ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Share it now!

 1. Η Παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχίζεται. Τεράστια χρηματικά ποσά έχουν χαριστεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – 14 τρις δολάρια σε πακέτα διάσωσης στις ΗΠΑ τη Βρετανία και την ευρωζώνη, 1,4τρις δολάρια σε νέα τραπεζικά δάνεια στην Κίνα πέρυσι- σε μια προσπάθεια να επανασταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο αυτές οι προσπάθειες θα είναι επαρκείς ώστε να δημιουργήσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αργοί στις αναπτυγμένες οικονομίες ενώ η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται. Υπάρχουν φόβοι ότι μια νέα χρηματοπιστωτική φούσκα με επίκεντρο αυτή τη φορά την Κίνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο παρατεταμένος χαρακτήρας της κρίσης, της πιο έντονης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι ρίζες της βρίσκονται στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού ως σύστημα.
 2. Έπειτα από ένα σκληρό κύμα απωλειών θέσεων εργασίας, η κρίση στην Ευρώπη τώρα εστιάζεται στον δημόσιο τομέα και στο σύστημα κοινωνικών παροχών. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές που διασώθηκαν χάρη στα πακέτα στήριξης εμφανίζονται τώρα να εξεγείρονται κατά της αύξησης του δημόσιου χρέους που προκάλεσαν τα ίδια τα πακέτα διάσωσης. Απαιτούν τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Αυτό ισοδυναμεί με μια ταξική απόπειρα να μετατοπιστούν τα βάρη της κρίσης από αυτούς που την προκάλεσαν – κύρια τις τράπεζες- στους εργαζόμενους, όχι μόνο όσους απασχολούνται στο δημόσιο τομέα αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι απαιτήσεις για λιτότητα και «μεταρρύθμιση» του δημόσιου τομέα αποτελούν την πιο σαφή ένδειξη ότι ο νεοφιλελευθερισμός, αν και ιδεολογικά χρεοκοπημένος από την κρίση, εξακολουθεί να κυριαρχεί στη διαμόρφωση κυβερνητικής πολιτικής.
 3. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της αναταραχής. Είναι μια από πολλές Ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται ιδιαίτερα ευάλωτες, εν μέρει εξαιτίας της διόγκωσης του χρέους την περίοδο που προηγήθηκε και εν μέρει εξαιτίας των δυσκολιών του ανταγωνισμού απέναντι στη Γερμανία, αυτόν τον γίγαντα της ευρωζώνης. Κάτω από τις πιέσεις των χρηματαγορών, της Επιτροπής της ΕΕ και της Γερμανικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εγκατέλειψε τις εκλογικές υποσχέσεις της και ανακοίνωσε περικοπές που ισοδυναμούν με τέσσερα τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος.
 4. Ευτυχώς η Ελλάδα έχει μια σπουδαία ιστορία κοινωνικής αντίστασης ήδη από τη δεκαετία του 1970. Συνεχίζοντας μετά την εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008, το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα έχει απαντήσει στα κυβερνητικά προγράμματα περικοπών με ένα κύμα απεργιών και διαδηλώσεων. Καλωσορίζουμε επίσης το παράδειγμα του Ισλανδικού δημοψηφίσματος, στο οποίο ο λαός απέρριψε την αναχρηματοδότηση του χρέους που ήθελαν να επιβάλουν οι τράπεζες.
 5. Οι εργάτες της Ελλάδας χρειάζονται τη συμπαράσταση των σοσιαλιστών, των συνδικαλιστών και των αντικαπιταλιστών παντού. Η Ελλάδα είναι απλά η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που μπαίνει στο στόχαστρο των χρηματαγορών, αλλά έχουν πολλές ακόμα στο στόχαστρό τους, πρώτα απ’ όλα την Ισπανία και την Πορτογαλία.
 6. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα από μέτρα που είναι σε θέση να βγάλουν την οικονομία από την κρίση δίνοντας προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων αντί για τα κέρδη και επιβάλλοντας δημοκρατικό έλεγχο πάνω στις αγορές. Πρέπει να πάρουμε θέση υπέρ μιας αντικαπιταλιστικής απάντησης: οι ζωές μας, η υγεία μας, οι δουλειές μας πάνω από τα κέρδη.
  • Όλες οι περικοπές στις δημόσιες εσωτερικές δαπάνες πρέπει να τερματιστούν ή να αναστραφούν. Τέλος στις «μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού. Η Υγεία και η Παιδεία δεν είναι για πούλημα.
  • Κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δουλειά και ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας, δημόσιες συγκοινωνίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προσαρμογή των κτιρίων στις προδιαγραφές της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Για ένα δημόσιο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα κάτω από δημόσιο έλεγχο.
  • Όχι στη στοχοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων ως αποδιοπομπαίων τράγων. Νομιμοποίηση όλων!
  • Όχι στις στρατιωτικές δαπάνες. Αποχώρηση των Δυτικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δραστικές περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, διάλυση του ΝΑΤΟ.
 7. Αποφασίζουμε να προχωρήσουμε στην οργάνωση Ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων αλληλεγγύης κατά των περικοπών και των καπιταλιστικών επιθέσεων. Η νίκη των εργατών στην Ελλάδα θα ενισχύσει την αντίσταση στις περικοπές και στις άλλες χώρες.

ΕΛΛΑΔΑ: ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Bloco de Esquerda
ΑΥΣΤΡΙΑ: Linkswende
ΒΕΛΓΙΟ: Ligue Communiste Revolutionaire - Socialistische arbeiderspartij
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Socialist Resistance, Socialist Workers Party
ΓΑΛΛΙΑ: Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: internationale sozialistische linke, marx21, Revolutionare Sozialistischen Bund
ΔΑΝΙΑ: Socialistisk Arbejderparti
Euskadi : Ezker Gogoa
ΙΤΑΛΙΑ: Sinistra Critica
ΙΡΛΑΝΔΙΑ: People Before Profit Alliance, Socialist Workers Party
ΚΡΟΑΤΙΑ: Radnicka Borba
ΚΥΠΡΟΣ: Εργατική Δημοκρατία, Yeni Kibris Partisi
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Grenzeloos, Internationale Socialisten
ΠΟΛΩΝΙΑ:Polska Partia Pracy, Pracownicza Demokracja
ΡΩΣΙΑ: Vpered
ΣΕΡΒΙΑ: marks21
ΙΣΠΑΝΙΑ: En lucha / En lluita, Izquierda Anticapitalista, PartidoObreroRevolucionario
ΕΛΒΕΤΙΑ: Gauche anticapitaliste, Mouvement pour le socialisme / Bewegung fr Sozialismus, solidarit S
ΤΟΥΡΚΙΑ: Devrimci Sosyalist Isci Partisi (DSIP), Ozgrlkve Dayanisma Partisi (ODP).
ΤΣΕΧΙΑ: Socialistick Solidarita
ΣΚΩΤΙΑ: Scottish Socialist Party
ΣΟΥΗΔΙΑ: Socialistiska Partiet, Internationella Socialister