ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Η απόπειρα φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας δεν θα περάσει!Αλληλεγγύη στην Στ. Πουλημένη και το Alterthess

Η απόπειρα φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας δεν θα περάσει!

Αλληλεγγύη στην Στ. Πουλημένη και το Alterthess

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει το γεγονός ότι μπαίνουν στο στόχαστρο η ενημερωτική ιστοσελίδα Alterthess και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη μέσω της προκλητικής αγωγής του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, Ευστάθιου Λιάλιου. Πρόκειται για μια προκλητική απόπειρα φίμωσης και οικονομικής εξόντωσης που βάζουν στο στόχαστρο τη μαχόμενη δημοσιογραφία, την ελευθεροτυπία και συνολικά τα δημοκρατικά δικαιώματα. Το πρόσχημα για αυτήν την επίθεση ήταν δημοσίευμα της περασμένης χρονιάς (27/10/2020) που αφορούσε ένα πραγματικό γεγονός: την καταδίκη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για τη ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική.

Επειδή το Alterthess και η Στ. Πουλημένη ούτε αγνόησαν ούτε υποβάθμισαν την είδηση αντιμετωπίζουν μια εξωφρενική αγωγή με την απαίτηση αποζημίωσης 100.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους για την περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αυτά γιατί για τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός η αναφορά στο γεγονός της καταδίκης τους δεν είναι είδηση, αλλά... παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. 

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί εδώ και καιρό με πληρωμένες δημοσιεύσεις και διαφημίσεις σε φιλικά της ΜΜΕ να κάνει το άσπρο μαύρο, χτίζοντας ένα πλαστό κοινωνικό και «φιλοπεριβαλλοντικό» προσωπείο, την ώρα που επιδίδεται σε ένα τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντικό έγκλημα στη ΒΑ Χαλκιδικής. Έχοντας συνηθίσει σε αυτή την αντιμετώπιση δεν έχει ανοχή στη δημοσιογραφία που είναι ανεξάρτητη από συμφέροντα.

Εξάλλου η συστηματική στήριξη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, με νομοθετικές πρωτοβουλίες και κινητοποίηση σύσσωμου του κρατικού μηχανισμού, έχουν τροφοδοτήσει την αλαζονική στάση της Ελληνικός Χρυσός. Εξάλλου συστηματική είναι η δίωξη όσων αγωνίζονται ενάντια στη δράση των χρυσοθήρων.

Η δίωξη αυτή που στοχοποιεί το Alterthess και τη Στ. Πουλημένη είναι ολοφάνερα μια επιχείρηση εκφοβισμού της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, κάθε φωνής που προσπαθεί να παραμείνει αδέσμευτη από επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα. Ουσιαστικά η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η καταστροφική δράση της στη Β. Χαλκιδική θα παραμείνει στο απυρόβλητο, ενώ οι συνέπειες στο περιβάλλον και τους κατοίκους, οι αγώνες τους, η κρατική καταστολή θα καλυφθούν από ένα σκοτεινό πέπλο σιωπής.

Η ίδια η πραγματικότητα αποδομεί πλήρως το δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ της και το παραμύθι των «επενδύσεων» που δίνουν θέσεις εργασίας, με τα οποία προσπάθησε να διχάσει την τοπική κοινωνία.

Η επίθεση των σκοτεινών επιχειρηματικών συμφερόντων στην ελευθεροτυπία και τα συνολικά τα δημοκρατικά δικαιώματα, δε θα μείνει αναπάντητη. Θα ξεσκεπαστεί η σκευωρία και η δύναμη της αλληλεγγύης θα κερδίσει. Το κίνημα ενάντια στην ασυδοσία των χρυσοθήρων της Ελληνικός Χρυσός θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

 
 • Κάτω τα χέρια από την ελευθεροτυπία και τις δημοκρατικές ελευθερίες
 • Ως εδώ με τις διώξεις για χάρη των επιχειρηματικών συμφερόντων
 • Αλληλεγγύη στην Στ. Πουλημένη και το Alterthess
Ανακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 24/11/2021 - 19:30

Συσκέψεις τοπικών επιτροπών ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Ήπειρο-Ιόνια

Κάλεσμα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α για την ενότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Συνεχίζονται οι συσκέψεις των τοπικών επιτροπών της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με θέμα τη παρουσίαση της απόφασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (ΠΣΟ) . Μετά τις τοπικές επιτροπές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη μελών των τοπικών επιτροπών Λευκάδας και Πρέβεζας ενώ προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα αντίστοιχες συσκέψεις μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Άρτα και την Κέρκυρα. Την απόφαση παρουσίασε το μέλος του ΠΣΟ σ. Βασιλόπουλος Χρήστος ο οποίος στη τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε:

« Με την απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιδιώκεται η αναβάθμιση της πολιτικής παρέμβασης του μετώπου σε μια περίοδο που αντικειμενικά τα πολιτικά ερωτήματα οξύνονται. Το ΠΣΟ καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οργανωτική και πολιτική στήριξη των αγώνων, τη γενίκευση των αιτημάτων τους, την διαμόρφωση των όρων της οργανωμένης, συλλογικής δύναμης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων… Την προβολή, μέσα στους αγώνες και σε σύνδεση με αυτούς, της εργατικής αντικαπιταλιστικής προοπτικής, με στόχο την αντίσταση, τον κλονισμό και την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ, της καπιταλιστικής επίθεσης συνολικά, της συναίνεσης, των αστικών εναλλακτικών λύσεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ». ……. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε και έχει μια σημαντική πολιτική προγραμματική βάση και εκτιμάει ότι οι συνθήκες επιβάλλουν μια πολύ βαθύτερη και πιο ουσιαστική σχέση των άμεσων στόχων με τον κεντρικό πολιτικό στόχο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης.

