ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Σκάνδαλο Υποκλοπών: Απογείωση του χαφιεδισμού στην εποχή του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού [του Δημήτρη Δεσύλλα]

Δημήτρης Δεσύλλας

Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών με «κορυφή του παγόβουνου» τις προκλητικές παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και κυρίως του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αποκάλυψε γυμνούς όλους τους αστικούς μηχανισμούς χαφιεδισμού, επιτήρησης, καταστολής, καταπίεσης και κυριαρχίας. Έφερε στο φως τη βαθύτερη αντιδραστική ουσία του σύγχρονου κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Σε συνθήκες που οξύνεται η πολύπλευρη δομική κρίση του δολοφονικού καπιταλισμού της εποχής μας (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, επισιτιστική, περιβαλλοντική).

Είναι γνωστό, από παλαιότερα αλλά και από πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου (π.χ. Καθημερινή 6/8/22) ότι παρακολουθήσεις – υποκλοπές διεξάγουν «νόμιμα για λόγους εθνικής ασφάλειας»(!) με κρατική – κυβερνητική εντολή και με πλήρη ασυδοσία, η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας. Αυτές γίνονται με την αγαστή «συνεργασία» όλων των εταιριών παροχής τηλεπικοινωνιών, με σύγχρονους «κοριούς» και με τη μέθοδο της συνακρόασης ή «νόμιμης επισύνδεσης»! Αθλιότητες που έχουν πολλές φορές καταγγελθεί από πολίτες, αγωνιστές, δημοσιογράφους και κόμματα (ΚΚΕ). Πρόσφατα η ΕΥΠ προμηθεύτηκε καινούργιο σύγχρονο σύστημα υποκλοπών από την ιταλική RCS Lab. Για τη δήθεν «νόμιμη» παρακολούθηση – υποκλοπή, προηγείται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των θυμάτων, που γίνεται με αίτημα των δραστών προς την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών).

Μέχρι το 2018 η αίτηση παρακολούθησης – υποκλοπής γινόταν και εγκρινόταν αιτιολογημένα από Εισαγγελέα Εφετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ «εκσυγχρόνισε» αυτή τη «γραφειοκρατική» διαδικασία. Έκτοτε η έγκριση άρσης απορρήτου – υποκλοπής γίνεται με την απλή υπογραφή του (της) Εισαγγελέα – Επόπτη της ΕΥΠ. Που υπογράφει μαζικά πακέτα με πολλούς αριθμούς τηλεφώνων και όχι με ονόματα των υπό παρακολούθηση ανθρώπων, οργανώσεων ή κομμάτων!!

Είναι επίσης γνωστό ότι με νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) που ψήφισαν το Μάρτη 2021 από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταργήθηκε η δυνατότητα που είχε κάποιος να ζητάει με αίτησή του στην ΑΔΑΕ να ενημερωθεί αν και γιατί τον παρακολουθούν, εις δόξαν της λεγόμενης «διαφάνειας»!

Η ΑΔΑΕ με έκθεσή της αναφέρει ότι έγιναν άρσεις απορρήτου – παρακολουθήσεις το 2019 σε 11.680, το 2020 σε 13.751 και το 2021 σε 15.475 άτομα, που το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του θεωρούν «επικίνδυνους για την εθνική ασφάλεια»! Πρόκειται για πραγματική βιομηχανία κρατικού, συναινετικού και κοινοβουλευτικά επικυρωμένου χαφιεδισμού, για πλήρη διακωμώδηση της αστικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Στην προηγούμενη βιομηχανία του επίσημου χαφιεδισμού, πρέπει να προστεθούν και οι ανεπίσημες παρακολουθήσεις – υποκλοπές, που διεξάγουν οι ντόπιες και διεθνείς μυστικές υπηρεσίες (αυτοτελώς ή σε συντονισμό ή και ανταγωνισμό μεταξύ τους), με τα «παράνομα – κακόβουλα – κατασκοπευτικά λογισμικά». Τέτοια είναι το Predator και το Pegasus, παραγωγής και εξαγωγής Ισραήλ (Μοσάντ) που έδρασαν και δρουν στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, εκδοτών, πολιτών, δικηγόρων, βουλευτών αλλά και των Θ. Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Όλα αυτά δείχνουν ότι στον σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, ο κρατικός – κυβερνητικός χαφιεδισμός είναι ζοφερός, εφιαλτικός, πολυπλόκαμος, συναινετικός και διαχρονικός. Δεν επιδέχεται «εκδημοκρατισμό» πάρα μόνον συνολική ανατροπή.

Ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα

Η αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών, η πολιτική κρίση που προκαλεί και οι παρενέργειές της, οδηγούν σε ορισμένα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Χρήσιμα για το μαζικό λαϊκό κίνημα και κυρίως για την Επαναστατική – Κομμουνιστική Αριστερά.

Συγκεκριμένα:

• Γίνεται εντατική προσπάθεια, από τους κυρίαρχους αστικούς κύκλους, για συνολική νεοσυντηρητική ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού. Με στόχο να περάσει η νέα στρατηγική επίθεση του κεφαλαίου τον επερχόμενο χειμώνα, σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας (με νέα φοβερή ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, λιτότητα, ανεργία, καταστολή κ.α.). Εδώ εντάσσονται και οι βουλευτικές εκλογές, οι μετεκλογικές πολιτικές συμμαχίες και μια νέα διακομματική συναίνεση.

• Η καπιταλιστική Ελλάδα, στο σταυροδρόμι των ενεργειακών και πολεμικών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στη στρατηγική περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, έχει μετατραπεί και σε κέντρο ανταγωνισμού και συγκρούσεων των κατασκοπευτικών μυστικών υπηρεσιών (ΗΠΑ, Γερμανίας, Ισραήλ, Ελλάδας, Τουρκίας). Δεν είναι τυχαία τα πρόσφατα δημοσιεύματα του αστικού τύπου, ότι η αποκάλυψη της παράνομης και προκλητικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε από τον Γερμανικό παράγοντα και τις Βρυξέλλες (μέσω Ευρωκοινοβουλίου). Γιατί Γερμανία και ΕΕ θέλουν να ελέγξουν αποκλειστικά, αλλά και συναινετικά – διακομματικά «τη μοιρασιά» του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ καθώς και του ενδεχόμενου Ταμείου Ενέργειας, περιορίζοντας την αρπαχτική «βουλιμία» του Μητσοτάκη και των Ελλήνων εφοπλιστών.

• Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί διασυνδέονται και επηρεάζουν τους εγχώριους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς. Γι’ αυτό βλέπουμε τη μια μυστική υπηρεσία να κατασκοπεύει την άλλη, το ένα αστικό κόμμα (ΝΔ) να παρακολουθεί το άλλο (ΠΑΣΟΚ), τον ένα πολιτικό αρχηγό να παρακολουθεί τον άλλο (ο Μητσοτάκης τον Ανδρουλάκη)! Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος!

Έγινε τέλειος ο εξευτελισμός της αστικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με την πλήρη κατάργηση των υπολειμμάτων του λεγόμενου «κράτους δικαίου» και την αντικατάστασή του από το κράτος αδικίας και πλήρους ανομίας, το κράτος της ρεμούλας της καταστολής και του χαφιεδισμού. Είναι εντελώς εξωφρενικό, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ισ. Ντογιάκος να ψάχνει να βρει, όχι γιατί παρακολουθούσαν τον Ν. Ανδρουλάκη, αλλά το ποιος του το μαρτύρησε (κάρφωσε)!

• Ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών και των εγκληματικών ευθυνών του Μητσοτάκη. Αυτή γίνεται με τις μεθόδους του «εκσυγχρονισμού», της μεγαλύτερης στεγανοποίησης και της ισχυροποίησης της αμαρτωλής ΕΥΠ και μέσω των γνωστών και χρεωκοπημένων «Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής», με στόχο την εξασφάλιση της διακομματικής – κοινοβουλευτικής συναίνεσης και συνενοχής. Από την άποψη αυτή είναι ολέθρια και καταστροφική, η διαχρονική αυταπάτη – απάτη της Αριστεράς περί δήθεν «εκδημοκρατισμού» της ΕΥΠ και των αστικών μηχανισμών καταστολής! Λογική που οδήγησε στην ενσωμάτωση και την υποταγή της.

Στις συνθήκες συνολικής αντιδραστικής ανασυγκρότησης του πολιτικού σκηνικού, είναι άμεση ανάγκη η ανατρεπτική πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος για τη διάλυση της ΕΥΠ και όλων των μηχανισμών κρατικής βίας και καταστολής. Για την υπεράσπιση και διεύρυνση όλων των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της εποχής μας.

Μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο αποτελεί η συνολική πολιτική ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε επίδοξου διαχειριστή, της αστικής συναίνεσης και της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ και του κεφαλαίου. Στόχος που απαιτεί ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό και λαϊκό κίνημα και το μέτωπο μιας σύγχρονης αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής – κομμουνιστικής Αριστεράς της εποχής μας. Που με επαναστατική ανατροπή θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης – καταπίεσης – αποξένωσης – αλλοτρίωσης. Για τη σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία της πλήρους απελευθέρωσης του κοινωνικού ανθρώπου.

Νέα Ιωνία 9/8/2022

Δημήτρης Δεσύλλας
μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ
και του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Παντιέρα

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 10/08/2022 - 00:00

Επανεξοπλισµός της Αριστεράς για τις νέες αναµετρήσεις [του Μπάμπη Συριόπουλου]

Μπάµπης Συριόπουλος

▸ Χωρίς ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά, το κίνηµα  θα σπρώχνει τον βράχο  σαν τον Σίσυφο

Είµαστε στη µέση του καλοκαιριού, αλλά όλοι αναρωτιούνται για τον χειµώνα που έρχεται, ο καθένας από τη σκοπιά του. Παρά την πολύ µεγάλη αύξησή του, ο µέσος όρος του τιµάριθµου (11,6% τον Ιούνιο) κρύβει τις πολύ µεγαλύτερες αυξήσεις σε τρόφιµα, ρεύµα, θέρµανση και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ρίχνοντας κόσµο στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και αστικά επιτελεία, παγκόσµια, ανησυχούν για το ενδεχόµενο κοινωνικών εκρήξεων τον χειµώνα που µας έρχεται — πρόσφατη είναι η εξέγερση στη Σρι Λάνκα και οι αγροτικές διαδηλώσεις στην Ολλανδία.Ενώ ξεσπούν µαζικές απεργίες σε λιµάνια, αεροδρόµια και σιδηρόδροµους σε χώρες της ΕΕ. Ένας «θερµός» χειµώνας αναµένεται, µε κοινωνικές εκρήξεις. Στην Ελλάδα χρησιµοποιείται σε µεγάλες δόσεις ένα δοκιµασµένο αντίδοτο για τους λαϊκούς αγώνες, η συζήτηση για το αν και πότε θα γίνουν εκλογές. Τα αστικά κόµµατα εξουσίας απεύχονται κάθε κίνηµα που υπονοµεύει την αστική πολιτική, στρέφουν την εργαζόµενη πλειονότητα στην αναζήτηση του καλύτερου διαχειριστή. Ο Κ. Μητσοτάκης αποµάκρυνε την πιθανότητα εκλογών µετά το καλοκαίρι, αλλά η κυβέρνηση κρατάει πάντα για τον εαυτό της το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασµού.

