Ξανά διαδηλώσεις στη Συρία

Share it now!

Αναδημοσίευση από Εργατική Αλληλεγγύη
Γραφτηκε την, 2016-03-09
Τεύχος 1214
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ

Διαδήλωση ενάντια στον Άσαντ στη πόλη Talbiseh της Βορειοδυτικής Συρίας

Χιλιάδες ήταν οι Σύριοι που ξεχύθηκαν στους δρόμους σε ζωντανές-δυναμικές διαδηλώσεις την περασμένη Παρασκευή, καθώς κλείνουν πέντε ολόκληρα χρόνια από το ξέσπασμα της συριακής επανάστασης. 

Παρά το θάνατο, την καταστροφή και τη διάλυση, ο κόσμος βρήκε το κουράγιο να ξαναβγεί στους δρόμους εκμεταλλευόμενος την εύθραυστη κατάπαυση πυρός που διαπραγματεύτηκαν ΗΠΑ και Ρωσία στις αρχές του Μάρτη στο Μόναχο. Πρόκειται για την πρώτη κατάπαυση πυρός (εξαιρείται το ISIS και το μέτωπο Αλ Νούσρα) από το 2011 όποτε ξεκίνησε η ένοπλη σύρραξη. 

Οι διαμαρτυρίες, κάποιες μεγαλύτερες, αρκετές μικρότερες, ήταν ειρηνικές και έγιναν σε πάνω από εκατό διαφορετικά σημεία, ανάμεσά τους το Χαλέπι, το Ιντλέμπ και σε συνοικίες και περιοχές γύρω από τη Δαμασκό όπως η Νταράα και η Χομς - σχεδόν σε κάθε περιοχή που δεν βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του καθεστώτος του Άσαντ ή του ISIS. 

Τα συνθήματα θύμιζαν αυτά της επανάστασης του 2011 πριν το καθεστώς του Άσαντ, το ISIS και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επεμβαίνουν στην περιοχή τη καταστείλουν μέσα από ένα ανελέητο πόλεμο. Καλούσαν σε ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ απαιτώντας μια ελεύθερη, δημοκρατική και ενωμένη Συρία. 

Αντίσταση

Όπως και το 2011 τα πλακάτ που κρατούσαν εξέφραζαν την αντίστασή τους στις ξένες επεμβάσεις αλλά και τους διαχωρισμούς με βάση τη θρησκεία. Στην πόλη της Ντούμα ένα πανό έγραφε: «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος». Ένα άλλο σύγκρινε το ιμπεριαλιστικό μοίρασμα της περιοχής μεταξύ Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου με την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας: “Sykes-Picot 1916. Lavrov-Kerry 2016”.

Στο Ιντλέμπ στρατιώτες του μετώπου Αλ Νούσρα εμφανίστηκαν κρατώντας μαύρες ισλαμικές σημαίες φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη δημοκρατία αλλά αποδοκιμάστηκαν από τους διαδηλωτές. Όσο για το καθεστώς του Άσαντ ανακύκλωσε την παλιά προπαγάνδα ότι οι διαδηλωτές είναι «ξένοι πράκτορες», αν και δεν είναι η προπαγάνδα που κρατάει στα σπίτια τους τα εκατομμύρια των Σύριων που δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει τη Συρία, αλλά οι βόμβες-βαρέλια και οι βομβαρδισμοί. 

Οι διαδηλώσεις δείχνουν πόσο, πέντε χρόνια μετά, η φλόγα της Αραβικής Άνοιξης, που έφτασε στη Συρία, εξακολουθεί να σιγοκαίει μέσα στα συντρίμμια που έχει αφήσει πίσω της η βίαιη καταστολή του Άσαντ και στη συνέχεια η ένοπλη σύρραξη με πρωταγωνιστές τον στρατό του, το ΙSIS και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που ακολούθησαν. Όσοι αναρωτιούνται που βρίσκουν οι Σύριοι πρόσφυγες τη δύναμη να διαδηλώνουν στη Λέσβο και την Ειδομένη ας δούνε τις φωτογραφίες που τους δείχνουν να διαδηλώνουν στις γκρεμισμένες τους γειτονιές.