Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις

Share it now!

Να κτίσουμε ένα δίχτυο εργατικής αλληλεγγύης στις γειτονιές

Με τις ψήφους ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ –ΕΔΕΚ πέρασαν από τη βουλή τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί για την αφερεγγυότητα. Δεν είναι όμως η ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων σε νόμο η τελευταία πράξη του δράματος αλλά η αρχή. Σ’ αυτά τα νομοσχέδια το τελικό λόγο σε κάθε ουσιαστικό ζήτημα τον έχει η τράπεζα. Εξάλλου η πρόνοια στο προοίμιο του νόμου λέει καθαρά ότι η «τράπεζα δεν πρέπει να ζημιώσει» Αυτό φανερώνει το τελικό στόχο του νομοσχεδίου και ποίους υπερασπίζεται.

Η κοροϊδία του ΔΗΚΟ και τις ΕΔΕΚ είναι μεγάλη γιατί συνεχίζουν να μιλούν για τα νομοσχέδια που δήθεν προστατεύουν τους δανειολήπτες ενώ στη πραγματικότητα διευκολύνουν τους τραπεζίτες να προχωρήσουν στις εκποιήσεις.

Πολλοί δικηγόροι και ελεγκτές υποστηρίζουν ότι κανένας δεν θα μπορέσει να βγει από μέσα ή να ερμηνεύσει πολλούς από τους κανονισμούς που έχουν περάσει και εκεί οι τράπεζες θα ερμηνεύουν και θα προχωρούν όπως τις συμφέρει αυτές.

Το πιο τραγικό είναι ότι αυτοί οι νόμοι καλύπτουν όσους θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων τους και θα μπορούν να γίνουν φερέγγυοι μέσα στα άμεσα επόμενα χρόνια Το μεγαλύτερο μέρος των απλών ανθρώπων που είναι και οι δύο άνεργοι ή μακροχρόνιοι άνεργοι και δύσκολα θα ξαναμπούν στην αγορά εργασίας δεν τους καλύπτει ούτε τους προστατεύει και σίγουρα θα χάσουν και το σπίτι τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών «δεσμεύτηκε» να καταθέσει νομοσχέδιο μέσα σε έξη μήνες για να πληρώνει για ένα διάστημα ο οργανισμός στέγης τους τόκους των χρεών. Όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία για αυτόν που χρωστά αφού το χρέος του παραμένει και την ίδια ώρα οι τράπεζες θα προχωρούν σε εκποιήσεις μετά που θα παίρνουν και τους τόκους για κάποιο διάστημα. Πάλι οι τράπεζες θα κερδίσουν.

Με θράσος ο Μαυρίδης του Συναγερμού μας λέει «ναι κάποιοι θα πάνε να νοικιάσουν κάτι πιο μικρό» Αυτό εννοούν προστασία της πρώτης κατοικίας, το ξεσπίτωμα και τη μετακόμιση σε «κάτι πιο μικρό» και όταν δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε και γι αυτό υπάρχουν και χαρτόκουτα και πάρκα. Τα επενδυτικά ταμεία, τα «γεράκια» της αγοράς περιμένουν να αγοράσουν μαζικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αρχίσουν τις μαζικές εκποιήσεις.

Δίχτυο προστασίας από το κίνημα

Ο ρόλος του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις εδώ βρίσκεται. Χρειάζεται να χτίσει ένα δίχτυο εργατικής αλληλεγγύης και αντίστασης στις γειτονιές εκεί όπου θα γίνεται το ξεσπίτωμα των απλών ανθρώπων. Εκεί πρέπει να βρεθούμε δίπλα στο κάθε ένα που θα υποστεί το μαρτύριο της έξωσης. Εκεί πρέπει να βρεθούν οι γείτονες, οι συνάδελφοι, οι συμφοιτητές, οι συμμαθητές, δίπλα σε κάθε οικογένεια που ξεσπιτώνεται. Σε αυτό το δίχτυο πρέπει και μπορούν να βοηθήσουν και οι οργανώσεις των εργαζομένων. Κάθε προσπάθεια τους να βγάλουν έξω από το σπίτι του τον κάθε απλό άνθρωπο πρέπει να βρίσκει αντιμέτωπους τον κάθε εργαζόμενο και ολόκληρη την κοινωνία. Να μετατρέπεται σε μάχη ολόκληρου του εργατικού κινήματος

Το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις σ ’αυτό πρέπει να δώσει τις δυνάμεις του. Καλή και σημαντική η πρώτη στήριξη από τους δικηγόρους του κινήματος αλλά αυτή τη στιγμή το κίνημα χρειάζεται να κινηθεί στις γειτονιές από σπίτι σε σπίτι να δώσει την σωστή ενημέρωση με το μοίρασμα φυλλαδίων, έξω από τα σούπερμάρκετ, τα γραφεία των ανέργων, δίπλα στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Μέσα από τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να κτιστεί ένα δίχτυο εργατικής αλληλεγγύης και αντίστασης ένα πραγματικό κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις. Αυτό θα πρέπει να έχει και την στήριξη του συνδικαλιστικού κινήματος για να έχει αποτελέσματα.

