Συνέντευξη με τον Ατι Ατάσι πρόσφυγα από την Συρία και ακτιβιστή του κινήματος κατά του Ασαντ. Ο Ατι Ατάσι θα είναι ομιλητής στο διήμερο Μαρξισμός 2015 στην συζήτηση με θέμα: Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, καταργείστε την Frontex
Πως ξεκίνησε αυτό το ρεύμα προσφύγων από τη Συρία;
Ο Συριακός λαός επαναστάτησε για την ελευθερία, την δημοκρατία και για μια καλύτερη ζωή. Το δικτατορικό καθεστώς της Συρίας αντιμετώπισε την ειρηνική επανάσταση με υπερβολική βία, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Το καθεστώς του Άσαντ εκμεταλλεύτηκε την εθνική και θρησκευτική πολυμορφία της Συρίας, για να μετατρέψει την σύγκρουση σε μια θρησκευτική και εθνική σύγκρουση.
Η ειρηνική επανάσταση, μετατράπηκε σε ένοπλη σαν φυσικό αποτέλεσμα της βιαιότητας του καθεστώτος. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή της επανάστασης, τις συστηματικές σφαγές, την καταστροφή των περιουσιών και τον βομβαρδισμό των πόλεων. Επιπλέον, έκαναν συλλήψεις τόσο των διαδηλωτών όσο και των γονιών τους και μερικοί από αυτούς έχασαν την ζωή τους στις φυλακές.
Ο φτηνός καθημερινός θάνατος από σφαγές και βομβαρδισμούς και η έλλειψη των πιο σημαντικών αγαθών για την ανθρώπινη ζωή, όπως το φαγητό, το νερό, τα φάρμακα και η ειρήνη, πιέζουν αρκετά τον Συριακό λαό αναγκάζοντας τον να ζητήσει άσυλο και να καταλήξει σαν πρόσφυγας, ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή.
Πως μπορεί να σταματήσει αυτό το δράμα των προσφύγων;
Η απόφαση για την Συριακή λύση δυστυχώς, έχει φύγει απο τα χέρια του Συριακού λαού και του καθεστώτος της Συρίας. Η Συρία έχει γίνει μια αρένα για τις συγκρούσεις των συμφερόντων και τις επιρροές των περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων.. Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει δυναμικές βάσεις στην Μεσόγειο, για να διασφαλίσει το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω της Συρίας. Η Αμερική επεμβαίνει με στόχο τα συμφέροντα των Αμερικάνων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν να βρουν λύση μαζί με το Ιράν για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι Αμερικάνοι τώρα συντονίζονται με τους Ρώσους ενάντια στους Τζιχαντιστές. Επίσης, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των Ιρανών και των χωρών του Αραβικού κόλπου. Η Τουρκία έχει σχεδόν 800 χιλιόμετρα σύνορα με την Συρία και φοβούνται πως θα δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος σε αυτά τα σύνορα. Να μην ξεχνάμε τέλος, πως υπάρχει και το Ισραήλ, που βρίσκεται σε σύγκρουση με όλες αυτές τις χώρες και φοβάται τη δημιουργία του Ισλαμικού κράτους. Στην ουσία προσπαθούν όλοι να κρατήσουν τον Ασαντ σαν μια μεταβατική κατάσταση μέχρι που να βρεθεί κάποιο καθεστώς που να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, και να κτίσει ειρηνικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Για να βρεθεί μια λύση για την Συριακή κρίση, πρέπει να σταματήσουν όλες αυτές οι ξένες επεμβάσεις και να φύγει ο Ασαντ. Η συντριπτική πλειοψηφία του Συριακού λαού δεν τον θέλει και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς την στήριξη των ξένων δυνάμεων θα καταρρεύσει κάτω από την πίεση του επαναστατημένου συριακού λαού και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική Συρία που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να γυρίσουν πίσω.
Πως διαμορφώνεται σήμερα το προσφυγικό πρόβλημα;
Οι πρόσφυγες της Συρίας, κατανέμονται στις περισσότερες γειτονικές χώρες, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Οι σκληρές συνθήκες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, οδήγησαν στην μετανάστευση. Αυτά τους εμποδίζουν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους.
Υπάρχουν χώρες όπου οι Σύριοι, μπορούν να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά υπάρχουν και χώρες που καταπιέζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και νομίζω ότι η οικονομική κρίση, παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την κατάσταση. Οι πρόσφυγες κατανέμονται στις διάφορες χώρες ως εξής: στην Τουρκία 2,200,000 πρόσφυγες, στο Λίβανο 1,500,000, στην Ιορδανία 1,500,000, στην Ευρώπη 400,000, στο Ιράκ 400,000, στην Αίγυπτο 300,000. Έχουμε δηλαδή ένα σύνολο 6,200,000 προσφύγων ενώ οι εκτοπισμένοι εντός της Συρίας είναι 8,000,000
Ποια είναι η κοινωνική σύνθεση των προσφύγων;
Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων, ανήκουν στην μεσαία τάξη, είναι μορφωμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες εξειδικευμένοι και ικανοί εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι πούλησαν τα υπάρχοντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές και άλλοι πήραν λεφτά από κάποιους συγγενείς τους, που βρίσκονται στην εξορία για να προσπαθήσουν να φύγουν από τη Συρία. Η Συρία πέρασε πολλά στην ιστορία της αλλά αυτή η κρίση είναι η χειρότερη.
Από το έδαφος της Συρίας έχουν περάσει οι Αραμαϊκοί, οι Ασσύριοι, οι Φοίνικες και το Ισλάμ. Ο Συριακός λαός είναι πολυεθνικός και πολυθρησκευτικός. Η μοντέρνα Συρία αναγνωρίστηκε το 1920. Η ανεξαρτησία της Συρίας από τη Γαλλία το 1945, ήταν η αρχή της εμφάνισης της Συριακής Δημοκρατίας, με κοινοβουλευτική δημοκρατία και πολυκομματικό σύστημα μέχρι το 1958.
