να μεταδοθεί σε όλους, η επιδημία του κορονοϊού είναι εξόχως ταξική. Χτυπάει κυρίαρχα την εργατική τάξη και τα φτωχά στρώματα, αλλά και μεταβάλλει συνολικά τις συνθήκες στις οποίες διεξάγεται η ταξική πάλη.

Η επιδημία λειτούργησε ως πυροκροτητής μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που υπέβοσκε από καιρό και είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται. Δεν είναι η απώτερη αιτία, όσο και αν οι συνέπειές της για την καπιταλιστική οικονομία είναι πραγματικές και πιθανά ανεξέλεγκτες. Η σημερινή κρίση δεν οφείλεται ούτε σε κάποιο τυχαίο γεγονός, ούτε σε κάποιον εξωγενή παράγοντα. Η συνέχεια της κρίσης του 2008 είναι αυτή που πίεζε και πιέζει το κεφάλαιο. Υπό άλλες συνθήκες, το κόστος διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού δεν θα είχε το ίδιο δραματικά αποτελέσματα (0,5 ή 1% του ΑΕΠ, όταν οι εξοπλιστικές δαπάνες π.χ. είναι 2,3%). Η επιδημία, όμως, βρίσκει τον καπιταλισμό σε ασθενική οικονομικά φάση. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 περιορίστηκε σε 1,9%, όσο και το 2018, καθώς στο 4ο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση (+1% έναντι +2,2% στο εννιάμηνο). Τα εργαλεία του κυρίαρχου μοντέλου διαχείρισης, του νεοφιλελευθερισμού αποδεικνύονται ακατάλληλα για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η ίδια η επιδημία επιτελεί μέρος της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων που έχει ανάγκη το καπιταλιστικό σύστημα για να ξεπεράσει τη χρόνια κρίση του. Στο παρελθόν, και δεν αποκλείεται και στο ορατό μέλλον, αυτή η συνθήκη σήμαινε πόλεμο μεταξύ κρατών στο πλαίσιο του αγώνα για την αναδιανομή των αγορών, που υπάρχει και σήμερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στα κανάλια σήμερα επαναφέρουν την λέξη «πόλεμος», υποδεικνύοντας τον ιό ως τον αόρατο εχθρό, στο όνομα του οποίου επιβάλλουν μέτρα στρατιωτικοποίησης. Άλλη μια θανάσιμη κρίση του καπιταλισμού θα επιχειρηθεί να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζόμενων τάξεων.

Ταυτόχρονα, η διαχείριση της επιδημίας από τις αστικές τάξεις και τα κράτη τους είναι και μια αναδιάρθρωση της εργασίας, μια διαδικασία αύξησης της εποπτείας στη συνολική οικονομική διαδικασία της παραγωγής και της κυκλοφορίας, καθώς και ένα τεράστιο πείραμα κοινωνικού ελέγχου και διαχείρισης πληθυσμών. Πολλά από τα έκτακτα μέτρα θα μείνουν για πολύ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η επιχειρησιακή ικανότητα του κράτους θα αναβαθμιστεί και θα χρησιμοποιηθεί για τον πραγματικό του σκοπό, τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και την καταπίεση όσων αντιδρούν σε αυτή, και κυρίως των συλλογικών εκφράσεων της εργατικής τάξης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται ως σωτήρας του συνόλου της κοινωνίας, εκμεταλλευόμενη τον δικαιολογημένο φόβο. Σε αυτό την βοηθάει η παντελής απουσία οποιασδήποτε αντιπολίτευσης από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης προβάλλεται ως ο σκοπός που ενώνει όλες τις τάξεις, κάτω από την ηγεσία της κυβέρνησης. Επιβάλλει την εθνική ενότητα στο όνομα της σωτηρίας. Επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, σαν αυτό να ήταν αυτονόητο δικαίωμα της. Μια οικουμενική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα δεν είναι καθόλου απίθανο ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση, όμως, αποσιωπά τον ρόλο που έπαιξαν τα χρόνια της λιτότητας, η συστηματική συρρίκνωση και απαξίωση του συστήματος της δημόσιας υγείας, το πάγωμα των προσλήψεων γιατρών και υγειονομικών, το κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ακόμα και εξειδικευμένων μονάδων που θα ήταν υπερπολύτιμες στις παρούσες συνθήκες, ο τραγικά ανεπαρκής αριθμών κρεβατιών ΜΕΘ, όταν ακόμα και υπάρχοντα κρεβάτια παραμένουν κλειστά, με το βάρος τώρα να προσπαθούν να το επωμιστούν τμήματα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό. Χρειάζεται να απαιτήσουμε επιπλέον προσωπικό, σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, επανένταξη των υγειονομικών επαγγελμάτων στα ΒΑΕ, περισσότερες ΜΕΘ, ιατρικούς ελέγχους (οι οποίοι δεν γίνονται, κατά παράβαση ακόμα και των οδηγιών του ΠΟΥ) δημόσιους και δωρεάν και όχι ως δώρο στην ιδιωτική υγεία, επίταξη και κρατικοποίηση νοσοκομείων – μερικά από αυτά άλλωστε θα υποχρεωθεί και η ίδια η κυβέρνηση να τα κάνει.

Ωστόσο δεν αρκούν τα συνδικαλιστικά αιτήματα. Η κρατική ευθύνη σαφώς υπάρχει και υπερτερεί κάθε ατομικής ευθύνης, ωστόσο το να περιοριζόμαστε στο να ζητάμε απλώς καλύτερο κράτος είναι αναποτελεσματικό και επικίνδυνο.

Το σύστημα της δημόσιας υγείας έχει δομηθεί εδώ και δεκαετίες με τη λογική μιας οικονομικής αποδοτικότητας, που περιορίζει την ικανότητά του να αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις. Θεωρείται ασύμφορο να διατηρούνται εγκαταστάσεις και προσωπικό που σε συνήθεις συνθήκες δεν αξιοποιούνται. Είναι όμως σε αυτές τις συνθήκες που φαίνεται το πώς θα έπρεπε να έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα υγείας. Φυσικά θα ήταν ασύμφορο, και αυτό ακριβώς πρέπει να πούμε: ότι οι ανθρώπινες ανάγκες είναι ασύμβατες με το καπιταλιστικό οικονομικό συμφέρον. Οι κοινωνικές υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν τη λογική της αναδιανομής και όχι της ανταποδοτικότητας ή έστω της μη ελλειμματικότητας. Το λέμε και το εννοούμε: η ανθρώπινη ζωή και υγεία δεν υποτάσσεται στα κέρδη και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Σε ένα δεύτερο μέτωπο, η επιδημία αποτέλεσε αφορμή για κάθε λογής περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εκβιασμών και απολύσεων (πόσο μάλλον στις μαύρες και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας, όπου κανένας εργοδότης δεν θίγεται ούτε από τις συστάσεις ούτε από τα μέτρα της κυβέρνησης). Σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες εξακολουθούν να δουλεύουν στοιβαγμένοι και στοιβαγμένες σε ελάχιστο χώρο. Ήδη οι εργοδότες πήραν το πράσινο φως για την καθυστέρηση καταβολής του δώρου του Πάσχα. Η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία, η δουλειά στα σούπερ μάρκετ τις Κυριακές και άλλες μορφές ελαστικών σχέσεων ήρθαν με τον ιό για να μείνουν μετά, ή δρομολογούνταν από καιρό και βρίσκουν τώρα την ευκαιρία να επιβληθούν, καθώς τα αφεντικά θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την πανδημία και τον συνακόλουθο παραλυτικό τρόμο των εργαζόμενων. Οι χώροι δουλειάς θα είναι σημαντικό πεδίο μάχης, τόσο τώρα όσο και μετά.

