ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για την προκλητική φασιστική συγκέντρωση στις 16 Νοέμβρη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ

 Η προκλητική κίνηση της Χ.Α., μαζί με τη σερβική ακροδεξιά, νοσταλγούς της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, να καλέσει δημόσια συγκέντρωση μια μέρα πριν τη 17 Νοέμβρη στο Βελλίδειο εξοργίζει κάθε εργαζόμενο, νεολαίο, δημοκρατικό πολίτη της Θεσσαλονίκης. Οι νοσταλγοί της χούντας δεν έχουν καμιά θέση στη Θεσσαλονίκη του ματωμένου Πολυτεχνείου του 1973 όταν οι φασίστες και οι παρακρατικοί έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα των αγωνιζόμενων φοιτητών, μαθητών και εργατών.

 

Γιατί στην πόλη μας οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, κάθε φορά που θέλουν να εμφανιστούν στο κέντρο, παίρνουν την απάντηση τους από το αντιφασιστικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 έχει δείξει το δρόμο στο λαό για να αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 

Το κάλεσμα φασιστικής συγκέντρωσης ένα οικοδομικό τετράγωνο μακριά από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου όπου οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι συλλογικοί φορείς της πόλης κρατούν ζωντανή τη φλόγα του αγώνα και το μήνυμα της εξέγερσης δε θα μείνει αναπάντητο. Ο φασισμός όπως τσακίστηκε το 1973, έτσι θα τσακιστεί και στο σήμερα, μέσα από τους αγώνες του λαού.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει ακέραια την ευθύνη για αυτήν την ιστορική βεβήλωση των αγώνων του '73, που σε συνέργεια με τους κρατικούς μηχανισμούς “χαϊδεύει” τους φασίστες της Χ.Α., και τους παραχωρεί τέτοιο χώρο στην πόλη μας.

 

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην αντιφασιστική κινητοποίηση

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 17:00 ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 

 

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ, ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ

 

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ, ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 16/11/2017 - 16:30

Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 16/11 ΑΠΘ

Εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Οκτώβρης του 1917 και το αίτημα της επανάστασης στο σήμερα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διοργανώνει στις ημέρες του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, την Πέμπτη 16 Νοέμβρη, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στις 7μμ.

Στην εκδήλωση με θέμα "Οκτώβρης του 17 και το αίτημα της επανάστασης στο σήμερα"
θα μιλήσουν:

 • Γιώργος Ρηγόπουλος, μέλος του ΚΣ Θεσσαλονίκης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 • Φύλλια Πολίτη και 

 • Άγγελος Χάγιος, μέλη του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την εκδήλωση συντονίζει η Βούλα Τάκη, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Categories: ΕκδηλώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 16/11/2017 - 21:15

Οι κυβερνήσεις των μνημονίων ένοχες για τους θανάτους και τις καταστροφές στη Δυτική Αττική

Η Δυτική Αττική θρηνεί ήδη 15 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους, τρομερές καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες από την πρωινή βροχόπτωση.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μοιράζει κοινωνικά αντίδωρα εξαπάτησης των φτωχών εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων, θύματα  της αστικής μνημονιακής πολιτικής που συνεχίζει, τη στιγμή που περιφέρεια χαρίζει εκατομμύρια σε προέδρους ΠΑΕ για γήπεδα ποδοσφαίρου, η γύμνια και η ανικανότητα του κράτους υπηρέτη της "επιχειρηματικότητας"  και της Περιφέρειας αποκαλύπτονται ανάγλυφα ύστερα από μία έντονη βροχόπτωση.

Μπορεί η έντονη βροχόπτωση να αποτελεί εκδήλωση ενός φυσικού φαινομένου, άμεσα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή, αλλά οι συνέπειες του είναι απολύτως ταξικές καθώς πλήττει τα" υπόγεια" και τους ισοπεδωμένους της κοινωνίας.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής μαζί με τον άθλιο σχεδιασμό των εμπορευματικών, και ιδιωτικών, μεγάλων δρόμων, τα μπαζωμένα ρέματα και τα αποψιλωμένα δάση, φανερώνουν τη χρόνια αδιαφορία κυβερνήσεων και Περιφέρειας για τη Δυτική και όλη την Αττική. Οι Εκάλες φυσικά δεν κινδυνεύουν. Όλα καλά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπαρίσταται στις οικογένειες των νεκρών συνάνθρωπων μας και όλα τα θύματα της καταστροφής, απαιτώντας ταυτόχρονα άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από μεριάς της κυβέρνησης.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 16/11/2017 - 08:15

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο

Το πολυτεχνείο ανήκει σε όλο τον λαό και τη νεολαία. Το εξεγερτικό του πνεύμα παραμένει ζωντανό μέσα στους αγώνες του σήμερα. Αποκτά νόημα μέσα από το ρόλο των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικοτήτων με αναφορά στο κίνημα στη διοργάνωση του τριημέρου. Σήμερα είναι πολύτιμο ενόψει της  αντιλαϊκής τρίτης αξιολόγησης. Έχει τεράστια σημασία η πραγματοποίηση ενός εορτασμού του Πολυτεχνείου μαζικού, λαϊκού και νεολαιίστικου, μαχητικού, αντικυβερνητικού και αντιιμπεριαλιστικού, ανοιχτού στο κίνημα και το λαό. Ακόμα περισσότερο σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπλέει απόλυτα με τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό από το χώρο και την απόπειρα ακύρωσης του εορτασμού από ομάδες εχθρικές στο κίνημα. Η κίνηση αυτή δεν έχει καμία νομιμοποίηση από κανένα τμήμα του κινήματος, είναι αποτέλεσμα μιας ακραίας ιδιοκτησιακής λογικής που αποκλείει όλο το λαό από το χώρο του ασύλου. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξυπηρετεί τον πάγιο στόχο κάθε κυβέρνησης και όλων των δυνάμεων του συστήματος. Αποτελεί την καλύτερη προσφορά στην προσπάθεια κυβέρνησης και κράτους να αμαυρώσουν τον εορτασμό του πολυτεχνείου και να κόψουν το νήμα με τους αγώνες του σήμερα.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μαζί με όλα τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, αξιοποιούν τα γεγονότα για να εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας, να στοχοποιήσουν το άσυλο και να μη γίνει ο εορτασμός.

 

Ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου να διεξαχθεί στον ιστορικό χώρο του με πρόσβαση για το λαό, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς

Καταγγέλουμε την προσπάθεια αποκλεισμού της εισόδου στο λαό

Απαιτούμε την απόσυρση των ΜΑΤ. Καμία σκέψη για επέμβαση της αστυνομίας και καταπάτηση του χώρου του ασύλου.

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την απόπειρα τρομοκράτησης του κινήματος

Καλούμε τον λαό και την νεολαία σε μαζική συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 4.00 μμ.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να διασφαλίσουν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου με τη μαζική παρουσία τους.

 

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ  - ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ανασύνθεση - ΟΝΡΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΡΑΝ

ΑΡΑΣ

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Αριστερή Συσπείρωση

Αριστερό Ρεύμα

ΔΕΑ

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

ΕΕΚ - ΟΕΝ

ΚΚΕ (μ-λ)

Λαϊκή Ενότητα

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΟΚΔΕ - Σπάρτακος

Οργάνωση Νεολαίας «Πορεία»

Παρέμβαση

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια Τυπου

Καταγγελία για την απόπειρα διάλυσης του γιορτασμού του Πολυτεχνείου

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 4.ΟΟ μμ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αξιοποιώντας την «κατάληψη» του Πολυτεχνείου από ομάδα «αντιεξουσιαστών», προσπαθεί να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του. Απαιτούμε, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, να αποχωρήσουν άμεσα οι διμοιρίες των ΜΑΤ από το χώρο του Πολυτεχνείου και καλούμε τον λαό και την νεολαία και όλες τις δυνάμεις της αριστεράς να κινητοποιηθούν άμεσα και να διαδηλώσουν στο Πολυτεχνείο με στόχο να επιβάλουν και φέτος έναν μαχητικό, ριζοσπαστικό, αντικυβερνητικό, ανοιχτό σε όλες τις κοινωνικές αντιστάσεις και αγωνιστές γιορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Η απόπειρα διάλυσης του γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73 από ομάδα «αντεξουσιαστών» διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης, των πάγιων στοχεύσεων κάθε εξουσίας και κάθε μηχανισμού κρατικής και παρακρατικής βίας που θέλουν να καταργήσουν τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου ή να τον καταντήσουν μνημόσυνο ή «συγκρουσιακή» καρικατούρα, απομονωμένο από τα κινήματα και την έμπνευση της μαζικής ταξικής σύγκρουσης στη βάση της υπεράσπισης των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων.

Ειδικά, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της νέας όξυνσης της επίθεσης, ενόψει της «τρίτης αξιολόγησης» και της επικίνδυνης υποταγής στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, που ο αντικυβερνητικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και η ανάπτυξη των αντιστάσεων είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 15/11/2017 - 17:00

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ροδόπης-Έβρου: Ανεπιθύμητοι ο Τσίπρας και οι Υπουργοί του στην Κομοτηνή

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Τσίπρα στις περιφέρειες της χώρας για να διατυμπανίσει το δικό του success story είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την Τρίτη 14/11. Στο λεγόμενο «αναπτυξιακό συνέδριο» που διεξαγεται στην Κομοτηνή το διήμερο 13-14/11 με ομιλητές τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους τοπικούς άρχοντες θα ξεδιπλωθεί το γνωστό αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» και των «όμορφων ημερών» που αυτή φέρνει για το λαό…

Στο περιφερειακό Συνέδριο της ΑΜΘ θα εξειδικευτεί το μνημονιακό οπλοστάσιο και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας της περιοχής. Τα «καθρεφτάκια» που έρχεται ως περιοδεύον θίασος να τάξει ο μνημονικός συρφετός στους «ιθαγενείς» της πολύπαθης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης δε μπορούν να αποκρύψουν τη γυμνή πραγματικότητα.

Μια γυμνή αμείλικτη πραγματικότητα που μεταφράζεται σε χιλιάδες απλήρωτους και απολυμένους στην ΑΜΘ (βλ. Λιπάσματα στην Καβάλα, κλειστό Εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα) και ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε λαϊκές κατοικίες και χωράφια που βγαίνουν στο σφυρί, ακρίβεια και μειωμένα μεροκάματα, σε συρρίκνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα γίνονται κανονικότητα οι εργασιακές γαλέρες στο επισιτισμό, η ανεργία στην οικοδομή, η μαζική μετανάστευση των νέων. Στο ίδιο κάδρο εντάσσονται η υπολειτουργία των νοσοκομείων (βλ. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής), η ιδιωτικοποίηση «φιλέτων» του δημοσίου (Λιμάνι Αλεξανδρούπολης) και η προσαρμογή υγείας-εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και του κέρδους όπου όλα αγοράζονται και πουλιούνται.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκρύψει την επιβολή των 113 προαπαιτούμενων μνημονιακών μέτρων στο όνομα της 3ης αξιολόγησης και την εργατική γενοκτονία που αυτά φέρουν σε όφελος του κεφαλαίου. Το περιφερειακό συνέδριο και όσα θα κομίσει σε αυτό ο Τσίπρας επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία ενός ακόμη πιο φιλικού περιβάλλοντος στην ΑΜΘ για τους επενδυτές στο πλαίσιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για την αύξηση της κερδοφορίας των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Βασική επωδός κυβέρνησης, και Κεφαλαίου είναι ότι «όλοι μαζί» μπορούμε να βάλουμε πλάτη για να βγει η χώρα στο ξέφωτο της «δίκαιης ανάπτυξης» μέσα από μια «κοινή εθνική προσπάθεια». Ο λαός ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχει η Ελλάδα της φτώχειας, της μετανάστευσης και της ανεργίας και η Ελλάδα της αιματοβαμμένης ανάπτυξης και των «φορολογικών παραδείσων» Η Ελλάδα των εκμεταλλευτών από τη μια μεριά και των εκμεταλλευόμενων από την άλλη. Αυτή η Ελλάδα των εκμεταλλευτών πίσω από τα πομπώδη καλέσματα για «θυσίες» επιδιώκει να εγκαινιάσει έναν νέα κύκλο ανάπτυξης για τη διεθνή και ντόπια ολιγαρχία με μισθούς πείνας και έναν λαό που θα βολοδέρνει ανάμεσα σε ανεργία, επισφάλεια και μετανάστευση.