Για παράδειγμα: Η ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων αγαθών στην περίοδο της πανδημίας, που σε αυτό συμφωνούν πολλοί περισσότεροι, σημαίνει ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας μπαίνει στην ημερήσια διάταξη με άλλους όρους απ’ ότι παλιότερα. Πάλη για τη δημοκρατία μπορεί να γίνεται αποτελεσματικά με ανάδειξη της τάσης αντιδραστικής μετάλλαξης του αστικού κράτους. Πάλη για την ειρήνη σήμερα σημαίνει ότι το ζήτημα των αστικών επιδιώξεων και του ρόλου των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών αποκτά άμεσο χαρακτήρα. Δεν αρκούν, λοιπόν, η «ξερή» οικονομική πάλη για τα άμεσα ζητήματα (όσο απόλυτα αναγκαία και αν είναι), η συντεχνιακή μονοστοχία ή η παραπομπή των συνολικών πολιτικών στόχων στην απομακρυσμένη «στρατηγική σφαίρα» της λαϊκής εξουσίας…….

………Κι εδώ, πλέον, δεν χωράνε «μισόλογα» και «γκρίζες ζώνες». Γιατί κάθε απάντηση πρέπει να έχει σαν σημείο αφετηρίας την απόρριψη ακριβώς των διαχειριστικών αυταπατών και της όποιας εκδοχής των αριστερών κυβερνήσεων στο πλαίσιο του συστήματος, πράγμα καθόλου δεδομένο για πολλές από τις δυνάμεις, τα μέτωπα και τις «πρωτοβουλίες διαλόγου» της αριστεράς. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να προβληθεί στις σημερινές συνθήκες ένας άλλος, μη κοινοβουλευτικός, δρόμος προσέγγισης της πάλης για την εξουσία… Ο δρόμος της ανατροπής της κυβέρνησης, της πολιτικής του κεφαλαίου και της συναίνεσης.

Η συνένωση, κλιμάκωση πολιτικοποίηση των αγώνων, με τρόπο που να αποκρούουν πλευρές της επίθεσης και να τείνουν σε μια εργατική αντικαπιταλιστική πολιτική απάντηση είναι που μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην άρχουσα τάξη, να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τις αντοχές της «δημοκρατικής» εφεδρείας τους, να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις, για πολιτική κρίση, για προσέγγιση της επαναστατικής κατάστασης. Η άρνηση του δρόμου αυτού, στο όνομα του ότι ευνοεί… τον ΣΥΡΙΖΑ, την κατ’ εξοχήν δύναμη της «συναίνεσης» και της «ομαλότητας», τελικά αναπαράγει όλα τα αδιέξοδα και τα εκβιαστικά διλήμματα του κοινοβουλευτικού δρόμου.

..«Ποιος» θα τα κάνει αυτά; Το σημερινό κίνημα; Με ομοσπονδίες και συνδικάτα αποστεωμένα, υποταγμένα, γραφειοκρατικά, με ΔΣ αποτελέσματα νοθειών και εκβιασμών, πολυήμερων εκλογών με τους ευέλικτα εργαζόμενους έξω από τις τάξεις τους; Με τον εχθρικό ρόλο του αστικού στρώματος που αποτελεί την ηγεσία του; Με αυτό το κίνημα; Ούτε η πρόταξη της «ενότητας των συνδικάτων», αντί της αγωνιστικής ενότητας της τάξης, ούτε η πολιτική ουράς στην ηγεσία του ΚΚΕ αποτελούν απαντήσεις……

Τέλος το ΠΣΟ απευθύνει κάλεσμα για την ενότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πρώτα απ’ όλα στη βάση των αγωνιστών της και στις πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις που δράσαμε μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ΠΣΟ επιδιώκει τη μαχητική επανασυσπείρωση και την πολιτική παρέμβαση του μαχόμενου δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη πορεία προς τη πανελλαδική συνδιάσκεψή της την άνοιξη του 2022»…

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

 

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΗΠΕΙΡΟΥCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 24/11/2021 - 17:15

Δελτίο τύπου από τη συνέλευση της Τοπικής Επιτροπής Νοτίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου συνέλευση της Τ.Ε. Νοτίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου συζητήθηκε η πρόσφατη απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, οι πολιτικές και κινηματικές εξελίξεις και οι παρεμβάσεις της Τοπικής Επιτροπής.

Η συνέλευση εξέφρασε τη συμφωνία της με την Απόφαση του Π.Σ.Ο. και τις κατευθύνσεις που θέτει. Μέσα σε κλίμα συντροφικής συζήτησης αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που διαμορφώνονται για την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του εργατικού κινήματος, παρά και ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και αστικών πολιτικών δυνάμεων και τις δυσκολίες που αυτή δημιουργεί.

Από τη σκοπιά αυτή συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τοπικές παρεμβάσεις ειδικά για τα ζητήματα της υγείας, της υπεράσπισης της ζωής αλλά και των ελευθεριών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της καταστροφικής και αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής. Για τη συμβολή της Τ.Ε. στην ανάπτυξη και κλιμάκωση των εργατικών αγώνων, απεργιών και αντιστάσεων.

Στη συνέλευση συζητήθηκε και η ανάγκη αναβάθμισης της παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την προβολή του αναγκαίου σύγχρονου αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης, της συσπείρωσης δυνάμεων και αγωνιστών/στριών για μια ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά και οι δρόμοι συνεισφοράς της Τ.Ε. σε αυτή τη διαδικασία, τόσο με συνολικές πολιτικές παρεμβάσεις όσο και με συμβολή στη δράση των τοπικών κινήσεων και συλλογικοτήτων.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΝΟΤ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 24/11/2021 - 17:15

νΚΑ: Πολυτεχνείο 2021: Αν το παρελθόν μιλούσε, θα δίδασκε. Αν το μέλλον άκουγε, θα φώναζε.

 

 

Πολυτεχνείο 2021: Αν το παρελθόν μιλούσε, θα δίδασκε. Αν το μέλλον άκουγε, θα φώναζε.

 

Απάντηση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία του

 

 

Φέτος, παρά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και αστικών κύκλων, πραγματοποιήθηκε ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου πανελλαδικά, με πλήθος γενικών συνελεύσεων και μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις δίνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος.