Στις συνθήκες της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός, όμως, μπορεί ο παραλογισμός του συστήματος να αποκαλυφθεί στα μάτια ευρύτερων μαζών. Η ατομική ιδιοκτησία και το δικαίωμα του εργοδότη να κάνει κουμάντο εκεί που δουλεύουν εκατοντάδες άνθρωποι, επειδή η επιχείρηση είναι «δική του», είναι που θέτει τη ζωή μας σε κίνδυνο, που υποχρεώνει εργαζόμενους και εργαζόμενες να δουλεύουν 12ωρα και 7ήμερα γιατί το αφεντικό δεν θέλει να προσλάβει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Όσο θα εμφανίζονται ελλείψεις στην αγορά, τόσο πιο προκλητικός θα φαίνεται ο ιδιωτικός πλούτος της αστικής τάξης. Όσο οι τιμές στα βασικά προϊόντα θα αυξάνονται, τόσο θα φαίνεται πόσο δολοφονικό είναι το δικαίωμα μιας χούφτας επιχειρηματιών να καθορίζουν κυριολεκτικά τις ζωές μας, και τόσο θα αναδεικνύεται η ανάγκη δημόσιας κεντρικής διανομής των βασικών αγαθών για όλους και όλες. Όσο η κερδοσκοπία στα είδη αντισηψίας και προστασίας θα γενικεύεται, τόσο θα αναδεικνύεται η ανάγκη ανοίγματος των αποθηκών υγειονομικού υλικού και επίταξής του, με τρόπο που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτό σε όλο τον πληθυσμό. Όσο χιλιάδες παιδιά δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική διδασκαλία, που σε αυτή τη φάση έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες, τόσο περισσότερο θα αποκαλύπτονται οι ανισότητες και η ταξικότητα της εκπαίδευσης. Όσο οι άνθρωποι απολύονται ή δεν βρίσκουν κρεβάτι να νοσηλευτούν, τόσο περισσότερο θα αποκαλύπτεται η γελοιότητα των ρατσιστικών μύθων ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες κλέβουν τις δουλειές ή ότι εκείνοι είναι που απειλούν τη δημόσια υγεία. Όσο το κράτος θα κάνει επίδειξη δύναμης ελέγχοντας το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θα αποκαλύπτεται ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία αφηνόταν πάντα ανενόχλητη επίτηδες, και όχι επειδή δεν μπορούσε να ελεγχθεί.

Στα καθημερινά διαγγέλματα, οι υπουργοί βγαίνουν και κατσαδιάζουν τον κόσμο για την ανώριμη και επικίνδυνη συμπεριφορά του. Δίνουν αυστηρές διαταγές, και μάλιστα μόνο στα ελληνικά, σαν να μην υπήρχαν τόσοι άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, που μιλάνε άλλες γλώσσες και το θέμα της δημόσιας υγείας τους αφορά εξίσου. Με θράσος φορτώνουν ατομικές ευθύνες και ενοχοποιούν όποιον ξεμυτίζει από το σπίτι του για τη διασπορά του ιού, τη στιγμή που τεράστιες επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν ανενόχλητες, που οι άνθρωποι ασφυκτιούν αναγκαστικά στα εντελώς ανεπαρκή μέσα μεταφοράς, που χιλιάδες άνθρωποι στους στρατώνες, στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών ζουν υπό ανύπαρκτες συνθήκες ατομικής και συλλογικής υγιεινής, που η Εκκλησία αφέθηκε για τόσες κρίσιμες μέρες ανενόχλητη να αποφασίσει μόνη της τη στάση της μετατρέποντας τους ναούς σε υγειονομικές βόμβες, βάζοντας τις ζωές χιλιάδων ευπαθών ανθρώπων σε κίνδυνο. Πόσο μάλλον όταν ο ονομαστικός στόχος της καραντίνας είναι απλώς να μην νοσήσουν όλοι μαζί, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα υγείας – ένα ανεπαρκές σύστημα για το οποίο δεν έχει κανένας και καμία εργαζόμενη ατομική ευθύνη, έχουν συλλογικές ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις. Το όριο άλλωστε στο πόσοι μπορούν να νοσήσουν ταυτόχρονα δεν μπαίνει αντικειμενικά από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ιού, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι επικεφαλείς της «εθνικής προσπάθειας». Μπαίνει με βάση τα όρια και τις δυνατότητες του καθημαγμένου συστήματος πρόνοιας, πρόληψης και υγείας. Ο εκβιασμός λοιπόν είναι σαφής: αν αρρωστήσετε με ρυθμό που θα ξεπερνά τις δυνατότητες του συστήματος που εμείς διαλύσαμε, εσείς θα φταίτε, κι εσείς θα το πληρώσετε.

 Για την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, το «μένουμε σπίτι» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Για να εξυπηρετηθεί ένας κολοσσιαίος αριθμός ανθρώπινων αναγκών, από την παρασκευή, αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων, μέχρι την παραγωγή της ενέργειας, την υγειονομική περίθαλψη ή την αποκομιδή των σκουπιδιών, χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια, τα οποία δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι ή τον υπολογιστή. Η εργατική τάξη δεν μένει σπίτι, είναι αυτή που με κίνδυνο της ζωής της συντηρεί μια κοινωνία σε κρίση. Αυτή είναι που δεν αφήνει να καταρρεύσει η κοινωνία, όχι η κυβέρνηση των καπιταλιστών. Το καπιταλιστικό κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις ανάγκες της κοινωνίας, γιατί ο σκοπός του δεν είναι αυτός, αλλά η εξασφάλιση του ιδιωτικού κέρδους. Δεν είναι ανίκανο, είναι φτιαγμένο για άλλη δουλειά.

Αν περιορίζουμε τις μετακινήσεις και τις επαφές μας όσο μπορούμε, το κάνουμε για να προστατέψουμε την τάξη μας. Το κάνουμε γιατί είμαστε οι μόνοι και οι μόνες που παίρνουμε τις ζωές μας στα σοβαρά, που δεν τις θεωρούμε αναλώσιμες. Το κάνουμε διότι δεν έχουμε ανθρώπους για ξόδεμα και δεν τους βάζουμε σε κίνδυνο στο όνομα μιας υποτιθέμενης «απειθαρχίας». Το κάνουμε από ανθρώπινη και ταξική αλληλεγγύη απέναντι στις ευπαθείς ομάδες της τάξης μας, τους ηλικιωμένους, τα ΑΜΕΑ, τους ανασφάλιστους, τους άστεγους. Δεν το κάνουμε επειδή συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε καμπάνια της κυβέρνησης. Δεν το κάνουμε επειδή αναγνωρίζουμε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να απαγορεύει συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και μετακινήσεις. Καμία ταξική συνεργασία, καμία εθνική ενότητα με τους εκμεταλλευτές.

Δεν αποδεχόμαστε όμως την κοινωνική απομόνωση. Με τα μέσα που επιτρέπουν οι συνθήκες και τα όρια που θέτει ο σεβασμός στη ζωή και την υγεία ιδίως των πιο ευπαθών ομάδων, συνεχίζουμε τους αγώνες μας. Με ηλεκτρονικά μέσα. Με ολιγομελείς εξορμήσεις. Συζητώντας με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, με τους γείτονες και τις γειτόνισσές μας. Με παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους. Διαβάζουμε καθημερινά τις νέες συνθήκες, διαμορφώνουμε συγκεκριμένα μεταβατικά αιτήματα και προσαρμόζουμε τη δράση μας. Μέχρι να μπορέσει, αμέσως μόλις ξεπεραστεί το πιο δύσκολο στάδιο, να ξεσπάσει η κοινωνική οργή σε ένα κίνημα αμφισβήτησης ενάντια στο σύστημα που μας εκμεταλλεύεται, μας καταπιέζει, μας αστυνομεύει, και παίζει με την ίδια μας τη ζωή.

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 23/03/2020 - 16:30

ΝΑΡ: Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις ανακοινώσεις-μέτρα της κυβέρνησης

Μόνο τη στρατιωτική στολή ξέχασε να φορέσει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, παρά μόνο αν «κινούνται προς και από την εργασία τους» ή για τρόφιμα και φάρμακα ή άλλες συγκεκριμένες αυστηρά ανάγκες με την υποχρέωση δήλωσης της μετακίνησης τους στις αρχές παράλληλα με την επιβολή προστίμων σε ένα οργουελικό σενάριο ελέγχου και παρακολουθήσεων.

1. Αν ήθελε η κυβέρνηση να επιτεθεί στην πανδημία, θα έκανε άλλα πράγματα:

Θα είχε κάνει προσλήψεις γιατρών (μηδέν έως τώρα και ούτε καν πρόβλεψη για αργότερα).

Θα είχε ανοίξει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Θα έδινε έστω μάσκες στους γιατρούς.

Θα οργάνωνε συστηματικά διαγνωστικά τεστ όπως έκαναν με αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού όλες οι χώρες της Ασίας.

Θα στήριζε έκτακτα τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει γονατίσει από τις μνημονιακές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ.