Κομβικό ρόλο σ’ αυτό το σχέδιο έρχεται να παίξει και η περιφερειακή αρχή της ΑΜΘ καθ ’ότι καλείται να γίνει πιο ευέλικτη και χρήσιμη «χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα» για να λειάνει το έδαφος των επίδοξων επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι άπαντες οι περιφερειάρχες - που ως επί το πλείστον πρόσκεινται στη ΝΔ - υποδέχθηκαν μετά βαΐων και κλάδων τα αντίστοιχα συνέδρια σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα. Άλλωστε η ΑΜΘ διαχρονικά ήταν συνδεδεμένη με παντός είδους προνόμια για το κεφάλαιο.

Δε χρειαζόμαστε άλλους «σωτήρες». Χρειαζόμαστε και παλεύουμε για ένα ανασυγκροτημένο και μαχητικό εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα επιβάλει τα δικά του όργανα και τους δικούς του θεσμούς σε αντιπαράθεση και σε ρήξη με τους θεσμούς του τοπικού και Κεντρικού Κράτους, με τα εθνικά και τα υπερεθνικά συμφέροντα. Ένα κίνημα που δε θα επιτρέψει το αιματοκύλισμα του κόσμου για ακόμα μια φορά στο όνομα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ένα κίνημα που θα απαιτήσει την ανατροπή τέτοιων πολιτικών και κάθε κυβέρνησης που υλοποιεί τέτοιες κανιβαλικές αντεργατικές πολιτικές.

Εμείς δεν έχουμε θέση σε τέτοιες φιέστες που εξαπατούν τον λαό. Ας κουβεντιάσουν μεταξύ τους υπό αστυνομική προστασία, αφού δεν τολμούν να βγούνε στο λαό. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής τους, για τη ρήξη με τα μνημόνια, το ευρώ και την Ε.Ε., και για ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Κυρίως όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μη σβήσει το όνειρο και η ανάγκη για μια καλύτερη ζωή. Απολυμένοι/ες, άνεργοι/ες, μετανάστες/τριες, εργαζόμενοι/ες ας τους «υποδεχτούμε» όπως ακριβώς αρμόζει σε αυτούς που διαλύουν τις ζωές μας με τον πιο κυνικό τρόπο.

Τοπικές Επιτροπές ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ροδόπης-Έβρου

 

 

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΡΟΔΟΠΗΣΕΒΡΟΥCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 15/11/2017 - 09:45

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει με αποτροπιασμό την απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να προχωρήσει στην πώληση όπλων στο πιο πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το αιματοβαμμένο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Καθεστώς που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, μεσολαβούσε για τον εξοπλισμό τον ΙSIS για να πνίξει την αραβική άνοιξη και στο εσωτερικό της επιβάλλει στυγνή μεσαιωνική τρομοκρατία. Σε αυτό το καθεστώς πουλά όπλα η κυβέρνηση δικαιολογώντας την πράξη της ως "ενταγμένη στις αποφάσεις" των ΗΠΑ(!).  Αποτελεί μαύρη σελίδα και προσβολή στα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού η πράξη αυτή που γίνεται πιο έντονη από το γεγονός της παρουσίας "μεσαζόντων" που σχετίζονται ευθέως με τον. αγαπημένο επιχειρηματία της κυβέρνησης,Ιβάν Σαββίδη. Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση που αναδεικνύει ξεκάθαρα την πολιτική αλλά και ηθική κατάντια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι επείγουσα ανάγκη η ανάπτυξη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού κινήματος, της δύναμης που μπορεί να μπει φραγμός στα σχέδια τους."  Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 13/11/2017 - 21:15

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για Σεπόλια και κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει το μαζικό αντιρατσιστικό αντιφασιστικό καλοσώρισμα των παιδιών της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος η «Ενότητα» την Κυριακή 12/11 στο 144ο Δημοτικό σχολειο στα Σεπόλια για τη διεξαγωγή των μαθημάτων εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μία κατάπτυστη και ύποπτη «συνεργασία» ανάμεσα στην εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής και της Πακιστανικής Πρεσβείας,  ο λαός της περιοχής, σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς, αντιρατσιστικές  και αντιφασιστικές συλλογικότητες, έδωσαν αποφασιστική απάντηση στις προσπάθειες της Χ.Α. και άλλων ρατσιστικών και φασιστικών παρακρατικών κύκλων, που με το μανδύα των “αγανακτισμένων γονέων”,  θέλουν να σπείρουν το ρατσιστικό δηλητήριο στη γειτονιά.

Μετά την αποφασιστική απάντηση της νεολαίας και των εργαζόμενων, όλος αυτός ο φασιστικός εσμός προχώρησε στο μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει. Κλιμάκωσε την τραμπούκικη επίθεση του φτάνοντας σε πυροβολισμούς με χρήση αεροβόλου όπλου ενάντια σε αφισοκολλητές. Το θράσος των μελών της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής είναι τέτοιο ώστε δεν διστάζουν σε δημόσια θέα, μέσα στη γειτονιά, να επιδεικνύουν όπλα. Είναι μεγάλες οι ευθύνες όσων με πολλούς τρόπους υποβάθμισαν τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής ή την κάλυψαν όσων και σήμερα ακόμη, από την αστυνομία και την κυβέρνηση, φροντίζουν να τους παρέχουν ασυλία.

Δηλώνουμε ότι και αυτές οι προσπάθειες να τρομοκρατήσουν το λαό και τη νεολαία  θα πέσουν στο κενό. Σύντομα θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση – διαδήλωση που διοργανώνουν διάφορες συλλογικότητες των Σεπολίων την Τρίτη 14/11 6:00 μ.μ στο ΜΕΤΡΌ Σεπολίων.

Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΑΜΕΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΕΣ.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ.

 

Categories: ΑνακοινώσειςΜεταναστευσηΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 13/11/2017 - 20:15

Το κίνημα εμποδίζει τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας [του Γιώργου Κρεασίδη]

του Γιώργου Κρεασίδη

Σε μια σημαντική ρωγμή στη μνημονιακή πολιτική εξελίσσεται η σύγκρουση για τους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, η οποία αναδεικνύεται σε ένα βασικό χαράκωμα στη μάχη ενάντια στην 3η αξιολόγηση εφαρμογής της μνημονιακής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι της Τρόικας, αρχικά ο Ντάιλσεμπλουμ, στη συνέχεια ο Ντράγκι της ΕΚΤ και την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γ. Μάρεϊ, στην τακτική ενημέρωσή του, απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών.
Την ίδια στιγμή η υπόθεση αυτή γίνεται το Βατερλό για το κοινωνικό πρόσωπο και το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης που έχει εξαπολύσει διώξεις με αιχμή τη μήνυση στα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης Ζ. Κλεισιάρη και Η. Σμήλιο (βλέπε σελ. 19) από την πρόεδρο των συμβολαιογράφων της Θεσσαλονίκης Ι. Μπιλίση-Χρουσαλά, η οποία οδηγείται στον εισαγγελέα για κατάχρηση 500.000 ευρώ, ενώ παράλληλα από Μαξίμου ξεκινά ένας πόλεμος λάσπης με «νον πέιπερ» και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα.

Την ίδια στιγμή το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, μετά την πετυχημένη πανελλαδική κινητοποίηση και συνέλευση στις 4 Νοέμβρη προγραμματίζει την ανάπτυξη και κλιμάκωση της δράσης του.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Τσίπρα είναι στριμωγμένη καθώς δεν προχωρά η μαζική κατάσχεση σπιτιών και ακίνητης περιουσίας από τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αφού στα ειρηνοδικεία της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια οι πλειστηριασμοί εμποδίζονται από τη λαϊκή κινητοποίηση. Οι τράπεζες, αλλά και τα κερδοσκοπικά φαντς ιεραρχούν ψηλά το θέμα, αδημονώντας να βρεθούν με μια τεράστια ακίνητη περιουσία, αλλά και να εκβιάσουν – τρομοκρατήσουν όσους αδυνατούν να πληρώσουν, αφού ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βρίσκεται παγιδευμένο σε «κόκκινα δάνεια». Τα ίδια συμφέροντα βιάζονται να περάσουν στην επόμενη φάση που αφορά την αγροτική γη, η οποία είναι υποθηκευμένη σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% στην Πειραιώς, που «ρούφηξε» την Αγροτική Τράπεζα. Οι πλειστηριασμοί προορίζονται να συμπληρώσουν τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις για οφειλές που γίνονται καθημερινά από τους λογαριασμούς φτωχών και κατεστραμμένων μικρομεσαίων. Αυτή η κολοσσιαία αναδιανομή πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων εκφράζεται με τη στοχοποίηση της ιδιοκατοίκησης από την πρώτη μέρα των μνημονίων. Τα φτωχοποιημένα και χρεοκοπημένα νοικοκυριά είναι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» των «νον πέιπερ» που στέλνει το επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου.

Η λαϊκή κινητοποίηση που έβαλε φραγμό στους πλειστηριασμούς οδήγησε στην παγκόσμια πρωτοτυπία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να προχωρήσουν με διαδικασίες φαστ-τρακ, μια διαδικασία νομικά αμφιλεγόμενη ακόμα και για τη μνημονιακή Ελλάδα. Η Τρόικα εκπροσωπώντας τα αρπακτικά συμφέροντα ανέδειξε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε ένα από τα 113 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, ενώ αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, όπως αυτό του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, στοχοποιούν το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Ο Τσακαλώτος έφτασε στο σημείο να «διαρρέει» ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες, τα συμφέροντα των οποίων ταυτίζει με την κοινωνία, αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι και του εκπροσώπου του ΔΝΤ λειτούργησαν σαν εντολές για την κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής προγραμματίζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου μετατρέποντας σε «ιδιώνυμο» αδίκημα τη διαμαρτυρία για τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία, ώστε να διώκεται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση!

Η πετυχημένη πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών το Σάββατο 4/11, έχει δώσει ώθηση στη δράση του και έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, που είχε υποτιμήσει την προηγούμενη αντίστοιχη προσπάθεια στις 31/8 στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν ήταν μόνο η μαζικότητα της διαδήλωσης, αλλά και η θερμή υποδοχή από τον κόσμο στο δρόμο που κάνει την κυβέρνηση να ανησυχεί. Εξάλλου ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς δείχνει πως ακυρώνεται στην πράξη ένα μνημονιακό μέτρο μέσα από τη λαϊκή κινητοποίηση, αλλά και ότι η ολοκληρωτική προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μπλοκ δε σημαίνει και το τέλος κάθε ελπίδας.

Στη συνέλευση που ακολούθησε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ με τη συμμετοχή πάνω από 50 συλλογικοτήτων και κινήσεων από όλη την Ελλάδα, με τους Συντονισμούς Συλλογικοτήτων Αττικής και Θεσσαλονίκης ανάμεσά τους, αποφασίστηκε η συγκρότηση Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών κατά των πλειστηριασμών, με επόμενα αγωνιστικά βήματα την κινητοποίηση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενάντια στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στις 21/11 και την πανελλαδική μέρα δράσης την επομένη μέρα, με συγκεντρώσεις σε εφορίες, κεντρικά καταστήματα τραπεζών και ειρηνοδικεία. Παράλληλα, για τις 29/11 ή όποια μέρα επιχειρηθεί η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες, υπάρχει κάλεσμα για πλατιά πανεργατική παλλαϊκή κινητοποίηση.

