Η φυλάκιση προσφύγων είναι έγκλημα

Share it now!

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου επέβάλε ποινή φυλάκισης σε 9 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι προσήχθησαν στο δικαστήριο με τις κατηγορίες για παράνομη είσοδο στην ΚΔ και  είσοδο στην ΚΔ από απαγορευμένο  μετανάστη. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά το επιστέγασμα μίας προσπάθειας ποινικοποίησης προσφύγων με τη δικαιολογία ότι στο παρελθόν υπήρξαν παράτυποι μετανάστες στην Κύπρο. Η απαράδεκτη αυτή στάση των Κυπριακών Αρχών έναντι των προσφύγων, παραβιάζει σωρηδόν  διεθνείς συμβάσεις και πρόνοιες του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 7 του Περί Προσφύγων Νόμου.

Τραγική ειρωνεία που καταδεικνύει το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης, αποτελεί το γεγονός ότι, η εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου πάρθηκε την ίδια ημέρα όπου Ιρανός πρόσφυγας ο οποίος αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες με τους Σύρους πρόσφυγες, αθωώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, λόγω ακριβώς της ιδιότητας του ως αιτητής ασύλου/πρόσφυγας, σε πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Η ειδοποιός διαφορά στις δυο υποθέσεις βρίσκεται στο γεγονός ότι στον Ιρανό πρόσφυγα, επιτράπηκαν τα αυτονόητα και προβλεπόμενα από το νόμο: H πρόσβαση του σε ΜΚΟ η οποία του παρείχε ανεξάρτητη και αμερόληπτη ενημέρωση καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης σε νομική ενημέρωση και αποτελεσματική εκπροσώπηση από δικηγόρους