 

Eδώ και 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η 17η Νοέμβρη επιχειρήθηκε να σηματοδοτηθεί με διάφορους τρόπους. Eίτε με την μανιώδη προσπάθεια της αστικής πολιτικής να ξεμπερδέψει με την παρακαταθήκη της, με το περιβόητο «τέλος της μεταπολίτευσης», είτε με την μετατροπή της σε μια καρικατούρα, ιδιαίτερης βολικής και ακίνδυνης αφήγησης μιας «γιορτής» της δημοκρατίας που «ανήκει σε όλους», ακρωτηριάζοντας τον εξεγερτικό της χαρακτήρα. Στην πράξη, όμως η ιστορική μνήμη δεν είναι ένα βολικό απάγκιο ή διαβατήριο ελευθέρας, ανεξαρτήτως πολιτικής πορείας, αλλά ζώσα δύναμη στον παρόντα χρόνο, που νοηματοδοτείται διαρκώς από το διαχρονικό στίγμα του Πολυτεχνείου, ένα στίγμα αντιμπεριαλιστικό, αντικυβερνητικό και εξεγερσιακό.

Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο σε «πλυντήριο» που θα ξεπλένει τις πολιτικές τους αμαρτίες. Πρώτα και κύρια η ΝΔ που ενώ πέρυσι απαγόρευσε και κατέστειλε με τον πιο ακραίο τρόπο τις εκδηλώσεις, φέτος φοβήθηκε τις λαϊκές αντιδράσεις και αποφάσισε να εμφανιστεί ως δύναμη «εθνικής ομοψυχίας και μνήμης» για τη δημοκρατία που έφεραν οι αγώνες του Πολυτεχνείου, είτε εμφανιζόμενη στο μνημείο είτε μέσω δηλώσεων.

 

Πως μπορούμε να ξεχάσουμε την ΠΑΣΠ, που έσβηνε τα ιστορικά συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου «Έξω αι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ», επειδή δεν βόλευαν στην πολιτική της αφήγηση;

 

Όπως συμβαίνει και γενικότερα στην πολιτική, έτσι και στην σχέση με την ιστορική μνήμη, την σκυτάλη, παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται ως «θεματοφύλακας» της παρακαταθήκης του Πολυτεχνείου. Αλήθεια, όμως ποια είναι η σχέση του κυβερνητικού και μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά και τους αγώνες για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»;

 

Για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη, που «όταν επιστρέφει εκδικείται», τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

 

 • 3ο Μνημόνιο, μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και διάλυση ασφαλιστικών ταμείων.

 

 • Τσάκισμα του κατώτατου μισθού και καθορισμός του βάση τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» - Χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

 

 • Εκκίνηση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, που οδηγεί στην μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη αμερικανική βάση, ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον «διαβολικά» καλό Τραμπ.

 

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 15 και 16 Νοεμβρίου του 2016 εν όψει της έλευσης του Ομπάμα και θυροκολλήσεις της απαγόρευσης έξω από γραφεία πολιτικών οργανώσεων (ανάμεσα σ’ αυτές και του ΝΑΡ) για εκφοβισμό. 

 

 • Αντί για διάλυση των ΜΑΤ, αναβάθμιση της αστυνομικής καταστολής και εμφάνιση αύρας -40 χρόνια μετά- στο Πολυτεχνείο του 2018. Ξύλο σε διαδηλωτές σε εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες και απεργίες. Επιδρομή των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ.

 

Και τώρα στην «αντιπολίτευση» έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, ενώ με τα άλλα μισά «θα λογαριαστεί μετά», δηλαδή ποτέ.

 

Μαζί με πολλά ακόμη γεμίζει όλο το μενού της καπιταλιστικής πολιτικής. Ακόμη και πέρσι, για την ίδια την επέτειο του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της ΝΔ για την ακύρωση του τριήμερου εορτασμού του, μια επιλογή που συμπλήρωνε τη συναίνεσή του στην εγκληματική υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Σε ποια πλευρά μιας άλλης εξέγερσης ενός σύγχρονου Πολυτεχνείου θα βρισκόταν άραγε σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Με τους καταπιεστές ή τους εξεγερμένους;

Στο φετινό Πολυτεχνείο λοιπόν, φοιτητές και φοιτήτριες, κάποιοι από αυτούς μέλη αριστερών οργανώσεων και της νΚΑ, στάθηκαν μπροστά στους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τα παιδιά που έχουν υποστεί τις συνέπειες της «ρεάλ πολιτίκ» στη ζωή τους. Στην εκπαιδευτική ή εργασιακή τους διαλυμένη πραγματικότητα από τις βάρβαρες αστικές πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν μέσα από τις κυβερνήσεις τους αυτά τα κόμματα εξουσίας. Αυτοί οι φοιτητές δέχθηκαν μπουνιές και βρέθηκαν με ανοιγμένες μύτες από τους μπράβους της βουλευτικής φρουράς που εξασφάλιζε την απρόσκοπτη είσοδο στο χώρο των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ίδιοι φοιτητές που μαζί με χιλιάδες ακόμη νέους και νέες του κινήματος τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί αντιμέτωποι τόσο με την αστυνομική βία και την αστική δικαιοσύνη όσο και με το φασισμό και τη Χρυσή Αυγή δεκάδες φορές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε κυρίως να «εκπροσωπήσει» εκλογικά τη διαμαρτυρία. Αυτούς αποκαλούν ως «φασίστες» με τόσο θράσος μέχρι και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, από κοινού με εκπροσώπους τη ΝΔ και του υπόλοιπου αστικού πολιτικού συστήματος!

Τέτοια όμως είναι επιλεκτικότητα του κομματικού μηχανισμού προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ που τα αρχικά δημοσιεύματα που συνέχαιραν τους φοιτητές που έδιωξαν τον εκπρόσωπο της ΝΔ μετατράπηκαν αστραπιαία σε καταγγελίες για τραμπούκους που επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα βήμα παραπέρα, «θυματοποίησαν» τον μαχητή του αντιστασιακού κινήματος, Νίκο Μανιό και εκμεταλλεύτηκαν το ιστορικό φορτίο της διαδρομής του για να αντλήσουν πολιτική υπεραξία. O ίδιος, ως γραμματέας του ΣΦΕΑ, βρισκόταν για πολλές ώρες μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου, και δεν στοχοποιήθηκε, ούτε συγκέντρωσε προσωπικά την οργή του παρευρισκόμενου κόσμου, όπως διαδίδουν με αισχρά ψέματα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στην πράξη ρίχνουν νερό στον μύλο της κυβέρνησης περί δήθεν ανάγκης πανεπιστημιακής αστυνομίας για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα «ανομίας».