 

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 12.11.2017 http://prin.gr/?p=17515 Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 13/11/2017 - 20:00

Ανακοίνωση της Ομάδας φύλου LGBTQI + ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανακοίνωση της Ομάδας φύλου LGBTQI + ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μετά τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, πώς συνεχίζουμε;

Η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου έδειξε ότι για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και του κινήματος, τα lgbtqi+ δικαιώματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Τρεις μήνες μετά τα μεγαλύτερο Pride που έχουν γίνει ποτέ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με δεκάδες χιλιάδες άτομα (ΛΟΑΤΚΙ+ και μη) να διαδηλώνουν ενάντια στην καταπίεση, άνοιξε απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα η συζήτηση για τα τρανς δικαιώματα. Μια συζήτηση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και συνδέεται με όλες τις άλλες: πώς θα σταματήσουμε τη σεξιστική βία, τις ρατσιστικές διακρίσεις, τον φασισμό, πώς θα κερδίσουμε μόνιμες και σταθερές δουλειές και κοινωνικές υπηρεσίες για όλες και όλους;

Παράλληλα με τις μεγάλες νίκες του αντιρατσιστικού, αντιφασιστικού και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, ξετυλίγονται τα γεγονότα που δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Πρόσφατα,μια νέα ομοφοβική επίθεση έλαβε χώρα στην Κρήτη, απ’ όπου καταγόταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης – δεν ξεχνάμε ότι η σεξιστική βία εναντίον του τον οδήγησε στην αυτοκτονία.Η ίδια δικαιοσύνη που δεν τιμώρησε κανέναν για τον Γιακουμάκη, έβαλε πρόσφατα στη φυλακή μια νέα κοπέλα που αμύνθηκε ενάντια στο βιαστή της. Ακροδεξιές φυλλάδες νιώθουν ότι έχουν το ελεύθερο να καλούν σε τρανσφοβικάεγκλήματα με τα πρωτοσέλιδά τους.

Δεν υπάρχει εφησυχασμός ούτε για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών/τριων, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί νέες ρατσιστικές επιθέσεις. Συγχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πασχίζει να δώσει σε όλο το πολιτικό σκηνικό ακόμα πιο δεξιά διαπιστευτήρια, συναντώντας τον Τραμπ και υπερασπιζόμενη τη ρατσιστική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό.

Δε χωράει κανένας εφησυχασμός για τη μάχη ενάντια στους ναζί της Χρυσής Αυγής και την ακροδεξιά γενικότερα. Από τη μια, τα γραφεία της ΧΑ κλείνουν το ένα μετά το άλλο, στελέχη της την εγκαταλείπουν και οι δημόσιες εμφανίσεις καταλήγουν σε φιάσκο. Από την άλλη, ο μόνος τρόπος που έχει για να επιβιώσει είναι η άσκηση βίας όπου (ακόμα) μπορεί, όπως έκανε με την επίθεση στη δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη. Ταυτόχρονα, σε όλη την Ευρώπη η φασιστική απειλή είναι υπαρκτή.

Και φυσικά δε χωράει εφησυχασμός για τη διεύρυνση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων που υπόσχονται διάφοροι θεσμικοί φορείς. Είδαμε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν τι σημαίνουν οι κάθε είδους «δεσμεύσεις» που έρχονται από τα πάνω. Με κάθε νομοθέτηση βλέπουμε καθαρά και τα όρια των θεσμικών λύσεων. Η ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστριών, η κατάργηση εισιτηρίου στα νοσοκομεία, το σύμφωνο συμβίωσης και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι μερικές από τις κατακτήσεις για τις οποίες άνοιξε το δρόμο το κίνημα, με ιδεολογικά προχωρήματα, με διεκδίκηση και δράση. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ τα διεκδικεί σαν δικά του πρωτοφανή βήματα, ενώ την ίδια στιγμή τα υπονομεύει βάζοντας περιορισμούς! Σε εποχή κρίσης, το σύστημα προσπαθεί να μας πείσει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες, να τις βλέπουμε σαν ανταγωνιστικές μεταξύ τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να προσπαθήσει να πάρει πίσω τις κατακτήσεις του κινήματος. Ο ορίζοντας των διεκδικήσεών μας είναι η σύγκρουση με αυτό το σύστημα.

Ξέρουμε ότι σύμμαχοί μας σε αυτές τις μάχες δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε τα αστικά κόμματα - ακόμα και όταν, μπροστά στα όλο και μεγαλύτερα προχωρήματα της κοινωνίας, πιέζονται να δείξουν προοδευτικό προφίλ για να μη μείνουν πίσω (και συνήθως μας προδίδουν την επόμενη στιγμή). Σύμμαχός μας είναι το κίνημα και τα κύτταρά του: οι συλλογικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που μάχεται, οι εργατικές, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, οι οργανώσεις της Αριστεράς, οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες.

 • Η ομάδα LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές να διαδηλώσουμε μαζί με το εργατικό, αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στις 17 Νοέμβρη, επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο πολύχρωμο μπλοκ και να φωνάξουμε «Ποτέ ξανά φασισμός!».

Δίνουμε ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 3μμ, μαζί με την επαναστατική αριστερά, η οποία πρωτοστάτησε στην εξέγερση ενάντια στη Χούντα. Σήμερα συνεχίζει να συνδέει τις μάχες ενάντια σε μνημόνια και φασισμό με τον αγώνα ενάντια στη σεξιστική καταπίεση.

 • Συμμετέχουμε στην αντισεξιστική διαδήλωση της 25ης Νοέμβρη, στα πλαίσια της Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στην πλ.Καπνικαρέας, στις 12 το μεσημέρι.
Categories: ΑνακοινώσειςΔικαιωματαΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 13/11/2017 - 20:00

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Ηχηρή καταδίκη του φασισμού στα Τρίκαλα

«Ούτε στα Τρίκαλα, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» «Οι Χρυσαυγίτες θέλουν εμφύλιο των φτωχών, γιατί είναι τα τσιράκια των αφεντικών» «Μαζί στο Καστελόριζο, συνέχεια στην Τι-Βι, τσακίστε την κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή» «Τότε χίτες τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος πάντα οι φασίστες»   Εκατοντάδες διαδηλωτές σήμερα στα Τρίκαλα, στην Πανθεσσαλική αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη Μιχαλολιάκου, πορεύτηκαν, υπό καταρρακτώδη βροχή, μαζικά, μαχητικά και δυναμικά, μέχρι το «Αετών Μέλαθρον» και συνέχεια στο κέντρο της πόλης. Ήταν μια ηχηρή απάντηση στους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, πως δε χωράνε στη Θεσσαλία των εργατικών αγώνων και των αγροτικών εξεγέρσεων, των ΕΠΟΝιτών και του Στρατηγού Σαράφη, των αναρίθμητων αγωνιστών, ανταρτών, παλικαριών του λαϊκού και ταξικού κινήματος. Μόνο υπό την προστασία πανίσχυρης αστυνομικής δύναμης, έξω από τις πόλεις, απομονωμένοι από την κοινωνική πλειοψηφία, ανεπιθύμητοι από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, κρυμμένοι στα λαγούμια τους, θα κυκλοφορούν οι φασίστες. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να τσακίσουμε τον φασισμό, τον ρατσισμό και το σύστημα που τους γεννά και τους υποθάλπτει, Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που τους κάνει τις πλάτες και την αντιλαϊκή πολιτική της Να γκρεμίσουμε τον κόσμο της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της φτώχειας και της αδικίας.   ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, 11/11/2017 Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΤΡΙΚΑΛΩΝCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 13/11/2017 - 09:00

Δελτίο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας για την κινητοποίηση στον Άραξο της 12/11

Πολύ δυναμική η κινητοποίηση και πορεία που πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις στη στρατιωτική βάση του Άραξου, με τη συμμετοχή και στήριξη και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η πορεία ξεκίνησε από το χωριό της Λακκόπετρας και έφτασε μέχρι και τη βάση, όπου μπλόκαραν την είσοδο δρακόντειες δυνάμεις από ΜΑΤ και Ασφάλεια. Φυσικά, κανείς δεν τρομοκρατήθηκε, αλλά αντιθέτως, ακούστηκαν εκκωφαντικά οι απαιτήσεις των εκατοντάδων αγωνιστών που συμμετείχαν από πολλούς διαφορετικούς χώρους. Έγινε καθαρό πως δε θα γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών στη βάση του Άραξου αλλά ούτε και πουθενά. Τα πολεμοκάπηλα σχέδια της κυβέρνησης, η χυδαία και εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό, πρόσδεση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις πολεμικές προετοιμασίες του άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ θα αποτύχουν και αυτό θα το διασφαλίσει ο ίδιος ο κόσμος της εργασίας, ο λαός και η νεολαία. Ας το βάλει αυτό καλά η κυβέρνηση στο μυαλό της. Ας έχει κατά νου πως η σημερινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή, μια πρώτη προειδοποίηση. Η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δυναμική! « Στη βάση του Αράξου θα γίνει η αρχή, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί!».

-Διεθνιστική ειρήνη στους λαούς! Πόλεμο σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΗΠΑ-κεφάλαιο και την πολιτική τους!

-Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ!

-Κάτω η φιλοπόλεμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

-Έξω τώρα από ΕΕ-ΝΑΤΟ!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΠΑΤΡΑΣ

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΠΑΤΡΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 13/11/2017 - 08:45

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλίας : Να τσακίσουμε τους ναζί και την κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες

Να τσακίσουμε τους ναζί και την κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες   Πριν μερικές μέρες έξω από το χώρο που διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής τα «πρωτοπαλίκαρα» της χτυπούν υπό την προφανή προστασία των κρατικών αρχών την Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Την περίοδο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εθνικιστικά και ρατσιστικά σκουπίδια πετούν πέτρες στο σπίτι του Αμίρ, ανήλικου Αφγανού μαθητή του δημοτικού, λόγω του «θράσους» του να διαμαρτυρηθεί, επειδή του αρνήθηκαν να κρατήσει τη σημαία του σχολείου του. Στις αρχές Οκτώβρη τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτίθεται και χτυπάει άγρια Πακιστανούς εργάτες γης. Αυτή είναι η δράση της Χρυσής Αυγής που με μία άνευ προηγουμένου κάλυψη και νομιμοποίηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα όργανά της, επιχειρεί να κάνει δημόσια εκδήλωση στα Τρίκαλα το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, με τον Μιχαλολιάκο, στοχεύοντας στη διάδοση και εμπέδωση του εθνικιστικού και ναζιστικού της δηλητηρίου. Σε μία περίοδο που οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μας και ευρύτερα οξύνονται, και οι αστικές δυνάμεις μαζί με το γενικευμένο κοινωνικό πόλεμο που εξαπολύουν στην κοινωνική πλειοψηφία των μητροπόλεων τους, «ζεσταίνουν» διαρκώς και την πολεμική τους μηχανή, η φασιστική και εθνικιστική ρητορεία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο συνεκτικό στοιχείο της κυρίαρχης πολιτικής. Τα δόγματα και οι ιεραρχήσεις εξάλλου της αστικής πολιτικής όλο και περισσότερο προσεγγίζουν τον ολοκληρωτισμό και το καθεστώς εξαίρεσης για όλους τους αδύνατους, που αποτελεί την πολιτική βάση του φασισμού και των μορφωμάτων του. Η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφύγων ως «ασύμμετρη απειλή», η αναβάθμιση του πολεμικού ρόλου της χώρας στην περιοχή (επίσκεψη στις ΗΠΑ, αναβάθμιση ΝΑΤΟικού στρατηγείου Λάρισας, συζήτηση για νέες βάσεις κτλ) και κυρίως η αντιδραστική αφήγηση για την «ανάπτυξη» και την «παραγωγική ανασυγκρότηση» που ουσιαστικά θα πατήσει πάνω στο πτώμα των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας, αποτελούν την υλική πολιτική και οικονομική βάση αλληλεξάρτησης της κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής. Η πανκινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων (βλ. Αλμυρό, Λάρισα, Τρίκαλα κτλ) σαν ομπρέλα ασφαλείας στην ομαλή τέλεση του έργου της Χρυσής Αυγής, σε κάθε επιχείρηση δημόσιας εμφάνισης των στελεχών της, αποτελεί απλά την επισφράγιση όλων των παραπάνω. Καμία επικοινωνιακή τρίπλα δεν μπορεί να ακυρώσει την ελευθερία κινήσεων που δίνουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί στο έργο της Χρυσής Αυγής. Καλούμε το λαό της Θεσσαλίας να διαδηλώσει ενάντια στην εμφάνιση του αρχιφασίστα Μιχαλολιάκου στην πόλη των Τρικάλων και να μετατρέψει την εκδήλωσή τους σε μια απομονωμένη και αυτοαναφορική μάζωξη που τελείται σε αντιπαράθεση με το σύνολο της πληττόμενης πλειοψηφίας. Να διαδηλώσουμε ενάντια σε όποιος θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως τα προβλήματα μας θα λυθούν αν «πιούμε το αίμα» των αδυνάτων (μεταναστών, ανέργων κτλ), αν εκκινήσουμε ένα «σαφάρι» για το ποια εκμεταλλευόμενη ομάδα θα έχει λιγότερα δικαιώματα από την άλλη, συσκοτίζοντας πως τα δικαιώματα κατακτώνται μόνο με πάλη εναντίων των πλουσίων και των δυνατών. Να αντεπιτεθούμε ενάντια στο ρεύμα του ανορθολογισμού και του σκοταδισμού που επιχειρεί να απαξιώσει κάθε προσπάθεια υπέρβασης της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων και να εγκλωβίσει την ανθρώπινη αναζήτηση στην άβυσσο των εθνικιστικών μυθευμάτων. Πάνω απ όλα όμως να παλέψουμε ενάντια στο γενικευμένο καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης» που απειλεί να κλείσει για χρόνια της ζωές μας στο «γύψο», για να κατακτήσουμε στο επίπεδο της διαβίωσης, άλλα και της ελευθερίας τους όρους θεμελίωσης μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους και στις κοινωνικές μάχες. Για αυτό παλεύουμε να χάσουν οι φασίστες κάθε δυνατότητα σποράς του ναζιστικού τους κηρύγματος στις πόλεις, στις γειτονιές, στους χώρους δουλείας, στους χώρους της νεολαίας. Για αυτό παλεύουμε να κλείσουν τα γραφεία τους παντού, και στα Τρίκαλα. Για αυτό θα είμαστε στο δρόμο ενάντια σε όλα τα μαντρόσκυλα της αστικής πολιτικής. Όλοι στην πανθεσσαλική αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 11/11 στις 17:00 στην πλατεία Ρ. Φεραίου στα Τρίκαλα. Τοπικές επιτροπές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Θεσσαλία Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΙΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 09/11/2017 - 20:15

