ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ - Απεργούν για το καλό όλων μας

Share it now!

Ακούσαμε τον Πρόεδρο να δηλώνει με οργίλο ύφος ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία εκβιάζεται και έδωσε τελεσίγραφο στην ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ για να τερματίσει την απεργία. Και όλα αυτά για το καλό του συνόλου, για το καλό των ασθενών μας είπε. Τα ίδια ακούμε καθημερινά από τον Αβέρωφ, και τα υπόλοιπα στελέχη του Συναγερμού.

Το ίδιο όμως μας λένε και οι νοσηλευτές, ότι απεργούν για την πανεπιστημιακή αναγνώριση τους, για την σωστή στελέχωση των νοσηλευτηρίων και για καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Ποιόν να πιστέψουμε;

Ας κάνουμε ότι δεν ακούσαμε καμιά από τις δυο πλευρές αλλά έχουμε τη δυνατότητα να μετροφυλλίσουμε τις εφημερίδες των τελευταίων χρόνων. Τι θα δούμε εκεί;

 • Η κυβέρνηση έκοψε 350 εκατ. τα τελευταία τρία χρόνια από τον τομέα της υγείας.
 • Καρκινοπαθής από την Πάφο πέθανε στο λεωφορείο που τον μετέφερε στο ογκολογικό στη Λευκωσία γιατί δεν υπάρχει ογκολογικό στην Παφο.
 • Καρδιοπαθής πέθανε περιμένοντας στις λίστες αναμονής για εγχείρηση.
 • Οι νεφροπαθείς προειδοποιούν ότι αν δεν λυθούν τα προβλήματα τους θα θρηνήσουμε θύματα.
 • Οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις καταγγέλλουν ότι δεν τους χορηγούνται εξειδικευμένα φάρμακα αλλά φτηνά υποκατάστατα
 • Οι γιατροί κινητοποιούνται γιατί η κυβέρνηση θέλει να τους αυξήσει το όριο αφυπηρέτησης στα 67.
 • Ο κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ καταγγέλλει ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα.
 • Πανάκριβα μηχανήματα σκουριάζουν σε αποθήκες γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τα διαχειρίζεται.
 • Το κράτος ωφελήθηκε 78 εκατ. το χρόνο από τα νέα τέλη που επέβαλε στα νοσοκομεία, για επίσκεψη σε γιατρό, φάρμακα και αναλύσεις.
 • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβει στο εξωτερικό για θεραπεία, (το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος, ο Χριστόφιας, ο Τάσος Παπαδόπουλος και γενικά όλοι οι επώνυμοι που είχαν τα λεφτά).

Αυτά είναι μόνο μια ενδεικτική λίστα και όχι πλήρης γιατί θα ήθελε πολλές σελίδες για να καταχωρηθει. Υπάρχουν δεκάδες τέτοια περιστατικά στις εφημερίδες των τελευταίων χρόνων και υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν είδαν ποτέ το φώς της δημοσιότητας.

Από την πλευρά των νοσηλευτών τι έχουμε;

 • Νοσηλευτές ασθενοφόρου διέσωσαν οδηγό που έπεσε σε χαράδρα με κίνδυνο της ζωής τους.
 • Μαίες που απεργούσαν ξεγέννησαν έγγειο.
 • Σε όλες τις περιτπώσεις εκτάκτου, ανάγκης και όποτε τους ζητήθηκε οι νοσηλευτές είναι εκεί αγόγγυστα.
 • Βρίσκονται δίπλα μας από την ώρα που γεννιόμαστε ως την ώρα που θα πεθάνουμε, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο έτοιμοι να μας προσφέρουν περίθαλψη και φροντίδα. Στερούνται την οικογένεια τους και τους στερείται η οικογένεια τους.
 • Οι εφημερίδες είναι γεμάτες καθημερινά με ευχαριστίες από άτομα που βίωσαν την φροντίδα των γιατρών και των νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια μας.

Ποιους θα πιστεύατε εσείς; Τον Πρόεδρο μαζί με την τριανδρία Αβερωφ, Γεωργιάδης, Πετρίδης; Όχι βέβαια. Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να τους πιστέψει. Αυτοί αντιπροσωπεύουν τον πιο ανάλγητο και βάρβαρο καπιταλισμό που πάνω απ όλα βάζει το κέρδος και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι οι ασθενείς που τους νοιάζουν, και ας έχουν μαζί τους εκείνον τον γραφικό τύπο με την παρέα του, που παριστάνει τον εκπρόσωπο των ασθενών. Αυτό που στη πραγματικότητα τους ενδιαφέρει είναι να ξεπουλήσουν σε τιμή ευκαιρίας τα δημόσια νοσηλευτήρια στους επιχειρηματίες της υγείας, μεγαλογιατρούς ή απλά επενδυτές και να μετατρέψουν την υγεία από αγαθό σε εμπόρευμα. Γι αυτό έχουν επιβάλει μια αυστηρή πολιτική λιτότητας και περικοπών που διέλυσαν το τομέα της Δημόσιας Υγείας για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ότι θα πουληθεί σε ελκυστική τιμή στους ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον τομέα της υγείας. Αν ακολουθήσουμε την ίδια μεθοδολογία, αν δηλαδή δούμε τι έκαναν και τι δεν έκαναν και για τις άλλες υπηρεσίες, ηλεκτρισμός, τηλεφωνία, συγκοινωνίες, λιμάνια κλπ θα δούμε ότι τα ίδια κάνουν παντού.

Δεν χωράνε αμφιταλαντεύσεις. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Στο σημείο που έχει φτάσει ο αγώνας των νοσηλευτών χρειάζεται την στήριξη όλων μας. Όχι μόνο έχουν δικαίωμα στην απεργία, αλλά έχουν υποχρέωση να κάνουν απεργία. Απεργούν για το καλό όλων μας, όχι μόνο για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να αγωνίζονται και να αντιστέκονται σε επιθέσεις σαν αυτή που εξαπέλυσε ενατίον τους η κυβέρνηση και ο Συναγερμός. Οι συντεχνίες των γιατρών, των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ , των εκπαιδευτικών κλπ. πρέπει να σταματήσουν αυτή τη μεσοβέζικη στάση που κρατούν σήμερα και να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ των νοσηλευτών, χωρίς ναι μεν αλλά. Αν περάσει αυτή τη επίθεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για όλους μας.