Σε κοινέςΚατηγορίες Κοινή δήλωση των οργανώσεων της Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας Σπέρνουν καταστροφή, θα θερίσουν καταιγίδες  

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη για τον λαό, αποφασισµένη να υλοποιήσει µέτρα που αλλάζουν βαθιά το κοινωνικό τοπίο, σε βάρος της εργατικής τάξης· τον ψηφιακό έλεγχο των σωµατείων µε τον νόµο Χατζηδάκη, την επιχειρηµατικοποίηση του Πανεπιστήµιου µε τη βοήθεια της Πανεπιστηµιακής Αστυνοµίας, την παράδοση των δηµόσιων χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος στους επενδυτές και πάνω απ’ όλα την µετακύλιση των βαρών της επερχόµενης πολύπλευρης κρίσης στους εργαζοµένους. Αυτή η κοινωνική επίθεση απαιτεί τη σιδερένια φτέρνα του «νόµου και της τάξης», όπως δείχνει η εφαρµογή του νόµου για τις διαδηλώσεις το τελευταίο διάστηµα, καθώς και η απόρριψη του δίκαιου αιτήµατος αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη. Συνολικά οι αστικοί µηχανισµοί, σε µια επίδειξη ολοκληρωτισµού και αλαζονείας, διακηρύσσουν την περιφρόνησή τους προς το «κοινό περί δικαίου αίσθηµα», σύµφωνα µε τις δηλώσεις της –υποτίθεται κοινωνικά ευαίσθητης– ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αν η µνηµονιακή επίθεση από το 2010 και µετά είχε αφετηρία τον τραπεζικό τοµέα –ντόπιο και ξένο– και το δηµόσιο χρέος, η τωρινή επίθεση της λεηλασίας µέσω ακρίβειας, διατροφικής, ενεργειακής και υγειονοµικής κρίσης έχει στο κέντρο της την αστική ιδιοκτησία, το κέρδος και τους κανόνες της αγοράς. Δεν µπορούν να υπάρχουν, ούτε σαν ιδέα, «εθνικές» –αποδεκτές από το κεφάλαιο– λύσεις. Αντίθετα, για την υπεράσπιση των δηµόσιων αγαθών, όπως το ρεύµα, το νερό, η υγεία, η εκπαίδευση, οι συγκοινωνίες, απαιτούνται πλαφόν στις τιµές, κατάργηση των χρηµατιστηρίων ενέργειας και τροφίµων και εθνικοποιήσεις των βασικών τοµέων της οικονοµίας χωρίς αποζηµίωση και µε εργατικό-λαϊκό έλεγχο· η αντιµετώπιση της ακρίβειας απαιτεί αυξήσεις των µισθών και µείωση των κερδών. Για πραγµατική αύξηση των κοινωνικών δαπανών απαιτείται µείωση των στρατιωτικών δαπανών, έξοδος από το ΝΑΤΟ και πάλη ενάντια στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισµό για τα πετρέλαια και τις ΑΟΖ. Όλα αυτά τα µέτρα θίγουν βαθιά το κεφάλαιο και την αστική πολιτική, είναι αντικαπιταλιστικοί στόχοι πάλης και καθιστούν αναγκαίο ένα κίνηµα µε τέτοιους στόχους και ένα αντικαπιταλιστικό πολιτικό ρεύµα.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται συναινετικά και στα σηµεία, επικεντρωµένος στα σκάνδαλα, µε πόλεµο δηλώσεων εντυπωσιασµού και προσανατολισµό στο κέντρο και στη «µεσαία τάξη». Το ΜεΡΑ25 δηλώνει κι αυτό παρών για συµµετοχή σε προοδευτικές κυβερνήσεις µαζί µε τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας πάντα «υπεύθυνες» τεχνοκρατικές λύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Το ΚΚΕ, παρά την αντίθεσή του στην αστική πολιτική και την αγωνιστική του συνεισφορά, αρκείται σε επιµέρους µάχες και αγώνες χαµηλής έντασης, χωρίς να θέτει άµεσα πολιτικούς στόχους ανατροπής, ενώ σιγοντάρει τα εθνικά αστικά στερεότυπα στον ανταγωνισµό της ελληνικής αστικής τάξης µε την τουρκική.

Είδαµε που οδήγησαν  οι λύσεις µε λογική «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή» — ας πάρουµε  άλλο δρόµο

 

Η παρουσία της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς µε κοµµουνιστικό πυρήνα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, µε το κάλεσµά της για συνεργασία µε βάση το αντικαπιταλιστικό πρόγραµµα, είναι αναγκαία για να γίνει πιο αιχµηρό πολιτικά και επικίνδυνο το εργατικό λαϊκό κίνηµα, για τον προσανατολισµό της κοινωνικής δυσαρέσκειας προς τον πραγµατικό εχθρό. Δεν µπορεί η Αριστερά να περιορίζεται στη νοσταλγική αναπόληση της κινηµατικής ανάτασης της περιόδου 2010-12. Το γεγονός ότι δεν κυριάρχησαν τότε η αντίθεση στην ΕΕ και η ανάγκη αντικαπιταλιστικής αποδέσµευσης απ’ αυτή, ότι δεν µπήκε η ταξική σφραγίδα της αντίθεσης στην ελληνική αστική τάξη και τους συµµάχους της και όχι απλά στην τρόικα, οδήγησε στον κυβερνητικό δρόµο και στην ήττα.

Στον επόµενο γύρο υπάρχει η δυνατότητα –µετά τη δοκιµή των δήθεν λύσεων «ούτε ρήξη ούτε ανατροπή» και την πλήρη αστική ολοκλήρωση του ΣΥΡΙΖΑ– η κοινωνική δυσαρέσκεια να ξεπεράσει την αδιέξοδη αγανάκτηση και απελπισία και να µετασχηµατιστεί σε κίνηµα ανατροπής της αστικής πολιτικής. Η «µεγάλη παραίτηση» να γίνει µεγάλο ταξικό εργατικό κίνηµα και οι αντιπολεµικές λαϊκές διαθέσεις να δυναµώσουν ένα διεθνιστικό αντιπολεµικό κίνηµα. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ύπαρξη και ισχυροποίηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, µιας Αριστεράς που επιδιώκει ένα κίνηµα τέτοιο που δεν θα γίνεται εύκολη λεία επίδοξων σωτήρων. Χωρίς αυτή την Αριστερά, το κίνηµα θα σπρώχνει το βράχο σαν το Σίσυφο για να ξεκινάει ξανά από την αρχή. Η παρέµβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, µε το αναγκαίο πρόγραµµα, την προωθητική ενότητα αλλά και τον διαχωρισµό απ’ ό,τι µας χαντακώνει τόσα χρόνια, είναι αναγκαία σε όλες τις πολιτικές µάχες και τις εκλογικές.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 30-31.7.2022

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 10/08/2022 - 00:00

Απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες η ΕΥΠ.Επικίνδυνη η επιμονή Μητσοτάκη στο καθεστώς παρακολουθήσεων και χαφιεδισμού

Απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες η ΕΥΠ.
Επικίνδυνη η επιμονή Μητσοτάκη στο καθεστώς παρακολουθήσεων και χαφιεδισμού
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στο προκλητικό του «διάγγελμα» ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αφού απέφυγε να πάρει την πολιτική ευθύνη για την δράση ΕΥΠ, αν και αυτή υπάγεται άμεσα στον ίδιο, υπερασπίστηκε την ίδια στιγμή τον ρόλο του κρατικού χαφιέδικου μηχανισμού παρακολουθήσεων.

Ο Μητσοτάκης επιμένει ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, μιλώντας μόνο για λάθος σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό γιατί δήθεν δεν ενημερώθηκε ο ίδιος.
Καθόλου τυχαία απέφυγε να αναφερθεί στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη με την οποία άνοιξε ο κύκλος των αποκαλύψεων, αλλά και κάθε αναφορά στο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, την ισραηλινή εταιρία Intelexa που το πουλάει.
Είναι πρόκληση η επιμονή Μητσοτάκη στον ρόλο της ΕΥΠ να παρακολουθεί και να χαφιεδίζει σε βάρος πολιτικών χώρων, κοινωνικών αγωνιστών, αλλά όσων δεν πάνε με τα νερά της κυβέρνησης και των συμφερόντων που υπηρετεί. Κανένα δεν εκπλήσσει ότι προσπάθησε να ξεπλύνει την ΕΥΠ μιλώντας για τον δήθεν «εθνικό» της ρόλο στις «κρίσεις σε Αιγαίο και Έβρο», επιχειρώντας έτσι να εξασφαλίσει συναίνεση ή ανοχή για την δράση της. Ο εθνικισμός είναι μόνιμο καταφύγιο για την αντιλαϊκή πολιτική.
Πλέον τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί και να εξωραΐζεται πότε σαν «επισύνδεση», πότε σαν «συνακρόαση». Η ΕΥΠ και ο μηχανισμός του κρατικού χαδιεφισμού που έστησε η CIA μετά τον εμφύλιο και συντήρησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά αντιδημοκρατικός. Διαχρονικά το πλαίσιο δράσης της ΕΥΠ είτε έχει το φερετζέ της νομιμότητας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου είτε με παρακρατικές πρακτικές, τύπου Predator, περιφρονεί τα δικαιώματα και την κοινωνική δράση. Αυτό που επιβάλλει η προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών είναι η κατάργηση της ΕΥΠ, η διάλυση του παρακρατικού μηχανισμού παρακολουθήσεων και χαφιεδισμού και η κατάργηση των τρομονόμων και του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που έστησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ.
Είναι ανάγκη να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία που αφορούν τις παρακολουθήσεις διαχρονικά. Να μπει τέρμα στις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, αλλά οικονομικής εξόντωσης δημοσιογράφων και ΜΜΕ μέσω αγωγών
Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι παρά τον ακραία αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής, μια κυβέρνηση σαν την σημερινή δεν πέφτει «κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων», πολύ περισσότερο ότι κανείς από το πολιτικό σύστημα δεν το ζητάει. Διέξοδο μπορεί να δώσει η πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης και να μπει φραγμός στα σχέδια για συνέχεια διαχείρισης της πολιτική της. Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 08/08/2022 - 23:00

Σημάδι ότι ξεχείλισαν τα λύματα από τον κρατικό μηχανισμό χαδιεφισμού οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα

Σημάδι ότι ξεχείλισαν τα λύματα από τον κρατικό μηχανισμό χαδιεφισμού οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα για τις παρακολουθήσεις με το ειδικό λογισμικό Predator του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, αποκαλύφθηκε ότι το αντιδημοκρατικό καθεστώς του συστηματικού κρατικού χαφιεδισμού που σταθερά έχει στο στόχαστρό του τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις και αγωνιστές, μπαίνει και στην υπηρεσία των κομματικών ανταγωνισμών και των συμφερόντων που υπηρετεί  η κυβέρνηση.

