Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν 6ωρη απεργία ενάντια στην απόφαση του ΔΥΣΥ – ΔΗΚΟ να προωθήσει στην ολομέλεια της Βουλής πρόταση για αύξηση του ορίου σύνταξης των γιατρών από τα 65 στα 68.
Όμως οι γιατροί ανάγκασαν το δίδυμο Αβέρωφ και Νικόλα να αναδιπλωθεί. Η αποφασιστικότητα τους για κλιμάκωση των μέτρων και η επιμονή τους για απόσυρση της πρότασης σαν προϋπόθεση για να αναστείλουν τα μέτρα είχαν αποτελέσματα. Ανάγκασαν ακόμη και βουλευτές των δυο κομμάτων όπως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Βότσης και ο Νουρής του ΔΥΣΥ να να διαφοροποιηθούν δημόσια με την πρόταση των κομμάτων τους και να δηλώσουν πως η επιτροπή δεν θα το παραπέμψει στην ολομέλεια.
Ακόμα και ο υπουργός υγείας δήλωσε πως δεν συμφωνεί με αυτή τη πρόταση για το χρόνο που κατατέθηκε. Και ενώ όλοι μαζί έκαναν εκκλήσεις στους γιατρούς για αναστολή των μέτρων, αυτοί τους αγνόησαν και προχώρησαν στην απεργία. Τελικά όντως η επιτροπή της Βουλής ανέστειλε την συζήτηση στην επιτροπή και την παραπομπή του στην ολομέλεια. Χωρίς όμως να αποσύρουν την πρόταση όπως ζητούσαν οι γιατροί. Ουσιαστικά ανέβαλαν την συζήτηση για μετά τις εκλογές.
Ο πρόεδρο του ΔΥΣΥ έντονα ενοχλημένος μίλησε για εξευτελισμό της Βουλής από την στάση των γιατρών. Στην πραγματικότητα όμως είναι αυτός και η κυβέρνηση τους που εξευτελίζουν τους γιατρούς με τα 15ημερα συμβόλαια και την απαίτηση τους να κτυπούν κάρτα. Οι γιατροί υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και ουσιαστικά διεκδικούν καλύτερη και ποιοτική περίθαλψη για τους ασθενείς. Αντίθετα ο Αβέρωφ και η κυβέρνηση του προβαίνουν σε πράξης ανευθυνότητας αφού παίζουν με τις υγεία και τις ζωές μας. Αντί να εξασφαλίσουν δωρεάν περίθαλψη για όλους θέλουν να επιβάλουν με το μίνι ΓΕΣΥ ένα νέο χαράτσι με 1% στους μισθούς όλων των εργαζομένων.
Οι γιατροί όπως και οι νοσοκόμοι αλλά και το άλλο παραϊατρικό προσωπικό δουλεύουν κάτω από εξοντωτικές συνθήκες και με ελλείψεις σε αναλώσιμα, μηχανήματα, και ιδιαίτερα με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, μετά τις μαζικές αφυπηρετήσεις και αποχωρήσεις γιατρών αλλά και νοσηλευτών. Πολλοί από τους νέους γιατρούς δεν επιστρέφουν καν από το εξωτερικό .Αρκετοί που εργάζονται ήδη τα παρατούν και πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί είναι πολύ καλύτεροι.
Ουσιαστικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τις αναβολές του ΓΕΣΥ αυτό που επιδιώκει με «αυτονόμηση των νοσοκομείων» είναι την υποβάθμιση των νοσηλευτηρίων και της δημόσιας υγείας για να τα παραδώσει στους ιδιώτες σε φτηνές τιμές. Αυτό φάνηκε ακόμα πιο ξεκάθαρα με την στάση της απέναντι στους νοσηλευτές που αρνείται να τους αναγνωρίσει την πανεπιστημιακή τους κατάρτιση και λέει ότι θα γίνει μετά την αυτονόμιση. Δηλαδή θα το κάνει ο ιδιώτης επιχειρηματίας.
Εχουν κυριολεκτικά διαλύσει τον τομέα της δημόσιας υγείας με κίνδυνο να χαθούν ακόμη και ζωές. Ο κόσμος περιμένει στις λίστες αναμονής για μήνες ή και χρόνια για μια ειδική εξέταση ή για να πάρει ένα εξειδικευμένο φάρμακο.