Θα προχωρούσε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Τίποτα από αυτά δεν κάνει! Επιτίθεται όμως στις λαϊκές ελευθερίες, με χουντικής έμπνευσης μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέτει εκτός του νόμου την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Στους σκοπούς μετακίνησης για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνεται η μετάβαση μελών ενός συνδικάτου σε ένα εργασιακό χώρο, την ώρα που οι απολύσεις είναι χιλιάδες.

 
2. Ο πρωθυπουργός, με πρωτοφανείς εκφράσεις για «άσκηση της ατομικής ελευθερίας που υπερβαίνει το συνταγματικό της σκοπό», για «ελλειμματική ευθύνη» και «μερικούς επιπόλαιους», επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη στους πολίτες για την εγκληματική πολιτική της. Πρόκειται για ξεδιάντροπη προσπάθεια ενοχοποίησης της κοινωνίας, για χυδαία και μακάβρια εκδοχή του δόγματος «μαζί τα φάγαμε» για να δικαιολογηθούν παλιότερα τα μνημόνια. Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την πανδημία, στην ουσία προεξοφλεί την αποτυχία και αγωνιά μόνο για την πολιτική της μακροημέρευση, καταθέτοντας τα όπλα που η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να χρησιμοποιήσει στις κρίσιμες στιγμές που μιλάμε και δηλώνει ότι «τα μεγαλύτερα όπλα κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά». Αν είναι έτσι, αν είναι πράγματι άχρηστη η κυβερνητική και κρατική μηχανή, ας μας αδειάσουν τον τόπο, αντί να νουθετούν και να εκβιάζουν τους πολίτες.

3. Άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που καλούνται να πάνε στις δουλειές τους, όπου συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και σε στρεσογόνες καταστάσεις, πολλοί χρησιμοποιώντας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν μεταδίδουν τον ιό, ούτε κινδυνεύουν οι ίδιοι να κολλήσουν; Οι χιλιάδες πρόσφυγες στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα;  Και ο κίνδυνος είναι στο να βρεθούν πάνω από 2 (!) μαζί σε ανοιχτούς χώρους; Αυτό και μόνο δείχνει όλη τη γύμνια των κυβερνητικών επιχειρημάτων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση και η αστική εξουσία γενικότερα, εκμεταλλεύεται πρόστυχα την αγωνία για την πανδημία για να εφαρμόσει σχέδια που είχε στο συρτάρι κατά των λαϊκών ελευθεριών από πριν. Το γεγονός ότι τα μέτρα έχουν πολιτικά και όχι υγιειονομικά κίνητρα φαίνεται και από την αποστροφή του πρωθυπουργού «Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι».

4. Τα ίδια τα μέσα εφαρμογής των μέτρων συντριβής των λαϊκών ελευθεριών, με την χρήση της αστυνομίας και του στρατού, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη του αντιδραστικού χαρακτήρα τους. Ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπίζεται με το στρατό και με στρατιωτικές διαταγές, αλλά με δημόσιο σύστημα υγείας και με εργατικό λαϊκό αγώνα ενάντια την γενοκτονία στην οποία μας καταδικάζει η αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων και αστικών τάξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

5. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, δεν περιμένουν από την κυβέρνηση να τους πει να τηρήσουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας συγγενών, φίλων, συναδέλφων τους και ειδικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η εικόνα της «αδιαφορίας» που δίνουν τα επιστρατευμένα από την κυβερνητική προπαγάνδα ΜΜΕ, είναι ψεύτικη. Να κάνει άμεσα η κυβέρνηση αυτά που οφείλει και ας μη δείχνει με το δάχτυλο προσβλητικά τους πολίτες.

 

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, καλεί σε πολιτική εγρήγορση και κοινή δράση το σύνολο των αριστερών κομμουνιστικών δυνάμεων, αλλά και ευρύτερα των δημοκρατικών πολιτών στη χώρα μας. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυσης της περίθαλψης και θωράκισης του λαού. Ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και γενικότερα ενάντια στη μεθόδευση των αστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την πανδημία, για επιβολή μιας βαθιάς αντιδραστικής τομής μεσαιωνικού τύπου.

 

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, δεν έχει θέση στην αριστερά ούτε ο εφησυχασμός, ούτε η συναίνεση στην απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. 

 

 

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

22/3/2020

www.narnet.gr

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 23/03/2020 - 16:15

21 Μάρτη ημέρα πολύμορφης δράσης

Το Σάββατο στις 21 Μάρτη  καλούμε τις ΤΕ να οργανώσουν  πολύμορφες δράσεις, που παίρνουν υπόψη τους τις δοσμένες συνθήκες, και να προπαγανδίσουν  την απαίτηση για      ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ..

  Παλεύουμε στους χώρους δουλειάς, μαζί με τους εργαζόμενους για να μην πληρώσουν αυτοί την νέα κρίση..   Παρεμβαίνουμε στις γειτονιές και στους τόπους δουλειάς.  Οργανώνουμε την αλληλεγγύη Κανένας μόνος του (και) σε αυτή την κρίση!  Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 20/03/2020 - 20:00

Είναι ρεαλιστικό να παλεύουμε για σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά; [του Λέανδρου Μπόλαρη]