Στην ουσία αναζητούν απελπισμένα δικαιολογίες για να οχυρωθούν προκαταβολικά σε μια γραμμή υπεράσπισης μιας δεξιάς αστικής και αυταρχικής πολιτικής που πλέον ούτε κατ’ όνομα δεν είναι αριστερή, και η μόνη σχέση που έχει με την αριστερά είναι η βαριά δυσφήμηση της, τόσο κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και σήμερα με την απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ.

Τα μέλη της νΚΑ προσπαθούν να αποδεικνύουν καθημερινά τις αξίες της αριστεράς και του σύγχρονου κομμουνιστικού κινήματος στη δουλειά, στις σχολές, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που δίνει η νέα γενιά για το μέλλον της και σίγουρα απέχουν από αυτές εκείνων που τις πούλησαν για να σφιχταγκαλιαστούν με τον πλούτο και την αστική εξουσία. Οι απειλές και η οργανωμένη στοχοποίηση που εκτοξεύεται από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά της νΚΑ και του ΝΑΡ έχουν σημασία και προϊδεάζουν για μια ανοιχτά επιθετική στάση απέναντι στην αριστερά και ειδικά την αντικαπιταλιστική-κομμουνιστική Αριστερά. Φυσικά, θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει, στο πεδίο των συλλογικών κοινωνικών αγώνων και της πολιτικής-προγραμματικής αντιπαράθεσης.

Για όσους ονειρεύονται κάποιο «τείχος της Δημοκρατίας» αυτό δυστυχώς είναι γκρεμισμένο από το ίδιο το σύστημα που επιτίθεται ολοκληρωτικά στα δικαιώματα και τις ελευθερίες εργαζομένων και νεολαίας. Στα συντρίμμια του θα γεννηθούν, οι νέες ελπίδες και τα νέα Πολυτεχνεία της εποχής μας.

18/11/2021

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 19/11/2021 - 09:30

Προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Πολυτεχνείο 2021

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Ο αγώνας ενάντια στην δικτατορία και η εξέγερση του Πολυτεχνείου εμπνέουν τους αγώνες για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» της εποχή μας.

Η εργατιά, οι νέοι και οι νέες της εποχής, πάλεψαν ενάντια στην πανίσχυρη χούντα, στην ντόπια άρχουσα τάξη και την «αμερικανοκρατία». Ενάντια στο «δεν γίνεται τίποτα» αλλά και ενάντια στις αυταπάτες για «ομαλή κοινοβουλευτική διαδοχή της χούντας» ή για το ότι «θα μας σώσει η Ευρώπη».

Όπως σε κάθε κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, το σύνθημα του Μάη του 68 «είμαστε ρεαλιστές, διεκδικούμε το αδύνατο» ήταν αυτό που άνοιξε έναν πραγματικά άλλο δρόμο για τον λαό!! Γιατί, ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου που άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της χούντας αλλά και για τις κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, τις οποίες ακόμα και σήμερα προσπαθούν να ξηλώσουν κυβερνήσεις και κεφάλαιο.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται σκληρά στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαία.

 • Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας συνεχίζεται με τα δραματικά αποτελέσματα να στοιχειώνουν πια τις ζωές μας.
 •  Η ακρίβεια κατατρώει το λαικό εισόδημα, ενώ ετοιμάζουν από το 2022 νέα σκληρή επίθεση λιτότητας στο όνομα των «χρεών από την πανδημία».
 • Η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη προωθεί την διάλυση των συνδικάτων  και την εγκαθίδρυση του κοινωνικού μεσαίωνα.  
 • Χιλιάδες νέοι πετιούνται έξω από την εκπαίδευση.
 • Οι συμφωνίες αναβαθμισμένης συνεργασίας με τις ΗΠΑ όσο με την Γαλλία, στο πλαίσιο της δολοφονικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και η νέα κούρσα των εξοπλισμών, φορτώνουν  δισεκατομμύρια στις πλάτες του λαού, δημιουργούν τεράστιους πολεμικούς κινδύνους, για τους ανταγωνισμούς  και τα συμφέροντα των άρχουσων τάξεων στην περιοχή.
 • Ο κρατικός αυταρχισμός και η δολοφονική αστυνομική καταστολή είναι η απάντηση «δια πάσα νόσο», με το δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη» να αποτελεί σταθερή επιλογή.
 • Ο ρατσισμός, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, οι αποφυλακίσεις των δολοφόνων Χρυσαυγιτών και η αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων» πάει να ξαναστήσει την ακροδεξιά και τα τάγματα εφόδου των φασιστών.
 • Τα βουνά γεμίζουν ανεμογεννήτριες, το περιβάλλον (ξανα)καταστρέφεται στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής», ενώ οι «πράσινες συμφωνίες» της ΕΕ δεν είναι παρά μαύρη καταστροφή για την κερδοφορία της «πράσινης» βιομηχανίας.  

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι ανίκητη. Οι σπουδαίες εργατικές νίκες στην e-food και την COSCO, η απεργία-αποχή κατά της «αξιολόγησης» και του σχολείου για «λίγους και εκλεκτούς» στην εκπαίδευση, οι επαναλαμβανόμενοι αγώνες στην υγεία, το τσαλαπάτημα της πολιτικής του «νόμου και της τάξης» στα πανεπιστήμια και τις γειτονιές δείχνουν ότι όχι  μόνο οι αγώνες συνεχίζονται, αλλά και δυναμώνουν και μπορούν να νικάνε απέναντι στη κυβέρνηση και την εργοδοσία. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται. 

