ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Κοινό κείμενο αριστερών οργανώσεων για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

Κοινό κείμενο οργανώσεων της Αριστεράς ενάντια στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στη Αθήνα στις 17-19/9. Οι οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο, καλούν την Παρασκευή 17/9 στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια ως πρώτη αντίδραση, με πανό, μοίρασμα προκηρύξεων κλπ:

Όχι στη Σύνοδο πολέμου του ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17-19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία, το αντιπολεμικό κίνημα. Τα γεράκια του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν για να προετοιμάσουν τις επόμενες επιθετικές κινήσεις σε βάρος των λαών και των ανταγωνιστών τους.

Η σύνοδος πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, που επισφράγισε την ήττα της ολέθριας 20χρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και κατοχής στη χώρα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό του Αφγανιστάν, που αντιμετωπίζει νέα μεγάλα προβλήματα με το καθεστώς των Ταλιμπάν, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και επιβουλή.

Η αποχώρηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν σηματοδοτεί τη νέα ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με το ελληνικό κράτος να εμπλέκεται αποφασιστικά με την συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ, της αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, του συνόλου του αστικού κόσμου. Με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας να είναι πάντα στο προσκήνιο, τα κράτη-μέλη ΝΑΤΟ και ΕΕ ορθώνουν νέα Τείχη του Αίσχους εναντίον των προσφύγων. Στην Ελλάδα ολοένα και πιο έντονη είναι η στρατιωτική αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών, που αντιμετωπίζονται ως «εισβολείς», που παραβιάζουν τα σύνορα της Ε.Ε. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων άμεσης επέμβασης, για να παρεμβαίνουν παγκόσμια υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα κυοφορείται η υπογραφή της νέας 5χρονης συμφωνίας «Αμυντικής Συμμαχίας» μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, με την οποία παραχωρούνται νέες βάσεις στις ΗΠΑ και μετατρέπεται ακόμη περισσότερο ολόκληρη η ελληνική επικράτεια σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεκπαιδεύονται για να συμμετέχουν ακόμη πιο ενεργά στους βρόμικους πολέμους τους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πραγματοποιεί δυσβάστακτους εξοπλισμούς, την ώρα που σαρώνουν η πανδημία, η ακρίβεια, η υπερεκμετάλλευση και η ανεργία. Ετοιμάζεται να στείλει μοίρα πυραύλων Patriot στη… Σαουδική Αραβία!

Στο τραπέζι των συζητήσεων των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ θα τεθούν:

Οι επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του NATO. Η διάταξη Αποτροπής και Άμυνας της Συμμαχίας. Η υλοποίηση των δύο νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους «Αποτροπή και Άμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου NATO». Επίσης, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία «NATO 2030» και οι απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις.

Για όλους αυτούς του λόγους η πραγματοποίηση της Συνόδου στην Αθήνα σκορπά ανησυχία στον λαό. Θέτει την ανάγκη για μια αποφασιστική απάντηση του μαζικού κινήματος. Αγωνιζόμαστε για:

Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ – Διάλυση της συμμαχίας του θανάτου.

Καταδικάζουμε όλους τους Ιμπεριαλιστές και τους ανταγωνισμούς που απειλούν τους λαούς.

Λέμε όχι στους νέους Ψυχρούς Πολέμους και την κούρσα των Εξοπλισμών.

Να κλείσουν όλες οι βάσεις και να σταματήσουν οι συνεκπαιδεύσεις.

Κανένας στρατιώτης και πολεμικό μέσο εκτός συνόρων. Να επιστρέψουν άμεσα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που δρουν στο εξωτερικό.

Λέμε όχι στους Άξονες Πολέμου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ και στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τον έλεγχο των θαλάσσιων και ενεργειακών δρόμων σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο.

Υπεράσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Ξεσηκωμός για να μην υπογραφεί η νέα 5χρονη ελληνο-αμερικανική συμφωνία εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να αντισταθούν στην κυβέρνηση της βίαιης αντεργατικής επίθεσης, των αυταρχικών μέτρων και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Υπογράφουν:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, «Κόκκινο Νήμα», ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ Σπάρτακος

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 16/09/2021 - 20:45

Απόφαση ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 9/9/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη για να συζητήσει την πολιτική κατάσταση και την παρέμβαση του μετώπου το επόμενο διάστημα.

Η ΚΣΕ εκτιμάει ότι όλες οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν πιο έντονα την κρίση του συστήματος και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι καταστροφικές πυρκαγιές, η χρεοκοπία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το κύμα ακρίβειας που φουντώνει σε συνδυασμό με όλες τις αντεργατικές επιθέσεις, έρχονται να τροφοδοτήσουν τη εργατική-λαϊκή οργή ενάντια στην κυβέρνηση.

Η ταπεινωτική ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το σύστημα, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ασκεί νέες πιέσεις στον ελληνικό καπιταλισμό και την κυβέρνηση.

Η μαζική διαδήλωση στις 9 Αυγούστου ενάντια στην κυβέρνηση των εμπρηστών, οι συνεχείς απεργίες στα νοσοκομεία ενάντια στις απολύσεις με πρόσχημα τον εμβολιασμό, είναι προμηνύματα για ένα καυτό φθινόπωρο μαχών σε όλα τα επίπεδα.

Άμεσο καθήκον του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η οργανωτική και πολιτική στήριξη των αγώνων που ανοίγουν την «αυλαία» του φετινού φθινοπώρου και η συμβολή του στην κλιμάκωσή τους κόντρα στην συναίνεση που δίνει απλόχερα ο ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από τη λογική της συμβολικής διαμαρτυρίας του ΚΚΕ. Παράλληλα θα πρέπει να εντείνει την πολιτική της παρέμβαση στην κατεύθυνση ευρύτερης συσπείρωσης του μαχόμενου αριστερού ριζοσπαστικού  δυναμικού στη λογική της συγκρότησης του πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 15/9 με προοπτική ένα κύμα απεργιών και καταλήψεων που θα στείλει στο σκουπιδοτενεκέ την Κεραμέως και όλη την αντιδραστική «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία.
  • Συμμετέχουμε στη διαδήλωση της17/9  στην Αθήνα, 7 μμ Σύνταγμα, ενάντια στην Σύνοδο των μεσογειακών κρατών της ΕΕ που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βάζουν μπροστά τα σχέδια λεηλασίας των «πράσινων» αρπακτικών της αγοράς. Στηρίζουμε τις δράσεις ενάντια στην σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι 19/9.
  • Στις 18/9 διαδηλώνουμε στο Κερατσίνι στην επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Η σύγκρουση με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που ανοίγει το δρόμο για την επανεμφάνιση των φασιστών είναι κρίσιμη μάχη για όλο το εργατικό κίνημα και τη νεολαία. Γι’ αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινήσεις και συλλογικότητες, συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι στον ένα χρόνο από την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας, με μέρα δράσης στις 7 Οκτώβρη και το μεγάλο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
  • Παράλληλα οργανώνουμε την εξωστρεφή δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την προβολή και συζήτηση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος που έχει ανάγκη η εποχή μας, ανοίγουμε τη συζήτηση για τις πολιτικές προϋποθέσεις για να νικήσουν οι αγώνες.   