ΤΕ Ν. Ιωνίας-Ν.Φιλαδέλφειας/Ν.Χαλκηδόνας-Μεταμόρφωσης: Για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις εξελίξεις στην πόλη μας

Για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις εξελίξεις στην πόλη μας

Με αφορμή την κινητικότητα που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας αναφορικά με το ζήτημα του Άλσους, του γηπέδου ιδιωτικών συμφερόντων της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ και των συνδεδεμένων με την κατασκευή του έργων, σας ενημερώνουμε με τα παρακάτω:

 • Όπως κάναμε στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους κατοίκους της πόλης μας για όλους τους δημόσιους χώρους, την αναβάθμισή τους και την ελεύθερη – ανεμπόδιστη χρήση τους από όλους τους συμπολίτες μας. Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να προστατεύονται από κάθε «πρόθυμο και αναπτυξιακό» επιχειρηματικό συμφέρον που αναιρεί την παραπάνω αρχή και αλώνει ταυτόχρονα ελευθερίες, δικαιώματα και την ίδια την ζωή.
 • Αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξουμε κάθε κινηματική πρωτοβουλία που θα κινείται στην παραπάνω κατεύθυνση και λογική. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία – κίνηση από συλλογικότητες ή πολίτες που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολλών, τον χαρακτήρα της πόλης ως χώρο κατοικίας και το Άλσος της.
 • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και η Περιφέρεια της (Α)Ρένας Δούρου σε πλήρη και αγαστή συνεργασία, έχουν αποφασίσει να παραδώσουν την πόλη, βορά στην επιχειρηματική εκμετάλλευση. Η Δημοτική Αρχή παρ’ ότι έχει εκφράσει την διαφωνία της για τις εξελίξεις αυτές, δεν φαίνεται να θέλει να πάρει κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία που θα έθετε φραγμό στα σχέδια αυτά, που αναμφίβολα θα υποβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας. Κάτι που αποδεικνύεται και στην πρόσφατη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που εκλιπαρεί για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών οφελών.
 • Η περιβόητη υπογειοποίηση, και η συνακόλουθη μετατροπή της Δεκελείας σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας χωρίς φανάρια, πέρα από το μεγάλο κόστος που θα καλυφθεί από το δημόσιο και ότι αποτελεί έργο αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του γηπέδου, θα χωρίσει την πόλη στα δύο, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην μετακίνηση των κατοίκων όσο και στην επικοινωνία ανάμεσα στα δύο κομμάτια. Η συνεχής ροή αυτοκινήτων άμεσα σχεδόν θα δυσκολέψει την πρόσβαση σε γονείς και μαθητές στον Α’ Παιδικό Σταθμό και στο Α’ Δημοτικό σχολείο (Σπαθάρη) προκαλώντας εμπόδια στην διέλευση των πολιτών αλλά και στην λειτουργία του εμπορικού κέντρου και των παράπλευρων οδών.
 • Μέσα από διάφορα στοιχεία αναδεικνύεται η συνολικότερη παρέμβαση Μελισσανίδη με «όχημα» το γήπεδο στην καπιταλιστική αξιοποίηση της περιοχής και την σύμπλευση τραπεζών, δήμων, κράτους, εκκλησίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραχώρηση του ΟΤ 445 στον Περισσό από την Τράπεζα Πειραιώς στη Μητρόπολη, για την κατασκευή συνεδριακού κέντρου, Ναού και υπόγειου γκαράζ).
 • Ενδιαφέρον ωστόσο προκαλεί και η στάση σύσσωμης της δημοτικής αντιπολίτευσης, στο θέμα της υπογειοποίησης το οποίο συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Απούσα σχεδόν πάντα σε συνεδριάσεις που αφορούν το γήπεδο, ώστε να μην πάρει δημόσια θέση (ή όποτε εμφανίζεται είτε αποχωρεί είτε απέχει – κάτι που έγινε και στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο), είναι παραπάνω από πρόθυμη να τρέξει σε κάθε «ενημερωτική εκδήλωση» που ομιλούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα προκειμένου να δώσουν το παρόν στο επίδοξο «μεγάλο αφεντικό» της πόλης.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του Άλσους και της πόλης δεν έχει τελειώσει. Αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά και οι απολογητές των επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι’ αυτό και ενοχλούνται από τις κινήσεις συμπολιτών μας και ανησυχούν για την ογκούμενη δυσφορία της πλειοψηφίας των κατοίκων και την εκφραζόμενη ανησυχία για το μέλλον της πόλης που είναι πια φανερή σε όποιον ζει και εργάζεται στην Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα και δεν θέλει να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ & ΤΗ ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΘΛΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Τοπική Επιτροπή Ν. Ιωνίας-Ν.Φιλαδέλφειας/Ν.Χαλκηδόνας-Μεταμόρφωσης

www.antarsyaif.wordpress.com

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΝ.ΙΩΝΙΑΣ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 09/11/2017 - 19:45

ΤΕ 4ης ΔΚ Αθήνας : Καλωσορίζουμε τα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας, Κυριακή 12/11, στο 144ο ΔΣ Αθήνας, υψώνοντας τείχος στο φασισμό και το ρατσισμό

 • Καλωσορίζουμε τα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας, Κυριακή 12/11, στο 144ο ΔΣ Αθήνας, υψώνοντας τείχος στο φασισμό και το ρατσισμό

 

Η Τ.Ε. της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το οργανωμένο σχέδιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής για διάχυση ρατσιστικού δηλητήριου στις γειτονιές μας, με αφορμή την παραχώρηση από το Δήμο Αθηναίων σχολικού κτηρίου, τις Κυριακές, για μαθήματα εκμάθησης της πακιστανικής γλώσσας σε παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας και της ελληνικής στις μητέρες τους.

 

Η δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής θέλει να παρεμποδίσει τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους που επιτέθηκε στα προσφυγόπουλα σε σχολεία στο Ικόνιο και στο Πέραμα,  που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, που χτύπησε τους συνδικαλιστές στο Πέραμα και τον Πειραιά, που επιτέθηκε στο φοιτητή στο Μενίδι, στους μετανάστες εργάτες γης στον Ασπρόπυργο, στη δικηγόρο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. αλλά και περαστικές γυναίκες που τα τάγματα εφόδου τις θεώρησαν αλληλέγγυες.

 

Η Χρυσή Αυγή, προωθώντας τον πολιτικό σχεδιασμό της, προσπαθεί για άλλη μια φορά να στρέψει την προσοχή του κόσμου από τα πραγματικά προβλήματα που τον βασανίζουν εκεί που συμφέρει το σύστημα: στον κανιβαλισμό μεταξύ των φτωχών  για να κρυφτούν οι πραγματικοί ένοχοι για την καταβύθιση της ζωής μας, οι χορτάτοι αυτού του κόσμου και τα επιτελεία τους, κυβέρνηση, κράτος, κεφάλαιο, ΕΕ και ΔΝΤ. Είναι η ίδια οργάνωση που απουσιάζει από τις γειτονιές μας σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: απολύσεις από εταιρείες – κάτεργα, θάνατοι στις αφύλαχτες διαβάσεις των τρένων, πλειστηριασμοί, επενδυτικά σχέδια (Mall) που θα καταστρέψουν μικρομάγαζα και θα επιβαρύνουν τη ζωή μας στην καθημερινότητα.

 

Οι φασίστες και στην περιοχή μας, με απολύτως οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ρατσιστικό, ξενοφοβικό κλίμα στο πλαίσια της φασιστικής και ναζιστικής τους ιδεολογίας. Διαδίδουν γκεμπελικά ψέμματα, όπως για «τον ερχομό των τζιχαντιστών», «τη μετατροπή του σχολείου σε τζαμί», «την επερχόμενη επιδημία ηπατίτιδας», συκοφαντούν εκπαιδευτικούς και γονείς, απειλούν. Προσπαθούν να ποτίσουν τις καρδιές μικρών παιδιών με το δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού.

 

Απέναντί μας δεν βρίσκεται ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου. Απέναντι μας είναι όλες οι κυβερνήσεις που ψηφίζουν μνημόνια, ανάμεσά τους και η σημερινή, που εξωθούν στη φτώχεια και την ανεργία το λαό, οι χορτάτοι αυτού του κόσμου που για τα κέρδη τους λεηλατούν τις ζωές μας καθώς και οι υπερεθνικοί οργανισμοί τους, η ΕΕ και το ΔΝΤ, οι τράπεζες και το κεφάλαιο. Απέναντί μας είναι το ανάλγητο κράτος που αφήνει τα σχολεία χωρίς χρηματοδότηση και η Δημοτική Αρχή που συναινεί και εφαρμόζει την “ΤΙΝΑ” τους. Οι άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου που αγωνίζονται για τη μόρφωση των παιδιών τους, όποιας εθνότητας κι αν είναι, όποιου χρώματος και όποιας θρησκείας, είναι οι δικοί μας άνθρωποι.

 

Η Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  χαιρετίζει την άμεση αντίδραση απέναντι στο ρατσιστικό παραλήρημα, εκπαιδευτικών, γονιών, κατοίκων, του συλλόγου δασκάλων ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού – Σεπολίων – Πλάτωνα, αντιρατσιστικών – αντιφασιστικών οργανώσεων και αγωνιστών. Το αποφασιστικό τείχος που υψώθηκε απέναντι στις οργανωμένες προσπάθειες της Χ.Α να το κρατήσουμε σταθερό, να το δυναμώσουμε. Να στείλουμε το μήνυμα ότι η θρασύδειλη  επίθεση των φασιστών στο στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης στα σκοτάδια της Παρασκευής προς Σάβατο 4/11, δεν μας φοβίζουν, μας δυναμώνουν. Να στείλουμε το μήνυμα ότι στο αντιφασιστικό κίνημα δεν χωράνε όσοι υλοποιούν και στηρίζουν τις πολιτικές που στρώνουν το χαλί στο φασισμό και το ρατσισμό, όσοι δείχνουν ανοχή και ατιμωρησία στη δολοφονική του δράση, όσοι αφήνουν μέρος των μηχανισμών του κράτους στα χέρια του με την ανοιχτή συνεργασία μαζί του.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, κάθε αντιρατσιστή και αντιφασίστα, την Κυριακή 12/11, στις 10.00 π.μ. στο 144ο ΔΣ Αθηνών (Χατζηαποστόλου και Μετοχίτη, μετρό Σεπολίων),  να καλωσορίσουμε τους μικρούς μαθητές και να υψώσουμε με αποφασιστικότητα τείχος απέναντι στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις της ΧΑ.