Οι αλλαγές δεν θα έρθουν με την εκλογική αναμονή μιας «άλλης, καλής, δημοκρατικής κυβέρνησης». Τα 40 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ αλλά και η πρόσφατη εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση απέδειξαν ότι με τις λεγόμενες «αριστερές προοδευτικές κυβερνήσεις» ούτε περιορισμένες υποσχέσεις φιλεργατικής πολιτικής δεν γίνονται πράξη. Οι δεκαετίες που πέρασαν έδειξαν ξανά και ξανά τα όρια του κοινοβουλευτικού δρόμου.

Σήμερα χρειαζόμαστε μία δυνατή επαναστατική αντικαπιταλιστική αριστερά, μέσα από την συγκρότηση και ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και μετώπου, που θα οδηγήσει τους σημερινούς εργατικούς και νεολαϊστικούς αγώνες στη νίκη.

Συνεχίζουμε στην πάλη  για την συνολική ήττα της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες σε κόντρα με την εκλογική αναμονή και την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.  

Χτίζουμε την αγωνιστική ανατρεπτική ενότητα από τα κάτω των αγωνιζόμενων τμημάτων της εργατικής τάξης και τον συντονισμό τους  απέναντι στην αδράνεια και τα ξεπουλήματα απ την συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ / ΑΔΕΔΥ.

Παλεύουμε για ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικαπιταλιστικών αλλαγών με κέντρο τα συμφέροντα και κάτω από τον έλεγχο του κόσμου της δουλειάς .

-Γιατί προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και χτύπημα στην ακρίβεια μπορεί να γίνει μόνο αν βάλουμε χέρι στα κέρδη του κεφαλαίου και με αύξηση της φορολογίας του.

-Γιατί η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η υγεία, η εκπαίδευση, οι συγκοινωνίες, η ενέργεια και παντού, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εθνικοποιήσεων, χτυπήματος της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, χωρίς αποζημιώσεις, με εργατικό έλεγχο.

- Γιατί η διαγραφή του χρέους, η απειθαρχία στις εντολές της ΕΕ και η αποδέσμευση από αυτήν είναι η απάντηση στα προγράμματα «δημοσιονομικής λιτότητας» και των μεταρρυθμίσεων σε όφελος του κεφαλαίου.

- Γιατί η υπεράσπιση της ειρήνης, η πάλη ενάντια στον εθνικισμό και κατά των εξοπλισμών συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, των στρατηγικών συμφωνιών με ΗΠΑ-Γαλλία και τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς Ελλάδας-Τουρκίας.

- Γιατί το σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – Όχι στην Ευρώπη Φρούριο» είναι η απάντηση στις δολοφονίες προσφύγων και στη διαίρεση της εργατικής τάξης ανάλογα με τη θρησκεία και το χρώμα του δέρματος.

-Γιατί η υπεράσπιση του πλανήτη απ την οικολογική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή σημαίνει πάλη ενάντια στις «πράσινες συμφωνίες» και το σύστημα που καταστρέφει το πλανήτη και το κλίμα.  

 

Δεν παραπέμπουμε τους στόχους αυτούς ούτε στις κάλπες αλλά ούτε και στο μακρινό αύριο της «λαικής εξουσίας». Τους παλεύουμε από σήμερα για να έρθει κοντύτερα το αύριο της επαναστατικής αλλαγής που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Σήμερα που ο καπιταλισμός απειλεί καθολικά τον άνθρωπο και τον πλανήτη, που οι δυνατότητες για μια ζωή αλλιώτικη είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η υπόθεση μιας  κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, του σοσιαλισμού / κομμουνισμού της εποχής μας είναι πιο  επίκαιρη από ποτέ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σας καλεί να παλέψουμε μαζί για αυτή την προοπτική!

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΤΡΙΤΗ 16.11, 7.00 μμ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΟΛΕΣ – ΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 17.11, 3.00 μμ, ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

 

Κατεβάστε την προκήρυξη (αρχείο .pdf, 204KB)

