Απεργία στα Λιμάνια

Share it now!

Να μη μείνουν μόνοι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια Λάρνακας Λεμεσού και στα Κεντρικά γραφεία της Αρχής Λιμένων Κύπρου στις 30 του Απρίλη . Απεργούν εναντία στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση των λιμανιών και το ξεπούλημα τους σε ιδιώτες. Η 24ωρη απεργία είναι μια κλιμάκωση των μέτρων από την 3ωρη στάση στα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού τον περασμένο μήνα

Το ξεπούλημα σύμφωνα με όσα μας ανέφερε εκπρόσωπος των εργαζομένων στο λιμάνι της Λάρνακας Πάρις Δημητρίου είναι μάλλον χάρισμα στους ιδιώτες. Χαρακτηριστικά είπε: «Το λιμάνι Λάρνακας κάνει κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια κέρδος και η κυβέρνηση παραχωρεί τη διαχείριση του για 30 εκατ. στην εταιρεία ΖΗΝΩΝ για 30 χρόνια. Μια εταιρεία που εδώ και τρία χρόνια δεν κατάφερε να βρει τα λεφτά. Παράλληλα τα τρία αυτά χρόνια γίνονται αναβαθμίσεις στο λιμάνι εκατομμυρίων ευρώ από την Αρχή Λιμένων. Έτσι ώστε να δοθεί στον ιδιώτη «έτοιμο ψητό» χωρίς να ξοδέψει γρόσι για την αναβάθμισή του. Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται η εταιρία Λευκαριτης Α/λφοι Ιακώβου».

Ακόμα μας είπε πως «σήμερα 35 άτομα στο λιμάνι Λάρνακας κάνουν όλη τη δουλειά μετά τις αποχωρήσεις. Kάθε εργαζόμενος αναγκάζεται να κάνει πέντε δουλειές την ημέρα για να μπορεί να λειτουργεί το λιμάνι».

Οι εργαζόμενοι ζητούν την αναστολή των αποκρατικοποιήσεων των λιμανιών. Γι αυτό τους το αίτημα κατηγορήθηκαν περίπου από την ηγεσία των εργοδοτών και των βιομηχάνων σαν «προδότες». Η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ απαιτούν ξανά την απαγόρευση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες (λιμάνια αεροδρόμια CYTA) κλπ. Απαιτούν οι όποιες απεργίες θα επιτρέπονται…. «να μην επηρεάζουν την οικονομία» . Ο υπουργός συγκοινωνιών .με παρόμοιες δηλώσεις δηλώνει «υπέρμαχος του διαλόγου» αλλά την ίδια ώρα αρνείται να αναστείλει την αποκρατικοποίηση και προχώρα στο ξεπούλημα της διαχείρισης των λιμανιών. Ουσιαστικά θέλει να παίρνει μέτρα και οι εργαζόμενοι να μην αντιδρούν. Όπως ακριβώς έκανε και με τις Κυπριακές Αερογραμμές μέχρι που πέτυχε το κλείσιμό τους. Μάλιστα κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι αφού δεν θα επηρεαστούν τότε δεν έχουν δικαίωμα να αντιδρούν και να θέλουν να επιβάλουν πολιτική στη Κυβέρνηση . Όμως τα λιμάνια δεν ανήκουν στο κάθε υπουργό και την εκάστοτε κυβέρνηση . Είναι πλούτος που έγινε με τον κόπο και την ζωές των εργαζομένων σ ’αυτά και των εργαζομένων έξω απ αυτά σαν φορολογία σαν θυσίες για την ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων και δεν έχει κανένα δικαίωμα καμία κυβέρνηση να τα ξεπουλά για το κέρδος στους ιδιώτες και κάθε ημέτερη εταιρεία .

Ο Γλ. Κωνταντίνου ΓΓ της ΣΥΔΗΚΕΚ είπε ότι ήδη το 50% των υπηρεσιών που πρόσφερε η Αρχή Λιμένων έχει δοθεί στους ιδιώτες, πχ marine services και άλλα.

Όσο και να διαβεβαιώνει ο υπουργός ότι δεν θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια είδαμε πως το εννοεί. Θα επηρεαστούν όπως και οι εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών που τώρα όχι μόνο έχασαν τις δουλείες τους αλλά αγωνίζονται να μη χάσουν και τις αποζημιώσεις τους.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια είναι αποφασισμένοι συνεχίσουν τα μέτρα. Σκέφτονται να απεργούν μια φορά την εβδομάδα. Σίγουρα χρειάζεται κλιμάκωση των μέτρων αλλά αυτό που σκέφτονται είναι ένα μέτρο αναποτελεσματικό αφού δεν προκαλεί ουσιαστικό οικονομικό ούτε πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και στους σχεδιασμούς της. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν κλιμάκωση αλλά εκτόνωση της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων που θα οδήγηση στην κούραση των εργαζομένων.

Κλιμάκωση θα ήταν το κλείσιμο των λιμανιών όπως υποστηρίζουν κάποιοι εργαζόμενοι σ’ αυτά. Κλιμάκωση θα ήταν να κατέβουν μαζί με τους λιμενικούς και οι εργαζόμενοι στη ΣΥΤΑ την Αρχή Ηλεκτρισμού σε όλους τους ημικρατικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση με τις ιδιωτικοποιήσεις των οργανισμών τους. Έτσι έχουν ελπίδα να νικήσουν και να υπερασπιστούν τις δουλείες τους τα δικαιώματα τους και τα δικαιώματα όλων μας.

Νίκος Αγιομαμίτης