 

ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ – Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ – Η ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

7/11/2017

Η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ της 4ης Δ.Κ . Αθήνας

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣ4ΟΥ Δ.Δ. ΑΘΗΝΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 09/11/2017 - 19:30

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την αντιδημοκρατική νέα δίωξη σε βάρος αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την αντιδημοκρατική νέα δίωξη σε βάρος αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική νέα δίωξη σε βάρος αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας. Η στοχοποίηση του Ζήση Κλεισιάρη, πρώην μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία και του Ηλία Σμήλιου, πρόεδρο του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης και δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων-Μενεμένης ουσιαστικά στρέφεται κατά της δράσης του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς. Εντάσσεται στο ίδιο σχέδιο με τις διώξεις αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς σε Πρέβεζα και Άργος.

Με τη μήνυση μεγαλοσυμβολαιογράφου επιχειρείται να στηθεί ένα κατηγορητήριο για βαριά αδικήματα (διέγερση κατά των νόμων, παράνομη βία, παρακώλυση συναγωνισμού) για να ποινικοποιηθεί ο αγώνας για το στοιχειώδες δικαίωμα του φτωχού λαού στην κατοικία που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι τράπεζες και οι γύπες των φαντς.

Οι δηλώσεις Ντράγκι που απαιτεί να «λυθεί το πρόβλημα» των πλειστηριασμών δεν δείχνει μόνο τη δυσαρέσκεια των κορακιών και των κερδοσκόπων τραπεζών-ΕΕ-ΔΝΤ που ορέγονται τη λαϊκή κατοικία. Δείχνουν και την αποτελεσματική δυναμική του κινήματος που κατάφερε να ακυρώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό ένα μνημονιακό μέτρο, ένα από τα πιο σκληρά προαπαιτούμενα. Κυβέρνηση και ΕΕ, τραπεζίτες και κοράκια ενοχλούνται από το μήνυμα ότι οι ενωτικοί και μαχητικοί αγώνες μπορούν να σταματάνε τη μνημονιακή λεηλασία, ότι δεν είναι η μοίρα μας να γίνουμε σαν λαός θύματα της κερδοσκοπίας που θέλει να αρπάξει τα σπίτια, τα χωράφια, την περιουσία των λαϊκών ανθρώπων.

Η δράση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις λογαριασμών, τις διακοπές παροχής ρεύματος, νερού και αερίου ενοχλεί την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί, γιατί δείχνει ότι η οικονομική βία σε βάρος του λαού, των εργαζομένων, των φτωχών και των ανέργων μπορεί να έχει αντίπαλο. Φοβούνται τον ξεσηκωμό της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό μαζί με τη λάσπη και τη χυδαία συκοφαντία που έχουν εξαπολύσει τα παπαγαλάκια του Μαξίμου και των τραπεζών ενάντια στο κίνημα που αντιπαλεύει τους πλειστηριασμούς, επιστρατεύεται και η αστυνομική καταστολή και οι δικαστικές διώξεις.

Ο σάπιος κόσμος του κεφαλαίου, των τραπεζών που ρουφάνε το αίμα της κοινωνίας, των κερδοσκόπων, των κορακιών-μεγαλοσυμβολαιογράφων και του μνημονιακού πολιτικού κατεστημένου που είναι αγκαλιά με τα φαντς επιδιώκουν με την εφαρμογή της αθλιότητας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να προσπεράσουν την αντίσταση της κοινωνίας. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, η αγωνιζόμενη νεολαία, η μαχόμενη κοινωνική και πολιτική Αριστερά πρέπει να δώσουν τη μάχη της αλληλεγγύης και της υπεράσπισης των αγωνιστών. Τη μάχη για να δυναμώσει το κίνημα υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το φωτεινό παράδειγμα ότι οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες είναι που θα αλλάξουν τη ζωή μας και θα μας ελευθερώσουν από τη θηλειά των μνημονίων, του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ.

 • Να σταματήσει τώρα κάθε προκαταρκτικής εξέτασης και δίωξη, να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες
 • Κατάργηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων
 • Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας. Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες και κράτος
Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 08/11/2017 - 20:15

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής: Στις 9 Νοέμβρη όλοι στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Στις 9 Νοέμβρη όλοι στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

 

Στις 9 Νοέμβρη ξεκινά η δίκη 21 αγωνιστών του κινήματος της Χαλκιδικής, για την υπόθεση εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών. Η υπόθεση αυτή στάθηκε ως αφορμή για να στηθεί μία βιομηχανία διώξεων απέναντι στο κίνημα της Χαλκιδικής, για να τρομοκρατηθούν οι αγωνιστές, για να κατασταλούν δικαιώματα και ελευθερίες, για να στηθεί ένας μηχανισμός ενάντια σε κάθε ενεργό πολίτη που αντιστεκόταν στην καταστροφή του τόπου του.

Ο μηχανισμός αυτός, πρωτόγνωρος τόσο για την τοπική όσο και για το σύνολο της κοινωνίας, λειτουργούσε με βία, καταστολή, παράνομη λήψη γενετικού υλικού και προφυλακίσεις. Τις μέρες που ακολούθησαν τον «εμπρησμό», η αστυνομία μπούκαρε σε σπίτια και εξαφάνιζε αγωνιστές με τις οικογένειές τους να μένουν σε αγωνία, χωρίς πληροφόρηση. Δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά σε τέτοια μεγέθη, τράπεζα γενετικών δεδομένων. Στις 7 Μάρτη του 2013 η αστυνομία εισέβαλε στην Ιερισσό, με ολόκληρο στρατό από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, αποδεικνύοντας ότι στοχοποιεί ολόκληρη την κοινωνία. Λίγες μέρες μετά, πραγματοποιήθηκαν 2 προφυλακίσεις με fast track δικαιοσύνη, με χαλκευμένες κατηγορίες ενώ θα ακολουθούσαν ακόμα 2 προφυλακίσεις το επόμενο διάστημα.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με όλες τους τις μορφές, είχαν δείξει ότι «η επένδυση θα προχωρήσει με κάθε κόστος». Μία φράση που ακούστηκε από κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά. Και όταν μία κυβέρνηση κινείται με το δόγμα αυτό, χάνονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα. Καταστρέφεται η Δημοκρατία. Για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι οι πολιτικές των κομμάτων εξουσίας και των κυβερνήσεων που σχηματίζουν, χαράζονται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εταιρειών. Και το κόστος αυτό, το πλήρωσαν και το πληρώνουν ακριβά, ακόμη και σήμερα, οι αγωνιστές του κινήματος της Χαλκιδικής.

Η σημερινή κυβέρνηση, σαν γνήσιος συνεχιστής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αποδεικνύει καθημερινά ότι κινείται ενάντια στο κίνημα και τους αγωνιστές. Η Eldorado του Μπόμπολα λαμβάνει τη μία άδεια μετά την άλλη, οι συλλήψεις και η καταστολή συνεχίζονται και η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας και εκβιασμών. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να κοιμίσει την τοπική κοινωνία με υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Κατέληξε στο να εκβιάζει τους αγωνιστές χρησιμοποιώντας την νομιμότητα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Λαφαζάνης, Σκουρλέτης και Σταθάκης, με συνεχείς και μονόπλευρες υποχωρήσεις, με την υπογραφή της CETA,  με τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας, απέδειξαν σε ποια πλευρά ανήκουν.

Στις 9 Νοέμβρη δεν δικάζονται, μόνο, 21 αγωνιστές της Χαλκιδικής. Δικάζεται ολόκληρη η κοινωνία. Δικάζεται κάθε ελεύθερος νους. Δικάζονται οι αγώνες και τα κινήματα. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να βρεθεί μόνος του απέναντι στα γρανάζια του συστήματος που στήθηκε από το κεφάλαιο και τους υποτελείς του.

 

Καλούμε όλους να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα της Χαλκιδικής και να συμπαρασταθούν στους αγωνιστές.

Καλούμε όλους στις 9 Νοεμβρη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για να δηλώσουμε ότι δε μένει κανένας μόνος του.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 08/11/2017 - 20:15

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης: αλληλεγγύη στο διωκόμενο αγωνιστή Γιώργο Τζαμαδάνη

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή της στον Γιώργο Τζαμαδάνη, ποιητή και επίτιμο δικηγόρο, μέλος και επανειλημμένα υποψήφιο βουλευτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γνωστό στην κοινωνία της πόλης μας για την αγωνιστική κοινωνική και συνδικαλιστική δράση του. Ο Γιώργος Τζαμαδάνης δικάζεται στις 13 Νοέμβρη 2017 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Νεάπολης Λασιθίου για «διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας που προορίζεται για κοινό όφελος». Πίσω από αυτήν τη βαρύγδουπη κατηγορία, βρίσκεται η αναγραφή συνθήματος ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και η συμβολική υποστολή σημαίας της ΕΕ από μνημείο πεσόντων αγωνιστών του ’21 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τον Σεπτέμβρη του 2015. Δηλαδή η κατάδειξη των υπευθύνων για την κοινωνική καταστροφή που συντελείται σήμερα στη χώρα μας για τα εργαζόμενα και λαϊκά στρώματα.

Η πράξη του Γιώργου Τζαμαδάνη δεν ήταν παράνομη, ήταν δίκαιη και ανταποκρινόταν στην πλειοψηφική πεποίθηση των εργαζομένων και της νεολαίας ότι οι μνημονιακές πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης έχουν συγκεκριμένους υπευθύνους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τότε, έχοντας μόλις υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, ισχυριζόταν ότι θα αντιστάθμιζε τις επιπτώσεις του μ’ ένα «παράλληλο πρόγραμμα». Δύο χρόνια μετά, είναι προφανές ότι το νέο Μνημόνιο ήταν εξίσου καταστροφικό με τα παλιά. Στο πλαίσιό του, η δημόσια περιουσία όντως υπέστη «φθορές», όχι όμως από αγωνιστές όπως ο Γ. Τζαμαδάνης, αλλά από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ξεπουλάει τα πάντα, από τα αεροδρόμια ως τα πιο βασικά αγαθά (ενέργεια, νερό, δημόσιους χώρους κλπ).

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο Γιώργο Τζαμαδάνη και να υψώσουν φραγμό απέναντι στον αυταρχισμό. Κανένας αγωνιστής και αγωνίστρια δεν πρέπει να μένει μόνος του να αντιμετωπίζει την καταστολή. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτα και η προστασία τους συνδέεται με την αναγκαία πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κυβερνήσεων-ΕΕ. Απαιτούμε την αθώωση του Γιώργου Τζαμαδάνη, αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση και διεύρυνση των θεμελιωδών συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 08/11/2017 - 20:00

ΝΑΡ: Εκδήλωση για την Οκτωβριανή επανάσταση, Κυριακή 12/11

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Κυριακή 12 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 ώρα 6.00μμ

Για μια νέα κομμουνιστική ελπίδα
Για την αντικαπιταλιστική ανατροπή

Συμπληρώνονται φέτος, εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία.