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 12/11/2021 - 22:00

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η απόπειρα φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας δεν θα περάσει!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Η απόπειρα φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας δεν θα περάσει!   Θράσος χωρίς όριο και αντιδημοκρατική πρόκληση αποτελεί η αγωγή στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, Ευστάθιου Λιάλιου, εναντίον του συνεταιρισμού ενημερωτικού ιστότοπου Αlterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη. Σύμφωνα με την αγωγή, ζητούνται 100.000€ ως αποζημίωση για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού τους site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Μάλιστα, απειλείται η δημοσιογράφος, σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης, με κράτηση ενός έτους. Το ειδησεογραφικό site κάνει λόγο για προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης δημοσιογραφίας, καθώς η αγωγή εναντίον τους αφορά το δημοσίευμα με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική», το οποίο αναφερόταν στην καταδίκη του ενάγοντα, αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, οι παραβιάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από υπηρεσία της Περιφέρειας, την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων. Πρόκειται για καταδίκη από ποινικό δικαστήριο στελεχών της εταιρείας για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής. Η καταδίκη αυτή καταρρίπτει και σε δικαστικό επίπεδο τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των πολιτών, των συλλογικοτήτων και των επιτροπών αγώνα των πολιτών. Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί εδώ και καιρό με πληρωμένες δημοσιεύσεις και διαφημίσεις σε φιλικά της ΜΜΕ να κάνει το άσπρο μαύρο, χτίζοντας ένα πλαστό κοινωνικό και «φιλοπεριβαλλοντικό» προσωπείο, την ώρα που επιδίδεται σε ένα τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντικό έγκλημα στη ΒΑ Χαλκιδικής. Επίσης, με τη συνδρομή των κυβερνήσεων και των αστικών θεσμών, η εταιρεία καταφεύγει στον εκφοβισμό, για να ξεφύγει από τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνον κοινωνίας και να επιβάλλει το καταστροφικό της έργο, σέρνοντας εδώ και χρόνια μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στα δικαστήρια για την εναντίωσή τους στην καταστροφή του τόπου τους. Είναι σίγουρο πως ήταν απλώς ζήτημα χρόνου να προβεί, έστω και δια αντιπροσώπων, και σε αγωγή εναντίον δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών μέσων, και μάλιστα με υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις, για δημοσίευμα που αναφέρει τα γεγονότα όπως έγιναν, καθώς και τους πρωταγωνιστές τους, δηλαδή γιατί απλώς τολμούν να αποκαλύψουν την αλήθεια. Είναι προφανές ότι πρόκειται για προσπάθεια εκφοβισμού της ελεύθερης δημοσιογραφίας, η οποία τολμά με παρρησία να σπάζει το φράγμα της σιωπής που έχει επιβληθεί από τα συστημικά ΜΜΕ. Η προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη όπλο εκφοβισμού της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που δεν λειτουργεί σαν γραφείο τύπου της εταιρείας. Η Ελληνικός Χρυσός δεν επιθυμεί να γίνεται γνωστή καμία πληροφορία, όπως μια τέτοια καταδίκη, η οποία αποδομεί πλήρως το δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικό» προφίλ της και ξεσκεπάζει τον καταστροφικό της ρόλο. Πρόκειται, όμως, και για μία επίθεση συνολικά στην ελευθερία του Τύπου, που υποτίθεται προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα και διεθνή νομοθετικά κείμενα. Και αυτή τη φορά επικαλούνται τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων σε μία δημόσια και ανοιχτή δίκη, η οποία αφορά τη δημόσια υγεία, ακόμη και εάν δεν γράφεται στο δημοσίευμα κανένα ψευδές στοιχείο,. Οι ελληνικοί αστικοί θεσμοί βρίσκονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με την αναίρεση βασικών ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, όπως της ελευθεροτυπίας, της ελεύθερης δημοσιογραφίας, της άσκησης κριτικής και ελέγχου των δημοσίων προσώπων και πραγμάτων και του λειτουργήματος του δημοσιογράφου, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας. Αποδεικνύεται η βαθιά σήψη στην οποία έχει περιέλθει το αστικό κράτος, το οποίο πια δεν διστάζει να τρώει τα ίδια τα πλοκάμια του, όπως το χταπόδι, για να επιβιώσει, παίρνοντας μία πολύ πιο αυταρχική και αντιδημοκρατική μορφή, αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο και τον πραγματικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση και την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου με κάθε μέσον. Για άλλη μία φορά τα κέρδη των υπερεθνικών εταιρειών μπαίνουν απροκάλυπτα στη ζυγαριά πάνω από τις ζωές των ανθρώπων και το περιβάλλον. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε η ζυγαριά να γύρει οριστικά με τις ζωές και τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον δικό μας αγώνα, μαζί με όλους τους κατοίκους της Χαλκιδικής, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα και όλους τους δημοσιογράφους και τα δημοσιογραφικά μέσα που τολμούν να πουν την αλήθεια, επιτελώντας το καθήκον τους απέναντι στην κοινωνία και τιμώντας το λειτούργημά τους. Υπερασπιζόμαστε τη Σταυρούλα Πουλημένη και το δημοσιογραφικό site που εργάζεται, η οποία, πέρα από εξαιρετική δημοσιογράφος, είναι και μια συνεπής συναγωνίστρια. Θα είμαστε σ’ αυτόν τον αγώνα μαζί της.
 • Το δίκιο της Σταυρούλας, το δίκιο του αγώνα μας θα νικήσουν.
 • Για μια δημοσιογραφία που σέβεται την κοινωνία και συνειδητά αντιστέκεται στις προσπάθειες φίμωσης της αλήθειας από μεγάλες πολυεθνικές.
 • Και σε αυτή τη μάχη η αλληλεγγύη θα νικήσει!
Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 07/11/2021 - 11:30

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης: Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα. Η ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα. Η ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα

Συγκέντρωση 6 Νοέμβρη, 12 το μεσημέρι, Καμάρα

Από τις 31 Οκτώβρη διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη. Το Σάββατο 6 Νοέμβρη εκατομμύρια άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους σε όλο το κόσμο διαδηλώνοντας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί μία ακραία απειλή για την ανθρωπότητα, τον πολιτισμό, τα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Το κλίμα σήμερα, εξαιτίας ραγδαίας αύξησης των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα από την χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι το θερμότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Ακόμα και η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC), που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιεί για τις ήδη «αναπόφευκτες» και «μη αντιστρέψιμες» συνέπειες εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 1,1°C από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη: από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική μέχρι τους καύσωνες και τις πυρκαγιές στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στη Σιβηρία, την Κίνα, στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, Covid-19, με πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία άμεση τέτοια θανατερή συνέπεια.

Ξέρουμε ότι οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό και δεσμευτικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το 2016, υποσχέθηκε (αλλά δεν δεσμεύτηκε) να μειώσει τις εκπομπές CO2 για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Οι κυβερνήσεις με το ένα χέρι υπέγραψαν την Συμφωνία και με το άλλο συνέχισαν την πολιτική αύξησης των εκπομπών ρύπων. Κανένας στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού δεν έχει υλοποιηθεί. Οι εκτιμήσεις της IPPC προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχει αύξηση των εκπομπών του CO2 κατά 16%.

Ξέρουμε ότι είναι η οργή του κόσμου και οι εκτεταμένες καταστροφές που αναγκάζουν, τώρα, τους ηγέτες των χωρών να μιλάνε για "άμεσα μέτρα", «απανθρακοποίηση» και στροφή σε «καθαρές πηγές ενέργειας». Είναι κούφιες υποσχέσεις. Στην πράξη συνεχίζουν από τη μία την ίδια ρυπογόνα πολιτική ενώ, από την άλλη, οι δήθεν «πράσινες" επενδύσεις δεν είναι παρά η πριμοδότηση των καπιταλιστών που βλέπουν την κλιματική αλλαγή σαν ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που προωθεί ο Μπάιντεν, μέχρι τα αρπαχτικά της αγοράς στην ενέργεια που τσεπώνουν τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ για την αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και άλλων «ΑΠΕ» καταστρέφοντας τα δάση και τις βουνοκορφές.

