CYTA: Αγώνες για να σταματήσει τo ξεπούλημα

Share it now!

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατέθεσε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση εταιρίας ιδιωτικού δικαίου CYTA LTD στη οποία θα μεταφέρει όλες τις εργασίες της CYTA και τα περιουσιακά της, κινητά και ακίνητα. Στο πρώτο στάδιο θα ανήκει στο κράτος και μετά θα πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Έτσι προχωρά στους σχεδιασμούς της για την ιδιωτικοποίηση της CYTA.

Αυτός ο σχεδιασμός του Συναγερμού δεν είναι νέος, υπήρχε από την εποχή της διακυβέρνησης Κληρίδη και την περίοδο που ήταν υπουργός Συγκοινωνιών ο Αβέρωφ. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ήταν και είναι το μανιφέστο του Συναγερμού. Δεν έχει να κάνει με κανένα από τα επιχειρήματα που προβάλει ο Συναγερμός ότι θα φέρει ανάπτυξη και «φρέσκο» χρήμα στην οικονομία και θα εκσυγχρονίσει τον οργανισμό και ότι με τον ανταγωνισμό θα έχουμε πιο φτηνές και καλές υπηρεσίες.

Όλα αυτά είναι της Χαλιμάς τα παραμύθια.

Πρώτα απ, όλα η CYTA ήταν και είναι ο τρίτος πιο σύγχρονος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός παγκόσμια στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Εξακολουθεί να κάνει κέρδη εκατομμυρίων ακόμα και μέσα σε περίοδο κρίσης και να παρέχει από τις πιο φτηνές υπηρεσίες στην Ευρώπη. Η χρέωση στην κλίση ανά λεπτό είναι από τις πιο χαμηλές. Όσο αφορά τα κέρδη το 2014 έκανε 47,6εκ κέρδη και αυτό θα μπορούσαν να ήταν 70εκ αν δεν υπήρχε το σχέδιο εξόδου και η καταβολή των ωφελημάτων του προσωπικού.

Από το 2002 μέχρι το 2014 η CYTA έδωσε στο κράτος 650 εκατομμύρια. Αυτά τα κέρδη έγιναν μέσα σε συνθήκες ανταγωνισμού και όχι μονοπωλίου όπως λέει ο Συναγερμός αφού από το 2003 λειτουργά κάτω από τον ανταγωνισμό με άλλες εταιρίες και το καθεστώς προνομίων που δίνει ο ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών στους ιδιώτες ανταγωνιστές της CYTA. Αυτό τον δημόσιο πλούτο και τα εκατομμύρια κέρδη που κάνει θέλουν να χαρίσουν στους ιδιώτες σαν «έτοιμο ψητό» στο πιάτο. Η ιδιωτικοποίηση της CYTA όχι μόνο δεν θα φέρει «φρέσκο» χρήμα αλλά θα αφαιρέσει εκατομμύρια έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό .

Σήμερα η μελέτη της κυβέρνησης Αναστασιάδης εκτιμά την αξία του οργανισμού στο μισό δισεκατομμύριο. Είναι φανερό πως αυτή η κυβέρνηση που δεσμευόταν πριν τις εκλογές πως δεν θα κάνει ιδιωτικοποιήσεις τώρα θα ξεπουλήσει αυτό το οργανισμό έναντι «πινακίου φακής» . Είναι καθαρό πως θέλει να δώσει την CYTA με ζημία του κράτους σε ιδιώτες «ημέτερους» και να εκχωρήσει αυτό τον δημόσιο πλούτο που έγινε με τα χρήματα του φορολογούμενου και τους κόπους και τις θυσίες του προσωπικού. Αυτά τα εκατομμύρια κέρδη δεν έγιναν τυχαία έγιναν με την τεχνογνωσία των εργαζομένων που είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι από το πιο άρτια εκπαιδευμένο και τις παραχωρήσεις και τις θυσίες που τους επέβαλαν όχι μόνο με τις αποκοπές για τα μνημόνια, αλλά και με την περαιτέρω μείωση μισθών και ωφελημάτων. Σε πολλές μόνιμες θέσεις, σήμερα εργάζονται ωρομίσθιοι ή έκτακτοι. Ακόμα και στο μόνιμο προσωπικό έχουν γίνει μειώσεις μισθών. Χαρακτηριστικά στους πτυχιούχους έχει γίνει μείωση από την Α9 στην Α8-2 δηλαδή σχεδόν τους έχουν ρίξει στην Α7.

Για πιο στρατηγικό επενδυτή μιλούν. Σαν τον στρατηγικό επενδυτή στη Λαϊκή, τον Βγενόπουλο; Όλοι αυτοί στο μυαλό τους έχουν μόνο το πώς θα βγάλουν περισσότερο κέρδος με νόμιμο ή παράνομο τρόπο και όχι να προσφέρουν στον καταναλωτή καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες. Ποιος από αυτούς θα επένδυε για να πάρει σε κάθε απομακρυσμένο χωρίο της Κύπρου τηλεφωνία και μετά από λίγα χρόνια ιντερνέτ και μάλιστα σε χωρία που μπορούσε να είχε μόλις 30 οικογένειες, μόνιμους κατοίκους. Κανείς από αυτούς δεν νοιάζεται για τους ηλικιωμένους αν θα έχουν τηλέφωνο ή όχι. Βλέπουμε τι γίνεται σήμερα με τα καύσιμα και τον «ελεύθερο» ανταγωνισμό, πόσο νοιάζονται για τον καταναλωτή και τις χαμηλές τιμές. Αντίθετα υπερτιμολογούν και προσυμφωνούν τις τιμές οι τέσσερεις εταιρείες που εισάγουν πετρέλαιο, σε βάρος του καταναλωτή.