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμάει ότι η κινητοποίηση του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις μάχες έχει και ως προϋπόθεση το άνοιγμα της συντροφικής πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της για όλα τα ζητήματα. Με αυτόν τον προσανατολισμό αποφάσισε την σύγκληση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου την Κυριακή 17 Οκτώβρη. Η ΚΣΕ θα συνεδριάσει άμεσα για να διαμορφώσει την εισήγησή της στο ΠΣΟ.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 10/9/2021

Tags: ΚΣΕCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 12/09/2021 - 19:15

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ για την προσαγωγή μελών της ΚΝΕ στην Ηγουμενίτσα

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ για την προσαγωγή μελών της ΚΝΕ στην Ηγουμενίτσα   Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της αστυνομίας να προσαγάγει μέλη της ΚΝΕ την ώρα που αφισοκολλούσαν στο παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας. Για την Ανταρσύα η αφισοκόλληση είναι ο τρόπος παρέμβασης στη πόλη, είναι η φωνή ενάντια στην αδικία εις βάρος των εργαζομένων και δεν τίθεται θέμα <<νόμιμου ή παράνομου>>. Καλούμε τον κόσμο να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα καταστολής στην πόλη μας. Η κρατική, αστυνομική τρομοκρατία δε μας φοβίζει. Θα ανατραπεί μαζί με την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης.   ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 09/09/2021 - 21:15

Το έργο του Μίκη θα μας συντροφεύει μέχρι τη νίκη.

Το έργο του Μίκη θα μας συντροφεύει μέχρι τη νίκη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του μία απέραντη μουσική δημιουργία, παρακαταθήκη για το μέλλον αλλά και μια πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή, που συνομιλεί με την Αριστερά, με την οποία στρατεύτηκε και πάλεψε.

Ο Μίκης σηματοδότησε με το έργο του την μεταπολεμική ελληνική μουσική. Ένα έργο που πήγαζε βαθιά από τον λαό και τους αγώνες του, από τα βάσανα και τις ελπίδες του, από τις απογοητεύσεις και τα όνειρά του. Ένα έργο που στηρίζεται στον παγκόσμιο πλούτο της παράδοσης, στον πολιτισμό που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μπόρεσε να την μετουσιώσει σε σύγχρονη τέχνη. Απέδειξε σε όλους ότι η "μεγάλη τέχνη" δεν είναι απρόσιτη για την εργάτες και τους φτωχούς ανθρώπους. Το αντίθετο. Κατάφερε να μπει και στο τελευταίο σπίτι, να γίνει ελπίδα και ανάσα για τον λαό.

Οι πιο μεγάλες του στιγμές ήρθαν όταν με τα τραγούδια του έδωσε φωνή και μελωδία, δύναμη και αυτοπεποίθηση, στην κραυγή ολόκληρων γενιών εργατών και νεολαίας που αγωνίστηκαν και μάτωσαν για ελευθερία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανεξαρτησία στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτές ήρθαν στην πιο αντιστασιακή, την πιο «αντάρτικη» περίοδο της ζωής του, όταν ήταν εξόριστος, κρατούμενος και κυνηγημένος από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς, τη χούντα, τους Αμερικάνους και τους συστημικούς κύκλους της μεταπολίτευσης.

Η ζωή και το έργο του Θεοδωράκη ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς και για αυτό δεν μπορούν να το οικειοποιηθούν οι εκπρόσωποι του αστικού κόσμου που επιδιώκουν να το κάνουν «σύμβολο της Ελλάδας». Η τέχνη του Μίκη υπηρέτησε την Ελλάδα των καταπιεσμένων, του αγώνα, του μεγαλείου του αντιφασιστικού αγώνα και του ΕΑΜ, τον πόνο του εμφύλιου και της εξορίας, τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Τα τραγούδια του Μίκη είναι τα τραγούδια του αγώνα, για όλους εμάς που παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο και όχι για τους εκπρόσωπους της αστικής πολιτικής που οι σάπιες αξιες τους πολέμησαν πάντα τις δικές του.

Ο «πολιτικός» Μίκης ενσάρκωσε την πορεία, τις τραγικές στιγμές και τις αντιφάσεις της αριστεράς στην οποία ανήκε. Από το "Καραμανλής ή τανκς", που έκφραζε τον μεταπολιτευτικό συμβιβασμό τμημάτων της αριστεράς, μέχρι τη συνεργασία και τελικά την υπουργοποίηση του στην κυβέρνση Μητσοτάκη το 1989-90, αμέσως μετά την περίοδο που ΚΚΕ και ΕΑΡ ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ συμμετείχαν στην κυβέρνηση αυτή, μέχρι και τη συμμετοχή του στα "μακεδονικά συλλαλητήρια", ο Μίκης προσπάθησε να εκφράσει το "έθνος" γενικά, και αυτό ήταν η μεγαλύτερη πολιτική αδυναμία του.    

Το αν μπορεί να διαχωριστεί η πολιτική στράτευση από το έργο ενός καλλιτέχνη είναι μία μεγάλη και πλούσια συζήτηση και κυρίως αν ο καλλιτέχνης είναι ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς κρατάμε απ τον Μίκη την ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ, τον Δεκέμβρη του 44, την Ικαρία και την Μακρόνησο, το "και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό", την εμπιστοσύνη και την συστράτευση με τον λαό.  Την ευγνωμοσύνη που πριν απ όλους μας "γνώρισε" την μεγάλη ποίηση, που έμαθε γενιές και γενιές να παλεύουν, να παίρνουν την ζωή τους στα χέρια τους, να βρίσκουν την έμπνευσή τους στα ιδανικά της ανθρωπιάς, του αγώνα, της δημοκρατίας, της σοσιαλιστικής επανάστασης και του κομμουνισμού.

Για όλα αυτά η απώλεια του Μίκη είναι τεράστια και η υπόσχεση που του δίνουμε είναι ότι το έργο του θα μας συντροφεύει μέχρι τη νίκη.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 09/09/2021 - 23:45

Ναι στον εμβολιασμό, όχι στις απολύσεις [του Γιώργου Ράγκου]

Γιώργος Ράγκος  

Η επίθεση της κυβέρνησης στους "ανεμβολίαστους" με το πρόσχημα, δήθεν, της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να περάσει. Είναι μία επίθεση που στόχο έχει από τη μία να κρύψει την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας (και του εμβολιασμού) και από την άλλη να διαιρέσει την εργατική τάξη και να ανοίξει τον δρόμο για απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα μετράει ήδη 13.600 νεκρούς από την πανδημία και, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "η εικόνα παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση και η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θνητότητα στην ΕΕ με 23,14 νεκρούς ανά εκατομμύριο (μέσος όρος των 14 πρώτων ημερών του Αυγούστου), ενώ ο μέσος όρος των 29 χωρών της ΕΕ είναι μόλις 7,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο". Και οι "επιτυχίες" της κυβέρνησης δεν σταματάνε εδώ. Αναλυτικά στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα εν μέσω πανδημίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Τον Ιούνιο οι επιπλέον θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 5,8% σε σχέση με τη μέση μηνιαία θνησιμότητα την περίοδο 2016-2019. Πρώτη ήταν η Λετονία με 20,5%, ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 18,2%.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η παραπάνω εικόνα έγινε ακόμα χειρότερη. Ενδεικτικός είναι ο δείκτης της πληρότητας των απλών κλινών και των ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία. Στα τέλη Ιουλίου, η πληρότητα των απλών κλινών ήταν στο 27% και των κλινών ΜΕΘ Covid ήταν στο 38%. Σήμερα είναι 45% και 70% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα οδηγήσει τον Σεπτέμβριο σε απότομη αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στην εξάντληση της πληρότητας. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο υποκριτική και εγκληματική είναι η κυβέρνηση.