Οι ΗΠΑ, που δημαγωγικά επέστρεψαν στις Συνόδους για το Κλίμα, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη μέθοδο fracking, συνεχίζεται αμείωτη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπάιντεν δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της IPCC απηύθυνε έκκληση προς τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο για να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά! Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας θα καταναλώνουν 16% περισσότερο άνθρακα το 2021 από ό,τι το 2020 και κατόπιν ένα επιπλέον 3% το 2022, σύμφωνα με την αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Στην ΕΕ, η κατ' ευφημισμό "Ευρωπαϊκή Πράσινη Nέα Συμφωνία" είναι σκέτη μαύρη καταστροφή. Η δήθεν "απανθρακοποίηση" είναι δώρο στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας για να αυγατίσουν τα κέρδη τους στέλνοντας το λογαριασμό στα εργατικά και φτωχά νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει και η προώθηση του ρυπογόνου φυσικού αερίου ως «μεταβατικού καυσίμου» μέχρι να επιτευχθεί ο λογιστικός στόχος των «μηδενικών εκπομπών» μέσω "αντισταθμιστικών μέτρων", μέσω, δηλαδή, των μηχανισμών της αγοράς και του εμπορίου ρύπων που στην πράξη ενθαρρύνει τις κερδοφόρες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Αυτή η διαδικασία βίαιης "απανθρακοποίησης", και ακόμα περισσότερο το απίστευτο κερδοσκοπικό παιγνίδι στα χρηματιστήρια ρύπων και ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών ενέργειας και η δημιουργία μαφιόζικων ιδιωτικών μονοπολίων που κρατάνε ψηλά τις τιμές, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο αντιδραστικός ρόλος τής ΕΕ που με τις ντιρεκτίβες και τς αποφάσεις της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πρωτόγνωρη ενεργειακή φτώχεια τους λαούς είναι και η αιτία των τεράστιων αυξήσεων στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της εκτόξευσης των χρηματιστηριακών διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Στην Ελλάδα, είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ενέργεια, για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη». Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού πρώτα έκαψε όλη την Ελλάδα τώρα την βουλιάζει από τις πλημμύρες καθώς τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν για να βολευτούν οι κερδοσκόποι «επενδυτές». Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το φυσικό αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά, ιδιωτικοποιεί ολόκληρη τη ΔΕΗ, τη στιγμή που στη Βρετανία αναδεικνύεται η γύμνια της πιο απελευθερωμένης αγοράς στην Ευρώπη με τις μαζικές καταρρεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας - «πρότυπα» και ο φτωχός κόσμος κινδυνεύει να παγώσει το χειμώνα, επιμένει στα πολεμικά παιχνίδια και στους πολεμικούς εξοπλισμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στις ΑΟΖ.

Γι' αυτό δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας στις κυβερνήσεις. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν πιστά τον καταστροφικό δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας,  της υποταγής στην κερδοσκοπία της "μαύρης" και της "πράσινης βιομηχανίας".  Ζούμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής με τη διαχείριση της πανδημίας, το ίδιο ισχύει και για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα τις απειλές για πανδημίες, έτσι όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις, από δεκαετίες, προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά συνέχισαν την ίδια καταστροφική πολιτική και επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών, έχοντας το θράσος να χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως "άλλοθι", εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους. Τα κέρδη των καπιταλιστών μπαίνουν πάνω από την ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Γι' αυτό, η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, ολόκληρου του λαού που υφίσταται αυτές τις καταστροφικές συνέπειες.

Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των κινημάτων που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις, τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους.

Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει να πληρώσει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού που ευθύνεται για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημαίνει σύγκρουση με τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και των ΒΑΠΕ. Ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απαιτούμε όλοι οι κλάδοι της προμήθειας, της διανομής και της μεταφοράς να επανέλθουν στο δημόσιο, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικά καθαρές μορφές ενέργειας. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για ενέργεια φτηνή για τον λαό, ασφαλή, οικολογική, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών με κοινωνική κριτήρια.  

Για αυτό είναι αναγκαίος ο δημόσιος εργατικός έλεγχος στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις κατασκευές κατοικιών, στην οικονομία, παντού. Ένα τόσο τεράστιο μέγεθος των αλλαγών που απαιτούνται χρειάζεται τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης για να προχωρήσει. Χρειαζόμαστε το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σώσουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε τα συνδικάτα να υιοθετήσουν το πρόγραμμα των ριζοσπαστικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή.

Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει αλληλεγγύη και ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τους πάνω από 20 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες.

Όλες και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ριζικά και άμεσα το βρόμικο σύστημα της περιβαλλοντικής καταστροφής αλλά και του ρατσισμού, του σεξισμού, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης!

Γι' αυτό και στις 6 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους και στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα στις 12μ., όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Ενώνουμε τις δυνάμεις με τους διαδηλωτές στη Γλασκώβη και σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας και διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα». Για μία κοινωνία που θα μπορούμε να παράγουμε και ζούμε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 07/11/2021 - 11:30

Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα. Η ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα

Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα. Η ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα

Από τις 31 Οκτώρβη διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη. Το Σάββατο 6 Νοέμβρη εκατομμύρια άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους σε όλο το κόσμο διαδηλώνοντας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί μία ακραία απειλή για την ανθρωπότητα, τον πολιτισμό, τα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Το κλίμα σήμερα, εξαιτίας ραγδαίας αύξησης των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα από την χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι το θερμότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 5.000 χρόνια.

Ακόμα και η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC), που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιεί για τις ήδη «αναπόφευκτες» και «μη αντιστρέψιμες» συνέπειες εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από 1,1°C από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη: από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική μέχρι τους καύσωνες και τις πυρκαγιές στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στη Σιβηρία, την Κίνα, στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, Covid-19, με πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία άμεση τέτοια θανατερή συνέπεια.

Ξέρουμε ότι οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό και δεσμευτικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το 2016, υποσχέθηκε (αλλά δεν δεσμεύτηκε) να μειώσει τις εκπομπές CO2 για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Οι κυβερνήσεις με το ένα χέρι υπέγραψαν την Συμφωνία και με το άλλο συνέχισαν την πολιτική αύξησης των εκπομπών ρύπων. Κανένας στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού δεν έχει υλοποιηθεί. Οι εκτιμήσεις της IPPC προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχει αύξηση των εκπομπών του CO2 κατά 16%.

