Κινητοποιήσεις ενάντια στους φράκτες από τον Εβρο μέχρι το Καλαί

Share it now!

Μπροστά στο δυνάμωμα των επιθέσεων ενάντια στους πρόσφυγες τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και τις διάφορες ρατσιστικές και ναζιστικές δυνάμεις που σηκώνουν κεφάλι στις ευρωπαϊκές χώρες, η αντιρατσιστική και αντιφασιστική Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» κάλεσε σε μια διεθνή κινητοποίηση ενάντια στους φράκτες που κτίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις 23 και 24 του Γενάρη.

Το διεθνές διήμερο δράσης ήταν επιτυχημένο, με μαζική ανταπόκριση από τον Έβρο μέχρι το Καλαί. Πάνω από δύο χιλιάδες στον Έβρο και τρείς χιλιάδες στο Καλαί, ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στους δρόμους και τις εκδηλώσεις. Ήταν η άμεση απάντηση στη φρίκη των πνιγμένων προσφύγων στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ανάμεσα τους και μεγάλοι αριθμοί από παιδιά.

Αντιρατσιστές από ολόκληρη την Ελλάδα πορεύτηκαν προς τον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές, σημείο διέλευσης στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Εύρου, απαιτώντας ασφαλισμένη διέλευση για τους πρόσφυγες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κτίσει στο βόρειο μέρος των συνόρων ένα φράχτη από μπετόν και λεπιδοφόρο σύρμα για να εμποδίσει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν προς την Ελλάδα στον δρόμο τους για την βόρεια Ευρώπη.

Έχοντας κατασκευάσει αυτό το τερατούργημα η Ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση σπρώχνουν τους πρόσφυγες στο μόνο τρόπο διάβασης των συνόρων με την μόνη διαδρομή που απομένει, τα παγωμένα, θανατηφόρα νερά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση για την Μετανάστευση 218 πρόσφυγες έχουν χάσει την ζωή τους στα νερά του Αιγαίου μόνο μέσα στον πρώτο μήνα του 2016, και οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται καθημερινά.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσα από το χωριό των Καστανιών με συνθήματα όπως «Φράχτης σημαίνει, πρόσφυγες πνιγμένοι», «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» και «Τους φράχτες ρίξτε, τα σύνορα ανοίξτε».

Οι ευρωπαϊκές άρχουσες τάξεις προσπαθούν να κλείσουν τις ρωγμές στο τείχος του ρατσιστικού φρουρίου «Ευρωπαϊκή Ένωση» που άνοιξαν οι πρόσφυγες με την ορμητικότητα και την αποφασιστικότητα τους να πορευθούν προς ένα ασφαλισμένο προορισμό. Με τα σώματα τους πάνω στα συρματοπλέγματα με τα πνιγμένα παιδιά τους στις ακτές των ελληνικών νησιών και τις Τουρκίας άνοιξαν ένα δρόμο προς την ελπίδα.

Η διαδήλωση στις Καστανιές προς το φράχτη έστειλε αντιπροσωπεία που πέρασε πέρα από το μπλόκο των ΜΑΤ και έβαλε πανό με σύνθημα «Μέσα οι πρόσφυγες». Ήταν η πρώτη φορά που το μήνυμά των αντιρατσιστών μπήκε στην απαγορευμένη ζώνη στηριγμένο στη δύναμη του κινήματος, στα συνδικάτα που βρίσκονταν στο πλευρό του, από το Εργατικό Κέντρο Έβρου και τα τοπικά σωματεία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης του Έβρου μέχρι τους ναυτεργάτες και τους δημόσιους υπαλλήλους μαζί με κόσμο του κινήματος από την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και τις Καστανιές. Ήταν συγκινητική η εικόνα κόσμου που βγήκε από τα σπίτια του για να συνοδέψει τους διαδηλωτές στην πορεία.

Στο Καλαί της Γαλλίας, τρείς χιλιάδες διαδηλωτές από την Γαλλία και τη Βρετανία βάδισαν με μαζική συμμετοχή των προσφύγων που είναι αποκλεισμένοι στη «ζούγκλα», την περιοχή όπου ζουν μέσα σε παράγκες και λάσπες περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα. Τσάκισαν την φασιστική πρόκληση ματαιώνοντας την απόπειρα των φασιστών για «αντισυγκέντρωση».

Ο φράχτης του Έβρου και τα κλειστά σύνορα βρέθηκαν πολιορκημένα από διαδηλωτές, με πανελλαδική συμμετοχή, από την Μυτιλήνη μέχρι τη Κρήτη και από την Πάτρα και τα Γιάννενα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την ίδια τη Θράκη.

Στην Αλεξανδρούπολη οι διαδηλωτές βάδισαν στους δρόμους το Σάββατο 23 Γενάρη. και αμέσως μετά έγινε σε ένα ξεχειλισμένο δημοτικό θέατρο η κεντρική εκδήλωση όπου ένωσαν τις φωνές τους τα κινήματα από την Τουρκία και τη Βρετανία, με συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς, ακτιβιστές του κινήματος αλληλεγγύης και των αναπήρων και καλλιτέχνες.

Στους Κήπους του Έβρου, όπου οι αγρότες είχαν παραταγμένα τα τρακτέρ τους, ακούστηκε δυνατά το μήνυμα της αλληλεγγύης των εργαζόμενων της Ελλάδας και της Τουρκίας ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές κλείνοντας συμβολικά το τελωνείο για 14 λεπτά.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών στις δύο μεριές των συνόρων, στους Κήπους και τα Ύψαλα, η κινητοποίηση στη Κωνσταντινούπολη ανέδειξαν την κοινή δράση των κινημάτων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι φανταστικές αυτές κινητοποιήσεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο δυνατές δράσεις ενάντια στους φράχτες που οδηγούν τους πρόσφυγες στα παγωμένα νερά στου Αιγαίου, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που μαζί με τα μνημόνια, την επίθεση στο ασφαλιστικό και τους αγρότες στηρίζει τους φράχτες που πνίγουν γυναίκες και παιδιά.

Η συνέχεια δίνεται με την διεθνή μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 19 Μάρτη με διαδηλώσεις που θα γίνουν σε πολλές πόλεις σε πάνω από 16 χώρες. Σε αυτές συμμετέχει και η Κύπρος. (λεπτομέρειες στην τελευταία σελίδα της Εργατικής Δημοκρατίας)