Μπορεί ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να παριστάνουν ότι αντιμετωπίζουν την πανδημία αλλά οι προτεραιότητές τους δεν αλλάζουν. Την περασμένη βδομάδα τα ΜΜΕ προβάλανε σε ύφος πολεμικού ανακοινωθέντος την τοποθέτηση νέων τσιμεντένιων μπλοκ σε «ευάλωτα» σημεία του δολοφονικού φράχτη στον Έβρο. Ποια πρέπει να είναι η πολιτική απάντηση της Αριστεράς, του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στο ρατσιστικό πόλεμο της κυβέρνησης σε Έβρο και νησιά; Είναι το σύνθημα «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» σωστό και ρεαλιστικό;    Το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έσπασαν διαδοχικά τα σύνορα από την Τουρκία μέχρι την κεντρική Ευρώπη. Πέντε χρόνια μετά, η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Συρία (και όχι μόνο στην Συρία) προκαλεί ένα ακόμα κύμα κόσμου που προσπαθεί να γλυτώσει από τις βόμβες, τις στερήσεις και τις ρατσιστικές διακρίσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ διεκδικεί το ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρώπης Φρούριο με τον πιο βάρβαρο και χυδαίο τρόπο. Όταν ο Μητσοτάκης φτάνει να συγκρίνει τους πρόσφυγες με τους… Πέρσες ή να λέει ότι θα μας φέρουν τον κορονοϊό, η απάντηση της Αριστεράς δεν μπορεί παρά είναι «αφήστε τους να περάσουν».    Διατυπώνονται μια σειρά προτάσεις και ιδέες που προσπαθούν να υπεκφύγουν αυτή την τοποθέτηση. Μια από αυτές είναι να οργανώσει ο ΟΗΕ και η ΕΕ την παραλαβή αιτήσεων ασύλου είτε μέσα στην Τουρκία ή στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Έτσι εξασφαλίζονται και τα δικαιώματα των προσφύγων λέει αυτό το επιχείρημα, που κάμποσες φορές συνοδεύεται και με αντιμπεριαλιστικές διακηρύξεις του τύπου «αυτοί που κάναν τους πολέμους στη Μέση Ανατολή να αναλάβουν και τις συνέπειές τους».    Τέτοιες προτάσεις αγνοούν την πραγματικότητα. Τι σημαίνει να αναλάβει ο ΟΗΕ και η ΕΕ τις διαδικασίες; Υπάρχει τέτοιο παράδειγμα. Στη Λιβύη, όπου πρόσφυγες και μετανάστες είναι στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα στην έρημο, 7χρονα παιδιά πεθαίνουν αβοήθητα από σκωληκοειδίτιδα, σκοτώνονται από τις οβίδες των πολεμάρχων. Αυτά είναι τα κατορθώματα της συμφωνίας ΕΕ-Λιβύης και των στρατοπέδων που θα επέβλεπε ο ΟΗΕ (η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ) με σεβασμό, υποτίθεται, στα δικαιώματα των προσφύγων. Όταν λέμε όχι «φυλακές ψυχών» ισχύει για παντού.    Το ίδιο αστήρικτη είναι και η πρόταση που ακούγεται να ενισχυθεί η κυβέρνηση της Συρίας για παράδειγμα «να ανοικοδομήσει τη χώρα» και έτσι θα «λυθεί το πρόβλημα του προσφυγικού». Όσοι την επικαλούνται ξεχνάνε μερικές λεπτομέρειες. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες τρέχουν να ξεφύγουν από τις περιποιήσεις του καθεστώτος Άσαντ. Η δεύτερη λεπτομέρεια είναι ότι από το καθεστώς της Συρίας δεν έλειψε ποτέ η χρηματοδότηση για «ανθρωπιστική βοήθεια» από τον ΟΗΕ και άλλες πηγές. Το 2017 αυτά τα κονδύλια ανέρχονταν στο 35% του ΑΕΠ της χώρας. Υπολογισμοί μιλάνε για 30 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2012 μέχρι το 2018.    Δεν είναι μόνο η σημερινή πραγματικότητα, αλλά και η εμπειρία πως φτάσαμε εδώ που προτιμάνε να υπεκφεύγουν αυτές τις προτάσεις. Ένα από τα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που ρίχτηκε πρώτο στο καλάθι των αχρήστων ήταν το γκρέμισμα του «φράχτη» στον Έβρο. Όταν το Γενάρη του 2016 χιλιάδες διαδηλώσαμε στην Αλεξανδρούπολη και στις Καστανιές στον Έβρο με το σύνθημα «Ανοίξτε τα σύνορα - Γκρεμίστε τον Φράχτη» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι έχει μια άλλη λύση, που θα συνδυάζει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη με το ρεαλισμό.     Ουσιαστικά αυτή η λύση ήταν η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι «ανοιχτές δομές» των στρατοπέδων. Το αντιρατσιστικό κίνημα προειδοποιούσε από τότε τι σημαίνουν αυτές οι «ρεαλιστικές» λύσεις. Να φτάνει σήμερα ο Τσίπρας να λέει ότι και «εμείς κλείσαμε τα σύνορα αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες» προσφέροντας ανοιχτά συναίνεση στα αίσχη της κυβέρνησης.    Δεν είναι ρεαλιστικό το σύνθημα «σύνορα ανοιχτά» λέει μια άλλη συλλογιστική γιατί απλά μεταθέτει το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα θα είναι ο «εγκλωβισμός» των προσφύγων εδώ, αφού τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι κλειστά. Όπως γράφτηκε «ανοιχτά σύνορα σημαίνει νέες Μόριες και Ειδομένες». Αυτή η επιχειρηματολογία μπάζει από παντού.    Καταρχήν, τις Μόριες δεν τις δημιούργησε το «άνοιγμα» αλλά το κλείσιμο των συνόρων. Η Φρόντεξ δεν βρέθηκε στο Αιγαίο και τον Έβρο για να διευκολύνει τη διέλευση των πρόσφυγες, αλλά για να τους «απωθεί» μαζί με το Λιμενικό, τους συνοριοφύλακες, την αστυνομία και κάθε λογής παρακρατική συμμορία. Άρα τέτοιοι ισχυρισμοί είναι απλά αντιστροφή της πραγματικότητας.    Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ είναι ένα ρατσιστικό φρούριο που ενισχύει διαρκώς το οπλοστάσιό του απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι μόνο οι Όρμπαν και οι Σαλβίνι που υψώνουν φράχτες και κλείνουν τα λιμάνια στους πρόσφυγες. Όλη η «πολιτισμένη» και «δημοκρατική» ΕΕ είναι συνένοχη σε αυτό το έγκλημα και έχει φτάσει να εγκρίνει σε επίσημες συνόδους κορυφής σχέδια μέχρι και για «πλωτές πλατφόρμες» κράτησης προσφύγων.    Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ είναι ανίκητη. Το 2015 οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναγκάστηκαν να παριστάνουν τους «ανθρωπιστές» όταν ξεδιπλώθηκε ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Όσοι νομίζουν ότι τότε η Μέρκελ ήτανε υπέρ των «ανοιχτών συνόρων» έχουν κοντή μνήμη. Χρειάστηκε η γεμάτη αυτοθυσία στάση των γερμανών αντιρατσιστών/τριών που βοηθούσαν για παράδειγμα τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα από την Αυστρία, μαζικές συγκεντρώσεις υποδοχής των προσφύγων σε μεγάλες και μικρές πόλεις, για να μισανοίξουν και τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης-Φρούριο.    Οι «γιαγιάδες της Λέσβου» που έπαιρναν στις αγκαλιές τους τα προσφυγόπουλα, ο κόσμος που τα αγκάλιαζε σε σχολεία και γειτονιές, δεν υπάρχει μόνο εδώ, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Το διαπιστώσαμε και αυτές τις μέρες, όταν δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων πόλεων απαιτώντας από τις κυβερνήσεις της ΕΕ «αφήστε τους να περάσουν».    Το αντιρατσιστικό κίνημα και εδώ στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με την Ευρώπη-Φρούριο και το δολοφονικό ρατσισμό της. Εχει τη δύναμη να επιβάλλει το δικαίωμα των προσφύγων να μπουν, να ζητήσουν άσυλο όπου θέλουν (και όχι όπου νομίζουν διάφοροι ότι θέλουν). Πολύ περισσότερο έχει τη δύναμη, χέρι-χέρι με τους εργατικούς αγώνες ενάντια στις επιθέσεις της άρχουσας τάξης να ανοίξει τις πόλεις, τις γειτονιές, τα σχολεία και τα νοσοκομεία για τους πρόσφυγες.    Οι απόψεις που λένε ότι μια «κοινωνία εξαντλημένη από τα μνημόνια» δεν μπορεί να δεχτεί το «σοκ μερικών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων» κάνουν διπλό λάθος. Δεν είναι η εργατική τάξη που «δεν αντέχει» τους πρόσφυγες, είναι η άρχουσα τάξη που θέλει να τους κάνει αποδιοπομπαίους τράγους για τα εγκλήματά της. Και οι πρόσφυγες δεν είναι μια «μάζα» φτωχοδιάβολων, είναι κομμάτι της τάξης μας και των αγώνων μας. Το είδαμε στις διαδηλώσεις της 8 Μάρτη με τις προσφύγισσες στην πρώτη γραμμή και στην Αθήνα αλλά και στο φράχτη του Έβρου.   Η πάλη για «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά», για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στις πόλεις με αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες είναι κομμάτι της πάλης για να μη φορτωθεί η τάξη μας τις επιπτώσεις της επιδημίας. Για να μην αφήσουμε την άρχουσα τάξη να μας διαιρέσει και με το ρατσιστικό της δηλητήριο.  Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 19/03/2020 - 19:30

Μέτρα υπέρ της εργοδοσίας οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Στο έλεος της κρίσης του κορονοϊού εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα

Μέτρα υπέρ της εργοδοσίας οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 18/3

Στο έλεος της κρίσης του κορονοϊού οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ την Τετάρτη 18/3, στηρίζουν την εργοδοσία και τις επιχειρήσεις, αφού το βασικό σημείο είναι το πάγωμα των Συμβάσεων Εργασίας στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και μαζί των εργοδοτικών υποχρεώσεων προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία. Καθώς το μέτρο αγγίζει 600.000 με 1.000.000 εργαζόμενους, με μόνο «αντιστάθμισμα» ότι τυπικά δε θα απολυθούν, είναι σημαντικό πλήγμα για τον κόσμο της δουλειάς. Εξάλλου την ίδια στιγμή που ο Μητσοτάκης έκανε τις εξαγγελίες ανακοινώθηκαν άλλες 10.000 απολύσεις που σημαίνει ότι μέσα στο Μάρτη ξεπέρασαν τις 40.000!

Η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά ότι είναι ταγμένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενώ οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και τα λαϊκά στρώματα μένουν στο έλεος, οι επιχειρήσεις θα πάρουν χρηματοδότηση από το λεγόμενο «μαξιλάρι» του δημόσιου αποθεματικού που έχει προκύψει από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων με τα αιματηρά «πλεονάσματα», ενώ προβλέπεται επίσης αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων (φόροι, δάνεια, εισφορές κ.ά.).

Τα 800 ευρώ για 1,5 μήνα ανά εργαζόμενο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, δεν αντιστοιχεί παρά σε μισθό 533,3 ευρώ! Ποιος μπορεί να αντέξει με αυτά τα ποσά που μας γυρίζουν στο τέλμα της πιο σκληρής μνημονιακής φάσης, όταν μάλιστα για τους εργαζόμενους, σε ό,τι αφορά τα μέτρα αναστολής υποχρεώσεων, προβλέπεται απλά 3μηνη αναστολή πληρωμής δανείων για όσους πάρουν τα 800 ευρώ, η οποία μένει να δούμε πώς και αν θα εφαρμοστεί! Τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα είναι οι απολύσεις σε εταιρείες που θα εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που αφορά μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, ειδικά των νέων.

Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση αντεργατικών μέτρων, τα οποία ζητά το κεφάλαιο σταθερά στα μνημονιακά χρόνια, δηλαδή την ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τις υπερωρίες χωρίς όριο, αλλά και χωρίς έλεγχο και καταγραφή, μαζί με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, όπως η τηλε-εργασία και η εκ περιτροπής εργασία.

Απαραίτητο συμπλήρωμα σε αυτές τις επιλογές το πλήγμα στις δημοκρατικές ελευθερίες, ξεκινώντας από τη διαδήλωση, με πρώτο βήμα την απαγόρευση και τα πρόστιμα 1000 ευρώ για κάθε υπαίθρια συνάθροιση 10 ατόμων, ανεξάρτητα από το αν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Την ίδια ώρα σιωπή και ανοχή για τις μαζικές «συναθροίσεις» στους κλειστούς χώρους εργασίας!

Η κυβέρνηση και η ΕΕ της ανύπαρκτης αλληλεγγύης επιχειρούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα το κόστος της κρίσης από την πανδημία. Είναι όμως οι χρεοκοπημένες τους πολιτικές απέναντι στην καπιταλιστική κρίση που χτύπησαν το σύστημα δημόσιας υγείας και μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Η προτεραιότητα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες «και μετά βλέπουμε».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το εργατικό κίνημα, τις μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε μάχη για να μην μπουν τα δικαιώματά μας σε καραντίνα.

Με οργάνωση, αλληλεγγύη, μαχητικότητα να παλέψουμε για:

·       Απαγόρευση των απολύσεων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΤΩΡΑ. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και κανένας μισθός, καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές, στα ωράρια και στις άδειες εργασίας για κανένα λόγο.

·       Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη.

·       Να δοθούν άδειες «ειδικού σκοπού» για όσο διάστημα απαιτηθεί με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη.

·       Κατάργηση των διατάξεων για κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και της απελευθέρωσης της υπερωριακής απασχόλησης. Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όσους εργάζονται σε αλυσίδες και καταστήματα τροφοδοσίας και φαρμακεία.

·       Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου.

·       Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία οι ιδιωτικές μονάδες υγείας για τις ανάγκες της κοινωνίας.

·       Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Έκτακτα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των συνθηκών.

·       Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και όχι ατομική ευθύνη.

·       Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.

·       Να παταχτεί η αισχροκέρδεια σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν στον πληθυσμό.

·       Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους. Ελευθερία, στέγαση, προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών.

Για υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα απαιτείται να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα, ανατροπή των μνημονίων! Με έκτακτη φορολογία στο κεφάλαιο να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία. Παύση πληρωμών – διαγραφή του χρέους, ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου και των περιορισμών ΕΕ.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 20/03/2020 - 15:00

ΝΑΡ: Για τη δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Αριστεράς το επόμενο διάστημα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

1. Μέσα στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνολικά η μαχόμενη αριστερά πρέπει να συνεχίσουν την δράση τους, αλλά με νέο τρόπο, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται. Να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και των κοινωνικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, που η άρχουσα τάξη, αξιοποιώντας και την πανδημία, προσπαθεί να καταλύσει. Στις μορφές δράσης που επιλέγει πρέπει να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες προστασίας της υγείας όσων συμμετέχουν και του κοινωνικού συνόλου, την διεισδυτικότητα και την αποδοχή των στόχων, την συσπείρωση δυνάμεων, καθώς και τις ανάγκες περιφρούρησης απέναντι σε πιθανή κατασταλτική δράση του κράτους. Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα συμμετέχει και θα συνεισφέρει στην δράση με αυτά τα κριτήρια.

Προφανώς η αναζήτηση και επιλογή κατάλληλων μορφών δημόσιας έκφρασης των θέσεων και των διεκδικήσεων δεν σημαίνουν αναστολή των αγώνων, ούτε αποδοχή των άμεσων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών των αστικών επιτελείων και της κυβέρνησης της Ν.Δ. για περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

2. Πίσω από τις καταγγελίες κυβερνητικών παραγόντων, δημοσιογράφων και άλλων στυλοβατών του συστήματος ενάντια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις για δήθεν ανεύθυνη στάση και για καλέσματα προηγούμενων ημερών σε συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους που ήδη έχουν ακυρωθεί, κρύβονται ευρύτερες στοχεύσεις για δαιμονοποίηση της αριστεράς και περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

3. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί, αναπροσαρμόζοντας την δράση της, να συνεισφέρει αποφασιστικά: στην αποκάλυψη των αιτιών της εμφάνισης και εξάπλωσης της πανδημίας, της σύνδεσης της με την κρίση του καπιταλισμού και την πολιτική των αστικών τάξεων, τις στοχεύσεις τους για αξιοποίηση σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στην πάλη των εργαζόμενων στην υγεία και στους κλάδους που κινδυνεύουν περισσότερο ή θίγονται άμεσα από τις επιπτώσεις της πανδημίας για την οργάνωσης της αντίστασής τους. Θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους που πλήττονται από τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, την παράταση ωραρίου, την εντατικοποίηση στους κλάδους της καθαριότητας, των σούπερ μάρκετ, κ.α.. Στον αγώνα και την αλληλεγγύη στον κόσμο που θα μείνει χωρίς δουλειά, στη νεολαία (ειδικά στο κομμάτι της εργασιακής περιπλάνησης), στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους αστέγους, στους πρόσφυγες και μετανάστες. Σε πρωτοβουλίες συσπείρωσης δυνάμεων τόσο στο επίπεδο της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας, όσο και των μαχόμενων πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς, αξιοποιώντας και την θετική παρακαταθήκη από τις πολύ επιτυχημένες αντιρατσιστικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις της 5ης του Μάρτη.

4. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε λάβει καμιά απόφαση για την συμμετοχή της στις 21 του Μάρτη στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια ή αλλού. Η ανακοίνωση αυτής της συμμετοχής δεν έγινε άλλωστε από την ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά από την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ με πολιτική ευθύνη κυρίως του ΣΕΚ. Τέτοιες ενέργειες τραυματίζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εσωτερικό της και την φθείρουν προς τα έξω, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που ο λαός μας αγωνιά και αναζητεί δρόμους προστασίας και αντίστασης 

5. Οι εργαζόμενοι και το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορούν με αξιοπρέπεια, αγώνα και αλληλεγγύη, αξιοποιώντας και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, να ξεπεράσουν την κρίση και να αποκρούσουν την επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, όχι μόνο υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους, αλλά ανοίγοντας δρόμους ανατροπής απέναντι σε ένα σαπισμένο σύστημα που στην κατρακύλα του απειλεί να πάρει μαζί του, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά, τη δημόσια υγεία και την αξιοπρεπή ζωή την ειρήνη και την οικολογική ισορροπία του πλανήτη.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 18/3/2020

http://www.narnet.gr/articles/%CE%BD%CE%B1%CF%81-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%83%CF%85%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 19/03/2020 - 19:15

Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι αλλά το κεφάλαιο την πανδημία. Όχι στην Ευρώπη φρούριο

ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ

Σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις είναι οι μοναδικά υπεύθυνες για την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού που ήδη μετρά χιλιάδες θύματα και απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ, που μας καλεί υποκριτικά να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς και να «μείνουμε σπίτι», είχε κάνει σημαία της τις περικοπές, τις απολύσεις, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα ΣΔΙΤ για να θησαυρίζουν οι φίλοι τους μεγαλοκαρχαρίες της υγείας και των ασφαλιστικών εταιριών. Με την εκλογή της πρωτοστάτησε στο πάγωμα των προσλήψεων και στις απολύσεις των συμβασιούχων ενώ υπουργοί της, σαν τον Αδωνη Γεωργιάδη, σε προηγούμενη θητεία τους έκλεισαν την Πολυκλινική Αθηνών και το Γενικό Πατησίων και όλα αυτά στο ήδη διαλυμένο, από τα μνημόνια της ΕΕ και των κυβερνήσεων των Σαμαροβενιζέλων και του ΣΥΡΙΖΑ, δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική «της ελεύθερης αγοράς» στέρησε την δυνατότητα να υπάρχει πρόληψη, να υπάρχει προσωπικό, κατάλληλος εξοπλισμός, κλίνες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κάθε ασθενή τώρα που χρειάζεται περίθαλψη.