Οι παραιτήσεις αυτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κρύψουν το γεγονός ότι βασικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, άμεσος προϊστάμενος ΕΥΠ.

Η ΕΥΠ και το παρακράτος γύρω από αυτή είναι ένας δύσοσμος μηχανισμός, γέννημα του μετεμφυλιακού καθεστώτος και της CIA, με στόχο τον κρατικό χαφιεδισμό. Οι διαχρονικές διακηρύξεις περί εκδημοκρατισμού της από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύονται φούμαρα. Αυτοί οι μηχανισμοί κινούνται, όπως το ψάρι στο νερό, μέσα στο πλέγμα των τρομονόμων της ΕΕ και του νομοθετικού πλαισίου καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. 

Η ασυδοσία και η καθεστωτική αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε παροξυσμό αυτές τις πρακτικές, με το ΠΑΣΟΚ να διαπιστώνει, αδικαιολόγητα έκπληκτο, ότι αυτές αφορούν και όσους έχουν ψηφίσει το καθεστώς ασυδοσίας και παρακολουθήσεων.

Στοιχείο του κρατικού αυταρχισμού είναι οι εξοντωτικές αγωγές του Γρ. Δημητριάδη σε βάρος του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και των ΜΜΕ που ανέδειξαν το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο οχετός όπου λιμνάζει ο κρατικός χαφιεδισμός και το ρουφιάνεμα έχει ξεχειλίσει.

·         Να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία που αφορούν τις παρακολουθήσεις διαχρονικά και να σταματήσει κάθε απόπειρα συγκάλυψης

·         Να σταματήσει η προσπάθεια οικονομικής εξόντωσης δημοσιογράφων και ΜΜΕ μέσω αγωγών

·         Άμεση κατάργηση των τρομονόμων και του νομοθετικού πλαισίου των κρατικών παρακολουθήσεων

 • Να διαλυθεί η ΕΥΠ και το παρακράτος γύρω από αυτή
 • Κάτω η κυβέρνηση που απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Με το εργατικό λαϊκό κίνημα να βάλουμε φραγμό στην προσπάθεια να συνεχιστεί η διαχείριση της πολιτικής της
Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 05/08/2022 - 21:00

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεφαλονιάς για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεφαλονιάς για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Ο κύριος Μητσοτάκης έρχεται στην Κεφαλονιά για προεκλογικούς λόγους και για να φωτογραφηθεί στις ομορφιές του νησιού και να κάνει χειραψίες με όσους ντόπιους στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική του σε τοπικό επίπεδο και θέλουν να κάνουν μπίζνες, καθώς σε αυτούς ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα επιθυμητός. Είναι όμως ανεπιθύμητος σε ευρεία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα λόγω της ληστείας του λαϊκού εισοδήματος μέσω της ακριβής ενέργειας, της βενζίνης και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά αγαθά, συνέπεια του πολέμου και της αισχροκέρδειας. Παράλληλα, έρχεται για να εγκαινιάσει  το οδικό έργο Αργοστολίου – Πόρου,…. που δεν έχει γίνει ακόμα η μελέτη…. Έρχεται επίσης για να επισκεφτεί το υποστελεχωμένο νοσοκομείο μας, αυτό που παραιτούνται οι γιατροί ο ένας μετά τον άλλο γιατί δεν αντέχουν, αυτό το νοσοκομείο που το καλοκαίρι με τους χιλιάδες τουρίστες και τους ελάχιστους υγειονομικούς καθίσταται επικίνδυνο. Ο κύριος Μητσοτάκης έρχεται στην Κεφαλονιά για να δει την όμορφη «αγγελικά πλασμένη» εικόνα της τουριστικής  ανάπτυξης του νησιού, που δεν χωράει τα χαμηλά μεροκάματα, τους αδήλωτους εργαζομένους, τις απλήρωτες υπερωρίες και τις συνθήκες γαλέρας. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός της χώρας:

 • που καίγεται, γιατί δεν προσλαμβάνονται πυροσβέστες, αλλά … παπάδες και πανεπιστημιακή αστυνομία,
 • που έχει πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος στον κόβιντ, γιατί δεν προσλαμβάνονται υγειονομικοί,
 • που το ρεύμα είναι από τα πιο ακριβά της Ευρώπης,
 • που είναι το καλό σκυλάκι του ΝΑΤΟ και εμπλέκεται σε όλους τους πολεμικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία και αλλού,
 • που συστηματικά πετάει παιδιά έξω από τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια,
 • που η ελευθερία του τύπου είναι ανέκδοτο,
 • που αφήνονται ελεύθεροι βιαστές και δολοφόνοι και οι γυναικοκτονίες είναι στην ημερήσια ατζέντα,
 • που όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με αυτά και θελήσει να διαμαρτυρηθεί βρίσκει μπροστά του άγρια καταστολή.

Σε αυτά ο κ. Μητσοτάκης αντιπαραβάλλει την αλαζονεία της εξουσίας, που μόνο την ενδιαφέρει να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο, χωρίς να νοιάζεται πως ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Εμείς λοιπόν δεν φωτογραφιζόμαστε μαζί του, αλλά τασσόμαστε με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς, τους μετανάστες και τη νεολαία παλεύοντας για να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας από μία μόνιμη δουλειά, για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο τον λαό, με καινούργιο και πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό νοσοκομείο, για εθνικοποίηση βασικών επιχειρήσεων με πρώτες αυτές της ενέργειας και της διατροφής, για ρήξη με το καθεστώς επιτροπείας και χρέους με στόχο την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., για απειθαρχία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που εξοντώνει τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας, για την προστασία τους περιβάλλοντος με ξεκάθαρη άρνηση και πάλη ενάντια στις εξορύξεις, τις ΑΟΖ αλλά και τις ανεμογεννήτριες που στο όνομα του κέρδους καταλαμβάνουν τα βουνά μας, για ειρηνική συνύπαρξη των λαών ενάντια στα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο την έξοδο από το ΝΑΤΟ του πολέμου, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της εποχής μας κόντρα και ενάντια στην πολιτική που αφήνει βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών να πέφτουν στα μαλακά και βαφτίζει «τρομοκράτες» τους κοινωνικούς αγωνιστές.

 • Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας και του πολέμου.
 • Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσων κάνουν πλάτες στη πολιτική της.
 • Να ανατρέψουμε τη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου
 • Με ισχυρή Αντικαπιταλιστική Αριστερά

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 03/08/2022 - 21:15

Κοινή δήλωση των οργανώσεων που στηρίζουν την Αντιπολεμική Πρωτοβουλία

Κοινή δήλωση των οργανώσεων που στηρίζουν την Αντιπολεμική Πρωτοβουλία

Η συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με την συνέχιση της Ρώσικης εισβολής και την κλιμάκωση του εξοπλισμού της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ καθώς και η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή μας με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό να κλιμακώνεται, οδηγεί στην ανάγκη να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η κοινή μας προσπάθεια

Οι οργανώσεις που υπογράψαμε την «κοινή αντιπολεμική δήλωση» που παρουσιάστηκε στις 19.04.2022 εκφράζουμε την διάθεση να συνεχίσουμε και να αναβαθμίσουμε την κοινή μας δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς και τις ανυπολόγιστες συνέπειές του για τους λαούς, την εμπλοκή της Ελλάδας στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, τους όλο και ισχυρότερους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων στην περιοχή μας και ειδικά τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, τον αγώνα για την υπεράσπιση και την επιβολή της ειρήνης και των λαϊκών αναγκών.

Θεωρούμε θετική την ίδρυση και την συμβολή της πρωτοβουλίας αυτής στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος. Η αρχική δήλωση με τις εκατοντάδες υπογραφές στήριξης, η πρωτοβουλία για την διαδήλωση ενάντια στην σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29.06 στην Αθήνα και άλλες πόλεις, και οι δράσεις για την προετοιμασία της (με υλικά / εξορμήσεις κλπ) συνέβαλλαν στην διατήρηση ενός ανεξάρτητου, αντιιμπεριαλιστικού και διεθνιστικού αντιπολεμικού κινήματος.

Η συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με την συνέχιση της Ρώσικης εισβολής και την κλιμάκωση του εξοπλισμού της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ μας οδηγεί στην προοπτική μιας μακρόχρονης και κλιμακούμενης σύγκρουσης, με τις κατακλυσμιαίες συνέπειες στους λαούς. Η όλο και βαθύτερη και πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, η όξυνση των ανταγωνισμών σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην περιοχή μας με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό να κλιμακώνεται με τα νέα μέτωπα που ανοίγονται στα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία), η πολυδάπανη και επικίνδυνη κούρσα των εξοπλισμών, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση δείχνουν ότι η πάλη ενάντια στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους λαούς.

