ΕΕΕ: Tο ανέκδοτο των δεσμεύσεων του Αναστασιάδη και το μαστίγιο της μνημονιακής υποχρέωσης

Share it now!

Η «δέσμευση» του Αναστασιάδη να εφαρμόσει την μνημονική υποχρέωση για μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας έγινε νόμος για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» τον Ιούλη του 2014.

Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας είχαν υποβληθεί 59,740 αιτήσεις, μέχρι τις 22 το Σεπτέμβρη, για στήριξη με βάση τον νόμο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Την ίδια στιγμή δημιουργείται υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας στο υπουργείο για όλα τα επιδόματα που θα δίνονται από το υπουργείο.

Το σημερινό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας έχει αποτύχει, ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Γιατί άραγε; Και είναι θεραπεία το ΕΕΕ;

Τα κεντρικά προβλήματα σύμφωνα την κυβέρνηση είναι τρία:

- Η διασπορά των κοινωνικών παροχών σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ τους χωρίς διασύνδεση των βάσεων πληροφοριών που έχουν.

- Εξαιτίας της διασποράς υπάρχει επικάλυψη των επιδομάτων με συνέπεια την μεγάλη σπατάλη καθώς ένας αιτητής μπορεί να παίρνει επιδόματα από διαφορετικές υπηρεσίες για την ίδια ανάγκη ουσιαστικά παραπλανώντας το κράτος με ψέματα.

- Το υπάρχον σύστημα λειτουργεί σαν αντικίνητρο για τους αιτητές για να ψάξουν για δουλειά και "εγκλωβίζονται-διάβαζε τεμπελιάζουν, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, προτιμώντας να ζουν στα όρια της επιβίωσης με τα επιδόματα πρόνοιας παρά να δουλέψουν.

Περικοπές

Παρόμοιοι λόγοι έχουν προβληθεί από κυβερνήσεις και ΜΜΕ σε όλες τις χώρες όπου οι κυβερνήσεις θέλουν να επιβάλουν περικοπές και λιτότητα στο κοινωνικό κράτος.

Σημαντικότερη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός υπέρ-Μητρώου όπου θα καταχωρούνται τα στοιχειά όλων των αιτητών και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Ακόμα και αν μια αίτηση δεν ικανοποιηθεί για να γίνει κάποιος από αιτητής λήπτης τα στοιχεία του θα έχουν καταχωρηθεί για μελλοντική χρήση από την κυβέρνηση.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το σύστημα πρόνοιας έχει αποτύχει λόγω της σπατάλης και των αργόσχολων δικαιούχων που απομυζούν την κοινωνία είναι ακόμα ένα χυδαίο ψέμα. Είναι οι περικοπές από την κοινωνική πρόνοια που δημιουργούν τα προβλήματα.

Ο σύγχρονος ορθολογισμός κατά την κυβέρνηση είναι να δοθεί το μίνιμουμ δυνατό σε κοινωνικά επιδόματα και υπηρεσίες, ρίχνοντας κάθε αιτητή σε απόλυτη εξαθλίωση και εκβιάζοντας τον/την με αποκοπή της κάθε στήριξης και πείνα ώστε να αποδεχθεί οποιαδήποτε δουλειά με οποιοδήποτε μισθό-συνήθως μισθούς πείνας και συνθήκες εργασίας επικίνδυνες για την υγεία του/της και όποιους άλλους όρους βολεύουν την εργοδοσία. Την ίδια στιγμή που η κρίση έδωσε την ευκαιρία ώστε οι εργοδότες να κάνουν απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Ο δικός μας ορθολογισμός λέει κάτι άλλο πολύ απλο:

- Ότι οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί της κοινωνίας μας δεν έχουν καμιά ευθύνη για την παγκόσμια οικονομική κρίση και ακόμα σίγουρα δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη για το χάος που βρέθηκε η κυπριακή οικονομία.