Η Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 αποτέλεσε ένα ιστορικό ποιοτικό βήμα ρήξης με τον καπιταλισμό, που άνοιξε νέους ορίζοντες στην κοινωνική εξέλιξη. Ήταν μια επανάσταση με πρωτοπόρο το βιομηχανικό προλεταριάτο της Ρωσίας, που παρά τον μικρό του όγκο είχε ειδικό βάρος στην κοινωνία και πέτυχε τη συμμαχία του με την πολυπληθή φτωχή αγροτιά. Κρίσιμη ήταν η συμβολή του πρωτοπόρου επαναστατικού κόμματος των μπολσεβίκων, με επικεφαλής τον Λένιν. Ήταν μια επανάσταση με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο και σοσιαλιστικό προσανατολισμό που στόχευε σε μια ριζικά διαφορετική κοινωνία, στην εξουσία των εργαζομένων, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με στρατηγική στόχευση τον κομμουνισμό. Αμφισβήτησε και ξεπέρασε επαναστατικά το αστικοδημοκρατικό πλαίσιο της επανάστασης του Φλεβάρη 1917, απαιτώντας βαθύτερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και οδηγώντας την επαναστατική κίνηση των μαζών ως την κατάκτηση της εξουσίας. Από αυτή τη σκοπιά, αποτελεί το πρώτο ιστορικό «παράδειγμα» νίκης της προλεταριακής επανάστασης και εκκίνησης της πορείας προς την εργατική χειραφέτηση, που «έσπασε» το αήττητο της αστικής τάξης και ενέπνευσε σε όλο τον κόσμο την πίστη στις δυνάμεις της εργατικής τάξης και στη δυνατότητά της να πάρει την εξουσία. Στεκόμαστε με άπειρο σεβασμό μπροστά στις τεράστιες προσπάθειες εκατομμυρίων και εκατομμυρίων εργατών, νέων, καθόλου «απλών» ανθρώπων να υψωθούν σε συνειδητά επαναστατικά υποκείμενα, αμφισβητώντας και ανατρέποντας την καταπιεστική εξουσία του κεφαλαίου.

Οκτώβρης: Επανάσταση των εργατών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, εξουσία των Σοβιέτ-Συμβουλίων

Πολλά γράφτηκαν και θα γραφτούν από εχθρούς και «φίλους» για την Οκτωβριανή επανάσταση και την πολιτική του Μπολσεβίκικου κόμματος. Στρεβλώσεις, ανιστόρητα ψέματα και συκοφαντίες από τους αστούς και απολογητές του βάρβαρου υπαρκτού καπιταλισμού. Ωραιοποιήσεις, αφηγήσεις προσαρμοσμένες στην τρέχουσα πολιτική γραμμή και ρομαντικές αναπολήσεις για τα «περασμένα μεγαλεία» από τις δυνάμεις του ρεφορμιστικού και ηττημένου γραφειοκρατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Ωστόσο, τα γεγονότα και η ιστορία είναι συγκεκριμένα:

Τα πρώτα χρόνια της επαναστατικής θύελλας ήρθαν στο προσκήνιο πρωτόγνωρες μορφές κοινωνικής χειραφέτησης και ριζοσπαστικές ανατροπές στο οικονομικό και πολιτικό τοπίο. Ένας νέος τύπος εξουσίας αναδύθηκε στη θέση της ηττημένης αστικής εξουσίας: η εξουσία των Σοβιέτ, που σηματοδοτεί για πρώτη φορά στην πράξη τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας εργατικής δημοκρατίας, τη μετάβαση στην αντικατάσταση της αστικής κρατικής «διαχείρισης ανθρώπων» από την εργατική αυτοδιεύθυνση της «διαχείρισης πραγμάτων». Απαλλοτριώνονται οι καπιταλιστές και οι γαιοκτήμονες και κρατικοποιούνται τα βασικά μέσα παραγωγής, κάτι που τροποποιεί ριζικά τον ταξικό συσχετισμό στην ίδια την υλική βάση της κοινωνίας και δημιουργεί προϋποθέσεις για μια διαφορετική κοινωνική θέση των εργαζομένων και της αγροτιάς. Τίθεται «επί τάπητος» το θέμα της εργατικής κυριαρχίας στην παραγωγή, με το κίνημα των εργοστασιακών επιτροπών που διεκδικεί όχι μόνο τον έλεγχο αλλά και την ίδια την διεύθυνση της παραγωγής. Γκρεμίζεται ο αστικός κρατικός μηχανισμός στο στρατό, στο δικαστικό σύστημα, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό. Ο αστικός στρατός διαλύεται και ο νέος που δημιουργείται βασίζεται σε δημοκρατικές σχέσεις έξω από το πλέγμα της ιεραρχίας και της αστικής πειθαρχίας. Δίνεται η δυνατότητα για την αυτοδιάθεση εθνών και εθνοτήτων, που ασφυκτιούσαν στη φυλακή της τσαρικής Ρωσίας. Το νομικό οικοδόμημα αναμορφώνεται στη βάση της μαρξιστικής κριτικής του αστικού δικαίου. Το σχολείο μετασχηματίζεται ριζικά πάνω σε κολλεκτιβίστικες βάσεις. Πρωτοφανέρωτα βήματα γίνονται για την εξασφάλιση της ισότητας των γυναικών. Στις τέχνες πνέει ένας άνεμος τολμηρού πειραματισμού με στόχο την κοινωνικοποίηση τους και την απαλλαγή τους από την αστική σκουριά. Καινοτόμες απελευθερωτικές ιδέες έμπαιναν στην πράξη σε έναν μαζικό επαναστατικό πειραματισμό που προσπαθούσε σε όλους τους τομείς της ζωής των εργαζομένων.

Η νίκη του Οκτώβρη ήταν ώριμο τέκνο των αντιφάσεων του καπιταλισμού και των επαναστατικών αναγκών της εργατικής τάξης εκείνης της εποχής. Ωστόσο, βρισκόταν κάτω από την ασφυκτική πίεση ιστορικών αντικειμενικών ορίων του καπιταλισμού και του εργατικού κινήματος της εποχής του γενικά -και όχι μόνο στη Ρωσία- ως προς τη συνέχιση, ανάπτυξη και ολοκλήρωση της επαναστατικής διαδικασίας και την πλήρη νίκη του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Τα όρια αυτά διαμόρφωναν σημαντικούς φραγμούς στην ανάπτυξη της επαναστατικής παρέμβασης στο κοινωνικό, πολιτικό και θεωρητικό πεδίο, ως προς την πλήρη νίκη του σοσιαλισμού.

Η Οκτωβριανή επανάσταση άνοιξε για πρώτη φορά στην Ιστορία τη δυνατότητα της μετάβασης στον κομμουνισμό και εμφάνισε στην ίδια την υλική βάση της κοινωνίας πρώιμες κομμουνιστικές τάσεις ανατροπής των καπιταλιστικών σχέσεων. Αυτή η πρώτη ιστορική εμφάνιση της κομμουνιστικής δυνατότητας έμεινε ανολοκλήρωτη, σε μια πορεία περιορίστηκε και ανακόπηκε, δεν έκανε το ποιοτικό βήμα της πλήρους ανατροπής των εκμεταλλευτικών σχέσεων και τελικά μετατράπηκε στο αντίθετο της. Το «σπέρμα» της ιστορικής δυνατότητας της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και της κοινωνικής διεύθυνσης της παραγωγής, που περιέκλειε αρχικά αυτή η κίνηση, όπως και το «σπέρμα» της εργατικής δημοκρατίας, καταπνίγηκαν. Η κοινωνία αυτή τελικά δεν έγινε ποτέ σοσιαλιστική. Όσοι την αντιμετωπίζουν ως τέτοια, μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν στην αναγκαία επανεξόρμηση των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών ιδεών. Η επαναστατική διαδικασία από ένα σημείο και μετά ακολούθησε οπισθοδρομική πορεία και τελικά η σοβιετική κοινωνία μετατράπηκε σε ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία με ιδιόμορφες καπιταλιστικές σχέσεις.

Η διπλή εμπειρία της νίκης και της κατάρρευσης.

Ιστορικό καθήκον να πιάσουμε το νήμα του Οκτώβρη, να αναμετρηθούμε με τα συμπεράσματα και την εξέλιξή του, να βαδίσουμε επαναστατικά στο σήμερα

Η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτελεί έναν εµβληµατικό φάρο, ένα ιστορικό βήµα. Αποτιμάμε την εμπειρία της Οκτωβριανής επανάστασης και όλη την πορεία του εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος µε απεριόριστη εκτίμηση στους αγωνιστές που έδωσαν την ψυχή, ακόμη και τη ζωή τους για τα κοµµουνιστικά ιδανικά, για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τα δεσμά του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Αποτιμάμε την εμπειρία των επαναστάσεων µε κριτήριο την επιτυχία της νέας «εφόδου στον ουρανό», που έχει ανάγκη η εργατική τάξη της εποχής µας. Βασιζόμαστε γι’ αυτή την αποτίμηση στην αλληλεπίδραση «αντικειμενικού-υποκειμενικού», στην αλήθεια ότι οι άνθρωποι δημιουργούν τις περιστάσεις, ακριβώς όπως οι περιστάσεις φτιάχνουν τους ανθρώπους. Για αυτό, συζητάμε, μελετάμε και δρούμε με βάση τη διπλή εμπειρία, της νίκης του άλματος του Οκτώβρη και της εξέλιξης, της πορείας ήττας και κατάρρευσης των χωρών του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Οι όροι «σοσιαλισμός», «κομμουνισμός», «κοινωνική χειραφέτηση», «επανάσταση» δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα από τις θύελλες του 20ού αιώνα. Ο σοσιαλισμός ταυτίστηκε µε τις μεταλλαγμένες σοσιαλφιλελεύθερες εκδοχές του σε όλη τη Δύση ή τα γραφειοκρατικά εκμεταλλευτικά καθεστώτα στην Ανατολή. Απ’ όλους τους όρους που εξέφρασαν μεγάλες ελπίδες για το μέλλον, ο κομμουνισμός υπέστη τη μεγαλύτερη φθορά. Στους σχεδόν δύο αιώνες της διαδρομής του, συνδέθηκε µε μεγαλειώδεις στιγμές της πάλης για κοινωνική χειραφέτηση, µε καινοτόμα κινήματα και επαναστατικά κόμματα. Πάνω απ’ όλα συνδέθηκε µε την απελευθερωτική εποποιία που ξεκίνησε µε τον κόκκινο Οκτώβρη και άνοιξε νέους ορίζοντες απελευθέρωσης των λαών. Η κατάληξη του «υπαρκτού σοσιαλισµού» όμως, τραυμάτισε καίρια τον ίδιο τον κομμουνισμό και τον συνέδεσε µε το αντίθετό του: την καταπίεση, την ιδιόμορφη εκμετάλλευση, την ανελευθερία, τη γραφειοκρατία, τα αστικά παραγωγικά πρότυπα. Καίρια τον έπληξε επίσης η ιστορική ανεπάρκεια στην πρακτική και την εξέλιξη του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο κοµµουνισµός της νέας εποχής απαιτεί την βαθύτερη ανάδειξη των απελευθερωτικών προσπαθειών του παρελθόντος –ιδίως της Οκτωβριανής Επανάστασης–, και τον κριτικό αναστοχασµό πάνω στην εμπειρία της ανόδου και της πτώσης των κοινωνιών που προέκυψαν απ’ αυτές.

Το αναγκαίο νέο πρόγραμμα και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης στον 21ο αιώνα απαιτεί την επαναθεμελίωση του κομμουνιστικού κινήματος

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση δημιουργήθηκε από τη ρήξη με το υποταγμένο και ηττημένο παραδοσιακό κομμουνιστικό κίνημα το 1989, όταν τα καθεστώτα στην Ανατολή κατέρρεαν και τα Κομμουνιστικά Κόμματα στη Δύση έπαιρναν θέση στις αστικές κυβερνήσεις και υποκλίνονταν στον ειρηνικό κοινοβουλευτικό δρόμο, την αγορά και τις «μεταρρυθμίσεις», πετώντας τις σημαίες της επανάστασης. Η ρήξη αυτή, η άρνηση να «υπακούσουμε» στο τέλος της ιστορίας και των επαναστάσεων, η παρέμβαση –σε δύσκολα, πέτρινα χρόνια-από τη σκοπιά της ανάγκης επαναστατικής επαναθεμελίωσης της κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, είναι η μικρή μας συμβολή ώστε να μείνει ζωντανή η φλόγα του Οκτώβρη. Από τη σκοπιά της μάχιμης παρέμβασης και συμβολής στην επαναθεμελίωση της σύγχρονης εργατικής πολιτικής και του επαναστατικού μαρξισμού, της δημιουργικής αφομοίωσης και αξιοποίησης των εμπειριών του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος στις σύγχρονες συνθήκες, για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, την ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής πάλης, τη θεμελίωση του προγράμματος και κόμματος της κομμουνιστικής απελευθέρωσης του 21ου αιώνα.

