Όχι σε ιδιώτες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Share it now!

Την δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου ετοιμάζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για τις υπηρεσίες που παρέχουν σήμερα η Πολιτική Αεροπορία και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της ιδιωτικοποίησης όσο και αν το διαψεύδει ο υπουργός συγκοινωνιών. Χαρακτηριστικά για τις ιδιωτικοποιήσεις στη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Τρόικα το πρώτο μέτρο είναι η μετατροπή των οργανισμών, όπως η CYTA σε οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, μετά θα ακολουθήσει το ξεπούλημα τους. Εξάλλου οι υποσχέσεις και τα δεσμεύομαι έχουν γίνει συνώνυμο της κοροϊδίας. Κανείς δεν τους πιστεύει!

Θέλουν να αφήσουν στη πολιτική αεροπορία την ευθύνη του ρυθμιστή αεροναυτιλίας μόνο. Έτσι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δεν θα μπορεί να είναι και πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας και ρυθμιστής και θα περιοριστεί μόνο στην αδειοδότηση, στην πιστοποίηση, στην εκπαίδευση και στην εποπτεία. Θα πάρουν έτσι όλες τις υπηρεσίες και θα τις δώσουν στην νέα εταιρεία κατ’ αρχή και μετά θα προχωρήσουν στο ξεπούλημα αυτών των υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Η Πολιτική Αεροπορία είναι το τμήμα που σήμερα στηρίζει με τις υπηρεσίες του τους ελεγκτές για να μπορούν να εκτελούν την δουλεία τους. Τους παρέχουν εικόνα, ήχο, στοιχεία και επικοινωνία με τα αεροπλάνα και η δουλεία των εργαζομένων και στους δύο κλάδους πρέπει να είναι ακριβής και χωρίς περιθώρια λάθους αφού κρατούν στα χέρια τους εκατοντάδες ζωές.

Ο Σύμβουλος του προέδρου για θέματα αερομεταφορών ο κ. Πέτρου (αλήθεια πόσος είναι ο μισθός του) εξήγησε ότι «η νέα εταιρεία θα επανδρωθεί με όλους τους υφιστάμενους υπαλλήλους του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που ασχολούνται με την παροχή των αεροναυτιλιακών υπηρεσιών, δηλαδή τους μισούς περίπου υπαλλήλους του Τμήματος, αφού οι άλλοι μισοί ασχολούνται με εποπτικά θέματα» . Αυτοί οι «άλλοι μισοί» πού θα πάνε ή θα φύγουν ή θα τους πάρουν σε άλλα τμήματα

Για τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας όπως είπε, «σήμερα το Τμήμα αριθμεί γύρω στους 350 και στην εταιρεία θα μεταφερθούν 150 ελεγκτές και βοηθοί, ενώ θα προσληφθούν επιπλέον 30-40 υπάλληλοι, με βάση μελέτη του Eurocontrol, για να στελεχώσουν την κεντρική υπηρεσία της νέας εταιρείας, για παράδειγμα το τμήμα διεθνών σχέσεων, το νομικό τμήμα κα» . Σύμφωνα με τους δικούς τους σχεδιασμούς περισσότεροι από τους μισούς από κάθε υπηρεσία θα φύγουν, είτε θα πάνε σε άλλη υπηρεσία. έχουν το θράσος να μιλούν για καθυστερήσεις στις πτήσεις και για ευθύνες των ελεγκτών. Κι’ όμως όπως ο ίδιος ο κ. Πέτρου παραδέχεται “το πρόβλημα έγκειται στο ότι αρκετοί υπάλληλοι δεν έχουν κίνητρο να εργάζονται υπερωρίες, λόγω της αποκοπής των επιδομάτων βάρδιας και υπερωριών, κι έτσι η χωρητικότητα του FIR Λευκωσίας μειώνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πτήσεις”.

Αφού έκοψαν τα επιδόματα βάρδιας και τις υπερωρίες επικαλούνται τις καθυστερήσεις στις πτήσεις για να περάσουν τους σχεδιασμούς τους και τα μέτρα που θέλουν.

