ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ Τ/Κ φοιτητών, εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών της KTOS και KTOEOS

Share it now!

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Η κούρσα των εκλογών στη βόρεια Κύπρο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της πλειονότητας των ΜΜΕ στη νότια Κύπρο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει επισκιασθεί ο εξίσου σημαντικός αγώνας που δίνουν εδώ και 3 βδομάδες οι Τουρκοκύπριοι καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της βόρειας Κύπρου ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης Έρογλου για ιδιωτικοποίηση της Ακαδημίας. Η αντίσταση στην επίθεση αυτή είναι και αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος για δωρεά δημόσια παιδεία. Ταυτόχρονα όμως, το κλείσιμο της Ακαδημίας που λειτουργεί από το 1937 μέσα στα πλαίσια της πολιτισμικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί και μια πολιτική μάχη ενάντια στην πολιτική πολιτισμικής αφομοίωσης και ενσωμάτωσης των κυπρίων της βόρειας Κύπρου που ακολουθεί εδώ και χρόνια το τουρκικό κράτος.
Με πρόσχημα τις εκλογές ο Έρογλου απαγόρευσε τις απεργίες στην εκπαίδευση τις οποίες υποστηρίζουν οι συντεχνίες σας, KTOS και KTOEOS. Η πρωτοφανής βία της αστυνομίας ενάντια στους διαδηλωτές, που κατέλαβαν το υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα απαγόρευσης της απεργίας, δείχνει πόσο αδύναμο είναι το καθεστώς το οποίο τρέμει στην προοπτική της κοινωνικής αναταραχής. Ούτε είναι τυχαίο ότι η επίθεση αυτή στρέφεται ενάντια στα πιο μαχητικά τ/κ συνδικάτα όπως είναι η συντεχνία εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης, της KTOS και KTOEOS.
Όπως οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι το ίδιο και οι εργαζόμενοι στη νότια Κύπρο συνεχίζουν να δέχονται τα τελευταία χρόνια παρόμοιες επιθέσεις από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης οι επιθέσεις αυτές έχουν ενταθεί διεθνώς. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στο δημόσιο, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και επιθέσεις στα κεκτημένα των εργαζομένων.
Ο αγώνας σας αποτελεί μέρος του κινήματος όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα που οι άρχουσες τάξεις συζητούν μια συντονισμένη επίθεση στην Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι δίνουν σήμερα μεγάλες μάχες αρνούμενοι να φορτωθούν στις πλάτες τους τις συνέπειες της κρίσης.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ηρωικό σας αγώνα ενάντια στην απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, στην αποφασιστικότητα σας για αντίσταση στην πολιτική της Τουρκίας και του καθεστώτος στη βόρεια Κύπρο και καταγγέλλουμε την βάρβαρη επίθεση των αρχών ενάντια στους συνδικαλιστές της KTOS που κατέλαβαν το κτήριο του υπουργείου. Ο αγώνας σας αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για τους Ελληνοκύπριους εργαζόμενους.

Αλληλέγγυοι,
Εργατική Δημοκρατία
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010