Με αφορμή τη βία στα γήπεδα η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατάθεσε ένα νομοσχέδιο που μοιάζει με τον «τρομονόμο» των Αμερικάνων κατά της τρομοκρατίας. Ο Ιωνάς δεν κατάφερε να περάσει οπως τον ήθελε από τη βουλή, όμως δεν παύει να αποτελεί τον BIG BROTHER όχι μόνο μέσα στα γήπεδα, αλλά σε όλη την κοινωνία.
Η βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα με 31 ψήφους υπέρ και 18 κατά. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και Ζαχαρίας Κουλιας τάχθηκαν υπέρ, ενώ καταψηφίστηκε από το ΑΚΕΛ το οποίο επιμένει στα περί φακελώματος.
Ο κάθε φίλαθλος για να πάει στο γήπεδο, θα πρέπει να βγάλει κάρτα φιλάθλου από την 1η του Γεννάρη του 15.
Έτσι:
α) καταργείται η ανωνυμία των φιλάθλων με την καθιέρωση της κάρτας φιλάθλου η οποία θα έχει όνομα, αριθμό ταυτότητας, φωτογραφία και ποιος ξέρει τι άλλα, ίσως και βιομετρικά στοιχεία!
β) Προβλέπεται ο άμεσος αποκλεισμός από τα γήπεδα μέχρι και 10 χρόνια προσώπων που εμπλέκονται σε γηπεδική βία. Ξέρουμε πόσο εύκολα η αστυνομία μπορεί να συλλάβει ακόμα και κάποιο άσχετο με τα επεισόδια, αφού ήδη πολλοί τραυματίες ήταν άσχετοι με τα επεισόδια μέσα ή έξω από τα γήπεδα.
γ)Απαγορεύεται η μετακίνηση των οργανωμένων φιλάθλων.
δ) Καθιερώνεται το αυτόφωρο για πρόσωπα που εμπλέκονται σε επεισόδια
Φακέλωμα και καταστολή
Έτσι η ΚΟΠ θα φακελώνει τους φιλάθλους. Παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα αφού θα ξέρουν που βρίσκεται και πόση ώρα ο κάθε φίλαθλος. Το αρχείο των φιλάθλων όποιος και αν το έχει ΚΟΠ ή ΚΟΑ θα πρέπει να δώσει τα στοιχεία στην αστυνομία όταν ζητηθούν. Στη Κύπρο που ανάλογα με την ομάδα σου συμπεραίνουν και τα πολιτικά σου φρονήματα φανταστείτε τι φακέλωμα θα γίνεταικαι πως θα το χρησιμοποιήσουν για κάθε τι πχ για προσλήψεις, ή ακόμα να τύχει και οικονομικής ή διαφημιστικής εκμετάλλευσης.
Είμαστε αντίθετοι στην κάρτα φιλάθλου όποιος και αν έχει τον έλεγχο της. Ιδιαίτερα όμως όχι η ΚΟΠ αφού ελέγχεται από μια κλίκα σωματείων με την γνωστή μεροληψία της και τις αντιφατικές αποφάσεις της και ερμηνεία των κανονισμών της ανάλογα με το σωματείο και το που πρόσκειται πολιτικά ή αν είναι «δικός μας» ή «σύμμαχος» μέσα στην «κλίκα». Για εκατοντάδες περιστατικά η ηγεσία της ΚΟΠ και τα όργανα της δεν τιμώρησαν κανένα γιατί προέρχονταν από παράγοντες ή «φιλικά» σωματεία. Όπως όταν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έβριζαν ομαδικά τον Χριστόφια ή τον φώναζαν δολοφόνο.
Η Βία στα γήπεδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας. Βλέπουμε την αύξηση της βίας στην οικογένεια το σχολείο και την κοινωνία. Έχει βαθιά οικονομικά και κοινωνικά αίτια. Γεννιεται μέσα από μια κοινωνία γεμάτη αδικία, ανισότητα, καταπίεση, τον ατομικισμό και τον σκληρό και ανελέητο ανταγωνισμό, ποιος θα καταστρέψει ποιόν. Μέσα από την καταρράκωση των πνευματικών και πολιτιστικών αξιών, με σχεδόν μοναδική και υπέρτατη αξία το χρήμα και την απόκτησηη του με κάθε μέσο. Αυτές είναι οι «αξίες» του καπιταλισμού σήμερα ενός συστήματος σε σήψη και διαφθορά.
Είναι υποκρισία αυτοί που ανέχονται και κάνουν τα στραβά μάτια για τους αγκυλωτούς σταυρούς και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς από τα φασιστοειδή να μιλούν για πάταξη της βίας για απαγόρευση πανό και συνθημάτων. Χαρακτηριστικά η Ομόνοια θα πληρώσει πρόστιμο γιατί οι οπαδοί της άνοιξαν πανό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Για παράδειγμα αν κάποιοι διαδήλωναν κατά της παραχώρησης του ΓΣΠ στις Ισραηλιτικές ομάδες, όπως έγινε παλιά θα μπορούσαν με αυτό το νόμο να τους συλλάβουν και μάλιστα με το αυτόφωρο.