Είναι υποκριτική όταν λέει, όπως για την αντιμετώπιση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ότι το "κύριο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής". Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα, έχουμε και ένα θάνατο κάθε μία ώρα.

Είναι εγκληματική γιατί όχι μόνο δεν στήριξε και δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, όχι μόνο δεν πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο "τέταρτο κύμα" εξαιτίας της μεταλλάξης Δ αλλά, αντίθετα, δήλωνε την πρόθεση να κλείσει "κοντινά νοσοκομεία" και τώρα θέλει να διώξει από το ΕΣΥ, σε περίοδο της έξαρσης, γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό τους. 

Ξέρουμε ότι υπεύθυνες για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι οι κυβερνήσεις και οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι ο κόσμος που δεν εμβολιάζεται.

Πανάκεια;

Συμπληρώνουμε ένα χρόνο που όλες οι κυβερνήσεις "επένδυσαν" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στα εμβόλια ως το Άγιο Δισκοπότηρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα εμβόλια αντιμετωπίστηκαν από τη μία ως εμπόρευμα και από την άλλη ως πανάκεια για την εξάλειψη της πανδημίας και την "επιστροφή στην κανονικότητα". Πουθενά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη, ιχνηλάτηση και αντιμετώπιση της πανδημίας ακόμα και όταν η επιστημονική κοινότητα (όσοι δεν ήταν σε διάφορες κυβερνητικές επιτροπές) φώναζε ότι ο εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος αλλά θα πρέπει να αφορά όλο τον πλανήτη και να συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας. Σήμερα, όλα τα μεγαλεπίβολα σχέδια εμβολιασμού των κυβερνήσεων έχουν πάει άπατα.

Θεωρητικά, στο τέλος του φετινού καλοκαιριού θα έπρεπε ήδη να έχει χτιστεί το περίφημο "τείχος της ανοσίας" αλλά, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ), "το ποσοστό (του εμβολιασμού στην Ελλάδα) απέχει σημαντικά από τον στόχο, που ολοένα αυξάνεται λόγω του ιδιαίτερα μολυσματικού στελέχους Δέλτα, με αποτέλεσμα η δημιουργία μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας έναντι του πανδημικού ιού να μοιάζει ανέφικτη. Αρχικά εκτιμούσαμε ότι περίπου 60%-70% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα έπρεπε να αποκτήσει ανοσία μέσω εμβολιασμού ή νόσησης για να ελεγχθεί η μετάδοση. Με τη μετάλλαξη Δέλτα, οι εκτιμήσεις αυτές αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω – άνω του 80% και ίσως 90% του πληθυσμού θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία. Αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά έως 12 ετών που δεν εμβολιάζονται αποτελούν περίπου τo 13% του πληθυσμού, βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσω εμβολιασμού. Στα παραπάνω προστίθενται επιπλέον προβληματισμοί, όπως η διάρκεια της ανοσίας και η διστακτικότητα του πληθυσμού απέναντι στο εμβόλιο".

Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί μόλις το 55% του πληθυσμού. Στην ΕΕ το ποσοστό είναι 57% και στις ΗΠΑ 51%. Το παγκόσμιο ποσοστό είναι σχεδόν το μισό, 27%, με την Αφρική στο 4,7%, την Λ. Αμερική στο 29%, τη Ρωσία στο 25% και την Ινδία στο 10%. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν δεσμεύσει από τις πολυεθνικές φαρμάκων πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τους πληθυσμούς τους, στερώντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στον εμβολιασμό από τους λαούς του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. Με αυτά τα (παγκόσμια και τοπικά) ποσοστά εμβολιασμού, οι μεταλλάξεις του ιού θα διαδέχονται η μία την άλλη κάνοντας τα εμβόλια να είναι πάντα ένα βήμα πίσω ως προς την αποτελεσματικότητα ή/και την αντιμετώπισή τους.

Αυτός ο φαύλος κύκλος φαίνεται ιδιαίτερα στο Ισραήλ και στη Μ. Βρετανία, στις δύο χώρες που κάνανε (σχετικά) γρήγορους και (σχετικά) μαζικούς εμβολιασμούς, με διαφορετικά εμβόλια, ως προς την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών εξαιτίας της μετάλλαξης Δ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, του οποίου το Ισραήλ έχει κάνει αποκλειστική χρήση, ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου γρηγορότερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τον κίνδυνο σημαντικών λοιμώξεων. Έως τον Αύγουστο, η αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο της Pfizer σε ό,τι αφορά τη μόλυνση μειώθηκε στο 39% και ακόμα και στο 16% για όσους είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τον Ιανουάριο. Ακόμα πιο ανησυχητικό, η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης για τους ευάλωτους (ηλικίες άνω των 65 ετών), οι περισσότεροι εκ των οποίων εμβολιάσηκαν τον Ιανουάριο, υποχώρησε στο 55%. Το Ισραήλ ξεκίνησε την χορήγηση της καθολικής τρίτης "αναμνηστικής" δόσης του εμβολίου από τις 30 Ιουλίου. Στη Βρετανία, όπου το 75% του (ενήλικου) πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, ο ανοσολόγος Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Oxford Vaccine Group, πρόεδρος της βρετανικής Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) και επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών για το εμβόλιο AstraZeneca, ενημερώνοντας τη διακομματική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι "το εμβόλιο μπορεί να επιβραδύνει απλά την εξάπλωση της πανδημίας...η μετάλλαξη Δ καθιστά μυθική έννοια την ανοσία αγέλης...η μετάλλαξη Δ θα εξακολουθήσει να μολύνει και ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί».

Εργατικός έλεγχος

Με αυτή την εικόνα, χρειάζεται πολύ θράσος από την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η τωρινή έξαρση της πανδημίας οφείλεται στους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι μεν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για να δουλέψει ο εμβολιασμός θα πρέπει να φύγει από τον καταστροφικό έλεγχο κυβερνήσεων και φαρμακευτικών και να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων και των επιστημόνων κάτω από κοινωνικό έλεγχο. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μακριά από εμπορικές και κυβερνητικές σκοπιμότητες και την λογική του κέρδους. Αυτό απαιτεί να δοθεί ο αναγκαίος και ικανός χρόνος για έρευνα και δοκιμές, να "σπάσουν" οι πατέντες και να υπάρχει συνεργασία και διαφάνεια όλων των ερευνητικών ομάδων. Μόνο μαζικά κοινωνικοποιημένα δημόσια συστήματα υγείας μπορούν να ενημερώσουν σωστά τον πληθυσμό, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να οργανώσουν ένα αναγκαίο πρόγραμμα εμβολιασμού σε κάθε χώρα του πλανήτη. Αλλά και αυτό από μόνο του δεν αρκεί γιατί το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια.

