Ο ρατσιστικός ψηφοθηρικός λόγος άλλοθι για τους νεοφασίστες

Share it now!

Ανακοίνωση Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας

Ο ρατσιστικός ψηφοθηρικός λόγος άλλοθι για τους νεοφασίστες

Με ευκαιρία την παγκόσμια μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων τις 21 Μαρτίου, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία καταδικάζει τις επιθέσεις κατά μεταναστών και νέων, τις παρελάσεις εκφοβιστικού τύπου, όπως και τη στήριξη που εξασφαλίζουν ακροδεξιές και νεοφασιστικές οργανώσεις από θρησκευτικούς και πολιτικούς παράγοντες.

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών, υποψήφιοι βουλευτές από διάφορα κόμματα παρελαύνουν σε τηλεοπτικά κανάλια και διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών, το ύψος των επιδομάτων που παίρνουν κ.λπ., καλλιεργώντας έτσι τη ξενοφοβία και το ρατσισμό. Πολλά ΜΜΕ όχι μόνο φιλοξενούν ένα ξενοφοβικό λόγο, αλλά συμβάλλουν ενεργητικά στη διαστρέβλωση των γεγονότων, καλλιεργώντας έτσι το ρατσιστικό μίσος.

Ο ψηφοθηρικός λαϊκισμός κάποιων και η παραπληροφόρηση σε θέματα μετανάστευσης, σε μια περίοδο όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι ή αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα, όπου το κοινωνικό κεκτημένο σε νευραλγικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία κλπ) απειλείται λόγω της οικονομικής κρίσης, καλλιεργεί ένα έδαφος που ευνοεί τις νεοφασιστικές οργανώσεις τύπου ΕΛΑΜ που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην Κύπρο.

Ο κυπριακός νεοφασισμός, όμως, δεν περιορίζεται σε πράξεις ρατσιστικού μίσους. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού που επιθυμεί ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους, ενώ παραπλανεί και αποπροσανατολίζει σχετικά με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Ο στόχος των νεοφασιστικών οργανώσεων δεν είναι μόνο οι μετανάστες, αλλά το συνδικαλιστικό και δημοκρατικό κεκτημένο ευρύτερα.

Είναι ευθύνη της κοινωνίας των πολιτών και όλων όσοι σέβονται τα δημοκρατικά δικαιώματα να αντικρούσουμε τα ψέματα των νεοφασιστικών οργανώσεων και των δημαγωγών κάθε λογής που με τα λόγια και τις πράξεις τους καλύπτουν και νομιμοποιούν αυτές τις οργανώσεις.

ΣΆ αυτό το πλαίσιο η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία άρχισε τη συγκέντρωση υπογραφών από πολιτικούς και άλλους παράγοντες με σκοπό την ίδρυση ενός ευρύτατου μετώπου που θα απαντά με τη γλώσσα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας στα όποια ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα και που θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη νεοφασιστικών οργανώσεων στη Κύπρο.

18/03/2011