Ο ερχομός του Χάφεζ αλ Άσαντ το 1971 στην εξουσία έγινε με πραξικόπημα. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της πολιτικής ζωής στην Συρία μετατρέποντας την σε δικτατορία. Το 2000 όταν ο Χάφεζ αλ Άσαντ πέθανε, κληρονόμησε την θέση του ο γιος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η αντιπολίτευση τότε, επιδίωξε την σταδιακή μετάβαση της δικτατορίας σε δημοκρατία. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ όμως δεν τήρησε τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε και αύξησε την καταπίεση και την τυρρανία. Αυτά, ήταν οι αιτίες για την αρχή της επανάστασης.
Αυτή τη στιγμή η ζώη στην Συρία είναι πολύ δύσκολη και ο θάνατος βρίσκεται παντού και πάντα. Η εκπαίδευση είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν υπάρχουν αεροδρόμια που λειτουργούν εκτός από τα στρατιωτικά αεροδρόμια, όπου χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά αεροσκάφη, για να βομβαρδίσουν κατοικημένες περιοχές. Οι αγορές είναι φτωχές στα υλικά αγαθά και το κόστος τους είναι αρκετά ψηλό. Βγαίνεις να πας στην αγορά και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις ζωντανός σπίτι, στην οικογένεια σου. Επίσης δεν λειτουργούν οι τοπικές υπηρεσίες.
Οσα έχουν γίνει τελευταία, ιδιαίτερα μετά τις εικόνες με τον μικρό Αϊλάν που ξεβράστηκε νεκρός στα παράλια της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει μια ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στους πρόσφυγες και δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης. Πως αυτό επηρεάζει τους Σύριους πρόσφυγες αλλά και αυτούς που παραμένουν στη Συρία;
Το Συριακό καθεστώς σε συνεργασία με την Ρωσία και το Ιράν, έδωσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε κάποιες εταιρείες που ειδικεύονται στην προπαγάνδα, εναντίον της Συριακής επανάστασης. Έτσι, παρουσιάζουν την επίθεση του Ασαντ ενάντια στην επανάσταση σαν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.
Δυστυχώς, ο κόσμος που είναι ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ, δεν έχει την δύναμη να αντικρούσει αυτή την λανθασμένη προπαγάνδα. Τα μόνα μέσα που διαθέτει, είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τους βοηθούν μέσω κάποιων φωτογραφιών και βίντεο να δώσουν στον κόσμο, την πραγματική εικόνα στην Συρία. Δυστυχώς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πολλές φορές δεν επιλέγουν να προβάλουν τα πραγματικά γεγονότα και προβάλλουν αυτά που θα πουλήσουν περισσότερο, η αυτά που εξυπηρετούν περισσότερο τα συμφέρονται που αντιπροσωπεύουν.
Το άσυλο, είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Οι πρόσφυγες της Συρίας, εγκατέλειψαν την χώρα τους, όχι γιατί το ήθελαν ή γιατί είχαν οικονομικό πρόβλημα, αλλά για να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των οικογενειών τους. Σιγά σιγά ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό και για μας είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να καταλάβει ότι οι Σύριοι δεν θέλουν να φύγουν από τη Συρία. Θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος, να υπάρξει ειρήνη και δημοκρατία. Σε αυτό τον αγώνα είναι που ζητούμε από τον κόσμο και τα κινήματα αλληλεγγύης στην Ευρώπη να μας συμπαρασταθούν.
Πως βλέπεις το μέλλον;
Δεν υπήρξε ποτέ στην μοντέρνα ιστορία της Συρίας τέτοιος φανατισμός. Παρά το ότι η Συρία ήταν μια πολυεθνική και πολυπολιτισμική χώρα υπήρχε ανοχή και αλληλοσεβασμός. Ο φανατισμός ήλθε από τα πάνω αλλά και από έξω. Τον καλλιέργησε ο Ασαντ για να χτυπήσει την επανάσταση και τον έφεραν μαζί τους και όλοι αυτοί που ήλθαν απ έξω να πολεμήσουν μαζί με το Ισλαμικό Κράτος. Ξέρουμε επίσης, ότι ο Ιsis είναι δημιούργημα της επέμβασης των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή και η κρίση θα συνεχίζεται καθώς προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους. Οι Σύριοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς
Οι ξένες κυβερνήσεις, Αραβικές αλλά και Ευρωπαϊκές δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για να βοηθήσουν τον Συριακό λαό, για να κτιστεί ένα ελεύθερο δημοκρατικό κράτος. Αντίθετα έριξα λάδι στη φωτιά για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος και αυτές οι συνθήκες είναι οι ιδανικότερες, για να κτιστεί αυτός ο φανατισμός. Όσο περισσότερο θα καθυστερεί η λύση στην Συρία, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχουν, για να κτίζουν οι φανατικοί το δικό τους Ισλαμικό κράτος.
Δεν περιμένουμε πια από τις δυτικές κυβερνήσεις να προσφέρουν καμιά λύση. Η ελπίδα μας είναι αυτά τα κινήματα που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και αλλού, σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες. Αυτά τα κινήματα και η πίεση που βάζουν στις κυβερνήσεις τους αλλα και ο δικός μας αγώνας μέσα στη Συρία ενάντια στον Ασαντ και τον Ιsis είναι η ελπίδα για να σταματήσουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να ανατρέψουμε τον Ασαντ και να κτίσουμε μια ειρηνική και δημοκρατική Συρία για όλους τους Σύριους, ανεξάρτητα θρησκείας, εθνικότητας ή άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.