Η αντιμετώπιση και η εξάλειψη της πανδημίας χρειάζεται, πρώτα από όλα, ενίσχυση των συνθηκών πρόληψης που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης, εργασίας, μετακίνησης, ψυχαγωγίας και πάνω από όλα με ενίσχυση (με προσωπικό, τεχνολογία και κλίνες) όλων των καθολικά προσβάσιμων δημόσιων δομών υγείας, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τις κλίνες ΜΕΘ.

Η συνολική εξάλειψη της εμφάνισης των πανδημιών δεν είναι επιστημονικό – ιατρικό ζήτημα αλλά κοινωνικό. Οι αιτίες των πανδημιών δεν βρίσκονται στους παθογόνους ιούς αλλά στο σύστημα που γεννάει τις συνθήκες ώστε αυτοί οι ιοί να κυκλοφορούν μέσα μας. Η εργατική τάξη είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ξηλώσει το σύστημα που τις γεννά. Αυτή τη δύναμη είναι που φοβούνται οι Μητσοτάκηδες και αυτή τη δύναμη χρειάζεται να οργανώσουμε για να απαλλαγούμε από τις θανατερές αποτυχίες του καπιταλισμού. Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 02/09/2021 - 18:45

Κάτω η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που πετάει έξω απ’ τις σχολές 40.000 μαθητές

Κάτω η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που πετάει έξω απ’ τις σχολές 40.000 μαθητές

Όχι στην σφαγή της νεολαίας - Να καλυφθούν τώρα όλες οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ

Παιδεία για όλες και όλους - Όχι τους ταξικούς φραγμούς

Συγκέντρωση Παρασκευή 3/9, 19.00, Προπύλαια

 

Η ανακοίνωση των βάσεων και του αριθμού των εισακτέων στο πανεπιστήμιο έδειξε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ποια ήταν η πραγματική στόχευση για την κυβέρνηση της ΝΔ: Το πέταγμα δεκάδων χιλιάδων μαθητών έξω απ’ την ανώτατη εκπαίδευση για να διαμορφώσει μια νέα στρατιά ευέλικτων και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων και να δωρίσει πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί με φανατισμό! 

Περίπου 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός πανεπιστημίων, καθώς από τους 103.468 υποψήφιους εισήχθησαν 63.239, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ μια σειρά πανεπιστημιακά τμήματα να μένουν με ελάχιστους ή και καθόλου εισακτέους και η προοπτική τους είναι απλά να κλείσουν. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια βάρβαρη ταξική εκπαιδευτική πολιτική, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ολόκληρη η λαϊκή οικογένεια. Εκπαίδευση - εξεταστική κόλαση (διαγνωστικά τεστ στην ΣΤ’ δημοτικού και την Γ’ γυμνασίου, τράπεζα θεμάτων -ουσιαστικά πανελλήνιες εξετάσεις- από την Α’ Λυκείου, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όρια σπουδών και διαγραφές φοιτητών) υψώνοντας ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού, με στόχο μια παιδεία για λίγους. Γενική ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση από τα γυμνάσια και λύκεια που υποχρεώνονται να αναζητούν χορηγούς και να βρίσκουν έσοδα, μέχρι τα πανεπιστήμια και την έρευνα που είναι απόλυτα υποταγμένα στις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς, την ώρα που η κυβέρνηση μειώνει ακόμα περισσότερο την δημόσια χρηματοδότηση. Μια εκπαίδευση βαθιά αυταρχική που στη θέση των δημοκρατικών και παιδαγωγικών ελευθεριών, της συμμετοχής των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευόμενων, φτιάχνει μια διοικητική στρατιά «αξιολόγησης», ελέγχου και εκβιασμών, αστυνόμευσης και καταστολής.

Η κυβέρνηση έκλεισε πρώτα με εγκληματικό τρόπο για πάνω από 1,5 χρόνο όλη την εκπαίδευση και τώρα την ανοίγει χωρίς καμία βελτίωση σε ό,τι αφορά τις συνθηκών και την προστασία απ’ την πανδημία. Έδωσε τώρα σε αυτά τα παιδιά την χαριστική βολή με το πιο άθλιο σύστημα εισαγωγής, το οποίο εφάρμοσε αυτήν ακριβώς την χρονιά.  

Αυτή η βάρβαρη ταξική πολιτική που φέρνει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους πρέπει να ανατραπεί! Όχι με την αναμονή «αλλαγής κυβέρνησης» στις εκλογές, αλλά με αποφασιστικό πανεκπαιδευτικό αγώνα από σήμερα!

·         Κάτω τα αντιδραστικά νομοσχέδια! Αγώνας να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν!

·         Να καλυφθούν τώρα οι 18.000 κενές θέσεις σε Τμήματα! Να μην εφαρμοστεί ποτέ ξανά το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

·         Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους και όλες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης !

·         Όχι στον αυταρχισμό, κανένας αστυνομικός δεν θα πατήσει το πόδι του στις σχολές.

·         Μέτρα για την βελτίωση των υποδομών και των αιθουσών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Όχι στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις! 15 μαθητές ανά τάξη. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα παιδί προσχολικής αγωγής σε κοντέινερ! Αίθουσες τώρα για την στέγαση των νηπίων! 

·         Όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.

·         Όχι παιδεία για την αγορά, αλλά για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.  

·         "Απεγκλωβισμός" όχι της νεολαίας απ την μόρφωση και την δουλειά, αλλά απ την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ και την συναίνεση σε αυτή!

 

Όλοι στην κινητοποίηση την Παρασκευή 3/9 στις 19.00 στα Προπύλαια

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 02/09/2021 - 18:30

Περί εμβολιασμού. Υποχρέωση και Δικαίωμα. Τίνος και πως; [του Παναγιώτη Μαυροειδή]

Παναγιώτης Μαυροειδής

Το πρώτο γράφημα δείχνει την εκτόξευση των θανάτων στο Ιράν, στο φονικότερο ως τώρα κύμα, φτάνοντας τους 700 νεκρούς ανά μέρα.

Το δεύτερο δείχνει, αντίθετα, την καθήλωση των θανάτων στη Μεγάλη Βρετανία (παρά την συνέχιση της εξάπλωσης της covid-19).

Το τρίτο γράφημα μας δίνει (ένα μέρος από) την εξήγηση.

 

Στο μαρτυρικό, φτωχό και αποκλεισμένο Ιράν, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι μόλις 5% ενώ στην Βρετανία 62%.

Το contrast των δύο εικόνων δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το ίδιο συμβαίνει και παγκόσμια.

Αυτή τη στιγμή, είναι πλήρως εμβολιασμένο το 24,6% του πληθυσμού, παρά την πληθώρα των εμβολίων που υπάρχουν. Όμως, αν “σκαλίσουμε” τα νούμερα θα δούμε ότι στις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 1,4% των ανθρώπων!

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία τους θα είχαν σωθεί αν αποτελούσε προτεραιότητα ένα συντονισμένο παγκόσμιο πρόγραμμα ασφαλούς εμβολιασμού με οριζόντιες προτεραιότητες και όχι ανά χώρα.