Υπάρχει επομένως ανάγκη να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η κοινή μας προσπάθεια. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αποτιμήσουμε πιο συγκεκριμένα την δράση μας και θα χαράξουμε από κοινού τα επόμενα βήματά μας.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΑΠΟ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΔΕΑ

ΕΚΚΕ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΜΑ

Ν.Α.Ρ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΞΕΚΙΝΗΜΑ – ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ο.Κ.Δ.Ε

Ο.Κ.Δ.Ε ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 31/07/2022 - 19:15

Απαράδεκτη απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη

Απαράδεκτη απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη

Προκλητική, απαράδεκτη και επικίνδυνη τόσο για τη ζωή του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη, όσο και για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες είναι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, με την οποία απορρίφθηκε η έφεση του Γιάννη Μιχαηλίδη, που διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμά του, για την υπό όρους απόλυσή του, έχοντας ήδη εκτίσει το απαιτούμενο μέρος της ποινής του.

Η ζωή του Γ. Μιχαηλίδη κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή έχοντας φτάσει στην εξηκοστή έβδομη μέρα απεργίας πείνας.

Πρόκειται για εκδικητική συνέχιση της φυλάκισης, ενώ εδώ και 7 μήνες ο Μιχαηλίδης δικαιούται την υπό όρους απόλυσή του. Οι αιτήσεις για υπό όρους αποφυλάκισή του απορρίφθηκαν, με το αιτιολογικό ότι έχει τελέσει βαρύτατα εγκλήματα και ότι υπάρχει πιθανότητα επανάληψής τους. Φαίνεται ότι για την αστική δικαιοσύνη η βαρύτητα των εγκλημάτων εξαρτάται από αυτόν που τα κάνει, καθώς δεν θεωρεί “επικίνδυνους” και αποφυλακίζει σωρηδόν επώνυμους καταδικασμένους βιαστές ανηλίκων όπως τον Λιγνάδη, τον δολοφόνο του Α. Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, καταδικασμένους Χρυσαυγίτες και άλλα «παιδιά του συστήματος».

Μόνο με τον αγώνα μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, το αντιδραστικό δικαστικό σύστημα και την κρατική καταστολή

Ο αγώνας του Γ. Μιχαηλίδη είναι δίκαιος. Η κυβέρνηση και το κράτος σπέρνουν επικίνδυνους ανέμους, επιμένοντας στην βάρβαρη καταστολή που διακινδυνεύει ζωές για να δείξει “αποφασιστικότητα” στην επιβολή του “νόμου και της τάξης”.

· Καλούμε σε άμεση δικαίωση των αιτημάτων του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.

· Κάτω η πολιτική, η κυβέρνηση και η αστική δικαιοσύνη που καταπατούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας

· Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για την ζωή του απεργού πείνας.

Καλούμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, Πέμπτη 28/7 στις 7.00 μ.μ. στο Σύνταγμα

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 28/07/2022 - 18:15

Ο αγώνας ενάντια στην απόλυση του Νικόλα Σκούφογλου δημιουργεί τριγμούς και φέρνει αποτελέσματα!

 

Tην ακύρωση της απόφασης του διοικητή του νοσοκομείου του Ευαγγελισμού να μην ανανεώσει τη σύμβαση του ειδικευόμενου γιατρού και συνδικαλιστή Νικόλα Σκούφογλου, μέλους του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απαίτησε με έγγραφό της η 1η ΥΠΕ, η ιεραρχικά ανώτερη δομή της διοίκησης.

Ο διοικητής του Ευαγγελισμού είναι απομονωμένος, έχοντας απέναντι του ήδη τρεις στάσεις εργασίας του Σωματείου του Νοσοκομείου, καταγγελίες από τις συνδικαλιστικές ενώσεις της υγείας όλων των βαθμίδων, όπως και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, καθώς και δεκάδες ψηφίσματα από σωματεία και ομοσπονδίες άλλων κλάδων και φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και χιλιάδες υπογραφές που ζητάνε την άμεση επαναπρόσληψη του Σκούφογλου. Η επίδειξη δύναμης που προσπάθησε να κάνει, επικαλούμενος την εξουσία που του δίνει η θέση του, πέφτει τώρα στο κενό. Στο άμεσα επόμενο διάστημα υποχρεούται να πάρει πίσω την εκδικητική απόλυση.

Είναι μία σημαντική νίκη που δείχνει τη δύναμη των αγώνων.

Ο θυμός και η αγανάκτηση στα νοσοκομεία ξεχειλίζουν και οδηγούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις. Το παιδιατρικό Αγλαΐα Κυριακού ενάντια στη μείωση χειρουργείων λόγω υποστελέχωσης, η Παμμακάριστος, το νοσοκομείο Φιλιατών και το νοσοκομείο Σύρου ενάντια στην υποβάθμιση και την υποστελέχωση που κλείνουν τμήματα, το Έλενα Βενιζέλου για να μην φύγουν οι καθαρίστριες. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις μετακινήσεις προσωπικού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται τις προσλήψεις και την επαναφορά των εργαζομένων σε αναστολή και θέλει να επιβάλει τη "συνεργασία" με τον ιδιωτικό τομέα. Ξεκινάνε με τη "σύμπραξη" του ΙΑΣΩ Παίδων με την πανεπιστημιακή παιδιατρική του Αττικού. Η υγεία για την κυβέρνηση και τα αφεντικά πρέπει να μετατραπεί σε μηχανή παραγωγής κέρδους, διαφορετικά δεν έχει σημασία.

Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν τη δύναμη να το πετύχουν. Οργανώνουν την πανελλαδική απεργιακή διαδήλωση των νοσοκομείων στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και είμαστε στο πλευρό τους!

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 28/07/2022 - 09:30

Ο Μητσοτάκης κάνει μπίζνες με το αιματοβαμμενο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας

Ο Μητσοτάκης υποδέχεται τον πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, τον «δολοφόνο με το πριόνι», για «στρατηγικές συμφωνίες» και μπίζνες με το αιματοβαμένο καθεστώς του.    Το 2018 ο Μπιν Σαλμάν είχε διατάξει τη σφαγή και τον τεμαχισμό με πριόνι (!) του διαφωνούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Ισταμπούλ, ενώ άκουγε από το τηλέφωνο τα ουρλιακτά του. Με τέτοιους παρανοϊκούς και αδίστακτους δολοφόνους, εκπροσώπους μιας απόλυτης μοναρχίας που έχει βαμμένα τα χέρια του και στο αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Υεμένη που έχει φέρει η επέμβασή του εκεί, σφιχταγκαλιάζεται ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Την ίδια ώρα έχουν το θράσος να μιλάνε ότι στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας βαθαίνουν την εμπλοκή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.     Στην πραγματικότητα ο Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια του Μπάιντεν, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον Μπιν Σαλμάν, έχοντας προηγουμένως επισκεφτεί το κράτος - τρομάτη του Ισραήλ, στο πλαίσιο της στρατηγικής και διακομματικής στήριξης στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ,  με στόχο να προωθήσει τη συνεργασία εναντίον του Ιράν και της Κίνας, να παζαρέψει την αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και χρυσές μπίζνες για τις πολυεθνικές του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων, την ώρα που η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου καταστρέφοντας τις ζωές μας και το περιβάλλον.    Ο Μητσοτάκης, πριν μερικούς μήνες, επισκέφτηκε το Ριάντ και στη συνέχεια η Ελλάδα έστειλε μία συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία στα πλαίσια της στενότερης αμυντικής συνεργασίας που σημαίνει παραπέρα εμπλοκή στους πολεμικούς ανταγωνισμούς από τη ΝΑ Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο και τη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία είναι ο βασικός ανταγωνιστής του Ιράν. Είδαμε πρόσφατα το ζήλο της κυβέρνησης με την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου.     Οι «στρατηγικές συμφωνίες» με τη Σαουδική Αραβία σημαίνουν εκατομμύρια τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελλήνων εφοπλιστών και των άλλων αρπακτικών της αγοράς και αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στον κόσμο που υποφέρει από την ακρίβεια και τον καύσωνα.    Η διπλωματία της κυβέρνησης της ΝΔ φέρνει φτώχεια, εξοπλισμούς, πολεμικούς κινδύνους, σφιχταγκάλιασμα με δικτάτορες και τα εγκλήματά τους. Να την ανατρέψουμε με τους αγώνες μας!  Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 28/07/2022 - 09:15

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου εμπνέει τους νεολαιίστικους και λαϊκούς αγώνες του σήμερα

Μετά από 42 χρόνια, δεν ξεχνάμε τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος του φοιτητικού συλλόγου της Παντείου και της ΚΝΕ που έχασε τη ζωή της στον αγώνα της αλληλεγγύης στους εργάτες της ΕΤΜΑ που παλεύαν για τα δικαιώματά τους, όταν στις 27.7.1980 ο τραμπούκος της εργοδοσίας της ΕΤΜΑ Μ. Χαρίτος έπεσε πάνω της με φορτηγό. Υπάκουσε στην εντολή της εγκληματικής εργοδοσίας να εμποδιστεί με κάθε τρόπο το μοίρασμα προκηρύξεων στους εργάτες με το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ταξικής ενότητας.

Αυτή είναι η μεταπολίτευση που φοβούνται και ξορκίζουν όσοι αναμασάνε την προπαγάνδα για δήθεν «μύθο του Πολυτεχνείου». Τη στάση αγώνα και διεκδίκησης μιας νεολαίας που παλεύει για μια καλύτερη ζωή σε ένα πιο δίκαιο κόσμο φοβάται η ΝΔ και οι υπουργοί της, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και τα μιντιακά τους στηρίγματα, μαζί με το ψηφιακό παρακράτος και την ακροδεξιά.

Δεν ξεχνάμε τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου και αντλούμε έμπνευση από την πολύτιμη προσφορά της και το παράδειγμα της σύντομης ζωής της που οι εργοδοτικοί φονιάδες έκοψαν τόσο πρόωρα. Είναι πολύτιμη η κληρονομιά της στη σκληρή εποχή που ζούμε με την αλαζονική άρχουσα τάξη να θέλει τη νεολαία και τον κόσμο της δουλειάς αναλώσιμο υλικό για να εξασφαλίσει τα πλούτη της. Ζει και θα ζει στον αγώνα ενάντια την φτώχεια, την καταπίεση, τον πόλεμο, στην πάλη για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και την καταστροφή που σπέρνει ο σύγχρονος καπιταλισμός.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 28/07/2022 - 00:15

Η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργήθηκε..ζήτω η ρήτρα!

