Κρατητήρια Μενόγειας: Να κλείσουν μέσα τους τραπεζίτες όχι τους μετανάστες

Share it now!

Τα κρατητήρια της Μενόγειας τείνουν να εξελιχτούν σε κολαστήριο. Οι μετανάστες που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν εντελώς εντάξυ τα χαρτιά τους μεταφέρονται εκεί και κρατούνται με στόχο την απέλαση τους. Εκεί κρατούνται άνθρωποι που είναι στη Κύπρο πολλά χρόνια, άτομα που έχουν παντρευτεί κύπριο υπήκοο ή κοινοτικό ή που απλά τους κάρφωσε ο εργοδότης τους για να μην τους πληρώσει.

Πρόσφατα είχαμε εξέγερση από κάποιους από τους κρατούμενους που ανέβηκαν στη στέγη και ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι αφού δεν βαρύνονταν με κανένα αδίκημα απλώς δεν τους δόθηκε παράταση παραμονής ή κάτι παρόμοιο. Κατέβησαν αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εξετάσει τα αιτήματα τους.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης οργανώθηκαν από διάφορους ακτιβιστές με αποκορύφωμα συγκέντρωση που έγινε έξω από τον χώρο των κρατητηρίων με τους μετανάστες να φωνάζουν από μέσα «freedom» και τον κόσμο απέξω να φωνάζει συνθήματα αλληλεγγύης.

Τελικά όμως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και αργότερα και δίψας. Η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο να πάθει κανείς κάτι και να βρεθεί εκτεθειμένη αναγκάστηκε να αφήσει 35 από αυτούς ελεύθερους.

Το πρόβλημα όμως παραμένει. Η Μενόγεια πρέπει να κλείσει. Οι μετανάστες που ήλθαν στη Κύπρο για να γλυτώσουν από πολέμους, αυταρχικά καθεστώτα ή απλά από την πείνα και τη φτώχια δεν είναι εγκληματίες. Αντίθετα οι περισσότεροι από αυτούς προσφέρουν στην οικονομία και τη κοινωνία και καλύπτουν ανάγκες στην παραγωγή που κανείς δεν θέλει να καλύψει.

Πρέπει να σταματήσει αυτή η ρατσιστική αντιμετώπιση τους από το κράτος που τους στοχοποιεί σαν υπεύθυνους τάχα της κρίσης και της ανεργίας. Την ανεργία δεν είναι οι μετανάστες που την προκαλούν αλλά η λιτότητα και οι περικοπές.

Το εργατικό κίνημα θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτό το κομμάτι και να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας του απέναντι στην αστυνομία, το τμήμα αλλοδαπών και μετανάστευσης και τους φασίστες που τους επιτίθενται.

Η Μενόγεια αν θα συνεχίσει να λειτουργεί θα πρέπει να λειτουργεί πια σαν χώρος «φιλοξενίας» για τους τραπεζίτες, τους διεφθαρμένους πολιτικούς, και τους κερδοσκόπους της αγοράς, που κατέστρεψαν την οικονομία και έριξαν στην φτώχεια και την ανέχεια δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους μέχρι να δικαστούν και να πάνε εκεί που τους αξίζει για πολύ καιρό, στις κεντρικές φυλακές.