Θέλουν να μετατρέψουν τα γήπεδα σε εκκλησίες και να φιμώσουν τη νεολαία. Δεν είναι για τα υβριστικά συνθήματα που ανησυχούν. Αυτά πάντα θα ακούγονται ότι και αν κάνουν. Θέλουν να φιμώσουν την όποια ριζοσπαστική και πολιτικοποιημένη άποψη βγαίνει μέσα στα γήπεδα αλλά και έξω απ’ αυτά. Αυτό τους ενοχλεί και τους φοβίζουν οι αντιδράσεις και οι αντιστάσεις του κόσμου οι οποίες με την κρίση και τις εκποιήσεις αυξάνονται.
Η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου συνεχίζεται από την ίδια την ΚΟΠ με την δημιουργία του ΚΟΠ ΤV το οποίο ήδη κλείνει αβέρτα συμφωνίες με ομάδες για την τριετία 2016-2019! Παίζει ένα “χοντρό παιχνίδι” με τα τηλεοπτικά, αφού οι ομάδες θα απειλούνται πλέον με εξοντωτικές ποινές, με αποτέλεσμα πολλά ματς και ειδικά τα ντέρμπι, να πραγματοποιούνται χωρίς φιλάθλους και αυτοί να αναγκάζονται να παρακολουθούν τα ματς από το συνδρομιτικό κανάλι που ετοιμάζει η ΚΟΠ.
Η αντιμετώπιση της βίας με τον Θατσερικό νόμο, τον οποίο ωραιοποιούν, δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν ακουμπά την ουσία του προβλήματος που είναι ένα σύστημα της βίας και της αδικίας. Απλά θα καταφέρουν να μετατοπίσουν τη βία εκτός γηπέδων όπως έγινε στην Μ. Βρετανία που μεταφέρθηκαν τα επεισόδια έξω από τα γήπεδα, στους σταθμούς των τρένων και στις μπιραρίες. Κάτι που ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε και στις Κύπρο έξω στις γειτονίες γύρω από τα γήπεδα και στους αυτοκινητόδρομους.
Τα θατσερικά μέτρα του Ιωνά και του Κουτσοκούμνη στους οποίους δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη, θα φέρουν εκτός από το κόστος της κάρτας φιλάθλου που λέγεται πως θα είναι γύρω στα 15 με 20 ευρώ, θα φέρει και αύξηση των τιμών των εισιτηρίων για να καλύψουν τα έξοδα που θα έχουν με την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησής της κάρτας εισόδου στα γήπεδα και της τήρησης των δεδομένων. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ακόμα τα σωματεία θα μετακυλήσουν τα όποια έξοδα τους φορτώσουν πχ αστυνόμευση και άλλα, στα εισιτήρια. Έτσι ακόμα πιο λίγοι θα μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Θέλουν το ποδόσφαιρο να γίνει, από άθλημα για τους πολλούς (έστω και αν εκεί αναστενάζουν) όπως λέει και το τραγούδι, σε θέαμα για τους «εύπορους» και τις οικογένειες τους.
Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, στη χώρα που λατρεύεται η μπάλα σαν η «στρογγυλή θεά», ξεδιπλώθηκαν μαζικά κινήματα κατά της διοργάνωσης του Μουντιάλ. Ποιος να το πίστευε ότι ο κόσμος θα διαδήλωνε βίαια στους δρόμους ζητώντας κονδύλια για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για μια ποδοσφαιρική γιορτή. Ποιος θα πόνταρε ότι ο κόσμος θα δημιουργούσε βεντέτα ακόμη και με τον Πελέ, «βασιλιά» της μπάλας; Είδαμε το πιο αστυνομοκρατούμενο Μουντιάλ της πρόσφατης ιστορίας, αφού περίπου 160.000 αστυνομικοί (ανάμεσά τους περίπου 55.000 άνδρες των στρατιωτικών δυνάμεων) κινητοποιήθηκαν τις ημέρες της διοργάνωσης. Κι όλο αυτό στοίχισε στη βραζιλιάνικη οικονομία περίπου 11 δις δολάρια! Οι εικόνες βίας που έκαναν τον γύρο του κόσμου ήταν σοκαριστικές. Ήταν το πιο αιματοβαμμένο Μουντιάλ. Το «μαγικό χαρτάκι» ήταν αδύνατο για τους πεινασμένους και φτωχούς, τους παραγκόβιους.
Παρόμοια θέλουν να κάνουν και με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Όμως φοβούνται και τις αντιδράσεις και τη σύνδεση τους με τα όσα απελπιστικά βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι και οι άνεργοι οι άστεγοι που έρχονται με τις εκποιήσεις. Και όλα αυτά θέλουν να τα κάνουν στο όνομα ενός αθλήματος που ονομάζεται αλλά και ήταν λαϊκό.
Δ.Χ.