Κάπως έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει ότι θα δουλεύει επ' άπειρον τον ελληνικό λαό. Η "κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής" που επαγγέλθηκε δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ενσωμάτωσή της στα τιμολόγια του ρεύματος. Έτσι με την "κατάργηση της ρήτρας" όλες οι εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ ανακοίνωσαν τον τριπλασιαμό των  τιμολογίων τους από τον Αύγουστο με τις τιμές να ξεπερνάνε το 0,5 ευρώ / kwh!! Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο, παρά επιδότηση της άθλιας κερδοσκοπίας της ενεργειακής μαφίας των Λάτσηδων, Βαρδινογιάννηδων, Μυτιληναίων και της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ.    Την ίδια ώρα οι εξελίξεις για το μέλλον διαγράφονται ακόμα πιο δυσοίωνες. Στην χτεσινή σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ υιοθετήθηκε η γερμανική πρόταση για "εθελοντική μείωση" της κατανάλωσης σε φυσικό αέριο κατά 15% με παράλληλη αύξηση των αποθεμάτων ώστε να εξασφαλισθεί (πάντα "εθελοντικά") η επάρκεια της Γερμανίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα. Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή θε εκτινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές του φυσικού αερίου, οδηγώντας σε φριχτές καταστάσεις ενεργειακής έλλειψης (και όχι μόνο φτώχιας) τους λαούς της Ευρώπης προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς σταματημό τόσο η τρομακτική κερδοφορία των μονοπωλίων της ενέργειας όσο και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκκρανία.   Η Ευρωπαική Ένωση και οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφασίζουν την αύξηση των αποθεμάτων στο φυσικό αέριο αλλά αρνούνται το πλαφόν στην τιμή του, αποφασίζουν την επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα -γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την κλιματική κρίση, αλλά αρνούνται να καταργήσουν το χρηματιστήριο ρύπων φορτώνοντας την τιμή, επιμένουν να κρατάνε "δεμένη" την τιμή του ρεύματος με το πανάκριβο φυσικό αέριο ενισχύοντας τους καπιταλιστικούς  ομίλους της ενέργειας, διατηρούν άθικτο το άθλιο σύστημα της χρηματηστιριακής διαμόρφωσης της τιμής του ρεύματος.   Αυτή την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ με μικρές παραλλαγές ακολουθούν ευλαβικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ, όπως και η ακροδεξιά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.   Για να έχουμε φτηνό ρεύμα χωρίς να καταστρέφεται ο πλανήτης απαιτούνται μια σειρά μέτρων που πρέπει να παρθούν εδώ και τώρα, που έπρεπε να παρθούν χτες. 1) κατάργηση κάθε φορολογικής  επιβάρυνσης στα καύσιμα και την ενέργεια (κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης) 2) κατάργηση εδώ και τώρα του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων. Κατάργηση όλου του συστήματος "μοντέλο-στόχος", απειθαρχία στις επιλογές της ΕΕ, στο πλαίσιο της πορείας ρήξης-αποδέσμευσης από αυτή.  3) Άμεση εθνικοποίηση της ΔΕΗ και όλων των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαικό  έλεγχο. Ένας αποκλειστικά δημόσιος φορέας παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, εμπορίας ενέργειας. 4) μείωση της εξάρτησης απ΄το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας από δημόσιο φορέα με σεβασμό στο περιβάλλον.                            Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 27/07/2022 - 15:15

Να ανατρέψουμε τη κυβέρνηση και το σύστημα που καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον

Να ανατρέψουμε τη κυβέρνηση και το σύστημα που καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ την ΠΕΜΠΤΗ 28.07, 7.00 μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπεύθυνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές! Μια κυβέρνηση εμπρηστών, που με την εγκληματική πολιτική της που έκανε στάχτη πέρυσι τη Βόρεια Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη και συνεχίζει φέτος από τη Δαδιά στον Έβρο και την Λέσβο μέχρι την Ηλεία και το Ρέθυμνο. Έχει διαλύσει: - Τη Δασική Υπηρεσία που στα τελευταία 20 χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50% και οι απαραίτητοι πόροι κατά 80%. Σήμερα υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά και προσωπικό εξουθενωμένο χωρίς ρεπό και άδειες. - Την Πυροσβεστική, όπου 5.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι εποχικοί διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους και επιπλέον προσλήψεις προσωπικού. Πέρυσι το Νοέμβρη είχαν να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων είναι τα 47 χρόνια. Ο εξοπλισμός που διαθέτουν είναι ανεπαρκής και παλιός, μόλις ένα 10-15% είναι ηλικίας μέχρι 10 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα αντί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, καταλήγει στις μισθώσεις για ακριβά ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Κατάργησε τους Φορείς Διαχείρισης Περιοχών Natura, όπως το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης - Σουφλίου στον Έβρο, που τώρα καίγεται.  Φέρνει στη Βουλή το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που θα αποτελειώσει το έργο του νόμου Χατζηδάκη του 2020, με κατάργηση κάθε φραγμού για αποχαρακτηρισμό περιοχών «Natura» στις οποίες πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξη οδικών δικτύων, εγκατάστασης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξορυκτικές δραστηριότητες, τουριστικές εγκαταστήσεις, έργα βιομηχανικών τύπου ΑΠΕ κλπ. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ένα ακόμα πεδίο εμπορευματοποίησης της ενέργειας και της θάλασσας, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων να αναλαμβάνουν και τις λεγόμενες «ΑΠΕ» και να οξύνεται ο αντιδραστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός και να απειλείται η ειρήνη στην περιοχή. Η επίκληση από την κυβέρνηση στην κλιματική αλλαγή είναι εξοργιστική πρόκληση. Η κλιματική αλλαγή, με την άνοδο της θερμοκρασίας, που προκαλεί συχνούς και παρατεταμένους καύσωνες και το κατάλληλο πυροθερμικό υπόστρωμα για την εξάπλωση των πυρκαγιών, εξαιτίας κυρίως της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι έδώ και είναι μία άμεση απειλή. Είναι δημιούργημα του ίδιου του συστήματος και όλες οι διακηρύξεις του ΟΗΕ και των κυβερνήσεων για δήθεν «πράσινη μετάβαση», ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πολέμου και σκληρού ανταγωνισμού για εξασφάλιση πηγών ενέργειας, στην πράξη σημαίνουν στροφή για ακόμα περισσότερο πετρέλαιο, ορυκτό «φυσικό» αέριο, άνθρακα. Μέχρι και «πράσινη» πυρηνική ενέργεια. Χρειάζεται να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που σπαταλάει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, μπάτσους και παπάδες και όχι για δασοπροστασία, νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες. Να συγκρουστούμε με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ που εμπορευματοποιεί την γη, που δίνει το περιβάλλον βορρά στα κέρδη και ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Την πολιτική που σκορπάει φτώχεια στους πολλούς και κάνει πλάτες στα αρπαχτικά της ενέργειας που κερδοσκοπούν ασύστολα με τις τιμές του ρεύματος. Να επιβάλλουμε με την δύναμη της εργατικής τάξης και των αγώνων των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και όλων περιβαλλοντικών κινημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για δασοπροστασία, κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη, stop στις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία χώρων και φύσης, να καταργηθούν τα χρηματιστήεια ενέργειας, να εθνικοποιηθούν  με εργατικό έλεγχο η ΔΕΗ και όλη η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές. Απαιτείται αγώνας για να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στις χρήσεις γης στις καμένες δασικές περιοχές, κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων που καταστρέφουν δάση, παραλίες, περιοχές natura, έξω οι ιδιώτες από τα δάση, πλήρης αποζημίωση των πληγέντων,  Για να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική κρίση πρέπει να συγκρουστούμε με τις επιλογές των καπιταλιστών που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από το περιβάλλον και τις ζωές μας. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα: "Να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα" ανοίγοντας το δρόμο για να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, το σύστημα που ξερνά καταστροφή.  Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 27/07/2022 - 15:00

Η εκδικητική απόλυση του γιατρού Νικόλα Σκούφογλου από τον Ευαγγελισμό δεν θα περάσει! Στο πλευρό των υγειονομικών που απεργούν στις 27 Ιούλη.

Η εκδικητική απόλυση του γιατρού Νικόλα Σκούφογλου από τον Ευαγγελισμό δεν θα περάσει!

Στο πλευρό των υγειονομικών που απεργούν στις 27 Ιούλη.

 

Η άρνηση ανανέωσης της σύμβασης του ορθοπεδικού γιατρού, συνδικαλιστή και μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νικόλα Σκούφογλου, που υπηρετεί σε παράταση ειδικότητας, χωρίς καν κάποια τυπική δικαιολογία, από τον διοικητή του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι μία ακόμα συνδικαλιστική δίωξη στο χώρο της Δημόσιας Υγείας από, τους διορισμένους από την κυβέρνηση της ΝΔ, διοικητές των νοσοκομείων. Πρόκειται για τη μοναδική σύμβαση που δεν ανανεώθηκε.

Η απόλυση του Σκούφογλου είναι συνέχεια των διώξεων του περσινού Μάρτη, όταν, με παραπομπή του τότε Αναπληρωτή Διοικητή (τοποθετημένου από τον ΣΥΡΙΖΑ) Βαμβουρέλλη και υπογραφή του τότε και νυν Διοικητή (τοποθετημένου από τη ΝΔ) Γρηγορόπουλου, επιβλήθηκαν πρόστιμα στον Νικόλα Σκούφογλου και σε άλλον έναν ειδικευόμενο γιατρό γιατί αντέδρασαν στην αυταρχική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Διοικητή και επεσήμαναν τις δραματικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε μια εποχή έξαρσης της επιδημίας. Οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις για τη στήριξη των δύο γιατρών και οι πολιτικές διαστάσεις που πήρε το θέμα προκάλεσαν την εκδικητική απόλυσή του.

Ο διοικητής επιμένει προκλητικά στην απόλυση, υπογραμμίζοντας ματαιόδοξα την εξουσία του να την κάνει, αγνοώντας τα αιτήματα όλων των συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου, όλων των βαθμίδων (ΣΕΝΕ, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ), σωματείων άλλων νοσοκομείων και χώρων εργασίας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ακόμα και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή ουσιαστικά της προϊσταμένης αρχής του διοικητή.