"Οι προλεταριακές επαναστάσεις –είχε πει ο Μαρξκάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τους τον εαυτό, διακόπτουν κάθε τόσο την ίδια τους την πορεία, ξαναγυρίζουν σ’ εκείνο που φαίνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, περιγελάνε µε ωμή ακρίβεια τις µισοτελειωµένες δουλειές, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες των πρώτων τους προσπαθειών, φαίνονται να ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους µόνο και µόνο για να του δώσουν την ευκαιρία να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να ορθωθεί πάλι πιο γιγάντιος µμπροστά τους, οπισθοχωρούν συνεχώς µπροστά στην ακαθόριστη απεραντοσύνη των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθεί η κατάσταση η οποία κάνει αδύνατο κάθε ξαναγύρισµα και όπου οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα."

Για το νέο γύρο επαναστάσεων

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά καπιταλιστική κρίση, που το σύστημα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα, με αποτέλεσμα να εξαπολύει μια καθολική κανιβαλική επίθεση στους εργαζόμενους και τους λαούς, που μπαίνει σε μια νέα πιο επικίνδυνη υπεραντιδραστική φάση: απειλώντας τους με εργασιακή δουλεία, ψηφιακή τυραννία, πολεμική καταστροφή και ιδεολογική τύφλωση. Δεν πρόκειται για μια παρεκτροπή, για μια έκτακτη κατάσταση. Αυτός είναι ο καπιταλισμός της εποχής μας, ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός, νέο στάδιο ανάπτυξης και κρίσης του συστήματος. Το πολιτικό τοπίο μοιάζει αποτελματωμένο. Το κοινωνικό καζάνι βράζει, αλλά χωρίς έκρηξη ακόμη. Ενώ κι όσες προηγήθηκαν, έμειναν στη μέση, καθώς δε σφραγίζει τις εξελίξεις μια σύγχρονη κομμουνιστική στρατηγική και μια αντικαπιταλιστική επαναστατική τακτική.

Θεωρούμε πως το επαναστατικό ρήγμα στην εποχή μας μπορεί να φτάσει πιο μακριά, να πάει βαθύτερα. Αλλά γι’ αυτό, απαιτείται μια ριζικά ανασυγκροτημένη προγραμματική και πρακτική προσπάθεια αναγέννησης και επανεξόρμησης των επαναστατικών ιδεών της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, η ανώτερη προγραμματική συγκρότηση δυνάμεων, η συσπείρωση των πρωτοπόρων δυνάμεων του εργατικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής πάλης, η ενίσχυση της ανατρεπτικής και επαναστατικής αριστεράς. Αυτή η νέα προσπάθεια, ο νέος γύρος της επαναστατικής πάλης και του κομμουνιστικού κινήματος, θα περιέχει στο DNA της όλα τα μεγάλα διδάγματα της νίκης, αλλά και όλα τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την εποποιία των επαναστάσεων, των κατακτήσεων, αλλά και των πισωγυρισμάτων και της ήττας των επαναστατικών κινημάτων του προηγούμενου αιώνα, υπερβαίνοντας κριτικά τα χαρακτηριστικά τους, για να περάσουμε σε μια νέα νικηφόρα ποιότητα.

Στο ζήτημα της πολιτικής εξουσίας υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: Ή η εξουσία θα είναι αστική ή θα είναι εργατική. Αυτό το αντιθετικό δίπολο γίνεται ακόμη πιο ανταγωνιστικό στον σύγχρονο καπιταλισμό. Το σύνολο της προωθούμενης αστικής πολιτικής για την υπέρβαση της κρίσης στοχεύει στη ματαίωση του ραντεβού του ανθρώπου με τις σύγχρονες απελευθερωτικές δυνάμεις και δυνατότητες της κοινωνίας. Γι’ αυτό και ο αντίπαλος, το σύστημα του κεφαλαίου, στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει περάσει σε μια νέα ιστορική εποχή, η οποία τροποποιεί δραματικά το γήπεδο των ταξικών αναμετρήσεων. Οι σημερινές δυσκολίες στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος ως το επίπεδο επιμέρους νικών και της συνολικής νίκης (της ανατροπής του καπιταλισμού), οφείλονται πρώτα απ’ όλα στο γεγονός ότι το εργατικό κίνημα και οι πρωτοπορίες του δεν έχουν καταφέρει ακόμα να θεμελιώσουν μια ανασυγκρότηση αντίστοιχου βάθους και ποιότητας.

Για αυτό, στην εποχή μας, εποχή του διάχυτου φόβου, της ματαιωμένης ελπίδας που ανασαίνει με καλάμι, αλλά και μιας νέας συνείδησης που αναδύεται, το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θέτει προς συζήτηση και υλοποίηση το ζήτημα μιας σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής για την κομμουνιστική απελευθέρωση και ειδικότερα το θέμα για ένα νέο κομμουνιστικό κόμμα που θα την υπηρετεί. Αυτή είναι μια πραγματική και επαναστατική τιμή στα 100 χρόνια από τον μεγάλο Οκτώβρη του 1917.

Για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση του 21ου αιώνα

Ο κομμουνισμός, ανεξάρτητα απ’ την κατά καιρούς απήχησή του, δεν είναι κυρίως παράγωγο ιδεών (δηλαδή ένας ουτοπικό ή θεωρητικό σχήμα), αλλά κίνημα που καταργεί την υπάρχουσα –καπιταλιστική– τάξη πραγμάτων. Δεν υποχωρούμε στην κυρίαρχη ιδεολογία που θριαμβολογεί και διακηρύσσει το τέλος της ιστορίας μετά την ήττα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά και της Αριστεράς στη Δύση, λοιδορώντας την κομμουνιστική θεωρία και προοπτική ως ουτοπική και εμμονή κάποιων ιδεοληπτικών.

Γνωρίζουμε καλά, φαίνεται από την στάση όλων των κυρίαρχων δυνάμεων του γερασμένου και σάπιου παλιού κόσμου, ότι στην πραγματικότητα το φάντασμα του κομμουνισμού δεν έχει πάψει να πλανιέται πάνω απ’ τον καπιταλιστικό κόσμο. Γι’ αυτό οι ιεροκήρυκές του δεν παύουν να το εξορκίζουν και να το πολεμούν. Πραγματική τιμή και δημιουργική αξιοποίηση της κοσμοϊστορικής Οκτωβριανής Επανάστασης, αλλά και όλων των επαναστάσεων και εξεγέρσεων, είναι η σύγχρονη τεκμηρίωση της επικαιρότητας και της κατ’ εξοχήν αναγκαιότητας της επανάστασης στις συνθήκες του άκρως αντιδραστικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού, αλλά και η ασίγαστη πάλη για τη δημιουργία των υποκειμενικών προϋποθέσεων για την πραγματοποίησή της. Ακόμη και από καλοπροαίρετες φωνές μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια ή και ουτοπία η επικαιρότητα – αναγκαιότητα της επαναστατικής ανατροπής, αλλά και της αντικαπιταλιστικής μεταβατικής πρότασης και προγράμματος που ανοίγει το δρόμο. Αντίθετα, ως ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θεωρούμε ότι ο κομμουνισμός δεν είναι κάποια ουτοπία για να τη συζητάμε μεταξύ μας. Αναφερόμαστε στην κομμουνιστική απελευθέρωση ως περίγραμμα μιας κοινωνίας χειραφετητικής και χειραφετημένης, ως κατευθυντήριο φάρο που φωτίζει τους σκοπούς της καθημερινής δράσης, το δρόμο και τα μέσα για την επίτευξή τους. Ως καθημερινή δράση για τις ανάγκες των εργαζομένων και των νέων, για την αλλαγή των συσχετισμών, για την απόκρουση-ανατροπή των αστικών επιθέσεων, ως νεύρο αυτής της καθημερινής δράσης, ως «κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων».

Για να ξαναγίνει ο κομμουνισμός αίτημα και κίνημα εκατομμυρίων, απαιτείται η στρατηγική επαναθεμελίωσή του. Μόνο έτσι μπορεί να εκφράσει τις αναγκαιότητες, τις δυνατότητες και τις τάσεις της εποχής μας. Να συνεγείρει τους εργαζομένους και τη νεολαία στον σύγχρονο επαναστατικό αγώνα.

Επαναθεμελίωση σημαίνει επιστημονική «αποκρυπτογράφηση» του καπιταλισμού της εποχής μας. Τέτοια που να αναδεικνύει το «κρυμμένο μυστικό» του –την απόσπαση υπεραξίας και την ιδιωτική ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου–, που σφραγίζει την ανάπτυξη της πληροφορικής και της βιοτεχνολογίας, την καταστροφή της φύσης και τον άυλο πλούτο. Σημαίνει αναμέτρηση με την ιστορική εμπειρία του επαναστατικού κινήματος – ειδικά των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Χωρίς μια γόνιμη σχέση με τα στοιχεία της ιστορίας που κάνουν περήφανους τους κομμουνιστές κι ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τα στοιχεία που δυσφημούν τον κομμουνισμό δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική κομμουνιστική προσπάθεια σήμερα.

Σημαίνει διαλεκτική αντιμετώπιση του μαρξισμού. Έτσι ώστε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με βάση το επαναστατικό κεκτημένο και τα ουσιώδη στοιχεία του, αλλά και τα νέα στοιχεία που αναδύονται και πλουτίζουν το μαρξισμό, κι όχι με τη «σκουριά» των επιλεκτικών αναγνώσεων και του κάθε λογής δογματισμού (παραδοσιακού ή «ανανεωτικού»). Κι ακόμη, ώστε η επαναστατική θεωρία και ο εργατικός πολιτισμός να αποτελούν αξιόμαχο αντίπαλο της αστικής ιδεολογίας, ικανό να κερδίσει το νου και τις καρδιές των εργαζομένων και των νέων.

Σημαίνει κριτική αναμέτρηση με τις σύγχρονες ριζοσπαστικές ουτοπίες –αντικαπιταλιστικές, ελευθεριακές, τεχνολογικές ή άλλες–, με τα ανολοκλήρωτα ριζοσπαστικά σκιρτήματα της εποχής μας, τις κάθε λογής ρεφορμιστικές και διαχειριστικές προτάσεις, από τη σκοπιά ενός συνολικού και συνεκτικού εργατικού επαναστατικού σχεδίου με κομμουνιστικό περιεχόμενο.

Σημαίνει έμπρακτη ανασυγκρότηση της εργατικής πολιτικής και της επαναστατικής τακτικής (ως περιεχόμενο, δρόμοι και φορείς προώθησης), ώστε να απαντά αποτελεσματικά στην αστική πολιτική και σε όλες τις παραλλαγές της (νεοφιλελεύθερη και σοσιαλφιλελεύθερη, ακροδεξιά και εθνικιστική, πατριωτική και νεοκεϊνσιανή).

Κάλεσμα διαλόγου και συστράτευσης για το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα της εποχής μας

Ως ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση απευθύνουμε κάλεσμα και ταυτόχρονα συμβάλλουμε έμπρακτα στην συσπείρωση δυνάμεων και τον απαραίτητο διάλογο για το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα της εποχής μας.

Το 4ο Συνέδριο της οργάνωσής μας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Δεκέμβρη στην Αθήνα, έχει ως κεντρικό θέμα συζήτησης και επεξεργασίας την πρόταση αυτή.

Σε αυτή την υπόθεση έχει θέση κάθε αγωνιστής και αγωνίστρια που αγωνιά και κατανοεί την ανάγκη για μια ανώτερη ποιοτικά και ποσοτικά συγκρότηση του δυναμικού μιας σύγχρονης κομμουνιστικής αριστεράς. Κάθε πρωτοπόρος εργαζόμενος και νέος που αναζητά ένα αποφασιστικό βήμα και μια τομή υπέρβασης της σημερινής κατάστασης στο κίνημα και την πάλη. Κάθε δύναμη και άνθρωπος που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που δεν συμβιβάζεται με τον υπαρκτό βάρβαρο καπιταλισμό της κρίσης, των πολέμων, της φτώχειας και της προσφυγιάς.

