Nέα Ωρολόγια Προγράμματα

Share it now!

Η εκπαίδευση στην υπηρεσία της αγοράς

«Τι σόι υπουργείο παιδείας και πολιτισμού κόβει τον πολιτισμό», έγραφαν τα πανό των καθηγητών στη διαμαρτυρία τους. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ετσιθελικά αποφάσισε να εφαρμόσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (ΝΩΠ) ξεσηκώνοντας θύελλα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς .

Ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι το ΝΩΠ στοχεύει στην: «Αναδιαμόρφωση του λυκείου μέσα από τη διαμόρφωση κατευθύνσεων επιλογής μαθημάτων, διορισμούς στην εκπαίδευση στη βάση των γνώσεων, των προσόντων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και νέο σύστημα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών»

Η πρόταση αφορά τα ωρολόγια προγράμματα, τη διάρθρωση δηλαδή του σχολικού προγράμματος. Όπως δήλωσε ο Υπουργός «στόχος είναι η δημιουργία κατευθύνσεων επιλογής μαθημάτων σε σύγχρονους επιστημονικούς τομείς, οι οποίες θα δώσουν τις απαραίτητες βάσεις στα παιδιά μας για να μεταβούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά, παράλληλα, συνδέονται και με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας».

Αυτή είναι και η ουσία όπως ομολογεί ο Υπουργός, η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς. Τι θα εξυπηρετεί δηλαδή καλύτερα τους επιχειρηματίες, τους βιομήχανους, τους εμπόρους τους τραπεζίτες και τους ξενοδόχους.

Στην ουσία ανατρέπει την όποια προσπάθεια έγινε για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση Χριστόφια με στόχο ένα πιο δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που να προσφέρει πραγματική μόρφωση σε όλα τα παιδιά.

Τώρα έρχεται να προσφέρει εξειδίκευση και εξατομικοποίηση σε ένα σχολείο όπου οι «καλοί» θα προχωρούν και οι άλλοι θα ρίχνονται στα τάρταρα της αγοράς ξυπόλυτοι. Ανοίγει ακόμη μια πόρτα στην ιδιωτική εκπαίδευση και την παραπαιδεία αφού αφαιρεί ώρες διδασκαλίας από μαθήματα όπως της πληροφορικής, των Αγγλικών, της Μουσικής, της Τέχνης, της τεχνολογίας ενώ καταργεί την αγωγή του πολίτη και την συμβουλευτική. Η δικαιολογία ότι υπάρχουν ειδικά Μουσικά Λύκεια ή Αθλητικά δεν ευσταθεί γιατί σε αυτά μπαίνουν 20 περίπου άτομα τον χρόνο.

Παράλληλα αυξάνει τις ώρες των αρχαίων, των νέων ελληνικών και γενικά των μαθημάτων που καλλιεργούν τα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη» με τη δικαιολογία μάλιστα ότι «ζούμε σε ημικατεχόμενη πατρίδα».

Η πρόταση του υπουργού θα έχει ακόμη σαν αποτέλεσμα αρκετοί εκπαιδευτικοί, κυρίως έκτακτοι των ειδικών μαθημάτων να μείνουν χωρίς δουλειά, παρά το ότι δουλεύουν για αρκετά χρόνια με αυτό το καθεστώς.

Κατάφερε ακόμη με την πρόταση του ο Υπουργός να διασπάσει τους καθηγητές και να στρέψει τους μεν εναντίον των δε αφού αφαιρεί ώρες από τον ένα κλάδο και προσθέτει στον άλλο. Ο Ταλιαδώρος, πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, φιλόλογος ο ίδιος, και γνωστός για τις εθνικιστικές του θέσεις αποδέχτηκε την πρόταση του Υπουργού και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους καθηγητές. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ τοποθετήθηκε αντίθετα και έστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό δηλώνοντας την αντίθεση της.

Η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ήταν αρκετά πετυχημένη. Έγινε έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και είχε τον χαρακτήρα συναυλίας. Διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Καθηγητών Μουσικής (ΟΕΛΜΕΚ), με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Καθηγητών Τέχνης, Οικιακής Οικονομίας, Πληροφορικής, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, καθώς και των Εκπαιδευτικών Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης και της Επιτροπής Συμβασιούχων Εκτάκτων και Αντικαταστατών Καθηγητών της ΟΕΛΜΕΚ.

Κρατούσαν πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη», «Η μουσική είναι πολιτισμός», «Οι μουσικοί επιμένουν να μείνει το πολιτισμού στο Υπουργείο Παιδείας», «Να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του ΥΠΠ για αναβάθμιση της Βιολογίας. Όχι στην υποβάθμιση της Βιολογίας», «Μη ρίχνετε τα αγγλικά στην παραπαιδεία», «Εκπαίδευση χωρίς τέχνη, σχολεία χωρίς αξίες».

Η Νάταλη Χριστοφίδου, καθηγήτρια Τέχνης, δήλωσε ότι «ελπίζουμε να μην πετάξουν έξω τον πολιτισμό και να θέλουν να λέγονται Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «οι τέχνες, η μουσική, οι κλάδοι μέσω των οποίων τα παιδιά εκφράζονται και δημιουργούν, πρέπει να μείνουν στα σχολεία και είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και ελπίζω να εισακουστούν οι εκκλήσεις μας». Ο Σωτήρης Χαραλάμπους της Προοδευτικής Κίνησης δήλωσε ότι «σαφώς θυματοποιούνται κάποιοι κλάδοι με την απαράδεκτη πρόταση του ΥΠΠ, η οποία μας παίρνει 50 χρόνια πίσω σε ένα σχολείο που είναι ξεπερασμένο, ένα σχολείο των στείρων γνώσεων, του παπαγαλισμού και της αποστήθισης, το οποίο έχει κάνει τον κύκλο του». Ο Γιάννης Τριταίος, Πρόεδρος των Συμβασιούχων Εκτάκτων και Αντικαταστατών, δήλωσε ότι «εκφράζουμε σφοδρότατα παράπονα κατά του ΥΠΠ για τα προγράμματα τα οποία προτίθεται να εφαρμόσει και τα οποία οδηγούν πολλούς εκπαιδευτικούς στην ανεργία… Επηρεάζονται 717 άτομα της προϋπηρεσιακής και άλλα 150 άτομα έκτακτοι και αντικαταστάτες».

Οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα. Η διάθεση μέσα στους συναδέλφους υπάρχει. Ο θυμός υπάρχει. Εκείνο που χρειάζεται είναι να οργανωθεί και να συντονιστεί ο αγώνας ώστε όλοι μαζί να κατέβουν σε απεργία και συλλαλητήριο. Οι τετράωρες στάσεις και η αποχή από κάποιες δραστηριότητες δεν είναι αρκετές. Δεν μπορούν να πιέσουν το Υπουργείο. Χρειάζεται απεργία διαρκείας και μάλιστα τώρα που πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και πρέπει να προετοιμαστούν γιορτές, βαθμολογίες και άλλα. Η πλειοψηφία των γονιών και των μαθητών είναι σίγουρα με το μέρος των εκπαιδευτικών γιατί καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά τους έχουν μετατραπεί σε πειραματόζωα για χάρη του κέρδους.

Αγγελική Μιχαήλ