Έτσι, και αυτό ακόμη το θετικότατο αποτέλεσμα της αποφασιστικής μείωσης νοσηλειών και θανάτων στις χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού (τα στοιχεία είναι συντριπτικά για όποιoν κάνει τον κόπο να τα δει), τίθεται υπό αίρεση, μιας και με όλη αυτή την καθυστέρηση των εμβολιασμών και τον “εθνικισμό” των εμβολίων, ο ιός μεταλάσσεται διαρκώς.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε πολιτικά, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μαζικό έγκλημα του κόσμου των κεφαλαίου, της αγοραίας λογικής και του κέρδους, σε βάρος της ανθρωπότητας και εδώ χρειάζεται να πάρουν όλοι/όλες σαφή θέση, πάνω στο κύριο ζήτημα. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό και σαφές: Η προστασία της λαϊκής υγείας και ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι αγωνιζόμαστε και απαιτούμε να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις και τα κράτη να, αναλάβουν στοιχειωδώς την ευθύνη τους με τον καθολικό εμβολιασμό να είναι μέρος αυτής.

Ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια, αλλά ουσιαστικό μέρος της λύσης.

Τα εμβόλια δεν ανήκουν στις πολυεθνικές, αλλά είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δουλειάς του επιστημονικού κόσμου, από τις ΗΠΑ ως την Κίνα και από την Κούβα ως την Ινδία.

Ο εμβολιασμός συνιστά ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ που πρέπει να αναληφθεί με συντονισμένο τρόπο, συνέπεια, πειθώ και χωρίς αυταρχισμούς και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.

Ο εμβολιασμός συνιστά επίσης ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ το οποίο και διεκδικούμε μαζί με όλα τα αναγκαία μέτρα για το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και την εργασία και τις λαϊκές ελευθερίες.

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια εκβιαστική τακτική με τα lockdowns, αντιστρέφει τα πράγματα.

Έτσι, από τη μιά, κουνάει το δάχτυλο προς τον κόσμο (που τρομοκρατεί και παραπληροφορεί διαρκώς) και του φορτώνει την (ατομική) “ευθύνη” και “υπόχρέωση”, ακριβώς για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες. Ευθύνες που αφορούν και την καθυστέρηση στον εμβολιασμό ειδικά των μεγαλύτερων σε ηλικία, αλλά και την εμπέδωση ενός γενικού κλίματος αόριστης δυσπιστίας στην οποία ψαρεύει μεταξύ άλλων η ακροδεξιά και ο ακραίος ανορθολογισμός.

Από την άλλη, διεκδικεί για τον εαυτό της το δικαίωμα για αυταρχικά μέτρα κάθε είδους, με διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και αξιοποίησή του σε λογικές αντριδραστικού “κοινωνικού αυτοματισμού”.

Να μη τους κάνουμε τη χάρη όμως. Στην πρώτη φάση της πανδημίας θεωρήσαμε ψευτοδίλλημα το “υγεία ή ελευθερία;” που λανσαρίστηκε για να επιβληθούν τα lockdowns αλλά και πολλά άλλα. Απαντήσαμε “υγεία και ελευθερία!”, με μέτρα υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και αρνηθήκαμε τόσο τα lockdowns όσα και τα άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα (πχ νόμος για διαδηλώσεις)

Ετσι και σε αυτή τη φάση αρνούμαστε το χυδαίο δίλημμα “εμβολιασμός από τον αστυνόμο και την απειλή της απόλυσης ή υγεία;”. Απαντάμε με την απαίτηση για καθολική, ισότιμη, ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος στον εμβολιασμό, ταυτόχρονα με μέτρα για την ανόρθωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αγωνιζόμαστε και συζητάμε ταυτόχρονα. Κάθε άλλο παρά ήταν αυτονόητα σωστή η θέση που πήραμε σαν αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά στην πρώτη περίοδο. Ήταν όμως σωστή και επιβεβλημένη. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και τώρα. Η πειθώ είναι και δική μας υποχρέωση. Και αναλαμβάνουμε αυτή την πολιτική ευθύνη.

 

Πηγή: Παντιέρα

https://pandiera.gr/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%87%cf%81%ce%ad%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%af/

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 02/09/2021 - 18:30

Ανασχηματισμός: κυβερνητικά αδιέξοδα και κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στον λαό

Ανασχηματισμός: κυβερνητικά αδιέξοδα και κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στον λαό

Το λίφτινγκ που επιχειρεί ο Κ. Μητσοτάκης μέσα από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του είναι το αποτέλεσμα των αδιεξόδων και των τραγικών αποτυχιών της κυβερνητικής πολιτικής, των λαϊκών αγώνων και αντιστάσεων, ενώ σηματοδοτεί την προσπάθεια κλιμάκωσης της επίθεσης ενάντια στον «εχθρό λαό» στα πιο κρίσιμα πολιτικά μέτωπα της επόμενης περιόδου.

Η αλλαγή του στο υπουργείο Υγείας, με την απομάκρυνση από το καυτό αντικείμενο της πανδημίας των Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη, είναι μία ακόμα ένδειξη πολιτικής χρεοκοπίας, όπως και η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από το υπουργείο Τουρισμού. Η προκλητική τοποθέτηση Θ. Πλεύρη στο Υπουργείο  αυτό εγκαινιάζει τον νέο γύρο επίθεσης για τη συρρίκνωση, την ιδιωτικοποίηση και τελικά την διάλυση της δημόσιας υγείας σε όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που στηρίζει η ΝΔ, με πρώτο βήμα τις απολύσεις χιλιάδων υγειονομικών στο όνομα δήθεν του εμβολιασμού, ενώ κλείνει το μάτι και στην ακροδεξιά εκλογική πελατεία της ΝΔ.  

Η εκπαραθύρωση του Μ. Χρυσοχοΐδη και του Ν. Χαρδαλιά αποτελεί μια έμμεση παραδοχή για τις τρομερές κυβερνητικές ευθύνες στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ιδιαίτερα η έξωση Χρυσοχοΐδη, βασικού φορέα της αστυνομοκρατίας και υπερ-αντιδραστικών νομοθετημάτων, όπως ο νόμος ενάντια στις διαδηλώσεις και η πανεπιστημιακή αστυνομία, γίνεται κάτω από το βάρος των μεγάλων λαϊκών και νεολαιίσιτικων αντιδράσεων που υπερασπίστηκαν τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα (Ν. Σμύρνη, κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση κλπ). 

Το φιάσκο της υπουργοποίησης Ε. Αποστολάκη, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα στη συνέχεια, δεν αποκαλύπτει μόνο τους τριγμούς και την ανεπάρκεια στο κυβερνητικό επιτελείο του Μαξίμου, αλλά και τις τάσεις συναίνεσης και διακομματικής συνεννόησης μεταξύ του αστικού πολιτικού προσωπικού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ κλπ., που αναπτύσσονται παρά τις επιφανειακές κόντρες.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως και ο ανασχηματισμός έδειξε δύο πράγματα:

Πρώτο, η κυβέρνηση είναι τραυματισμένη και σε αυξανόμενη φθορά, που δεν μπορεί να γιατρευτεί από μετακινήσεις προσώπων, εφόσον η πολιτική παραμένει η ίδια.