100 χρόνια από την μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση αποκτά αντικειμενικά νέα επικαιρότητα το δίλημμα: κομμουνιστική απελευθέρωση ή καπιταλιστική βαρβαρότητα

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Οκτώβρης 2017

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 12/11/2017 - 19:45

ΕΚΚΕ: Για τον Οκτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο

Oκτωβριανή Επανάσταση υπήρξε μια μεγάλη εποποιΐα στην οποία βρήκαν τη δικαίωσή τους οι εξεγέρσεις και επαναστάσεις παρ’ όλες τις θυσίες για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση, σαν αυτή που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και αλλού. Αυτό το έπος ενέπνευσε την εργατική τάξη και τους λαούς σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσε σημείο αναφοράς των κολασμένων όλου του κόσμου, ανοίγοντας μια ολόκληρη εποχή επαναστάσεων που απείλησαν την καπιταλιστική κοινωνία.

Ήταν ο Μεγάλος Οκτώβρης και οι αγώνες των εργαζομένων που ανάγκαζε τις κυρίαρχες τάξεις να παρέχουν ορισμένα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως το 8ωρο, η ασφάλιση, οι συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές. Ήταν η χώρα του Οκτώβρη που συνέτριψε το φασιστικό άξονα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανοίγοντας το δρόμο σε μια σειρά επαναστάσεις και απελευθερωτικά κινήματα, στην κατάρρευση της αποικιοκρατίας.

Ήταν η χώρα του Οκτώβρη που εδραιώθηκε με αιματηρούς σκληρούς αγώνες:

 Στον στρατιωτικό τομέα:

 1. Αντιμετωπίζοντας την αντίδραση των εκμεταλλευτριών τάξεων.
 2. Αντιμετωπίζοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση για το πνίξιμο της επανάστασης και τα εκστρατευτικά σώματα 15 χωρών, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος.
 3. Αντιμετωπίζοντας τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους.

Στον τομέα της παραγωγής:

 • Με τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης μιας διαλυμένης από τον Παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο παραγωγής και οικονομίας.

Στον τομέα της κοινωνίας:

 • Με το χτύπημα του αναλφαβητισμού, της αναδιαπαιδαγώγησης της νέας βάρδιας της Ε.Τ, αφού η παλιά «φρουρά» χάθηκε στον εμφύλιο και την ξένη επέμβαση, η κατάργηση της ανεργίας, η διασφάλιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η κατάκτηση του 8ωρου και το πέρασμα στο 7ωρο, 6ωρο, πενθήμερο. Η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική προστασία, ο πολιτισμός, ήταν αγαθά εξασφαλισμένα και δωρεάν για όλους.

Γι’αυτό κι ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια από την κατάρρευση των εκφυλισμένων καθεστώτων του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» οι κυρίαρχοι του σημερινού κόσμου μιλούν για ένα «λάθος της ιστορίας», που ήταν καταδικασμένο από μιας αρχής να αποτύχει. Τόσο είναι το μένος τους, που η Ε.Ε διαθέτει ειδικό κονδύλι για μια εκστρατεία συκοφάντησης του κομμουνισμού που θα τον ταυτίζει με το φασισμό, όπως είδαμε πρόσφατα στην αντικομμουνιστική φιέστα της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε, όχι τυχαία στην επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

 

Γνωρίζουν τα αστικά επιτελεία ότι η υποχώρηση του εργατικού κινήματος δε θα κρατήσει για πάντα. Γνωρίζουν ότι το εργατικό κίνημα παλεύει να ανασυνταχθεί. Ότι ο όρος ώστε η αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική πάλη να έχει σταθερότητα και προοπτική είναι να συνδεθεί με το ζήτημα της κατάκτησης της εξουσίας, εξετάζοντας με νηφαλιότητα και αξιολογώντας την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Έτσι τρέμοντας οι απανταχού αστοί και οι κολαούζοι τους, τόσα χρόνια μετά τα μηνύματα του Οκτώβρη, προσπαθούν να τον συκοφαντήσουν, να τα θολώσουν, να τα κάνουν ακίνδυνα. Έχει λοιπόν τεράστια σημασία από ποια μεριά θα ταχθεί κανείς στην προσπάθειά του να δει κριτικά αυτοκριτικά τη πορεία της επανάστασης, όχι μόνο για να αποκαλύψει αδυναμίες και λάθη, αλλά και για να μη μηδενίσει κοσμοϊστορικές επιτυχίες και κατακτήσεις που θέλουν με κάθε τρόπο να πνίξουν και να αποσιωπήσουν οι καταπιεστές και οι εκμεταλλευτές των λαών.

Καθώς σήμερα η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά, δε μπορεί να μιλάμε γενικά και αφηρημένα για κάποιο όραμα χωρίς να απαντάμε στο γιατί ανακόπηκε η πορεία του. Ήταν αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη; Σε ποιούς παράγοντες οφειλόταν; Αυτή είναι μια συζήτηση που οφείλουμε να κάνουμε με ειλικρίνεια στους κόλπους της αριστεράς, πολλώ δε μάλλον που αυτή η συζήτηση γίνεται και ερήμην της αριστεράς με μοναδικό σκοπό τη συκοφάντηση των εργατικών κατακτήσεων. Γι’αυτό το λόγο και επίσης λόγω της πολύχρονης αντεπαναστατικής πορείας, που ακολουθήθηκε κατά την παλινόρθωση του καπιταλισμού – με καθοριστική τομή το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ –  αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η Περεστρόικα και η πτώση του τείχους και όχι απλά μια στροφή της ιστορίας κάποια στιγμή.

Η συζήτηση αυτή στην αριστερά γίνεται πολύ συχνά με αφορισμούς και με τρόπο διχαστικό που δε βοηθάει στην σωστή αποτίμηση των γεγονότων, των κατακτήσεων, των λαθών και των σωστών.

Επίσης είναι μια συζήτηση, η οποία δε γίνεται για ακαδημαϊκούς σκοπούς, αλλά προκειμένου να καταλάβουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο και επομένως είναι μια συζήτηση κυρίως για το σήμερα.

Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από τον Οκτώβρη του '17 μας βρίσκει σε διεθνές επίπεδο σε έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαρκώς οξύνεται και κλιμακώνεται σε κάθε γωνιά της γης, εγκυμονώντας τρομακτικούς κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε ξεφεύγει ούτε βήμα από τις επιταγές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Η συνεργασία του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου είναι αγαστή, ενώ ο Τσίπρας τονίζει ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου. Αυτό συμβαίνει με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε, προκειμένου η Ε.Ε να "ανεξαρτητοποιηθεί" από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Τα δεδομένα αλλάζουν, σε ένα πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων, με τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη να διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για την περιφέρεια, με έντονη τη συζήτηση για την επαναξιολόγηση διαφόρων λυκοσυμμαχιών, με διαρκείς στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις σε όλο τον άξονα που συνδέει Μέση ΑΝΑΤΟΛΗ - Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό Κόλπο-Βόρειο Αφρική.

Σε αυτό το κάδρο δε μας διαφεύγει ο ρόλος της Αμερικάνικης βάσης στη Σούδα, η παράταση της ετήσιας συμφωνίας που διέπει το καθεστώς της σε πενταετές. Στο πλαίσιο της πολεμικής δράσης του ΝΑΤΟ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν αφήνουν απέξω ούτε τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών σε Ελληνικό έδαφος όπως στον Άραξο. Στο ρόλο του πρώτου βιολιού της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ-Ε.Ε στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων: προωθείται συνεργασία σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Διαχείριση Κρίσεων , η ασφάλεια, η προσφυγική κρίση και για πολύ μεγάλα έργα στην περιοχή μας όπως ο αγωγός ΤΑΠ, ο κάθετος διάδρομος IGB, οι αγωγοί από την ανατολική Μεσόγειο, οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη-Ρούσσε και Βουκουρέστι. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία από τις συμφωνίες της κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Την ώρα που κόβονται εργασιακά δικαιώματα και μισθοί, επεκτείνεται η φτωχοποίηση και εξαθλίωση, κλείνουν συμφωνία 2,5 δις ευρώ για νέες "αγορές του αιώνα",  ενώ μετατρέπουν τη χώρα σε μια εκτεταμένη βάση-ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αναπόφευκτα σε χώρα στόχο στις πολεμικές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς με μεγάλους κινδύνους για το λαό. Αυτή είναι η "γεωστρατηγική αναβάθμιση" του Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος των δανειστών και του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει και προωθεί προς ψήφιση:  τον αντιαπεργιακό νόμο, την αντεργατική προώθηση της αξιολόγησης δομών και εργαζομένων σε όλο το δημόσιο, τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, με έμφαση στις αλλαγές στο Λύκειο (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), την επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών αναδιαρθρώσεων για πιο γρήγορη εφαρμογή των μέτρων, για παραπέρα μεγάλη και άμεση μείωση των συντάξεων, περικοπές προνοιακών και οικογενειακών επιδομάτων, νέα μέτρα ενίσχυσης της φορολεηλασίας. Το νέο "successstory" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ε.Ε του ΔΝΤ, και του ΣΕΒ περιλαμβάνει και άλλα νέα μέτρα όπως η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις ειδικά στην ενέργεια, η προώθηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, η επέκταση της επισφαλούς προσωρινής εργασίας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ο ΣΕΒ ευθαρσώς προτείνει συμβάσεις "μηδενικών ωρών" κι μισθούς με κουπόνια. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου ισοδυναμούν με νέα βάρη και χειροτέρευση της δουλειάς και της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Η θηλιά των δημοσιονομικών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2023 και 2% μέχρι το 2060 σημαίνουν μνημόνια, μέτρα, και επιτροπεία δίχως τέλος.

Αν η λάμψη του Οκτώβρη μπορούσε να φωτίσει το τί να κάνουμε στο σήμερα, η κοινή λογική επιτάσσει την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος σε κατεύθυνση αντι-Ε.Ε, αντιδιαχειριστική, αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική με τους εργαζόμενους στο τιμόνι για το σοσιαλισμό και το κομμουνισμό της εποχής μας. Σημαίνει να δυναμώσει ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας και σημαίνει πρόγραμμα κοινής δράσης ενάντια στα νέα μέτρα που προστίθενται στα παλιά και συνολικά ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική για τη ρήξη και την ανατροπή τους. Οι πολύμορφοι αγώνες που ήδη αναπτύσσονται δείχνουν ότι είναι εφικτό να υπάρξουν πολύμορφες κινητοποιήσεις για την ανατροπή της επίθεσης στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Ενάντια στη λογική της αναμονής που καλλιεργεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός χρειάζεται σταθερά και οργανωμένα να συντονίσουμε το βηματισμό μας. Να βαδίσουν μαζί όλες οι επαναστατικές, αριστερές και κομμουνιστικές δυνάμεις στη χώρα. Να δράσουμε από κοινού σε σωματεία, γειτονιές και μέτωπα. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να βγει ξανά στο προσκήνιο ο κόσμος της δουλειάς, της νεολαίας, της ανεργίας, του λαού. Μόνο οι αποφασιστικοί αγώνες ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική κεφαλαίου - Ε.Ε. - ΔΝΤ μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να ανακόψει την επίθεση και να φέρει νίκες.

 

Η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι ένας φάρος για τους κολασμένους όλης της γης. Παρότι ηττήθηκε, δε χάθηκε. Έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ιστορική μνήμη, τη κοινωνική συνείδηση και το σύγχρονο είναι της παγκόσμιας εργατικής τάξης και των λαών. Η λάμψη της θα είναι αιώνια και ακόμα μεγαλύτερη η πείρα και η γνώση για τις κοινωνικές επαναστάσεις της νέας εποχής.

Νοέμβρης 2017

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας

 

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 07/11/2017 - 22:15

Pages