Άμα δεν μας αρέσει η αλήθεια αλλάζουμε την ιστορία

Share it now!

Η αντίδραση των διάφορων εθνικόφρονων για το βιβλίο της ιστορίας της Γ Λυκείου και την αναφορά του στον αγώνα της ΕΟΚΑ δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την υποκρισία αλλά και την παραχάραξη της ιστορίας που γίνεται συστηματικά απο αυτούς που έχουν την εξουσία.

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι «σε μια εποχή που τα αντιαποικιακά κινήματα σε άλλες χώρες έδιναν προτεραιότητα όχι μόνο στην εθνική απελευθέρωση αλλα και στη κοινωνική πρόοδο, η ΈΟΚΑ του στρατηγού Γρίβα πρόβαλλε ενα κοινωνικά υπερσυντηρητικό εθνικισμό». Αυτό βέβαια είναι ένας πολύ ήπιος και μετριοπαθής τρόπος για να περιγράψει κανείς τα βρώμικα εγκλήματα του Γρίβα σε βάρος της αριστεράς το ‘55-’59. Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή. Ο Γρίβας, και η ΕΟΚΑ είχαν σαν στόχο να εξουδετερώσουν την αριστερά σαν πολιτική δύναμη και να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε αυτοί που θα διαδέχονταν τους άγγλους στην εξουσία θα ήταν η δεξιά παράταξη. Γι αυτό και έφτασε στο σημείο να σκοτώσει περισσότερους ελληνοκύπριους παρά άγγλους αποικιοκράτες στους οποίους υποτίθεται ότι είχε κηρύξει τον πόλεμο.
Οταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τους μύθους που θέλουμε να καλιεργούμε μας φταίνε τα βιβλία της ιστορίας και τα αλλάζουμε. Βέβαια ο Υπουργός Παιδείας, Ουράνιος Ιωαννίδης επειδή ξέρει ότι δύσκολα θα βρεί σοβαρούς ιστορικούς στην Ελλάδα που θα επιβεβαιώσουν τη δική του εκδοχή για τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ αποφάσισε την απόσυρση του σχετικού βιβλίου απο τα ελληνοκυπριακά σχολεία ενώ θα στείλει και φυλλάδια στο ελληνικο Υπουργείο Παιδείας απο τα οποία να διδάσκουν «σωστά» τον αγώνα του ‘55-’59 και στα ελληνικά Λύκεια. Οσα ψέμματα και να πουν, ότι και να κάνουν, η αλήθεια είναι εκεί, και κάποιες στιγμές θα τους ξεφεύγει και θα βγαίνει στην επιφάνεια.