Είπε ακόμα ότι το καθεστώς της μονιμότητας των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία “θα συνεχίσει να ισχύει” και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τα εφάπαξ τους θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία. “Είναι όμως ένα θέμα που ακόμα το επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Οικονομικών για να βρούμε την καλύτερη λύση. …για να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία πρέπει να το αποδέχονται και οι ίδιοι, τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά” ανέφερε ο Σύμβουλος του Προέδρου, προσθέτοντας ότι “είναι συνταγματικό τους δικαίωμα να μην αποδεχτούν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία και τότε θα ισχύσουν άλλες διαδικασίες όπου το κράτος θα πρέπει να τους βρει κάποια άλλη παραπλήσια εργασία”.

Παραπλήσια εργασία το λένε τώρα στη οποία όμως για να μεταφερθούν δεν είναι απαραίτητο να «συμφωνούν» και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αν ήταν στη θέση των ελεγκτών αυτός θα πήγαινε κάπου αλλού χάνοντας τη σειρά ανέλιξής του και τα χρόνια υπηρεσίας του στον οργανισμό.

Τροχοδρομούν τις αλλαγές που θα εφάρμοζε και ο ιδιώτης αλλαγές στα ωφελήματα και τους όρους εργοδότησης, «επεξεργάζονται» τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα και αλλά. Καταργούν τη μονιμότητα με την εφαρμογή προσωπικών συμβολαίων για τους νέους που θα προσληφθούν. Αλλά και για τους μόνιμους το πιθανό σενάριο είναι ο εξαναγκασμός σε πρόωρες αφυπηρετήσεις. Αυτά είναι ο εκσυγχρονισμός τους οι εργαζόμενοι ακόμα και σε τέτοια καίρια πόστα να εργάζονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς και ωφελήματα.

Οι Ελεγκτές και οι εργαζόμενοι στη πολιτική αεροπορία ζουν και εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες κάτω από πίεση τώρα τους πρόσθεσαν και συνθήκες αβεβαιότητας για τις δουλειές και το μέλλον τους. Χαρακτηριστικά μιλώντας με εργαζόμενο από την κλαδική της πολιτικής αεροπορίας μας είπε πως δεν γνωρίζουν τι θα γίνουν στα δύο χρόνια με τις ιδιωτικοποιήσεις στη CYTA και ανησυχούν μήπως χάσουν τις δουλείες τους ή μήπως τους πουν ότι δεν τους χρειάζονται και να τους μεταφέρουν σε άλλη κρατική υπηρεσία με όλες τις γνωστές συνέπειες. Έτσι μοιάζει η νέα εταιρία, να είναι η επιλογή τους αφού ξεκαθαρίσουν φυσικά και οι όροι και τα ωφελήματα που θα ισχύσουν γι’ αυτούς στη νέα εταιρεία.

Ήδη όμως οι μειώσεις που έχουν δεχτεί στις απολαβές τους μέχρι τώρα με τις αποκοπές του μνημονίου και άλλα ωφελήματα ξεπερνούν το 35% του μισθού τους, και η κυβέρνηση προχωρά στην μονιμοποίηση αυτών των αποκοπών από έκτακτες που είναι σήμερα, αλλά και το φάγωμα του εφάπαξ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Είδαμε όμως όπου μπήκαν οι ιδιώτες τι έγινε βλέπε αεροδρόμια και Σιακόλας, πόσα πληρώνουμε για τέλη αεροδρομίου ή για παρκινγκ. Είδαμε τις τράπεζες και την καταστροφή που έφεραν. Είδαμε την ΗΛΙΟΣ και ασφάλεια πτήσεων.

Οι όποιες καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα στη πολιτική αεροπορία και στους ελεγκτές δεν οφείλονται στους εργαζόμενους αλλά στους σχεδιασμούς και τις περικοπές της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η πλειοψηφία όμως των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας όμως εξακολουθεί να αρνείται να ενταχθεί στην εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Το ίδιο θα πρέπει να πούνε και οι εργαζόμενοι στη πολιτική αεροπορία. Να έχουν μια κοινή θέση και συντονίσουν τον αγώνα τους. Χρειάζεται ακόμα να δούνε τον αγώνα τους σαν κομμάτι του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς και μαζί με τους εργαζόμενους και το μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο.

Νίκος Αγιομαμίτης