Δεύτερο, πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να εντείνει την επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, χρησιμοποιώντας όλη τη βεντάλια της αστικής πολιτικής, από τους ακραιφνείς ακροδεξιούς, τους έξαλλους αντιλαϊκούς «μεταρρυθμιστές» και τους «ακροκεντρώους».

Το ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι το εργατικό-λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και η μαχόμενη και αντικαπιταλιστική Αριστερά να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, της επίθεσης του κεφαλαίου και του συστήματος, ενάντια στην εναλλαγή και το συμβιβασμό που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 31/08/2021 - 22:00

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη διαδήλωση για το ασφαλιστικό, Τετάρτη 1/9

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΆΛΙΣΗΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 

ΤΕΤΑΡΤΗ  1/9,7.00 μ.μ,  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες η κυβέρνηση της Ν.Δ  ετοιμάζεται να ψηφίσει το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης.  Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αποτελεί ένα νέο έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων  νέων και παλιών εργαζόμενων.

Στην κυριολεξία με το  «βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά», η νεολαία θα μπει στον εργασιακό βίο με το κυρίαρχο δόγμα του «ατομικού κουμπαρά» και της «ατομικής ευθύνης». Οι έννοιες της  «αλληλεγγύης των γενεών», της δημόσιας ασφάλισης, αξιοπρεπούς  σύνταξης και των αγώνων της ε.τ και του λαού για δημόσια κοινωνική ασφάλιση  θα πρέπει να ξεχαστούν για τη νεολαία. Η κοινωνική ασφάλιση της νεολαίας για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο έχουν την ίδια αντιμετώπιση  με αυτή που της επιφύλαξαν την περίοδο της πανδημίας , την ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων και του ν. Χατζηδάκη για την εργασία και την συνδικαλιστική δράση ,το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Ο κάθε νέος θα υποχρεούται να «τοποθετήσει» επενδυτικά τις εισφορές του,  με το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο τζόγος οδηγεί σε χασούρα.

Ο νέος νόμος Χατζηδάκη ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως οι επικουρικές συντάξεις αποτελούν πυλώνα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και πως το ΤΕΚΑ θα είναι ΝΠΔΔ. Θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα «επενδύονται»  σε ιδιωτικές ασφαλιστικές  Εταιρείες  και ανάλογα με την απόδοση της επένδυσης θα καθορίζεται  το ύψος της Επικουρικής σύνταξης . Θα έχει τη δυνατότητα να κάνει outsourcing μέρος της δραστηριότητάς του, και ότι θα μπορεί να συμβληθεί με ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης κεφαλαίων, «όπως στην ΕΕ»! Όμως το κράτος δεν θα στηρίζει το νέο ταμείο σε περίπτωση εμφάνισης ελλειμμάτων. Απόδειξη αποτελεί το άρθρο για το ακαταδίωκτο διοικούντων του ΤΕΚΑ για ό,τι τζογαρίσματα κι αν έχουν επιλέξει.

Είναι σαφές πως οι προτροπές για «συνετή διαχείριση» και επιλογή «ποιοτικών προϊόντων» (άρθρο 47) προϊδεάζουν για το μέλλον, ενώ δεν αποκλείονται καν επενδύσεις σε παράγωγα, τα οποία θεωρήθηκαν ως ένα από τα αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008! Είναι φανερό πως οι κόποι μιάς ζωής θα εξανεμιστούν από τα αρπακτικά του κεφαλαίου με τους εργαζόμενους να παίρνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων επικουρικές πείνας.

Ο νέος νόμος την ίδια στιγμή λεηλατεί και τις επικουρικές των ήδη συνταξιούχων, εργαζόμενων, όταν το ΕΤΕΑΕΠ θα σταματήσει να έχει έσοδα λόγω δραματικού περιορισμού των εν ενεργεία εργαζόμενων, το έλλειμμα θα αυξάνεται δραματικά. Όμως πουθενά δεν γίνεται λόγος για κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως η συνταγή είναι γνωστή, δηλαδή μείωση συντάξεων, Εξάλλου, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων από τις κυβέρνήσεις Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ που καταλήστευσαν τα ταμεία (Χρηματηστήριο, δομημένα ομόλογα κλπ) που έφερναν στη συνέχεια νέες πιο αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στο όνομα της σωτηρίας της κοινωνικής ασφάλισης. 

Έρχαται σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου , τομή για την κοινωνική ασφάλιση, για τη σταδιακή μείωση  των συντάξεων, οδηγώντας αναπόφευκτα τους εργαζόμενους στην επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ρήτρα  μηδενικού  ελλείμματος  που  ισχύει  για τις επικουρικές  συντάξεις  εγγυάται   τον εκφυλισμό τους. Επίσης, στον ίδιο νόμο άνοιξε ο δρόμος    για την  κεφαλοποίηση  της  Επικουρικής με τη «νοητή κεφαλαιοποίηση» και τον υπολογισμό  της Επικουρικής  ανάλογα με τις εισφορές  του ασφαλισμένου  και  του προσδόκιμου ζωής.Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι από τον εθνικό «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί στο ΤΕΚΑ θα αντληθούν πόροι που «θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία» και πως «οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη». Τα 2,5 δισ. ευρώ που θα σωρεύονται κάθε χρόνο στον «κουμπαρά» θα «δωρίζονται» σε κεφάλαιο, επενδυτές, funds και κάθε λογής κοράκια, για να αυξάνουν τα κέρδη τους αβασάνιστα.

Η  ανάγκη οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής  προσέκρουσε στην άρνηση του κυρίαρχου συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ να χαράξουν οποιοδήποτε αγωνιστικό σχέδιο  όλη την προηγούμενη περίοδο, φτάνοντας στην ψήφιση του νόμου με ένα απογευματινό συλλαλητήριο

Η οργή για την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση στην εργασία, τη δημόσια υγεία, στην παιδεία, στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, τον αυταρχισμό την καταστολή και την καταπάτηση κάθε δημοκρατικού να το μετατρέψουμε σε πανεργατικό παλλαϊκό ξεσήκωμα αντίστασης, ανυπακοής και ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:

* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: πλήρης διαγραφή του χρέους.

*Από  τους  «ισοσκελισμένους  προϋπολογισμούς», τα Σχέδια Ανάκαμψης  της Ε.Ε στο  βωμό  των   οποίων  θυσιάζονται  οι  κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης.  Από  τη   μέγγενη   του   ευρώ  και   της   ΕΕ,   που  βρίσκονται  -χρόνια   τώρα,   αλλά   και  στην   εποχή   των μνημονίων-   πίσω   από   κάθε   αντιασφαλιστικό   μέτρο.   Γι’   αυτό   απαιτούμε:   μη   εφαρμογή   των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

Αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.  Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.