Με το στρατηγικό επενδυτή θα γίνουν τα ίδια και χειρότερα στην τηλεφωνία Όμως δεν είναι μόνο το ζήτημα των χαμηλών τιμών. Το πιο σημαντικό είναι ότι εκχωρούν τον δημόσιο πλούτο και τα κέρδη αυτού του οργανισμού στους ιδιώτες και μάλιστα την ώρα που κοινωνικοποιούν τα χρέη και τις ζημιές των τραπεζών, φορτώνοντας τα στις πλάτες των εργαζομένων.

Για τους εργαζόμενους θα σημαίνει ακόμα χειρότερους όρους εργοδότησης και χωρίς καμιά ασφάλιση . Στον ΟΤΕ με τον στρατηγικό επενδυτή 20,000 χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις δουλείες τους. Εδώ λένε στους εργαζόμενους ότι τάχα είναι εξασφαλισμένοι, και να μην ανησυχούν. Με την συνέπεια που έδειξε ο Αναστασιάδη στις δεσμεύσεις του, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούν διπλά. Οι επιλογές που δίνουν στους εργαζόμενους να πάνε στην νέα εταιρία με τους νέους όρους εργοδότησης και να τους δώσουν μετοχές δεν είναι επιλογή. Τι αξία μπορούν να έχουν οι μετοχές αφού το ίδιο το Κυπριακό χρηματιστήριο είναι ψόφιο, αφού έχει καταπιεί τις καταθέσεις και τις μικροοικονομίες χιλιάδων απλών ανθρώπων. Ούτε η επιλογή να πάνε σε άλλο κλάδο της δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί λύση. Εργαζόμενους με τεχνογνωσία θα τους πετάξει σε ένα τμήμα να αποτελούν τον «τζόκερ» σε κάθε τμήμα όπου υπάρχει έλλειψη και φόρτος εργασίας .Όλα αυτά για να ξεφορτώσει τον ιδιώτη επενδυτή από τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τις δεσμεύσεις από τις συλλογικές συμβάσεις.

Αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός αλλά πισωγύρισμα. Στη Ελλάδα 14αεροδρόμια θα παραχωρηθούν σε επενδυτή, στην Fraport σε εξευτελιστική τιμή. Τα ίδια θέλουν να κάνουν και εδώ να πουλήσουν την CYTA στη Vodafone η κάποιο άλλο ξένο ή ντόπιο επενδυτή. Να ξεπουλήσουν αυτές τις υπηρεσίες στους ιδιώτες για ψίχουλα

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πούνε ένα βροντερό όχι. Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δεν είναι αυτές που περιμένουν οι εργαζόμενοι από τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες. Πρώτο δεν έχουν ακόμα κοινή θέση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα η συντεχνία των μηχανικών φλερτάρει ακόμα με τις ιδιωτικοποιήσεις ότι τάχα θα ωφελήσει τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού. «Μέτρα» έχουν εξαγγείλει η ΣΥΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ. Αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν την ενημέρωση του κοινού μεταφέροντας αυτή την ενημέρωση έξω από τα cytashop στο άνοιγμα της Λήδρας σε καθημερινή βάση. Δεύτερο μέτρο θα ξεκινήσουν ένα κύκλο συναντήσεων-ενημέρωσης των κομμάτων. Η ΕΠΟΕΤ-ΣΕΚ και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν εξάγγειλαν καμία αντίδραση. Σίγουρα αυτή η διασπαστική στάση κτυπά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους. Όμως και οι αντιδράσεις της ηγεσίας της ΣΥΔΗΚΕΚ και της ΠΑΣΕ είναι αναποτελεσματικές, φέρνουν απογοήτευση και παγώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Καλή η ενημέρωση του κοινού και των κομμάτων αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η ηγεσία της ΕΠΟΕΤ-ΣΕΚ λέει πως τα μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός και ανεπίσημα πως η απεργίες θα βλάψουν τον αγώνα τους. Αυτό έλεγε η ΣΕΚ και στις Κυπριακές Αερογραμμές και είδαμε το τέλος τους και πως αγωνίζονται ακόμη οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.

Χρειάζονται δυναμικά απεργιακά μέτρα. Αν οι ηγεσίες κάποιων συντεχνιών δεν βλέπουν αυτή την ανάγκη για τους δικούς τους λόγους, τότε είναι η ώρα των ίδιων των εργαζομένων να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Εργαζόμενοι από όλες τις συντεχνίες να καλέσουν κοινή Γενική Συνέλευση και να προχωρήσουν σε επιτροπή αγώνα με την εξαγγελία απεργιακών μέτρων. Αυτό θα δώσει αυτοπεποίθηση και θα γεμίσει ελπίδες τους εργαζόμενους. Αυτό θα πιέσει και τις ηγεσίες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα που θα κτυπούν τα κέρδη του οργανισμού και θα κάνουν τον οποίο επενδυτή να το σκεφτεί καλά αφού θα βλέπει ένα δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα που θα το βρει μπροστά του. Στον ΟΤΕ εργαζόμενοι δεν άφηναν τους υποψήφιους επενδυτές να μπουν στα κτίρια του ΟΤΕ κτίζοντας ένα ανθρώπινο τείχος έξω από τα κεντρικά κτίρια.

Χρειάζεται ακόμα ο συντονισμός όλων των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς όπως η ΑΗΚ και τα Λιμάνια που αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο να ξεπουληθούν σε ιδιώτες. Αν συντονίσουν τον αγώνα τους αυτοί οι κλάδοι θα έχουν πολλαπλάσια δύναμη και μπορούν να κερδίσουν.

Νίκος Αγιομαμίτης