Εντυπωσιακή η πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας

Share it now!

Τεράστια ήταν η επιτυχία της πρώτης Πορείας Υπερηφάνειας για τα ΛΟΑΤ άτομα στην Λευκωσία το Σάββατο 31 Μαίου. Τέσσερεις με πέντε χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε ένα πραγματικό πανηγύρι χαράς που ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας, πέρασε έξω από την Βουλή και κατέληξε στο Δημοτικό Πάρκο.

Η πορεία καλέστηκε από τη οργάνωση Accept ΛΟΑΤ Κύπρου και ήταν μέρος μιας σειράς από εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από τις 17 Μαϊου με την αντίστοιχη πορεία στη τουρκοκυπριακή πλευρά της Λευκωσίας που συμμετείχαν περίπου τριακόσια άτομα. Η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων και σε αυτή την εκδήλωση ήταν μεγάλη.

Η προσπάθεια χριστιανικών οργανώσεων με τη στήριξη της εκκλησίας να καλέσουν αντιδιαδήλωση εξελίχτηκε σε φιάσκο αφού δεν κατάφεραν να μαζεύουν περισσότερα από μερικές δεκάδες άτομα παρά τα πολλά «καλοφτιαγμένα» πανό που κουβάλησαν.

Πολύς κόσμος έμεινε έκπληκτος από τη μαζικότητα και τη ζωντάνια της εκδήλωσης και ιδιαίτερα από τη μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Έκπληκτοι έμειναν και οι διοργανωτές αλλά και οι εκπρόσωποι κομμάτων, και πρεσβειών που στήριξαν την εκδήλωση. Ήταν όλοι εκεί. Οσοι έστω και τώρα θυμήθηκαν τα ΛΟΑΤ άτομα αλλά και όσοι στηρίζουμε τα δικαιώματα και τον αγώνα τους εδώ και καιρό.

Για μας δεν ήταν έκπληξη γιατί έχουμε δει και νοιώσει την οργή και την αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στη κοινωνία ενάντια στο κατεστημένο, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό, που ψάχνει κάθε φορά την ευκαιρία για να εκφραστεί. Αυτή η εκδήλωση δεν ήταν απλά μια φωτοβολίδα αλλά θα το ξαναδούμε πολλές φορές στο μέλλον για διάφορα θέματα.

Σε αυτή την εκδήλωση έκανε και την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τις εκλογές και η Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία δρασυ-eylem με δικό της πανό θέλοντας να δείξει ότι συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε με τη κάθοδο στις ευρωεκλογές

Η πρώτη Πορείας Υπερηφάνειας με έντονο το δικοινοτικό στοίχειο δείχνει πόσο αναγκαία και σημαντική είναι η προσπάθεια να κτίσουμε ένα μαζικό δικοινοτικό κίνημα αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας, το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, και για να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.