 

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 31/08/2021 - 22:00

«Οι πυρόπληκτοι να δώσουν τη μάχη για την αποκατάσταση μέσα από επιτροπές αγώνα» [του Βαγγέλη Νάνου]

Βαγγέλης Νάνος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: «Οι πυρόπληκτοι να δώσουν τη μάχη για την αποκατάσταση μέσα από επιτροπές αγώνα»

Ο γεωπόνος και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βαγγέλης Νάνος έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΛΕΤΡΙΝΑ" του νομού Ηλείας και στην εκπομπή "Στις γειτονιές του κόσμου", καλεσμένος του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου. «Οι πυρόπληκτοι να δώσουν τη μάχη για την αποκατάσταση μέσα από επιτροπές αγώνα», δήλωσε μεταξύ άλλων, ενημερώνοντας και για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στις πυρόπληκτες περιοχές κλιμάκια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Categories: VideosΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 31/08/2021 - 21:45

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης για τις καταστροφικές πυρκαγιές Τρίτη 24/8/2021, 7μμ, Λευκός Πύργος

20.8.2021

Κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τρίτη 24/8/2021, 7μμ, Λευκός Πύργος

 

Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπημένης  αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και των συμφερόντων που στηρίζει

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια, Ηλεία, Χαλκιδική, Μάνη, Κω, Ρόδο, Αίγιο κ.α., καταγράφονται σαν ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.  

Προκαλεί την κοινωνία το θράσος της κυβέρνησης και το γεγονός ότι την στιγμή που ο κόσμος πάλευε αβοήθητος να σώσει τη ζωή του και το σπίτι του, ακούγονταν δηλώσεις ότι «ήταν προετοιμασμένη και έδρασε συντονισμένα και υποδειγματικά», ενώ οι ευθύνες αποδίδονταν στην κλιματική αλλαγή, στις υψηλές θερμοκρασίες και στους ισχυρούς ανέμους. 

Αλλά είναι και καραμπινάτοι ψεύτες και υποκριτές. 

Είναι υποκριτικό να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την κλιματική αλλαγή. Το κύμα καύσωνα είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαιτίας των καταστροφικών προτεραιοτήτων του καπιταλισμού. Του συστήματος, δηλαδή, που υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, θυσιάζουν τις ζωές μας και τα δάση στο βωμό του κέρδους και των περικοπών. Οι καταστροφές από τις φωτιές είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που διαλύουν κάθε δομή προστασίας και ταυτόχρονα της παράδοσης του περιβάλλοντος, με κορύφωμα το περιβαλλοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στα αρπακτικά της αγοράς.

Οι προβλέψεις για παρατεταμένο καύσωνα ήταν γνωστές από την προηγούμενη βδομάδα. Η ταχύτητα του άνεμου όταν ξέσπασε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ήταν μόλις 2 μποφόρ και η φωτιά θα μπορούσε να έχει σβηστεί αμέσως με το ξεκίνημά της. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να προετοιμαστεί για το αυτονόητο, δηλαδή να είναι σε επιφυλακή για να προστατέψει τις δασικές εκτάσεις και τους οικισμούς κοντά σ' αυτές, προτίμησε να μας δώσει συμβουλές να μην καταναλώνουμε άσκοπη ηλεκτρική ενέργεια και νερό, αφού έχει διαλύσει κάθε υπηρεσία πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. 

Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε για την πυροσβεστική μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν οι υπηρεσίες της, την στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 5 δισ. ευρώ για να αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες. Η κυβέρνηση προτιμά μαχητικά Ραφάλ και φρεγάτες αντί για εναέρια μέσα πυρόσβεσης και υδροφόρα οχήματα. Σε μία χώρα που κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται, ο αριθμός των πυροσβεστών είναι μόλις 16.500 (με πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις) και από αυτούς, πάνω από 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού είτε γιατί εξυπηρετούν την πυροπροαστασία των ιδιωτικών αεροδρομίων, είτε ακόμα και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνάει τα 40 χρόνια ενώ κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνονται εποχικοί πυροσβέστες που ενώ καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" (και αυτή) η κυβέρνηση αρνείται να τους μονιμοποιήσει. 

Φυσικά ακούμε και πάλι τα "μπράβο" και τα "ζήτω" για το ηρωικό έργο των πυροσβεστών, όπως ακούγαμε και για τους υγειονομικούς λίγο καιρό πριν, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν συμβασιούχοι, οι μισθοί πείνας, μισθοί πείνας, ενώ σε ότι αφορά τα μέσα που τους παρέχονται   τα περισσότερα οχήματα είναι παλιά και ακατάλληλα. Από τα 3.300 οχήματα (μόλις 1.950 υδροφόρα), το 40% είναι πάνω από 20 ετών και το 30% είναι από 10 έως 20 ετών. Και η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν για την αστυνομία, μόνο εντός του 2020, υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με την παραλαβή 1.453 νέων οχημάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Λίστας των χωρών της ΕΕ με πάνω από 500 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους. 

Όση ζημιά προκαλούν οι περικοπές, άλλη τόση προκαλούν και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η “απελευθέρωση της ενέργειας” φέρνει και τον κίνδυνο ενός black out. Οι διαβόητες βιομηχανικές ΑΠΕ, οι ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τις βουνοκορφές, δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο το 5% της ζήτησης. Και το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου τζογάρεται πια η αγορά ρεύματος μπορεί να σημάνει αύξηση μέχρι και 70% στα τιμολόγια.

Για άλλη μία φορά, οι ζωές των προσφύγων δεν μετράνε για την κυβέρνηση. Ο ρατσιστής υπουργός Μετανάστευσης, Μηταράκης, χλευάζει όσους ζητάνε την εκκένωση του ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας, την ίδια στιγμή που η φωτιά απειλούσε τη ζωή 2000 προσφύγων που κρατούνται εκεί και το μόνο τους "λάθος" είναι ότι δεν έχουν χαρτιά. 

Η ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου αποτελεί «μαγνήτη για την προσέλκυση επενδύσεων" εξαιτίας της αξιοποίησης, από το Υπουργείο Πολιτισμού, των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι. Για τη διαχείριση του έργου θα συσταθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα προετοιμάσει και τις συμβάσεις παραχώρησης. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 97-130 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Πολιτισμού να έχει αιτηθεί τα 49 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν με τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών. Πλήθος δημοσιευμάτων από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ γράφανε για μνηστήρες που «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις και διερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους. Το πρόβλημα ήταν ότι μεγάλο τμήμα των εκτάσεων είναι δασικό. Αλλά ο νόμος Χατζηδάκη φρόντισε ώστε οι καμένες εκτάσεις να μην κρίνονται αμέσως αναδασωτέες αλλά αυτό να γίνεται με προϋποθέσεις όταν μάλιστα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και οι δασικοί χάρτες.

Απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν δίνει δεκάρα για τις ζωές και την υγεία των απλών ανθρώπων, που «έχει κουραστεί να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις», που οι νόμοι της είναι η εύφλεκτη ύλη που καίει τα δάση για να τα παραδώσει στους "επενδυτές", η μόνη λύση είναι οι αγώνες μας για να καταργηθούν οι περιβαλλοκτόνοι νόμοι, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις η γενναία χρηματοδότηση σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, σε υγεία, παιδεία, δήμους, πρόνοια, ασφάλιση και σε κάθε υπηρεσία που είναι κρίσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας. Και να κλιμακώσουμε αυτούς τους αγώνες για να τελειώνουμε με την εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το καταστροφικό σύστημα που υπηρετεί.

Πλήρης και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.

·         Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ανασυγκρότηση της δασικής υπηρεσίας και πέρασμα της δασοπυρόσβεσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι στο "Προστασίας του Πολίτη". Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα.