Ξέρουμε ότι είναι η οργή του κόσμου και οι εκτεταμένες καταστροφές που αναγκάζουν, τώρα, τους ηγέτες των χωρών να μιλάνε για "άμεσα μέτρα", «απανθρακοποίηση» και στροφή σε «καθαρές πηγές ενέργειας». Είναι κούφιες υποσχέσεις. Στην πράξη συνεχίζουν από τη μία την ίδια ρυπογόνα πολιτική ενώ, από την άλλη, οι δήθεν «πράσινες" επενδύσεις δεν είναι παρά η πριμοδότηση των καπιταλιστών που βλέπουν την κλιματική αλλαγή σαν ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που προωθεί ο Μπάιντεν, μέχρι τα αρπαχτικά της αγοράς στην ενέργεια που τσεπώνουν τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ για την αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και άλλων «ΑΠΕ» καταστρέφοντας τα δάση και τις βουνοκορφές.

Οι ΗΠΑ, που δημαγωγικά επέστρεψαν στις Συνόδους για το Κλίμα, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη μέθοδο fracking, συνεχίζεται αμείωτη. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μπάιντεν δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της IPCC απηύθυνε έκκληση προς τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο για να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά! Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας θα καταναλώνουν 16% περισσότερο άνθρακα το 2021 από ό,τι το 2020 και κατόπιν ένα επιπλέον 3% το 2022, σύμφωνα με την αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Στην ΕΕ, η κατ' ευφημισμό "Ευρωπαϊκή Πράσινη Nέα Συμφωνία" είναι σκέτη μαύρη καταστροφή. Η δήθεν "απανθρακοποίηση" είναι δώρο στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας για να αυγατίσουν τα κέρδη τους στέλνοντας το λογαριασμό στα εργατικά και φτωχά νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει και η προώθηση του ρυπογόνου φυσικού αερίου ως «μεταβατικού καυσίμου» μέχρι να επιτευχθεί ο λογιστικός στόχος των «μηδενικών εκπομπών» μέσω "αντισταθμιστικών μέτρων", μέσω, δηλαδή, των μηχανισμών της αγοράς και του εμπορίου ρύπων που στην πράξη ενθαρρύνει τις κερδοφόρες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν. Αυτή η διαδικασία βίαιης "απανθρακοποίησης", και ακόμα περισσότερο το απίστευτο κερδοσκοπικό παιγνίδι στα χρηματιστήρια ρύπων και ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων οργανισμών ενέργειας και η δημιουργία μαφιόζικων ιδιωτικών μονοπολίων που κρατάνε ψηλά τις τιμές, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο αντιδραστικός ρόλος τής ΕΕ που με τις ντιρεκτίβες και τς αποφάσεις της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πρωτόγνωρη ενεργειακή φτώχεια τους λαούς είναι και η αιτία των τεράστιων αυξήσεων στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της εκτόξευσης των χρηματιστηριακών διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Στην Ελλάδα, είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ενέργεια, για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη». Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού πρώτα έκαψε όλη την Ελλάδα τώρα την βουλιάζει από τις πλημμύρες καθώς τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν για να βολευτούν οι κερδοσκόποι «επενδυτές». Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το φυσικό αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά, ιδιωτικοποιεί ολόκληρη τη ΔΕΗ, τη στιγμή που στη Βρετανία αναδεικνύεται η γύμνια της πιο απελευθερωμένης αγοράς στην Ευρώπη με τις μαζικές καταρρεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας - «πρότυπα» και ο φτωχός κόσμος κινδυνεύει να παγώσει το χειμώνα, επιμένει στα πολεμικά παιχνίδια και στους πολεμικούς εξοπλισμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στις ΑΟΖ.

Γι' αυτό δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας στις κυβερνήσεις. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν πιστά τον καταστροφικό δρόμο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας,  της υποταγής στην κερδοσκοπία της "μαύρης" και της "πράσινης βιομηχανίας".  Ζούμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής με τη διαχείριση της πανδημίας, το ίδιο ισχύει και για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα τις απειλές για πανδημίες, έτσι όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις, από δεκαετίες, προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά συνέχισαν την ίδια καταστροφική πολιτική και επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών, έχοντας το θράσος να χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή ως "άλλοθι", εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους. Τα κέρδη των καπιταλιστών μπαίνουν πάνω από την ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Γι' αυτό, η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, ολόκληρου του λαού που υφίσταται αυτές τις καταστροφικές συνέπειες.

Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των κινημάτων που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις, τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους.

Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει να πληρώσει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού που ευθύνεται για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημαίνει σύγκρουση με τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και των ΒΑΠΕ. Ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απαιτούμε όλοι οι κλάδοι της προμήθειας, της διανομής και της μεταφοράς να επανέλθουν στο δημόσιο, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικά καθαρές μορφές ενέργειας. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για ενέργεια φτηνή για τον λαό, ασφαλή, οικολογική, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών με κοινωνική κριτήρια.  

Για αυτό είναι αναγκαίος ο δημόσιος εργατικός έλεγχος στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις κατασκευές κατοικιών, στην οικονομία, παντού. Ένα τόσο τεράστιο μέγεθος των αλλαγών που απαιτούνται χρειάζεται τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης για να προχωρήσει. Χρειαζόμαστε το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σώσουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε τα συνδικάτα να υιοθετήσουν το πρόγραμμα των ριζοσπαστικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή.

Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει αλληλεγγύη και ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τους πάνω από 20 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες.

Όλες και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ριζικά και άμεσα το βρόμικο σύστημα της περιβαλλοντικής καταστροφής αλλά και του ρατσισμού, του σεξισμού, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης!

Γι' αυτό και στις 6 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Στηρίζουμε και τον αγώνα των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες Σάββατο 12:00 μ. Σύνταγμα.

Ενώνουμε τις δυνάμεις με τους διαδηλωτές στη Γλασκώβη και σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας και διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα». Για μία κοινωνία που θα μπορούμε να παράγουμε και ζούμε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 02/11/2021 - 18:15