Οι γιατροί παλεύουν για την αναβάθμισή και την ποιοτική ιατρική φροντίδα των ασθενών. Στο εξωτερικό ένας γιατρός δουλεύει μάξιμουμ 12ώρες και μετά πρέπει να σχολάσει γιατί θεωρείται επικίνδυνος για τον ασθενή. Εδώ οι γιατροί δουλεύουν 17συνεχόμενες ώρες εφημερίας και ενας μεγάλος αριθμός είναι εφημερία μέρα παρά μέρα. Στο νοσοκομείο Λεμεσού υπάρχει γιατρός οφθαλμίατρος που εργάζεται κάθε μέρα εφημερία. Για αυτό οι γιατροί αποφάσισαν να βάλουν ένα όριο στο πόσους ασθενείς θα εξετάζουν την ημέρα. Σήμερα εξετάζουν 60 έως 70. Με την απόφαση τους θα εξετάζουν περίπου μέχρι τους είκοσι οι ειδικοί γιατροί και 30 οι γενικοί παθολόγοι.
Αντί η κυβέρνηση να λύσει αυτά τα προβλήματα κατάθεσε πρόταση για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από τα 65 στα 68 ξεσηκώνοντας όλο το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. ΄
Η κυβέρνηση έκοψε από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία ποσό πέραν των 100 εκατομμυρίων τα δύο τελευταία χρόνια. Παράλληλα με τις πρόσφατες εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων μπήκαν στα ταμεία του κράτους γύρω στα 30 εκατομμύρια τον χρόνο, και άλλα 23 από την επιβάρυνση των ασθενών για κάθε επίσκεψη ανάλυση και φάρμακα. Όλα αυτά δεν πάνε στην υγεία αλλά στο κρατικό κουρβανά από τον οποίο πληρώνονται άλλες «ανάγκες» όπως τα νέα πολυτελή αυτοκίνητα των υπουργών ή μόνιμοι στρατιώτες όπως εξάγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση
Με την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης σημαίνει πως οι γιατροί θα συνεχίσουν να εισφέρουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις για άλλα τρία χρόνια και θα πάρουν και τρία χρόνια λιγότερη σύνταξη. Έτσι θα συνεχίσουν οι ροές εισφορών και δεν θα δώσει γρόσι για τρία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θέλει να φορτώσει τα ελλείμματα του ταμείου στις πλάτες των εργαζομένων αφού σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις «έπαιρναν» από το ταμείο δανεικά και αγύριστα, με εξαίρεση την κυβέρνηση Χριστόφια που επέστρεψε 200 εκατομμύρια.
Με την αύξηση του ορίου η κυβέρνηση εκτός από το οικονομικό όφελος που θα έχει εξυπηρετεί και κάποιους ημέτερους, μια δράκα διευθυντών που βρίσκονται στην Α15-Α16 και παίρνουν μερικές χιλιάδες τον μήνα χωρίς να είναι μάχιμοι γιατροί (επεμβάσεις και άλλα ιατρικά καθήκοντα). Αυτά τα κάνουν οι μόνιμοι, οι έκτακτοι, οι 15ημεροι, και οι αορίστου χρόνου.
Επίσης η αύξηση του ορίου από τα 65 στα 68 είναι μνημονιακή δέσμευση τη κυβέρνησης και της ντόπιας τρόικας απέναντι στη μεγάλη τρόικα και στόχος τους είναι να απλώσει σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτά δήλωσε ο βουλευτής του ΔΥΣΥ Νουρής.
Για αυτό και οι αγώνες των γιατρών και των νοσηλευτών πρέπει να έχουν την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας. Γιορτή δική τους παραμονή δική μας . Καλύτερα θα ήταν βέβαια αν συντονίζονταν και απεργούσαν όλοι μαζί και όχι ο ένας κλάδος την μία Δευτέρα και ο άλλος κλάδος την άλλη, αφού παλεύουν για τα ίδια προβλήματα και αιτήματα. Σε αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να στραφούν όσοι θέλουν να δούν τους αγώνες των εργαζομένων στο τομέα της δημόσιας υγείας να κερδίζονται.