Ένα ταξίδι στην πόλη της αλήθειας

Share it now!

Στις 15 Μαρτίου 2015 ομάδα νέων της ΔΡΑΣΥ/EYLEM, πραγματοποιήσαμε εκδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκεφθήκαμε το Βόρειο τμήμα του νησιού μας.

Με λεωφορείο που παραχωρήθηκε από τη ΚTOS (Συντεχνία των Τ/Κ καθηγητών), βρεθήκαμε σε σημεία όπου μετατράπηκαν σε ομαδικούς τάφους Τουρκοκυπρίων, θύματα από τις δράσεις των Ελληνοκυπρίων Εθνικιστών κατά τη διάρκεια της Τούρκικης Εισβολής το 1974, στα χωρία Αλόα, Μάραθα, Σανταλάρι και στις γύρω περιοχές. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν και τα άψυχα κορμιά τους αφού πρώτα διαμελίστηκαν, ρίχθηκαν στην πυρά.

Ακολούθησε ξενάγηση στο «Σπίτι της Μελάνδρας», ένα κτίριο το οποίο χτίστηκε στη μνήμη όλων των Κυπρίων προσφύγων - μεταναστών. Στο σπίτι αυτό που κτίστηκε με τα ίδια υλικά όπως και τα παλιά κυπριακά σπίτια συναντά κανείς αντίκες έπιπλα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στα παλιά χρόνια, τα οποία κοσμούν τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, ξαναδίνοντας ζωή στην παλιά χωριάτικη ζωή της Κύπρου.

Τέλος, περιηγηθήκαμε στην εκτός και εντός των τειχών Αμμόχωστο, περπατήσαμε στα στενά σοκάκια, στη χρυσή ακρογιαλιά και ήρθαμε αντιμέτωποι με τη ψυχρή «Πόλη Φάντασμα» και τις αιματηρές αναμνήσεις που κρύβει στα βουβά και ερειπωμένα συντρίμμια της.

Η εμπειρία μοναδική, τα συναισθήματα πρωτόγνωρα. Δέος για τις ομορφιές που κρύβει το μικρό νησί μας, θλίψη και θυμός για τις αδικίες που κανείς δεν μιλά. Συνειδητοποιήσαμε ότι το νόμισμα έχει δύο πλευρές βουτηγμένες στο ψέμα και στο αίμα, όταν πρόκειται για πόλεμο. Ήρθαμε σε επαφή με τον πόνο και τη φρίκη που οι «δικοί μας» προξένησαν στον «εχθρό». Αλήθειες καλά θαμμένες για να μην καταφέρουν να δουν το φως, αλήθειες που στοιχειώνουν αλλά κανείς δεν τολμά να τις παραδεχτεί, αλήθειες που καραδοκούν την ώρα και τη στιγμή να λάμψουν και να δικαιώσουν.

Ευχαριστούμε την ΚTOS (Συντεχνία των Τ/Κ καθηγητών), για την παραχώρηση του μεταφορικού μέσου καθώς και τον Τ/Κ δάσκαλο, ο οποίος μας συνόδευσε και μας ξενάγησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ευχαριστούμε επίσης, τον Ντίνο για τις γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας, την Αγγελική για το συντονισμό και την Μυρούλα για τις υπέροχες ελιόπιττες.

Χριστιάνα Μιχαήλ