Την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, αυτό που μετράει για τον λαό είναι οι πράξεις και πράξεις σημαίνει:

Να καλυφθούν άμεσα τα τριάντα χιλιάδες κενά στα δημόσια νοσοκομεία, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όχι με τις κουτοπονηριές των δίχρονων συμβάσεων για λίγες θέσεις. Αντί να προσλαμβάνονται αστυνομικοί, ΜΑΤατζήδες και συνοριοφύλακες για να κυνηγάνε πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα, λες και από την πανδημία θα μας σώσει η αστυνομία, να προσληφθεί υγειονομικό προσωπικό και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι στα νοσκομεία.

Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ και να δημιουργηθούν άμεσα επιτάσσοντας όλα τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία κάτω από τον έλεγχο των γιατρών και του προσωπικού.

Να ληφθούν έγκαιρα μέτρα εξασφάλισης των εργαζομένων. Απαγόρευση απολύσεων τακτικού ή έκτακτου προσωπικού για την περίοδο της πανδημίας, με κανονικά πληρωμένες άδειες, χωρίς μειώσεις μισθών. Άμεσα μέτρα προστασίας ενάντια σε έκθεση σε κίνδυνο. Καμία περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων όπως επιχειρούν να κάνουν ήδη αρκετοί εργοδότες.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι στοιβαγμένοι σε υγειονομικές βόμβες θανάτου έξω από τα σύνορα και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και στην ενδοχώρα. Να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα  στους πρόσφυγες και μετανάστες αξιοπρεπείς όροι υγιεινής, διαβίωσης και ιατρικής φροντίδας. Να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία και τα άδεια σπίτια για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, μετανάστες και άστεγοι και όχι δημιουργία φυλακών hot-spot, περιπολείες της frontex για επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Την ίδια ώρα, που η ρατσιστική πολιτική της ΝΔ αποθρασύνει τους φασίστες και προχωράνε σε επιθέσεις, χαιρετίζουμε την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου η οποία βρέθηκε στην μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Μυτιλήνη στέλνοντας μήνυμα ότι ρατσιστική πολιτική βλάπτει την υγεία όλων μας.

Για να γίνουν αυτά δεν πληρώνουμε τοκοχρεολύσια στους απατεώνες  τραπεζίτες και την ΕΕ, μπαίνει τέρμα στα ματωμένα πλεονάσματα, προχωράμε στην μονομερή διαγραφή του Χρέους, και τότε και μόνο τότε μπορεί να γίνει «ότι χρειαστεί» για την αναβάθμιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος ΥΓΕΙΑΣ για όλους ντόπιους και μετανάστες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους για την ενίσχυση και προστασία  εργαζομένων και ανέργων.

Παράλληλα, Η κυβέρνηση της ΝΔ, και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, οργανώνει μια απαράδεκτη επίθεση καταγγέλλονται από ανεύθυνες έως εγκληματικές τις δυνάμεις και τις αντιστάσεις του μαζικού κινήματος, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι δεν «αναστέλλουν» ούτε μέρα την εγκληματική αντεργατική τους επίθεση και αντίθετα χρησιμοποιούν τις ημέρες αυτές για να την κλιμακώσουν με μέτρα υπέρ των εργοδοτών!!! Μέτρα όπως η «τηλεεργασία», οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, το άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή, την διεύρυνση του ωραρίου,. Και πάνω απ΄ όλα ετοιμάζει να ψηφίσει το βαθιά αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων!

Γελιέται η κυβέρνηση αν πιστεύει ότι βρήκε ευκαιρία και θα περάσει χωρίς αντιστάσεις και αγώνες όλον αυτόν τον οχετό  των αντιλαϊκών και ρατσιστικών μέτρων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να συνεχίσουν να παλεύουν με αλληλεγγύη, αγωνιστικότητα,  ανθρωπιά, πλάι ο ένας τον άλλον. Να σταθούν πλάι στους υγειονομικούς,  και σε όλους όσους έχουν ανάγκη αξιοποιώντας και την εμπειρία από τις μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν τα μαύρα χρόνια των μνημονίων.

Να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την μαζική προβολή των αιτημάτων, την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων και την προστασία της υγείας  όσων συμμετέχουν και του κοινωνικού συνόλου γενικά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μαζικές διαδηλώσεις προγραμματισμένες από διάφορες συλλογικότητες  στις 21.03 δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλλει με αυτοτελή τρόπο στις νέες μορφές συνέχισης  της πάλη και στις 21.03 με συμβολική παρουσία στο Σύνταγμα και κάθε μέρα, με κατάλληλους πολύμορφους τρόπους. Υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους ντόπιους και μετανάστες, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα αποτελέσματα της επιδημίας, ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 17/03/2020 - 19:30

Η εμφάνιση και η αντιμετώπιση του κορονοιού είναι θέμα ταξικό. Δεν θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι με χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς, με την υγεία τους ή και την ζωή τους!!!

Η εμφάνιση και η αντιμετώπιση του κορονοιού είναι θέμα ταξικό.

Δεν θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι με χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς, με την υγεία τους ή και τη ζωή τους!

Η πανδημία του κορονοϊού που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Οφείλεται στον θανατηφόρο συνδυασμό της περιβαλλοντικής καταστροφής, της επιδείνωσης των συνθηκών υγιεινής στις μεγάλες μητροπόλεις του καπιταλισμού, τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και της υποβάθμισης σε βαθμό κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων πρόληψης και υγείας!

Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιχειρούν να ρίξουν τα βάρη και την ευθύνη της πανδημίας στην εργατική τάξη και τον λαό. Με μέτρα που προστατεύουν τις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους μένει η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία, η αλλαγή συμβάσεων, οι καθυστερήσεις πληρωμών, η κατανάλωση των λίγων ημερών άδειας, οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων (πχ εξάπλωση της τηλεργασίας και της ευέλικτης εργασίας).

Αλλά πάνω απ’ όλα για τους εργαζόμενους μένουν οι αδύναμες και υπονομευμένες από την άθλια μνημονιακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων δομές δημόσιας υγείας, τα ελάχιστα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η τρομαχτική έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. Μια κατάσταση που μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού.

Την ίδια ώρα ο Κ. Μητσοτάκης συνέκρινε τους κινδύνους από την επιδημία του κορονοϊού, με την «ασύμμετρη απειλή» των προσφύγων, ενώ κάνει πλάτες στον αστείο και επικίνδυνο ανορθολογισμό των παπάδων και της εκκλησίας, που δεν διστάζουν να δολοφονήσουν με τα ψέματά τους ανθρώπους, για να διατηρήσουν την εξουσία τους πάνω στον κόσμο!

Μαζί με την υγειονομική κρίση, έρχεται καλπάζοντας και νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση. Τα χρηματιστήρια βυθίζονται σε όλο τον κόσμο, και οι φούσκες πάνω στις οποίες στηρίζονταν η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμες να σκάσουν. Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται στον ιό! Οφείλεται στο ότι ουσιαστικά δεν ξεπεράστηκε ποτέ η δομική καπιταλιστική κρίση του 2008 και αντίθετα οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με την πολιτική τους οδηγεί σε μια νέα, που θα κάνει την κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς το 2008 να μοιάζει με περίπατο, και αυτό σημαίνει νέο γύρο επιθέσεων σε βάρος των εργατών και των δικαιωμάτων τους.

Οι συνέπειες δεν θα είναι για όλους το ίδιο (πλουσίους και φτωχούς), έχουν ταξική διάσταση. Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ και ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος μας καλεί «να αναλάβουμε όλοι το κόστος», δηλώνοντας προκλητικά ότι η επιδημία... «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά». Η κοινωνική συμμαχία ΓΣΕΕ-κυβέρνησης-εργοδοτών καλά κρατεί...

Πραγματική απειλή για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τους πρόσφυγες και μετανάστες, αποτελεί η κυβερνητική πολιτική, η κυριαρχία των κερδών του κεφαλαίου πάνω στις ανάγκες, οι χειροπέδες των ευρω-μνημονίων και του τοκογλυφικού χρέους.

