19 Μάρτη - Διεθνής μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού

Share it now!

Η 21 Μαρτίου είναι η Διεθνής Μέρα δράσης ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό

Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό οφείλει να είναι συνεχής και ανυποχώρητη. Φέτος ιδιαίτερα, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη και την περιοχή μας, η αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία δημιουργεί ένα εφιαλτικό σενάριο στην περιοχή μας. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προκάλεσαν την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής με πολέμους, προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για μια «Νέα Μέση Ανατολή» και για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής. Με τη συμμετοχή και τη συνενοχή τους στηρίχθηκε και εξοπλίστηκε η τρομοκρατική δράση των Τζιχαντιστών. Εκατομμύρια Σύροι καταδιώκονται και εκτοπίζονται από τη βία και το φόβο.

Χιλιάδες πρόσφυγες από τη φλεγόμενη Συρία και άλλες εμπόλεμες χώρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνείται να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό ζήτημα, ενώ την ίδια ώρα κράτη μέλη της Ένωσης κλείνουν τα σύνορά τους, πράξη που επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση.

Ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις, εκμεταλλευόμενες αυτές τις εξελίξεις και αποδίδοντας στους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους, τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υποθάλπουν το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία και εντείνουν ολοένα και περισσότερο επιθέσεις εναντίον τους, επαναλαμβάνοντας τις σκοτεινές σελίδες του μεσοπολέμου. Ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από του να συνειδητοποιεί ότι τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, προϊόντων του ίδιου του συστήματος.

Αντιστεκόμαστε σθεναρά στο ρατσισμό και το φασισμό. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην Ευρώπη φρούριο, στην Ευρώπη των φραχτών και των προσφυγικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Δηλώνουμε την αντίθεση μας στις στρατιωτικές αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις όπως η EUNAVFOR Med, στη στρατικοποίηση της Ε.Ε. και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στην ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και στην όλο και μεγαλύτερη αναβάθμιση της FRONTEX σε δύναμη συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής. Οι μηχανισμοί αυτοί όχι μόνο δεν προστατεύουν τους πρόσφυγες, αλλά και προκαλούν περισσότερες θαλάσσιες τραγωδίες στη Μεσόγειο και την στεριά.

Απαιτούμε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που θα σώζουν πραγματικά ανθρώπινες ζωές. Απαιτούμε τη δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών για να μπορούν οι πρόσφυγες να αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την ανάληψη από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μεριδίου υποχρέωσης και δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών χώρων υποδοχής. Απαιτούμε να σταματήσει η Κύπρος να εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Παλεύουμε ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. Απαιτούμε το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Με την αντιρατσιστική-αντιφασιστική εκδήλωση που πραγματοποιούμε το Σάββατο 19 Μαρτίου στη Λευκωσία συμμετέχουμε στη διεθνή κινητοποίηση και ενώνουμε τη φωνή μας με τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της Κύπρου, που πιστεύουν στην ισότητα και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Σε όλη την Ευρώπη παρακολουθούμε μια αδυσώπητη επίθεση σε βάρος των προσφύγων, των Μουσουλμάνων και των μεταναστών εργατών. Χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες, ακατάλληλες για ανθρώπους, χωρίς κατάλληλη στέγαση. Οι κυβερνήσεις της «πολιτισμένης» και «φιλόξενης» Ευρώπης στήνουν φράκτες για να τους εμποδίσουν. Κάθε απόπειρα να περάσουν από αυτούς τους φράχτες αντιμετωπίζεται με άγρια βία και καταστολή.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο που προκάλεσαν στις πατρίδες τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή ρατσιστική αντίδραση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Παιδιά και γυναίκες πνίγονται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και αυτοί κινητοποιούν το στόλο του ΝΑΤΟ για να παίξει το ρόλο του συνοριοφύλακα και να εμποδίσει τους μετανάστες να φτάσουν στο προορισμό τους. Τώρα θα πληρώσουν την Τουρκία για να τους μαντρίζει για να μην φτάνουν στα σύνορα τους. Είναι μια απαράδεκτη και βάρβαρη στάση.

Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι είναι μπλεγμένη ως το λαιμό και η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αφού έδωσε το πράσινο φώς να χρησιμοποιούνται οι βρετανικές βάσεις σαν ορμητήρια για τους βομβαρδισμούς στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, δίνει και διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ αλλά και στους Ρώσους και από τα υπόλοιπα αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς σε αυτό το έγκλημα. Δεν θέλουμε να μας κάνει συνένοχους του ο Αναστασιάδης.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η χρησιμοποίηση των βάσεων σαν ορμητήριο και να τερματιστούν όλες οι διευκολύνσεις που δίνει στους ιμπεριαλιστές είτε για να διεξάγουν τους πολέμους τους είτε για να μαντρίζουν τους πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ.

  • Όχι στο ρατσισμό και το φασισμό

  • Να κλείσουν οι βάσεις και να σταματήσουν όλες οι διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές.

  • Όχι στη FRONTEX και τους φράκτες

  • Σύνορα ανοικτά για τη προσφυγιά

  • Λεφτά για την υγεία και τη παιδεία και όχι για φρεγάτες για να κυνηγούν τους πρόσφυγες.