- Ότι υπάρχουν αργόσχολοι που απομυζούν την κοινωνία αλλά δεν κάνουν αιτήσεις για επιδόματα ούτε τα περιουσιακά τους στοιχεία θα καταγραφούν στο υπέρ-μητρώο της κυβέρνησης μέχρι και τον θάνατο τους. Είναι οι τραπεζίτες που έπαιξαν την ευημερία όλων μας στα καζίνο της παγκόσμιας αγοράς και ότι ακόμα και ένα μικρό μέρος από τα δισεκατομμύρια που ρίχτηκαν μέχρι τώρα στο τρύπιο πιθάρι των τραπεζών θα θεράπευε κάθε πρόβλημα του κράτους πρόνοιας στην Κύπρο. Τα χρυσά παιδιά των τραπεζών και οι κυβερνήσεις έχουν απομυζήσει δισεκατομμύρια από εμάς για να στηρίξουν τις τράπεζες και πολλά εκατομμύρια καταλήγουν στους μισθούς και στα «δώρα» που παίρνουν για την «καλή» δουλειά που κάνουν. Στην ίδια ομάδα είναι και οι διάφοροι επιχειρηματίες, που μέχρι σήμερα παραμένουν επίσημα ανώνυμοι με δισεκατομμύρια ευρώ δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, να φοροδιαφεύγουν και να μην πληρώνουν τις δόσεις τους.

Απάτη

Με ένα ακροβατισμό η κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη για την στήριξη κάθε αιτητή σε ολόκληρη την οικογένεια και ζητά τα περιουσιακά στοιχεία κάθε νοικοκυριού. Εκβιάζει ακόμα κάθε χαμηλοσυνταξιούχο να της δώσει το δικαίωμα να ερευνά κάθε τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας του και έχει φροντίσει ακόμα και να εξαιρεθεί με υπογραφή του αιτητή από κάθε περιορισμό του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για την κυβέρνηση του Αναστασιάδη και τού Χάσικου, του Ιωνά και του Χάρη την ευθύνη για το σημερινό κατάντημα της κυπριακής οικονομίας έχουν οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί της κυπριακής κοινωνίας. Το ταξικό τους μίσος ξεχειλίζει από κάθε άρθρο και κάθε πρόνοια του νόμου για το ΕΕΕ.

Ούτε οι επιτροπές του Αναστασιάδη ούτε οι ανακριτές του Ιωνά κατάφεραν να ερευνήσουν σε τέτοιο βαθμό τα ΔΣ των τραπεζών ή τα χρυσοπληρωμένα στελέχη τους, ούτε βέβαια οι επιτροπές του Χάσικου ασχολήθηκαν με τις χαλαρώσεις για τα έργα που ανακοινώνει συνεχώς ο Αρχιεπίσκοπος, ή και την καταπάτηση τ/κ γης από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης όπως ο Αριστοδήμου.

Κάθε αιτητής ή/και δικαιούχος του ΕΕΕ θα είναι υποχρεωμένος/η να συμμετέχει σε «ειδικά σχέδια κοινωφελούς εργασίας» που θα βαφτίζει έτσι ο υπουργός εργασίας! Δηλαδή καταναγκαστικά έργα! Θα είναι υποχρεωμένος/η να δέχεται «κοινωνική παρέμβαση» από πρόσωπα, υπηρεσίες, αρχές και ομάδες προσώπων που θα ερευνούν την περίπτωση και θα ενημερώνουν τον υπουργό.

Ποια θα είναι αυτά τα πρόσωπα ή ομάδες προσώπων δεν είναι καθαρό στον νόμο και ο υπουργός μπορεί να δώσει την εξουσία για «κοινωνική παρέμβαση» στον κάθε «φιλάνθρωπο» ή οργανώσεις «φιλάνθρωπων».

Φαίνεται ότι ο εκβιασμός της κυβέρνησης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση για το ΕΕΕ και να δώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν την συμπληρωματική σύνταξη πέτυχε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής εργασίας της βουλής μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης στις 30 του Σεπτέμβρη, περίπου το 30% των χαμηλοσυνταξιούχων δεν υπόβαλαν αίτηση και θα χάσουν την συμπληρωματική σύνταξη. Για την κυβέρνηση αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 15 εκατομμυρίων ευρώ για να δοθούν ίσως για το ΕΕΕ. Έτσι οι φτωχοί της κυπριακής κοινωνίας θα χρηματοδοτούν τους φτωχότερους.

Για να αποκλείσει τους φτωχούς μετανάστες τα κριτήρια ζητούν 5 χρόνια μόνιμη παραμονή στο έδαφος της δημοκρατίας που ελέγχει η κυβέρνηση.

Είναι ένας δρακόντειος νόμος, άγρια επίθεση και εκβιασμός στους φτωχούς της κοινωνίας μας, ντόπιους και μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχους και ανάπηρους, άνεργους και εργαζόμενους. Δυστυχώς όμως την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι διαδήλωναν έξω από την βουλή. Για να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΕΕΕ πρέπει να διαδηλώνουμε όλοι μαζί όχι μόνο έξω από την βουλή αλλά και τα υπουργεία και το προεδρικό.

Σταύρος Σιδεράς