Τις επιδημίες δεν τις αντιμετωπίζει ο πανικός, η λογική ο «σώζων εαυτό σωθήτω», αλλά η δράση της εργαζόμενης πλειοψηφίας, ο αγώνας και η αλληλεγγύη των εργαζομένων.

Οι αγώνες δεν αναστέλλονται. Αντί για αναστολή των αγώνων και των απεργιών που ζητάει η κυβέρνηση και συναινεί η αντιπολίτευση και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η στήριξη όλων των εργατικών αντιστάσεων και το άπλωμά τους. Χρειαζόμαστε τα Συνδικάτα να μπουν μπροστά στον αγώνα για την προστασία από τον κορονοϊό απέναντι σε μια κυβέρνηση που ξοδεύει εκατομμύρια για να πυροβολεί τους πρόσφυγες στα σύνορα και να προσλαμβάνει χιλιάδες μόνο για τα κάθε είδους σώματα ασφαλείας, αντί να τα δίνει για τη Δημόσια Υγεία.

Στις έκτακτες σημερινές συνθήκες απαιτούνται έκτακτα ισχυρά μέτρα, για τη διάσωση της δημόσιας υγείας και  για να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι το βάρος της κρίσης.

Τα πιο βασικά από αυτά είναι:

·                Άμεση ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας

Προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού). Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν νέα. Να επιταχθούν και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας για όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ντόπιους και μετανάστες.

·                     Το κόστος για τον κορονοϊό να το αναλάβουν το κράτος και το κεφάλαιο, από τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει, όχι οι εργαζόμενοι.

Να μη χαθεί κανένας μισθός, καμία άδεια, κανένα ένσημο (πχ πλήρης μισθός χωρίς καμιά περικοπή, πλήρεις μέρες άδειας, αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού, έκτακτο επίδομα ίσο με το ύψος του μισθού σε όσους χάνουν την δουλειάς τους κλπ).

·                     Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια με έλεγχο των τιμών όλων των υλικών προφύλαξης. (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ).

·                     Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων σε κρατικές δομές στις πόλεις.

Για να γίνουν τα παραπάνω χρειάζεται οι ανάγκες και τα δικαιώματα στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και του λαού να είναι πάνω από όλα!

·         Να μπει τώρα τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα, με μονομερή αθέτηση των ευρωμνημονιακών συμφωνιών, απειθαρχία-ανατροπή των μνημονιακών δεσμεύσεων τώρα!

·         Παύση πληρωμών του χρέους, ανατροπή δημοσιονομικού συμφώνου και περιορισμών ΕΕ,

·         Με ακύρωση των εξοπλισμών του αιώνα και άμεση μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Μέσα στις μεγάλες προκλήσεις να νικήσει ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη και η απελευθέρωση από τα δεσμά άρρωστου καπιταλιστικού συστήματος.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 12/03/2020 - 20:15

ΟΚΔΕ Σπάρτακος: Στην «ασύμμετρη απειλή» κυβέρνησης και ελληνικού κράτους στους πρόσφυγες, απαντάμε με ταξική αλληλεγγύη και ενότητα

Στην «ασύμμετρη απειλή» κυβέρνησης και ελληνικού κράτους στους πρόσφυγες, απαντάμε με ταξική αλληλεγγύη και ενότητα

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πυροβολεί και δολοφονεί στο ψαχνό πρόσφυγες και μετανάστες. Τους χαρακτηρίζει, με πολεμικούς όρους, «ασύμμετρη απειλή» και «εισβολείς». Κλείνει τα σύνορα, βάζει τον στρατό και την αστυνομία να κυκλοφορούν και να οπλοφορούν. Δικαιολογεί την πρακτική της πάνω στο ότι τους «εργαλειοποιεί» ο Ερντογάν, διότι αθετεί την συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ-Τουρκίας, για να κατανεμηθεί πάλι η μοιρασιά των χρημάτων. Η ρατσιστική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας έλαβε έκτακτα μέτρα που παγώνουν τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα, συκοφαντεί τους πρόσφυγες, φτάνει στο σημείο γελοιότητας να διοχετεύει κατασκευασμένες ειδήσεις και ότι είναι φορείς κορονοϊού, αλλά και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου να βγούνε παγανιά φασιστικές συμμορίες και ακροδεξιοί αγανακτισμένοι κάτοικοι για να παίξουν τον βρώμικο δολοφονικό ρόλο τους. Μια κυβέρνηση που θέλει να κάνει την ζωή των προσφύγων αβίωτη, ψηφίζοντας νέο πιο περιοριστικό νόμο για το άσυλο αλλά και χτίζοντας νέα κλειστά κέντρα κράτησης-φυλακές στα νησιά και στην ενδοχώρα αλλά και πλωτά φράγματα στην θάλασσα. Στο δολοφονικό της έργο, έχει την αμέριστη στήριξη της ΕΕ, που την στηρίζει οικονομικά για την καταστολή και την δολοφονική της πρακτική στα σύνορα. Έχει ουσιαστικά και τη στήριξη της αντιπολίτευσης, με τον Τσίπρα να δηλώνει ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι σωστό και να παραδέχεται κυνικά ότι, στα χρόνια της δικής του κυβέρνησης, οι πνιγμοί στο Αιγαίο οφειλόταν στο γεγονός ότι είχαν τον Έβρο κλειστό.

 Η κυβέρνηση και ελληνική άρχουσα τάξη θωρακίζουν τα σύνορα από «εισβολείς» διότι θέλουν να εκμεταλλευτούν το προσφυγικό, για να παίξουν τα δικά τους γεωπολιτικά και ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, μη λογαριάζοντας ανθρώπινες ζωές. Ενόψει της διαφαινόμενης ήττας της Τουρκίας στα ανοικτά της μέτωπα στην Συρία, το Ελληνικό κράτος και ο ελληνικός εθνικισμός θέλουν να βγούνε νικητές στον ανταγωνισμό μαζί της και να φανεί ότι δεν υποχωρούν σε τίποτα. Θέλουν επίσης να συγκροτήσουν την εθνική-εθνικιστική ενότητα εντός, με βάση το ρατσιστικό μίσος, διαχωρίζοντας μεταξύ τους τους καταπιεσμένους. Φέρνει ο ελληνικός ιμπεριαλισμός τον πόλεμο δίπλα μας και με πολεμική ένταση και χαρακτήρα σκοτώνει πρόσφυγες-μετανάστες στα σύνορα.

Η κυβέρνηση υλοποίησε ένα όργιο καταστολής την προηγούμενη εβδομάδα, με αμέτρητα περιστατικά. Η δολοφονική της πρακτική στους πρόσφυγες-μετανάστες φαίνεται ότι θα στραφεί και απέναντι στον εσωτερικό «εχθρό», που είναι η εγχώρια εργατική τάξη και νεολαία, σε εκείνον που θα αντιστέκεται και θα διεκδικεί.

 Η κυβέρνηση καλλιεργεί ρατσιστικό και εθνικιστικό κλίμα. Βρίσκει έδαφος και αναπτύσσει μια πολιτική υστερίας. Βρίσκουν χώρο φασιστικές ομάδες και ακροδεξιοί αγανακτισμένοι κάτοικοι στον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου να κυκλοφορούν κάνοντας πογκρόμ σε μετανάστες-πρόσφυγες και να απειλούν αγωνιστές του κινήματος. Στα ίδια νησιά όπου είδαμε σημαντικές στιγμές αλληλεγγύης στο παρελθόν, το κλίμα έχει σήμερα δηλητηριαστεί, με τη συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας, τον πολιτικό λόγο και ρόλο των τοπικών δεξιών και ακροδεξιών αιρετών που καλούσαν σε ρατσιστικές απεργίες με αίτημα «φέρτε πίσω τα νησιά μας», την προπαγάνδα των ΜΜΕ, αλλά και με τα μισόλογα της ηγεσίας των εργατικών κέντρων, που αποδέχονται ότι το πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει αλλάξει στο ότι η ακροδεξιά ηγεμόνευσε στις «λαϊκές κινητοποιήσεις» που ήταν η απάντηση στις επιτάξεις της κυβέρνησης σε Χίο και Λέσβο. Όσοι και όσες στην αριστερά και τον αναρχικό χώρο μίλησαν με αφέλεια για «εξεγέρσεις», θα πρέπει να καταλάβουν ότι προσέφεραν πολύ κακές υπηρεσίες στο κίνημα.

 Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δέχονται μια επίθεση πιο σκληρή από την υπόλοιπη εργατική τάξη. Είναι το πιο πληττόμενο τμήμα της τάξης μας. Δεν είναι μόνο κατατρεγμένοι πολέμου αλλά και πιο ευάλωτοι απέναντι σε πολιτικές που τους αποκλείουν και τους περιθωριοποιούν. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να καταργηθεί, αλλά αυτό δεν αρκεί. Από την μεριά του εργατικούς κινήματος και της αριστεράς θα πρέπει να μπούνε μπροστά το δικαίωμα στην ελεύθερη και ασφαλή προσφυγική-μεταναστευτική μετακίνηση, με ανοιχτά σύνορα και τα νόμιμα έγγραφα, και πλήρη δικαιώματα στην εκπαίδευση, την ασφάλιση, την εργασία. Οι πάντες χωράμε στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στις σχολές. Πλούτος είναι οι άνθρωποι, γιατί μόνο οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο.

Οι κοινωνίες των «από κάτω» και οι κοινότητες μας αγώνα θέλουμε να είναι πολύχρωμες και πολυεθνικές. Οι αγώνες της εργατικής τάξης θέλουμε να έχουνε χρώμα. Η δική μας πατρίδα είναι μόνο η εργατική μας τάξη και συνείδηση. Η δική μας ταξική ενότητα είναι αντίθεση στην εθνική ενότητα, δηλαδή στην υποταγή των καταπιεσμένων στην τάξη των καπιταλιστών. Για να ζήσουμε μαζί και να παλεύουμε από κοινού πρέπει να διαλύσουμε τις εθνικές μας αυταπάτες.

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 08/03/2020 - 01:00

ΟΚΔΕ Σπάρτακος: Οι γυναίκες δείχνουν τον δρόμο για τους νέους αγώνες της τάξης μας

Οι γυναίκες δείχνουν τον δρόμο για τους νέους αγώνες της τάξης μας

 

Την 8η Μάρτη, δεν γιορτάζουμε αλλά αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ανεργία και την ανισότητα στους μισθούς. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην λιτότητα που ρίχνει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον σεξισμό και τα στερεότυπα που μας επιβάλλουν.  Αγωνιζόμαστε ενάντια στις επιθέσεις, τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες. Αγωνιζόμαστε για τις γυναίκες που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν.

Δίνουμε όλες τις μάχες, τις μικρές και τις μεγάλες, για κάθε τι που μας καταπιέζει. Έχουμε πείρα πλέον, αλλά και μεγάλες προκλήσεις. Οι καταγγελίες για σεξιστικές επιθέσεις κάθε τύπου πληθαίνουν καθημερινά, οι γυναίκες παντού βρίσκουν το θάρρος να φωνάξουν “Ως εδώ!”. Παίρνουν θάρρος από τους φεμινιστικούς αγώνες παγκοσμίως. Παίρνουν θάρρος και από τους αγώνες που έρχονται.

Από πέρσι, έχουμε καταφέρει η 8η Μάρτη να είναι μία μέρα απεργιακής κινητοποίησης. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών, ενάντια στην διπλή εκμετάλλευση τους, στη δουλειά τους, και στο σπίτι. Στη δουλειά, οι εργαζόμενες γυναίκες δουλεύουν για τα κέρδη των καπιταλιστών. Στο σπίτι, δουλεύουν για να αναθρέψουν μελλοντικούς εργαζόμενους, δηλαδή να αναπαράγουν δωρεάν το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται οι καπιταλιστές. Διαδηλώνουν για να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο η κρίση φόρτωσε επιπλέον βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων γυναικών, των ανέργων και των μεταναστριών. Η προσπάθεια για να είναι αυτή η μέρα επιτυχημένη αποκαλύπτει την ταξική όψη της καταπίεσης της γυναίκας.

Όλοι και όλες στον δρόμο στις 8 Μάρτη! Μαζί με αυτές και αυτούς που απεργούν και διαδηλώνουν, δείχνοντας ότι είναι μέρα αγώνα. Μαζί με τις φεμινιστικές συλλογικότητες και ομάδες που δίνουν φωνή στις γυναίκες που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στην σεξιστική βία. Δίνουμε όλες και όλοι την μάχη ενάντια στον καπιταλισμό και την πατριαρχία. Καμία μόνη, καμία λιγότερη, για να περπατάμε στο δρόμο ελεύθερες, όχι γενναίες.

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 08/03/2020 - 01:00

8 Μάρτη: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, το σεξισμό

 

8 ΜΑΡΤΗ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ, ΤΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, ΤΟ ΣΕΞΙΣΜΟ.

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση την Κυριακή 8 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι ταξικές επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη την εργατική τάξη χτυπάνε με ιδιαίτερα μανία τις γυναίκες. Οι επιθέσεις της κυβέρνησης, που θέλει να απολύσει τους συμβασιούχους, να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας να διαλύσει ταμεία και να πετσοκόψει συντάξεις, στρέφονται πολύ περισσότερο ενάντια στις γυναίκες της εργατικής τάξης αφού σε μεγάλους κλάδους όπως στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση οι συμβασιούχοι είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για λογαριασμό της άρχουσας τάξης επιστρατεύει την επιστροφή στις «παραδοσιακές αξίες» (όπως η πρόσφατη χυδαία εκστρατεία ενάντια στις εκτρώσεις για το «αγέννητο παιδί») που θέλει τη γυναίκα σπίτι να γεννάει και μεγαλώνει τα παιδιά να φροντίζει σύζυγο και ηλικιωμένους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, νομοθετεί για να πάρει πίσω τις κατακτήσεις των εργαζόμενων γυναικών. Με την πολιτική τους θέλουν να κρατήσουν τη γυναίκα υποτακτική κ στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωης.

Το 2019 για πρώτη φορά στις 8 Μάρτη έγινε απεργία με αιτήματα για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις, ΚΑΠΗ και γηροκομεία σε κάθε γειτονιά, δημόσιες και δωρεάν δομές για οικογενειακό προγραμματισμό, δημόσιες και δωρεάν εκτρώσεις και αντισύλληψη.

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί παλεύουν για άδεια κύησης και μητρότητας. Οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία για την ανανέωση των συμβάσεων τους, οι καθαρίστριες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” που ήταν και στο κεφάλι της διαδήλωσης πέρσι στις 8 Μάρτη για την παραμονή τους στη δουλειά.

Το κέρδισμα αυτής της μάχης δυναμώνει όλη την εργατική τάξη, άντρες και γυναίκες, απέναντι στα αφεντικά. Η σύγκρουση με τις σεξιστικές ιδέες της άρχουσας τάξης, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τη βία κατά των γυναικών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα.

Σε αυτή τη μάχη παίρνουμε δύναμη και έμπνευση από το διεθνή ξεσηκωμό ενάντια στη γυναικεία καταπίεση! Από τις μπαλαρίνες που απεργούν στο Παρίσι που σαρώνεται από τις απεργίες για το ασφαλιστικό του Μακρόν, μέχρι τις γυναίκες στο Ιράκ, και την Αμερική του Τραμπ! Οι ρίζες του σεξισμού και των διακρίσεων είναι κοινές και βρίσκονται στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού.

Πριν από 110 χρόνια με πρόταση της επαναστάτριας Κλάρα Τσέτκιν, στην Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστρίων Γυναικών στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε η 8 Μάρτη ως μέρα αγώνα για να τιμηθούν οι εργατικοί αγώνες των γυναικών. Ήταν η περίοδος που σε Ευρώπη και Αμερική ξεσπούσαν μεγάλες απεργίες και κινήματα όπου πρωτοστάτησαν γυναίκες. Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο ρόλος των γυναικών στη Ρώσικη Επανάσταση. Ξεκίνησε με μία μαζική από τα κάτω απεργία στις 8 Μάρτη το 1917 και οδήγησε στην έφοδο στον ουρανό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει όλες τις δυνάμεις της ώστε τα αιτήματα της μισής εργατικής τάξης, των γυναικών, να γίνουν αιτήματα πάλης όλου του εργατικού κινήματος και να συνδεθούν με την προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού.

Ολες/οι στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση Κυριακή 8 Μάρτη 12 μες. Πλατεία Κλαυθμώνος

 

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 06/03/2020 - 17:45

Pages