·         Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για την πυροπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής "πειθαρχίας" και των διάφορων μέτρων της ΕΕ

·         Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα πυροπροστασίας. Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη.

·         Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πρόγραμμα ριζικής αναδάσωσης από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 24/08/2021 - 02:00

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων: Κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αφγανικό λαό, Τρίτη 24/8

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων: Κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αφγανικό λαό, Τρίτη 24/8   ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ! ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ! ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΦΓΑΝΙΚΟ ΛΑΟ: Τρίτη 24/8 στις 7.00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Είκοσι χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ στο Αφγανιστάν καταρρέουν όλα τα προσχήματά της. Αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά ότι η λεγόμενη "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" αποτελεί το δούρειο ίππο που αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται ως πρόσχημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ κ.α. Κριτήριο αυτών των επεμβάσεων αποτελούν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις και η εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών τους ομίλων στον ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως Κίνα και Ρωσία. Το Αφγανιστάν, άλλωστε, είναι μια χώρα πλούσια σε ορυκτό πλούτο που βρίσκεται στην καρδιά τέτοιων σχεδιασμών. Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Αφγανιστάν, όπου δύο δεκαετίες μετά, η χώρα παραδίδεται στους σκοταδιστές Ταλιμπάν. Στους ίδιους, δηλαδή, που η καταπολέμησή τους αποτέλεσε την πρόφαση της ιμπεριαλιστικής εισβολής της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Αυτούς που "ξεπήδησαν" από τους Μουτζαχεντίν που οι ΗΠΑ και η τότε ΕΕ χαιρέτισαν ως απελευθερωτές, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν, σε βάρος της Λαϊκής Επανάστασης στο Αφγανιστάν που είχε ήδη προλάβει να κατοχυρώσει πρωτοφανή για την εποχή και τις συνθήκες της χώρας δικαιώματα στον λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Την ίδια ώρα, ο αφγανικός λαός μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, μια κατεστραμμένη χώρα με ζωή σε άθλιες συνθήκες, φτώχεια και εξαθλίωση. Συνθήκες για τις οποίες και η ΕΕ φέρει μεγάλες ευθύνες! Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της ΕΕ, είχε αδιάλειπτη 20χρονη συμμετοχή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, στις αποστολές δυνάμεων κατοχής με στρατιωτικά και άλλα μέσα. Στο πλαίσιο της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ ήδη προμηνύονται η άγρια καταστολή, η παραμονή των προσφύγων σε απάνθρωπες υπερδομές και οι μαζικές απελάσεις των ξεριζωμένων. Μόνο ο λαός του Αφγανιστάν μπορεί και πρέπει να ορίσει την τύχη της πατρίδας του! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον αγώνα του Αφγανικού λαού, ενάντια σε ιμπεριαλιστικές και κατοχικές δυνάμεις. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ: • Ειρήνη και φιλία των λαών. • Λευτεριά στον Αφγανικό λαό! • Ήττα των πολεμικών σχεδίων όλων των ιμπεριαλιστικών και αστικών δυνάμεων. • Συντριβή του θρησκευτικού σκοταδισμού και του ανορθολογισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. • Να δοθούν πολιτικό άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους/-ες Αφγανούς βρίσκονται ή φτάσουν στη χώρα μας, να επιτραπεί η διέλευσή τους προς άλλες χώρες εφόσον το επιθυμούν. • Να μην εγκλωβιστεί κανείς στις υπερδομές- φυλακές, για τις οποίες μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει 175 εκατ. ευρώ.- Μέριμνα για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΙΩΑΝΝΙΝΩΝCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 21/08/2021 - 12:00

Να στηρίζουμε μαζικά την κινητοποίηση για την Εύβοια, Σάββατο 21/8, 6.00 μμ, Στροφυλιά

Να στηρίζουμε μαζικά την κινητοποίηση για την Εύβοια

Σάββατο 21/8, 7.00 μμ, Στροφυλιά

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνεται από τις επιτροπές αγώνα, τους φορείς και τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 7.00 μμ.

-          Για να διεκδικήσουμε μέτρα που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε στον τόπο μας ενάντια στην καταστροφή που οδηγεί τον κόσμο η πυρκαγιά και η κυβερνητική πολιτική.

-          Για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα ανεπαρκέστατα και αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για τους πυρόπληκτους. Ανεπαρκέστατα γιατί δεν καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των πυρόπληκτων και εξασφαλίζουν την αναδάσωση ούτε του 15% των καμένων εκτάσεων (165.000 από τα περίπου 1 εκατ. καμένα στρέμματα δάσους). Και αντιδραστικά γιατί μέσα από τον καθορισμό των «Αναδόχων Αναδάσωσης» ανοίγει διάπλατα τον δρόμο να βάλουν χέρι οι ιδιώτες στα δάση.

-          Για να παλέψουμε υπέρ των λαϊκών συμφερόντων απέναντι συνολικά σε μια πολιτική που με τη σφραγίδα της ΕΕ, δίνει τη γη βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και τους «επενδυτές», που έχει κάνει τις βουνοκορφές της Εύβοιας και όλης της χώρας οικόπεδα για ανεμογεννήτριες, που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες στο όνομα του «επιτελικού κράτους», που «δεν έχει λεφτά» για την δασοπυρόσβεση-δασοπροστασία ενώ έχει δισεκατομμύρια για την αστυνομία και την καταστολή.

Να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε για:

1.             Να παρασχεθεί άμεσα στέγη και τροφή, με πλήρη έξοδα του κράτους και των Περιφερειών, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Πλήρη αποζημίωση καταστροφών σε αγροτική και ζωική παραγωγή και ενίσχυση στο ύψος του εισοδήματός τους μέχρι να αποδώσουν οι δραστηριότητες τους. Οριστική απαλλαγή από κάθε υποχρέωση όχι στην κοροϊδία της ολιγόμηνης μετάθεσης τους. 

2.             Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα, και την «πράσινη» βιομηχανία της ενέργειας.  Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη, που απειλεί τις δασικές περιοχές και τις περιοχές NATURA.

3.             Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα δασοπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας και Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα. Λεφτά για πυροσβεστικά και όχι για αύρες και καταστολή! Αποστρατιωτικοποίηση του πυροσβεστικού σώματος.

4.             Όχι στους «Αναδόχους Αναδάσωσης». Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση των δασών. Το έργο της αναδάσωσης να αναληφθεί και να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες. 

5.             Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα της, τους εξοπλισμούς και το χρέος που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Διαγραφή του χρέους.

6.             Διαφάνεια, κοινωνικός έλεγχος, με διανομή οποιασδήποτε βοήθειας κατευθείαν στους πυρόπληκτους και όχι μέσω ιδιωτικών και παρακρατικών δρόμων.

Καλούμε στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα πυρόπληκτων παντού για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και την πλήρη  αποκατάσταση των δασών και των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Συντονισμός των επιτροπών αγώνα. Κινητοποίηση σε κάθε περιοχή και πανελλαδική κινητοποίηση όλων των πυρόπληκτων περιοχών στην Αθήνα μέσα στον Σεπτέμβρη.

Στην ενότητα και τον αγώνα είναι η δύναμη!

Categories: ΕκδηλώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 21/08/2021 - 21:00