Στο πλαίσιο ενός συστήματος υγείας εντελώς υποστελεχωμένου, υποχρηματοδοτούμενου και τραγικά ανεπαρκούς να εμποδίσει τις καθημερινές εκατόμβες των νεκρών της πανδημίας, το να γίνονται απολύσεις υγειονομικών που δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν σε αδιανόητες συνθήκες είναι πρόκληση. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να απασχολεί τη διοίκηση του Ευαγγελισμού, γιατί προτεραιότητά της είναι να εξαλείψει τον συνδικαλισμό, την πολιτική δράση και τις φωνές των εργαζομένων.

Η απόλυση του Νικόλα Σκούφογλου δεν αφορά μόνο τον ίδιο. Αφορά κάθε εργαζόμενο στα νοσοκομεία. Όπως και στη περίπτωση του Κώστα Καταραχιά, έτσι και τώρα, το εργατικό κίνημα μπορεί να ακυρώσει την απόλυση του Σκούφογλου. Τα σωματεία, και πρώτο το σωματείο του Ευαγγελισμού, χρειάζεται να κινητοποιηθούν μαζικά και δυναμικά.

Μπορούμε να ακυρώσουμε την απόλυση του Σκούφογλου και να απαιτήσουμε όχι μόνο να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, αλλά αντίθετα να γίνουν μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και να σταματήσουμε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Ο ανυποχώρητος μαχητικός αγώνας είχε ήδη σημαντικά αποτελέσματα, και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει ότι η οργή βράζει και στον χώρο των υγειονομικών, αλλά και σε όλη την κοινωνία, που βλέπει το δημόσιο σύστημα υγείας να διαλύεται σε ένα χαοτικό πέλαγος ιδιωτικών πρωτοβουλιών με αντικειμενικό σκοπό όχι την υγεία, αλλά το κέρδος των επενδυτών. Αυτή η οργή γίνεται αγώνας. Την Τετάρτη 27 Ιούλη, οι υγειονομικοί ξανακατεβαίνουν σε απεργία για να κρατήσουν ζωντανό το ΕΣΥ από τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Είμαστε στο πλευρό τους!

Άμεση ανάκληση της απόλυσης και ανανέωση της σύμβασης του Νικόλα Σκούφογλου!

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ, με τη συμμετοχή του Σωματείου του Ευαγγελισμού, την Τετάρτη 27 Ιουλίου:

 

Στάση Εργασίας 12-3 μ.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 1 μ.μ. στην πύλη του Ευαγγελισμού

 

 

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 26/07/2022 - 08:45

Κάλεσμα οργανώσεων της Αριστεράς: Όχι στην καταστολή, να αποφυλακιστεί ο Γ. Μιχαηλίδης

Κοινό κάλεσμα οργανώσεων: Όχι στην καταστολή, να αποφυλακιστεί ο Γ. Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση κατά της αστυνομικής βίας και της κυβέρνησης της καταστολής - Tρίτη 26/7, ώρα 7.00 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Άμεση αποφυλάκιση του Γιάννη Μιχαηλίδη

Κάλεσμα πολιτικών οργανώσεων σε συγκέντρωση κατά της κυβερνητικής αστυνομικής βίας και καταστολής, καθώς και καταγγελίας της εξόφθαλμης ευνοϊκής στάσης της δικαιοσύνης απέναντι σε δολοφόνους και βιαστές, σε αντίθεση με την εκδικητική της στάση απέναντι στον φυλακισμένο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη που ζητάει να εφαρμοστούν γι’ αυτόν τα προβλεπόμενα από το αστικό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο.

Καλούμε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τρίτη 26 Ιούλη στις 7.00 μ.μ.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ξεκίνησε απεργία πείνας στις 23/5/2022, διεκδικώντας τα έστω και περιορισμένα δικαιώματα που προβλέπονται από την αστική δημοκρατία για τους κρατούμενους, για να γίνει δεκτό το νέο αίτημά του για την υφ’ όρον απόλυσή του.

Οι αιτήσεις του για υφ’ όρον απόλυση απορρίφθηκαν, με το αιτιολογικό ότι έχει τελέσει βαρύτατα εγκλήματα και ότι υπάρχει πιθανότητα επανάληψής τους. Από ό,τι φαίνεται, για την αστική δικαιοσύνη κάποια φυσίγγια είναι πιο επικίνδυνα από ένστολους αστυνομικούς που ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου άτομο που κείται τραυματισμένο ήδη στο πεζοδρόμιο. Πρόκειται για μια πασιφανή περίπτωση προληπτικής κράτησης, ενώ εδώ και 7 μήνες ο Μιχαηλίδης δικαιούται την υφ’ όρον απόλυσή του.

Η κατάσταση της υγείας του αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμο και πιθανώς σε μη αναστρέψιμο σημείο. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του Γ. Μιχαηλίδη για την υφ’ όρον απόλυσή του. Είναι κομμάτι του αγώνα για τη συνολική, έμπρακτη υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση, έχοντας φέρει απέναντί της την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και των εργαζομένων, με την ακραία πολιτική που ακολουθεί σε όλα τα επίπεδα, για τον πόλεμο, για το ενεργειακό και την ακρίβεια, για την εγκατάλειψη της χώρας στα καιρικά φαινόμενα, για την προφανή προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, για την εκπαίδευση κ.λπ., αντιλαμβάνεται ότι πολύ σύντομα θα έχει να αντιμετωπίσει την ογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση και οργή. Γι’ αυτό κινητοποιεί τα σώματα ασφάλειας να εντείνουν την καταστολή, ανοίγοντας για μια ακόμη φορά τους ασκούς του Αιόλου. Δείχνει να μην έλαβε σοβαρά υπόψιν της τι έγινε στο παρελθόν στη Νέα Σμύρνη.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείταιΒγαίνει στους δρόμους, αντιστέκεται και κατακτά. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς να οδηγήσουν τη χώρα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που προωθούν.

 • Έξω η αστυνομία από τις συγκεντρώσεις και πορείες.
 • Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια.
 • Άμεση απελευθέρωση του Γιάννη Μιχαηλίδη καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις του Νόμου.
 • Στη φυλακή δολοφόνοι και βιαστές

Οι πολιτικές οργανώσεις

 • Αναμέτρηση
 • ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 • ΕΕΚ
 • ΕΚΚΕ
 • ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
 • νεολαία Κομμουνιστική απελευθέρωση
 • ΟΚΔΕ Σπάρτακος
Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 25/07/2022 - 20:45

Απόφαση της συνέλευσης της Τοπικής Επιτροπής Λευκάδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (23/7/2022)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σαββάτο 23/7 πραγματοποιήθηκε  συνέλευση της τοπικής επιτροπής Λευκάδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  παρουσία του μέλους του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου σ. Καλαμπαλίκη Κώστα. Στην απόφαση της τονίζει:

 

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να απευθύνει κάλεσμα στις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς, σε εκείνες τις δυνάμεις που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στα κρίσιμα μέτωπα. Δεν επιδιώκουμε εκλογικές συγκολλήσεις και καιροσκοπικές συμμαχίες. Επιδιώκουμε μια προωθητική ενότητα στην βάση αρχών, με αγωνιστές και δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει συμφωνία στα βασικά πολιτικά ζητήματα, συναγωνιστικές εμπειρίες και μια κοινή πορεία το προηγούμενο διάστημα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δυνάμεις και αγωνιστές που συντάσσονται με την ανάγκη ενός αριστερού αντικαπιταλιστικού προγράμματος, με την συνεργασία των δυνάμεων και των αγωνιστών που το στηρίζουν, απορρίπτοντας τις αυταπάτες περί «φιλολαϊκών», διαχειριστικών λύσεων, και «αριστερών», «προοδευτικών» κυβερνήσεων μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, του κράτους του και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του. Που προσανατολίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επαναστατική αλλαγή του.

Ζητήματα όπως η άμεση βελτίωση της ζωής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με μείωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών με εθνικοποιήσεις και χτύπημα της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τον άδικο και επιθετικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων, απειθαρχία στην ΕΕ έξοδο από αυτή και διαγραφή χρέους, υπεράσπιση του περιβάλλοντος ενάντια στην κλιματική κρίση και τη καπιταλιστική «πράσινη μετάβαση», πάλη κατά του ρατσισμού για ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες κα έχουν ωριμάσει μέσα σε σημαντικά τμήματα του κινήματος και μπορούν να αποτελέσουν την βάση μιας τέτοιας πλατιάς συσπείρωσης δυνάμεων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές θα παρέμβει στην βάση του παραπάνω προγράμματος και στην εκλογική μάχη. Απευθύνει κάλεσμα ενότητας και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συζητήσει με κάθε δύναμη που θέλει να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.  Το επόμενο διάστημα η τοπική επιτροπή θα πραγματοποιήσει πολιτική εξόρμηση παρουσίασης της πολιτικής της πρότασης».

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

τοπική επιτροπή Λευκάδας

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΛΕΥΚΑΔΑΣCategories: Αποφάσεις ΕπιτροπώνΗμερομηνία: 24/07/2022 - 21:30

Καταγγελία για την αναίτια προσαγωγή μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας

  ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΘΥΕΛΛΕΣ
ΑΝΑΙΤΙΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Για εξακρίβωση στοιχείων προσήχθησαν τρία μέλη της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. σήμερα το πρωί (ο ειδικός γραμματέας του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Οικονομικών ΕΚΠΑ, ένα μέλος του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου ΤΕΦΑ Κομοτηνής και μία μαθήτρια). Η «ύποπτη» και εν δυνάμει «εγκληματική» ενέργειά τους ήταν ότι επρόκειτο να αναρτήσουν πανό ενάντια στην κυβερνητική πολιτική με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη μας.
Προφανώς, οι «εντολές» ήταν να μη διασαλευτεί η βόλτα και ο καφές του Μητσοτάκη και της Μενδώνη από την «παραφωνία» μίας καταγγελίας. Η αίολη δημοκρατία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αντέξει ούτε ένα πανό διαμαρτυρίας!
Τα χαμόγελα, οι χειραψίες με φόντο το ωραίο τοπίο της Πρέβεζας ενδείκνυνται για φωτογραφίες του Πρωθυπουργού και της Υπουργού με τους ντόπιους παρατρεχάμενούς τους. Τίποτα από αυτά όμως δεν μπορεί να κρύψει την πλατιά κοινωνική αγωνία και δυσαρέσκεια για τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος μέσω της ακρίβειας και της διόγκωσης των επιχειρηματικών κερδών με αναλώσιμα υλικά την ίδια τη ζωή όσων «ζουν από τη δουλειά τους».
Στην Πρέβεζα ο Μητσοτάκης ήρθε να σκορπίσει χαμόγελα σε όλους αυτούς που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική του σε τοπικό επίπεδο. Η όμορφη « αγγελικά πλασμένη»  εικόνα της τουριστικής τους ανάπτυξης δε χωράει τα χαμηλά μεροκάματα, τους αδήλωτους εργαζομένους, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις φτωχογειτονίες της πόλης, την περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης (στο όνομα και πάλι της αγίας τουριστικής ανάπτυξης), δε χωράει αντιπολεμικές φωνές ενάντια στη βάση του Ακτίου και τον χορό δισεκατομμυρίων που στήνεται με τους πολεμικούς εξοπλισμούς προκειμένου «να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το ψωμί».
Τελικά, πράγματι ο Μητσοτάκης και η Μενδώνη είναι με την «σωστή» (γι’ αυτούς) «πλευρά της ιστορίας». Μόνο που την ιστορία τη φτιάχνουν οι λαοί και με αυτή, την πλευρά του λαού έχει ταχθεί αταλάντευτα η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και τα μέλη της.
 Τασσόμαστε λοιπόν με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς, τους μετανάστες και τη νεολαία παλεύοντας για να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας από μία μόνιμη δουλειά, για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο τον λαό με καινούργιο και πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό νοσοκομείο στην Πρέβεζα, για εθνικοποίηση βασικών επιχειρήσεων με πρώτες αυτές της ενέργειας και της διατροφής, για ρήξη με το καθεστώς επιτροπείας και χρέους με στόχο την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., για απειθαρχία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που εξοντώνει τους φτωχομεσαίου αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας, για την προστασία τους περιβάλλοντος με ξεκάθαρη άρνηση και πάλη ενάντια στις εξορύξεις, τις ΑΟΖ αλλά και τις ανεμογεννήτριες που στο όνομα του κέρδους καταλαμβάνουν τα βουνά μας, για ειρηνική συνύπαρξη των λαών ενάντια στα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο την έξοδο από το ΝΑΤΟ του πολέμου και την απομάκρυνση της βάσης του Ακτίου, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της εποχής μας κόντρα και ενάντια στην πολιτική που αφήνει βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών να πέφτουν στα μαλακά και βαφτίζει «τρομοκράτες» τους κοινωνικούς αγωνιστές. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
τοπική επιτροπή Πρέβεζας
Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΠΡΕΒΕΖΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 22/07/2022 - 19:30

Κάλεσμα ενότητας της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς: Απόφαση Τοπικής Επιτροπής Πρέβεζας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Με αγώνες και σύγκρουση να ανατραπεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, όπως και κάθε κυβέρνησης με την ίδια πολιτική. Να σπάσει η  συναίνεση του αστικού πολιτικού συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, και της ακροδεξιάς φασιστικής «Ελληνικής Λύσης».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συνέλευση πραγματοποίησε τη Τετάρτη 20/7/22  η τοπική επιτροπή Πρέβεζας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα το προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα αλλά και τη παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  σε πιθανές πρόωρες εκλογές. Στην απόφαση της η τοπική επιτροπή τονίζει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν και θα δώσει τη μάχη της ενίσχυσης της αριστεράς που δίνει την μάχη με τον αντίπαλο σε όλη την γραμμή του μετώπου στη  βάση ενός εργατικού, αντικαπιταλιστικού προγράμματος

Οι βασικοί στόχοι πάλης του αντικαπιταλιστικού προγράμματος για την περίοδο είναι:

1)             Γενναίες αυξήσεις σε μισθούςσυντάξεις και επιδόματα ανεργίας. Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά. Διεκδίκηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε μισθούς και συντάξεις.  Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, μείωση των ωρών εργασίας/30ωρο πενθήμερο.. Πρέπει να χάσει πλούτο και εξουσία το κεφάλαιο για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Αυτή είναι η μόνη «ρεαλιστική επιλογή».

2)             Εθνικοποιήσεις των βασικών τομέων της οικονομίας χωρίς αποζημίωση και με εργατικό-λαϊκό έλεγχο. Πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, αλλά και της Υγείας και της Παιδείας για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων. Διατίμηση σε όλα τα βασικά αγαθά, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κα), κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Προστασία της λαϊκής κατοικίας Όχι στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Η ενέργεια, το νερό, είναι κοινωνικά αγαθά, για αυτό και παλεύουμε να εθνικοποιηθούν, χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, για χτύπημα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας εδώ και τώρα.

3)             Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάλη για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, ειδικά του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Έξοδος από το ΝΑΤΟ και τον ευρωστρατό, απομάκρυνση των βάσεων. Κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

4)             Συνολική αντιπαράθεση και ανατροπή του πλαισίου της διαρκούς μνημονιακής επιτροπείας, αντικαπιταλιστική ρήξη/έξοδος από την ΕΕ. Διαγραφή του δημόσιου χρέους, και του ιδιωτικού χρέους των φτωχών νοικοκυριών,

5)             Πάλη για την διατροφική επάρκεια με ενίσχυση της μικρομεσαίας αγροτιάς και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, με προσανατολισμό στις λαϊκές ανάγκες έξω απ΄ τις επιταγές της ΚΑΠ και τους κανονισμούς της ΕΕ. Πάλη ενάντια στις πολυεθνικές που ελέγχουν την διατροφή όλου του πλανήτη

6)             Πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, πρώτα απ όλα στο δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση και τον αγώνα, σε ρήξη με την καταστολή, τον διαρκή έλεγχο, τις κάθε είδους διακρίσεις, το αστικό πολιτικό σύστημα και το κράτος του.

7)             Προστασία της φύσης από την υπερεκμετάλλευση του κεφαλαίου. Ενάντια στην κλιματική κατάρρευση, αλλά και καταστροφή εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση, την καταστροφή βουνών και παραλιών στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» καθώς και την εμπορευματοποίηση και καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων Ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις ορυκτών πόρων στις διεθνείς θάλασσες (ΑΟΖ).

8)             Πάλη ενάντια στον ρατσισμό, την Ευρώπη φρούριο, την αντιλαϊκή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Πλήρη δικαιώματα σε εργασία, παιδεία, υγεία , ελεύθερη μετακίνηση σε πρόσφυγες - μετανάστες.

9)             Αγώνας για την ισότητα των φύλων. Προστασία της μητρότητας στην εργασία και τις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που διαλύει τις δομές κοινωνικής προστασίας. Όχι στις διακρίσεις λόγω φύλου, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού

 

Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί από «αριστερές» ή «προοδευτικές» κυβερνήσεις διαχείρισης του καπιταλισμού, χωρίς ρήξη με το αστικό κράτος και τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς. Η επαναφορά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» για να φύγει η Δεξιά, με το μάτι στραμμένο στην λεηλασία του κόσμου της Αριστεράς και του κινήματος σήμερα, θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες τραγωδίες.

Δεν μπορεί να υπηρετηθεί από το «ρεαλιστική απειθαρχία», που τελικά μετατρέπεται στον «ρεαλισμό της πειθαρχίας» του ΜΕΡΑ 25. Γιατί αυτός ο «ρεαλισμός» δεν είναι παρά η αποδοχή των πυλώνων της αστικής πολιτικής. «Υγιείς επιχειρηματικότητα», Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και αποδοχή της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, και προτάσεις διαχείρισης, φτιασιδώματος της κυρίαρχης πολιτικής, για πλασάρισμα σαν «αριστερό άκρο» στην μελλοντική «προοδευτική κυβέρνηση».

Αυτή η πολιτική υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής της ηγεσίας του ΚΚΕ. Μιας ηγεσίας που αρνείται την αντιπαράθεση με άμεσους πολιτικούς στόχους που συγκρούονται με τις κεντρικές επιλογές του συστήματος. Που δεν θέτει σαν άμεσο ζήτημα πάλης του εργατικού κινήματος και της αριστεράς τις εθνικοποιήσεις των βασικών τομέων της οικονομίας. Που δεν θέτει το ζήτημα της απειθαρχίας με την πολιτική της ΕΕ, της ρήξης και της εξόδου από αυτήν ΤΩΡΑ. Που στον «ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό» μιλάει μόνο για την επιθετικότητα της τούρκικης ολιγαρχίας συγκαλύπτοντας την επιθετικότητα της «δική μας» αστικής τάξης.

Πάνω στην βάση αυτού του προγράμματος και της πολιτικής του κατεύθυνσης η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. θα παρέμβει το επόμενο διάστημα αλλά και στη περίπτωση πρόωρων εκλογών . Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει  κάλεσμα ενότητας της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς που έχει ανάγκη η εποχή μας. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα η τοπική επιτροπή Πρέβεζας

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

τοπική επιτροπή Πρέβεζας

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΠΡΕΒΕΖΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑποφάσεις ΕπιτροπώνΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 21/07/2022 - 21:00

Η αντικαπιταλιστική αριστερά (και πάλι) σε σταυροδρόμι [των Α.Δραγανίγου-Θ.Λιανού]

Αντώνης Δραγανίγος, Θέμης Λιανός | Μέλη του ΝΑΡ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ▸ Μεγαλύτερου βάθους και απ’ το 2008 η τομή που πρέπει να γίνει

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην πρόσφατη απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της, αποφάσισε να παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, «στη βάση του εργατικού, αντικαπιταλιστικού της προγράμματος», για την ενίσχυση του «μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς», απευθύνοντας παράλληλα πρόταση πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας στις δυνάμεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώνεται ο πολιτικός στόχος της περιόδου, καθώς και οι κεντρικοί κόμβοι του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και οι προϋποθέσεις της επιβολής του.

Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης αυτής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προγραμμάτισε συναντήσεις με οργανώσεις και δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με τις οποίες είχε κοινή δράση σε διάφορα πεδία το προηγούμενο διάστημα, καθώς κρίνεται ότι υπάρχει ανοιχτό πεδίο διαλόγου για κοινή παρέμβαση στις επερχόμενες κρίσιμες πολιτικές μάχες. Έτσι, συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με αντιπροσωπείες των οργανώσεων που με δημόσιο κάλεσμα απηύθυναν την πρότασή τους και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ, ΑΡΑΝ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ), ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις οργανώσεις ΔΕΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΜΑ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΕΕΚ. Στη σύσκεψη είχε επίσης καλεστεί η ΟΚΔΕ.

