Η Εργατική Δημοκρατία υποστηρίζει και συμμετέχει στην διαδήλωση την ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, η ώρα 11:00 στην Πλατεία Ελευθερίας

Share it now!
Για καταδίκη της εγκληματικής επιχείρησης «σκούπας», κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και κατά της δικαστικής πρακτικής που την ανέχεται και την ξεπλένει.
Στις 22 Σεπτέμβρη η γαλλική αστυνομία σε μια πρωτοφανή σε βαρβαρότητα επιχείρηση ισοπέδωσε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών, γνωστό ως «ζούγκλα», που φιλοξενούσε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής, κοντά στο λιμάνι του Καλέ. Στην παραγκούπολη ζούσαν υπό αθλιότατες συνθήκες (χωρίς τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες) 1.000 μετανάστες και η αστυνομία συνέλαβε 278, εκ των οποίων οι 132 ήταν ανήλικοι. Η επιχείρηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από αντιρατσιστικές οργανώσεις.
Λίγες μέρες αργότερα η κυπριακή Αστυνομία ‘μεγαλούργησε’ ακόμη μία φορά αντιγράφοντας τις μεθόδους της διαβόητης αστυνομίας του Σαρκοζί. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου η Αστυνομία, επικαλούμενη εμπέδωση του "αισθήματος ασφάλειας των πολιτών", πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια μεταναστών, αφού πρώτα απέκλεισε περιμετρικά την παλιά Λευκωσία με οδοφράγματα! Τσουβάλιασε περίπου 120 από αυτούς και τους οδήγησε με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα για ‘εξακρίβωση στοιχείων’. Ανάμεσά τους ήταν και μητέρα με τα δύο ανήλικα παιδιά της, καθώς επίσης και μια έγκυος. Την επιχείρηση κάλυπταν τα τηλεοπτικά κανάλια!
Πέρα από τη βάρβαρη αυτή και ρατσιστική επιχείρηση της Αστυνομίας έχουμε να κάνουμε και με την κατάφορη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων με σκοπό τον εκφοβισμό και εξευτελισμό των μεταναστών.
Πρωταγωνιστές στην υστερία ξενοφοβίας υπήρξαν, εκτός από ορισμένα ΜΜΕ και πολιτικοί του ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, μετωπικές οργανώσεις φασιστών τύπου Χρυσής Αυγής, όπως είναι το «Πατριωτικό Κίνημα ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» και το «Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο» οι οποίοι πανηγύρισαν ικανοποιημένοι διότι υλοποιείται η δικιά τους ρατσιστική ατζέντα.
Δεν πρέπει να περιμένουμε να μεγαλώσουν τα φασιστικά αυτά εκτρώματα και να βγάλουν έξω τάγματα εφόδου κυνηγώντας μετανάστες για να τους αντιμετωπίσουμε.
Το σημαντικότερο όμως είναι να μην αφήσουμε να περάσουν αναπάντητες οι βάρβαρες και ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας, είτε πρόκειται για μετανάστες, ή φοιτητές, νεολαίους ή πολίτες.
Γι’αυτό καλούμε κάθε δημοκράτη, αντιρατσιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συμμετάσχει στη διαδήλωση. Την κινητοποίηση καλούν η ΚΙΣΑ, η Κίνηση Πολιτών ALERT και η Κίνηση κατοίκων της Παλιάς Λευκωσίας.

Διαβάστε τη διακήρυξη της Kίνησης Πολιτών ALERT που ακολουθεί:

Η πρόσφατη επιχείρηση «σκούπα» (25/9/09) της Αστυνομίας στην παλιά Λευκωσία κατά των μεταναστών αποτελεί μια νέα κατάφορη προσβολή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοκρατικού κεκτημένου στην Κύπρο. Η επιχείρηση παραβιάζει, μεταξύ άλλων, το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που απαγορεύει τη μαζική απέλαση αλλοδαπών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία αντί να εργάζονται για την πάταξη του εγκλήματος, με τις δική τους παράνομη επιχείρηση υποδαυλίζουν το ρατσιστικό έγκλημα. Η Αστυνομία έστησε οδοφράγματα στην παλιά πόλη, μπούκαρε στα σπίτια των μεταναστών και σύλλαβε πάνω από 150 μετανάστες (μεταξύ των οποίων και έγκυες γυναίκες), τους πέρασε χειροπέδες και τους μετέφερε στους αστυνομικούς σταθμούς για εξακρίβωση στοιχείων. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών των μεταναστών δεν είχε τακτοποιημένα χαρτιά, πράγμα που αποτελεί απλώς ένα διοικητικό παράπτωμα και όχι έγκλημα.
Η ρατσιστική επιχείρηση σκούπα που μεταχειρίζεται σαν σκουπίδια τους μετανάστες αποτελεί μια νέα πράξη αυθαίρετης αστυνομικής βίας που προστίθεται σε μια σειρά άλλων περιστατικών όμοιας φύσης. Ο άγριος ξυλοδαρμός δύο φοιτητών από την γνωστή ομάδα των 10 αστυνομικών που προβλήθηκε από όλα τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα είναι ένα από τα πολλά αυτά περιστατικά. Οι 10 βασανιστές αθωώθηκαν από το δικαστήριο, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε επ’ αόριστον την εξέταση της έφεσης της εισαγγελίας. Οι δέκα βασανιστές κυκλοφορούν ανάμεσα μας, ενώ καθ’ όλα νόμιμοι μετανάστες σύρονται με χειροπέδες στα μπουντρούμια της αστυνομίας σαν κοινοί εγκληματίες.
Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση «σκούπα» αποδοκιμάστηκε ακόμη και από τον Υπουργό Εσωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζουν προκλητικά να υπεραμύνονται της παράνομης και ρατσιστικής τους επιχείρησης και απειλούν μάλιστα ότι θα επαναλάβουν τέτοιου είδους ενέργειες.
Η Kίνηση Πολιτών ALERT, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα όλων των κατοίκων της Δημοκρατίας, Κυπρίων και μεταναστών, καταδικάζει την εγκληματική επιχείρηση «σκούπα» και καλεί σε μια μαζική διαδήλωση κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και κατά της δικαστικής πρακτικής που την ανέχεται και την ξεπλένει. Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, η ώρα 11:00 στην πλατεία Ελευθερίας.
Ζητούμε την άμεση παύση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας που φέρουν την πολιτική ευθύνη της επιχείρησης και που απειλούν να συνεχίσουν αυτές τις παράνομες και ρατσιστικές πρακτικές. Επίσης ζητούμε την άμεση αναθεώρηση του Νόμου περί μετανάστευσης που επιτρέπει την είσοδο της Αστυνομίας στα σπίτια των μεταναστών χωρίς δικαστικό ένταλμα.

  • Όχι στην υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοκρατικού κεκτημένου.
  • Όχι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.
  • Όχι στην αστυνομική αυθαιρεσία και το δικαστικό της ξέπλυμα.
  • Όχι στη δημοκρατία της μπανάνας.
  • Όλες και όλοι με μπανάνες και σφυρίχτες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις 11 π.μ στην πλατεία ελευθερίας.