Προσανατολισμός στην εργατική τάξη

Η συνεργασίες με τις κινήσεις όπως η «ΕΥΝΟΜΙΑ» και η «ΣΥΜΕΑ» έδειξαν ότι είναι αδιέξοδες. Η άρνηση τους να συνεργαστούν με την Πλατφόρμα φανερώνει το πόσο απομονωμένα βλέπουν το ζήτημα των εκποιήσεων από τα μνημόνια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτοί που θα χάσουν την δουλεία τους λόγω των ιδιωτικοποιήσεων ή των απολύσεων ή ακόμα και αυτοί που μειώθηκε ο μισθός τους λόγω των μνημονίων σίγουρα δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν και τα χρέη τους. Γι αυτό και το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις βρίσκεται και συνεργάζεται με την «Πλατφόρμα. Η Κοινωνία Αντιστέκεται και Διεκδικεί» γιατί βλέπει την πάλη ενάντια στις εκποιήσεις συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στα μνημόνια.

Η «Ευνομία» και η «Συμεα» είναι παραγοντίστικοι σχηματισμοί που στόχο έχουν να προβάλουν μέσα από αυτές τις κινήσεις κάποια άτομα της ηγεσίας τους σαν υποψήφιους για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τάσσονται ενάντια στο σύνολο της βουλής, των κομμάτων και βουλευτών με υβριστικούς χαρακτηρισμούς χωρίς κανένα διαχωρισμό σ’ αυτούς που ψήφισαν ενάντια στους νόμους για τις εκποιήσεις. Εκφράζουν ένα εθνικιστικό λόγο για δήθεν «τουρκοποίηση» των σπιτιών μας από τους «τουρκόσπορους» αφήνοντας στο απυρόβλητο τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση. Αυτά είναι όμως τα ίδια που προτείνει και το ΕΛΑΜ και δεν είναι τυχαίο που κατεβαίνουν και αυτοί στις κινητοποιήσεις μαζί τους με τις ελληνικές σημαίες και τον εθνικό ύμνο. Ορισμένα στελέχη μάλιστα από αυτές τις κινήσεις είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και στη ρατσιστική επίθεση ενάντια στους μετανάστες στις Φοινοικούδες στην Λάρνακα σε εκδήλωση της ΚΙΣΑ πριν μερικά χρόνια

Η συνεργασία μαζί με αυτές τις κινήσεις, από μέρους του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, δεν ωφέλησε το κίνημα αντίθετα το έβλαψε. Έδωσε υπόσταση και προβολή σε αυτές τις κινήσεις ακόμα και μέσα από τον Άστρα, του έδωσε ένα αριστερό άλλοθι ενώ στην πραγματικότητα η πλειοψηφία τους είναι επιχειρηματίες και κάτοχοι αξιόγραφων.

Η συνεργασία μαζί τους δημιούργησε μια αντιπαράθεση και εσωστρέφεια μέσα στο κίνημά, την ίδια στιγμή μάλιστα που το κίνημα είχε μια καλή παρουσία και συμμετοχή στην μεγαλειώδη κινητοποίηση της Πλατφόρμας ενάντια στα μνημόνια μαζί με τις συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η πραγματική δύναμη για ανατροπή αυτών των πολιτικών Αυτό δημιούργησε και προβλήματα στην συνεργασία με την Πλατφόρμα που στήριξε με μαζικές εκδηλώσεις το κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις έξω από το προεδρικό και το υπουργείο οικονομικών.

Η «Ευνομία» είχε το θράσος να καλέσει την ΠΕΟ να μη παρουσιαστεί με σημαίες και πανό στην εκδήλωση στην οποία συνδιοργάνωνε μαζί με το κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις και ήταν ακόμη πιο προκλητικοί οταν προσπάθησαν να αποπέμψουν στελέχη της αριστεράς και συνδικαλιστές της ΠΕΟ από την εκδήλωση.

Αντίσταση στις γειτονιές

Παρόλα αυτά η ΠΕΟ δεν έπρεπε να τους «χαριστεί» Έπρεπε να καλούσε η ίδια σε μαζική εκδήλωση έξω από τη Βουλή την ημέρα τη ψήφισης του νομοσχεδίου Έτσι όχι μόνο θα εξαφάνιζε πολιτικά αυτές τις αμφιλεγόμενες κινήσεις αλλά το πιο σημαντικό θα έβαζε πίεση και στις άλλες οργανώσεις όπως ΔΕΟΚ εκπαιδευτικοί να αντιδράσουν. Μια τέτοια μαζική εκδήλωση θα έβαζε πίεση και στους βουλευτές της ΕΔΕΚ και να τους δυσκολέψει να ψηφίσουν μαζί με τον Συναγερμό και το ΔΗΚΟ.

Τα στελέχη του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν την επόμενη περίοδο. Σε ένα κίνημα προσανατολισμένο στους εργαζόμενους και οργανωμένο στη βάση της κοινωνίας για να προσφέρει το μοναδικό δίχτυ προστασίας που μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια στις εκποιήσεις. Αντίστασης στις γειτονιές και τις οικογένειες που απειλούνται με ξεσπίτωμα.

Νίκος Αγιομαμίτης