 

Από το σύνολο των διεργασιών, των δημοσιευμένων κειμένων, των συζητήσεων αυτών των ημερών, αλλά και από την πείρα όλης της τελευταίας περιόδου, που ο πόλεμος έγινε κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα. Μέσα στην περίοδο αυτή εκτιμάμε ότι διαμορφώθηκε ένα μπλοκ δυνάμεων που, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, έχουν κοινή πολιτική βάση, συγκλίνουν σε κεντρικά ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη χώρα μας (ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός), η στάση απέναντι στην ΕΕ, οι αντικαπιταλιστικές διεκδικήσεις στην οικονομία, η άρνηση του κυβερνητισμού. Μιλάμε, κυρίως, για τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην «αντιπολεμική πρωτοβουλία», Κόκκινο Νήμα (που ήδη έχει εκφραστεί θετικά στην προοπτική μιας πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας), ΔΕΑ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, αλλά και ΟΚΔΕ. Μιλάμε, επίσης, για εκατοντάδες αγωνιστές που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα μάχες σε όλα αυτά τα μέτωπα, επιμένουν, δεν βολεύονται στην υπάρχουσα κατάσταση, αναζητούν μια ισχυρή, μαζική αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά.

Κοινός πολιτικός βηματισμός στη βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος

Αποτελεί πρόκληση και ευθύνη για κάθε δύναμη –και για τις δυνάμεις αυτές– που πιστεύει και παλεύει στη βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος, να βρεθεί κοινός πολιτικός βηματισμός. Η δύναμη ενός τέτοιου υπό διαμόρφωση «πόλου» θα δρούσε πολλαπλασιαστικά στους αγώνες που έρχονται και μέσα στην αριστερά

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ρεύματα και οργανώσεις οι θέσεις των οποίων είναι μακριά και ασύμβατες με ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον αντίπαλο, που αντιπαρατίθεται μαζί του στα κεντρικά σημεία της στρατηγικής του. Πρόκειται κυρίως για τις δυνάμεις που συγκροτούνται γύρω από τη ΛΑΕ. Με λαθεμένες θέσεις για τον χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία, με υποχώρηση απέναντι στην επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης στο εσωτερικό και στα «πατριωτικά» της κελεύσματα (που φτάνουν μέχρι και σε συνυπογραφή από στελέχη της κειμένων με ακροδεξιούς, στο όνομα της «εθνικής εξωτερικής πολιτικής»), με πρότυπο την «αριστερά» τύπου Μελανσόν, κινούνται στον αντίποδα ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος και στην ανάγκη συγκρότησης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Η πολιτική πρόταση των τριών οργανώσεων, (ΑΡΑΝ, Κ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ), όπως δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε στη σχετική σύσκεψη, εμφορείται από την πρόθεση να «παντρέψει» αυτές τις δύο ριζικά διαφορετικές λογικές, να τις «γεφυρώσει». Για τον λόγο αυτό, δεν παίρνει θέση ή υποβαθμίζει αποφασιστικά τα πιο κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της περιόδου. Περιορίζεται σε ένα σύνολο στόχων του άμεσου οικονομικού αγώνα (μάλιστα αρκετά μετριοπαθών στις διατυπώσεις τους), ενώ αποσιωπούνται ολοκληρωτικά ζητήματα των αντιθέσεων στην περιοχή και της επιθετικότητας του ελληνικού καπιταλισμού, ο διαχωρισμός από τη λογική των αριστερών κυβερνήσεων και της διαχείρισης στα πλαίσια του συστήματος, ενώ το θέμα της πάλης κατά της ΕΕ και της εξόδου από αυτήν υποβαθμίζεται αποφασιστικά και αναφέρεται σαν κάποια αφηρημένη «πολιτική προϋπόθεση» όχι άμεσου χαρακτήρα, καθώς «δεν αγγίζει μαζικά ακροατήρια».

Συνολικά, βρισκόμαστε σε μια καμπή της ιστορίας αντίστοιχου ή και ακόμα μεγαλύτερου βάθους από την τομή του 2008. Στις δύσκολες μέρες που έρχονται, στον αγώνα ενάντια στους πολέμους του κεφαλαίου και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, την κρίση του καπιταλισμού, δύο γραμμές συγκρούονται στην αριστερά! Είτε γραμμή πλήρους ανεξαρτησίας από την αστική πολιτική, πρόγραμμα ρήξης με τις βασικές επιλογές του συστήματος, αγώνας να «πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση του», ανεξαρτησία από τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πόλους, προοπτική ανατροπής. Είτε γραμμή συμβιβασμού με τις κεντρικές επιδιώξεις του συστήματος, συμπόρευση με κάποιον από τους ιμπεριαλιστικούς πόλους, ένταξη στον «εθνικό κορμό» στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, (κάποτε στο όνομα του «αντιιμπεριαλισμού»), άρνηση πολιτικών στόχων που θίγουν στρατηγικά το κεφάλαιο (να μειωθούν τα κέρδη, ρήξη/έξοδος από ΕΕ).

Το παλιό «αντινεοφιλελεύθερο» ρεύμα αποκτά «εθνικά» χαρακτηριστικά, περιορίζεται στα ελάχιστα, στα «άμεσα», θεωρεί «ιδεολογικούς» και αφήνει έξω σαν «μακροπρόθεσμούς» τους πολιτικούς στόχους της ανατροπής. Κάθε πολιτική σε αυτή την κατεύθυνση ή σε συμβιβασμό μαζί της είναι καταδικασμένη να ηττηθεί . Θα ενσωματωθεί πολύ γρήγορα στις κυρίαρχες δυνάμεις (ΜΕΡΑ 25 ή και ΣΥΡΙΖΑ) ή, στον βαθμό που επιχειρεί έναν «συμβιβασμό» ανάμεσα σε αντίθετες πολιτικές, χτίζει στην άμμο, στα σαθρά θεμέλια της «ενότητας» χωρίς αρχές, στο μαγειρείο των διατυπώσεων του μέσου όρου.

Η εποχή απαιτεί τολμηρή κατεύθυνση στον αντικαπιταλιστικό αγώνα και στην επαναστατική στρατηγική. Απαιτεί επιλογές. Η συγκρότηση ενός μαζικού αντικαπιταλιστικού μετώπου, με ισχυρή προγραμματική βάση, συντροφικές σχέσεις, κοινή πρακτική στις μάχες και δημοκρατική λειτουργία είναι η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη δυνατότητα της στιγμής.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 16-17.7.2022

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 21/07/2022 - 21:00

Δεν φταίει ο «Στρατηγός Άνεμος», αλλά οι δασοκτόνοι νόμοι και η εμπορευματοποίηση της γης Οι μόνοι εμπρηστές είναι η κυβέρνηση και το σύστημα

Δεν φταίει ο «Στρατηγός Άνεμος», αλλά οι δασοκτόνοι νόμοι και η εμπορευματοποίηση της γης
Οι μόνοι εμπρηστές είναι η κυβέρνηση και το σύστημα

Οι   καταστροφικές πυρκαγιές  στην Κρήτη, την Αττική και αλλού, ήρθαν να μας θυμίσουν ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο δεν αποτρέπουν, αντίθετα πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Η ξηρασία και οι άνεμοι, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μπορεί να αποτελούν το υπόβαθρο των πυρκαγιών που εκδηλώνονται παγκόσμια. Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματική και επικίνδυνη απειλή. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας του καπιταλισμού που στο βωμό του κέρδους καταστρέφει το κλίμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνυπεύθυνη και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί υποκριτικά και ως άλλοθι την κλιματική αλλαγή για να κρύψει τις πολιτικές της επιλογές  που οδηγούν στην επιταχυνόμενη καταστροφή των δασών, του περιβάλλοντος και του κλίματος!  
Ο δασοκτόνος Νόμος Χατζηδάκη και η συνέχειά του, ο πρόσφατος Νόμος του ΥΠΕΝ, όπως και πλήθος  άλλων νόμων για την νομιμοποίηση της καταπάτησης δασών, παραλιών και κάθε είδους ελεύθερων χώρων, είναι η καύσιμη ύλη για τις φωτιές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φροντίζει να προσλαμβάνει χιλιάδες αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή των αγώνων, να μονιμοποιεί παπάδες, αλλά να μην προσλαμβάνει και να μην μονιμοποιεί  πυροσβέστες, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς. Φροντίζει να δίνει δισεκατομμύρια για Rafale, αλλά όχι για πυροσβεστικά μέσα. 
Η λύση για όλα αυτά βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Το δάσος που καίγεται, μένει δάσος, χωρίς εξαιρέσεις. Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για τις καταστροφές, χωρίς να μεταβιβάζεται το κόστος στους ίδιους.
Μόνιμες προσλήψεις πυροσβεστών, ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενίσχυση του εξοπλισμού.  
Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι Χατζηδάκη και ο νόμος για την «πράσινη ενέργεια» που μοναδικό στόχο έχει να φουσκώνει τα κέρδη των αρπακτικών της αγοράς και να καταστρέφει τα βουνά με τις δήθεν ΑΠΕ.
Μόνο η εργατική τάξη με τους αγώνες της και οι ίδιοι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών μέσα από επιτροπές αγώνα μπορούν να επιβάλλουν λύσεις στα τεράστια προβλήματά τους.
Μόνο μια Αριστερά και μια πολιτική σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και τις επιλογές κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου μπορεί να ανοίξει δρόμους για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζόμενων, για την προστασία της φύσης.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 21/07/2022 - 15:45

Φωτογραφίες από την εκδήλωση παρουσίασης της πολιτικής πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (15/7)

Ιδιαίτερα πετυχημένη και μαζική ήταν η κεντρική πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση της πολιτικής πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους αγωνιστές και τις δυνάμεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής αριστεράς που έγινε την Παρασκευή 15/7, στο θεατράκι της Πλατείας Πρωτομαγιάς.

Μετά τις εισηγήσεις που έκαναν τα μέλη της ΚΣΕ, Αντώνης Δραγανίγος, Αντωνία Βαφειάδου και Γιάννης Σηφακάκης, το λόγο πήραν αγωνιστές/στριες του μετώπου και συναγωνιστές από άλλες οργανώσεις

 

Categories: ΕκδηλώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 16/07/2022 - 22:00

Pages